Cum poți preveni cancerul de piele?

Autor: Costin Oana , publicat la 17-05-2017

Cum poți preveni cancerul de piele?
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul cazurilor de cancer de piele este în creștere la nivel global. Una dintre explicații este legată de faptul că persoanele se expun tot mai mult la razele ultraviolete ale soarelui sau se bronzează la solar, razele UV fiind un factor de risc pentru cancerul de piele. Conform Fundației pentru Cancerul de Piele (SUA), mult mai multe cazuri de cancer de piele sunt cauzate de bronzare decât sunt cazurile de cancer pulmonar cauzate de fumat.

Pe de altă parte, există măsuri de precauție relativ simple, care odată adoptate, pot minimiza acest risc, dar ne ajută totodată să ne menținem sănătatea pielii, pentru că expunerea prelungită sau în exces la soare este asociată și cu îmbătrânirea prematură a pielii, apariția de pete și riduri, scăderea fermității și elasticității, iritații și alergii. (1), (2)

În general, măsurile de siguranță în expunerea la soare sunt cele mai la îndemână pentru a ne proteja de formele de cancer de piele, dar nu numai. Iată câteva dintre acestea:
  • În sezonul cald, evitați pe cât posibil să vă expuneți la soare între orele 10.00 și 16.00, când radiațiile ultraviolete sunt cele mai puternice.
  • Atât la plajă, cât și pe stradă sau când petreceți timp în aer liber, utilizați creme de protecție solară cu un factor de protecție de minimum 15 sau 30, în funcție de tipul de piele, de durata de expunere etc. este important să reaplicați crema după fiecare două ore.
  • Nu neglijați protecția solară nici în sezonul rece sau cand e înnorat afară.
  • Protejați-vă capul cu o pălărie de soare cu boruri largi și purtați haine din materiale naturale, care lasă pielea să respire, eventual cu mâneci și pantaloni lungi.
  • Luați-vă măsurile de precauție pentru a nu suferi de arsuri solare. Efectul acestora se acumulează în timp, crescând riscul de cancer de piele.
  • Evitați să vă bronzați la solar. Mai multe despre riscurile pentru sănătate ale acestei practici găsiți în acest articol. (3), (4)
  • Monitorizați-vă alunițele și adresați-vă medicului dermatolog dacă observați orice modificări ale acestora legate de formă, culoare, dimensiuni, margini neregulate sau dacă sângerează. Mai multe informații despre legătura dintre alunițe și cancerul de piele puteți citi aici.
  • Se recomandă ca anual să mergeți la o consultație de rutină la medicul dermatolog, pentru examinarea alunițelor, chiar daca acestea par să nu prezinte niciun semn de îngrijorare. (4), (5)

Publicat la 17-05-2017 | Vizite: 1920 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp