Alunița vs melanomul

Autor: Costin Oana , publicat la 17-05-2017

Alunița vs melanomul
Alunițele sau nevii melanocitari/pigmentari sunt aglomerări de melanocite care apar la nivelul pielii sub forma unor pete sau mici zone în relief, variind în ceea ce privește culoarea, forma, textura.

Alunițele sunt leziuni benigne (necanceroase) ale pielii, în majoritatea cazurilor inofensive și fără riscuri pentru sănătate. În cazuri rare, însă, o aluniță poate evolua către un melanom (o formă agresivă de cancer de piele). Semnele acestei transformări sunt de obicei:
  • modificările legate de culoarea, forma, mărimea, textura, marginile aluniței sau
  • sângerarea, uscarea, cojirea sau mâncărimea la nivelul aluniței.

În oricare din aceste situații este foarte important să vă adresați de urgență medicului dermatolog. Melanomul este un tip de cancer în cazul căruia depistarea și tratamentul precoce sunt extrem de importante pentru vindecare.

Mai multe informații despre melanom puteți citi în acest articol.

Conform Institutului Național al Cancerului, persoanele care au mai mult de 50 de alunițe pe întregul corp, au un risc mai mare de melanom. În acest caz, pe lângă auto-monitorizarea lunară a alunițelor, este important să vă luați toate precauțiile atunci când vă expuneți la soare.

Conform Academiei Americane de Dermatologie, există 3 aspecte care ajută la identificarea melamomului rapid și prin urmare, instituirea tratamentului cât mai devreme:
  • modificările survenite la nivelul unei alunițe vechi sau apariția unei noi alunițe pot reprezenta primul semn de melanom;
  • auto-monitorizarea alunițelor este foarte importantă în detecția melanomului;
  • adresarea către medicul dermatolog imediat cum observați orice modificare a unei alunițe.

Informații pe larg despre alunițe și cancerul de piele găsiți aici.

Publicat la 17-05-2017 | Vizite: 4034 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp