Utilizarea antidepresivelor este mai frecventă la supraviețuitorii de cancer

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 28-10-2016

Utilizarea antidepresivelor este mai frecventă la supraviețuitorii de cancer
Tratamentele pentru depresie și anxietate sunt de două ori mai frecvente în rândul supraviețuitorilor de cancer în comparație cu persoanele care nu au avut un astfel de diagnostic. Aceasta a fost concluzia unui studiu publicat în Journal of Clinical Oncology.

Dintre 3000 de supraviețuitori ai patologiei canceroase care au participat la studiu, 19% au raportat utilizarea medicației anxiolitice, a antidepresivelor sau asocierea dintre cele două terapii. În schimb, în rândul celor 45,000 de adulți fără istoric de cancer se pare că doar 1 din 10 utlizează astfel de medicamente.

Rezultatele acestui studiu sugerează faptul că pacienții care suferă de cancer nu sunt singurii care utilizează astfel de tratament pentru managerierea stresului. Cei care au supraviețuit mai mult de 10 ani de la diagnostic utilizează deopotrivă antidepresivele și anxioliticele, chiar de două ori mai mult comparativ cu populația generală. Acest lucru ar putea diminua semnifcativ calitatea vieții a supraviețuitorilor, situația reprezentând o noutate implicit pentru experții din cadrul Societății Americane pentru Cancer.

În mod caracteristic, pacienții cu cea mai mare probabilitate de a iniția un tratament împotriva depresiei și/sau anxietății aveau peste 65 de ani, dispuneau de asigurare medicală și acces facil la aceste medicamente, respectiv prezentau multiple afecțiuni cronice.

Aceste statistici trebuie interpretate cu prudență, informațiile prelucrate fiind declarate în mod subiectiv de pacienți, fără atestarea clinică, obiectivă a unui diagnostic de anxietate sau depresie.

Între timp, autorii studiului susțin că „este nevoie de o mai bună înțelegere a efectelor psiho-emoționale și a poverii reprezentate de acestea asupra calității vieții pe lângă manifestările fizice ale cancerului, pentru a veni în sprijinul acestora.”

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 28-10-2016 | Vizite: 610 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp