Mecanismul prin care imunoterapia împotriva cancerului cauzează probleme gastrointestinale

Autor: Airinei Camelia , publicat la 09-01-2024

Mecanismul prin care imunoterapia împotriva cancerului cauzează probleme gastrointestinale
Imunoterapia a devenit un tratament promițător pentru mai multe tipuri de cancer, dar utilizarea inhibitorilor punctelor de control imune poate duce la efecte secundare grave, inclusiv colita, o inflamație a tractului digestiv. Această problemă este atât de severă încât unii pacienți sunt nevoiți să întrerupă tratamentul pentru cancer din cauza disconfortului gastrointestinal intens.
Cercetătorii de la University of Michigan Health Rogel Cancer Center au realizat o descoperire semnificativă în domeniul imunoterapiei pentru cancer, identificând un mecanism care provoacă probleme gastrointestinale severe, cum ar fi colita, ca efect secundar al acestui tip de tratament. Această descoperire, publicată în revista Science, reprezintă un pas important în îmbunătățirea eficacității imunoterapiei, reducând în același timp efectele secundare nedorite.

Provocarea pentru cercetători a fost că, deși pacienții dezvoltau colită, șoarecii de laborator folosiți în studii nu prezentau acest efect secundar, făcând dificilă studierea cauzei. Pentru a depăși această problemă, echipa condusă de Dr. Bernard C. Lo a creat un nou model de șoarece, injectând microbiota de la șoareci sălbatici în modelul tradițional de șoarece. În acest model, șoarecii au dezvoltat colită după administrarea de anticorpi folosiți în imunoterapia tumorilor.

Cercetătorii au descoperit că colita se dezvolta din cauza compoziției microbiotei intestinale, care activa excesiv celulele T imune, în timp ce celulele T reglatoare erau eliminate în intestin. Această reacție se producea într-un anumit domeniu al anticorpilor punctelor de control imune. Prin îndepărtarea acestui domeniu, echipa a constatat că se poate obține un răspuns anti-tumoral puternic, fără a induce colita.

Autorul senior al studiului, Dr. Gabriel Nunez de la Michigan Medicine, a subliniat importanța înțelegerii mecanismului pentru dezvoltarea unei terapii alternative mai benefice. „Această lucrare arată pentru prima dată că microbiota sunt esențiale pentru a dezvolta colita din inhibarea punctelor de control imune,” a spus Nunez.

Pentru a valida aceste descoperiri, cercetătorii au reanalizat datele de la studiile celulelor umane de la pacienți tratați cu anticorpi punctelor de control imune, consolidând rolul celulelor T reglatoare în inducerea colitei. Anticorpul folosit pentru a opri colita a fost dezvoltat de Takeda Pharmaceuticals.

În concluzie, echipa plănuiește să continue cercetările pentru a înțelege mai bine mecanismele care cauzează colita și caută parteneri clinici pentru a transfera aceste cunoștințe într-un studiu clinic. Această descoperire are potențialul de a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților care primesc imunoterapie pentru cancer, permițându-le să continue tratamentul fără a suferi de efecte secundare debilitante.

sursa: Science Daily
foto: Jacob Dwyer, Michigan Medicine

Publicat la 09-01-2024 | Vizite: 35 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp