Cancerul de ficat ar putea fi tratat cu o nouă terapie combinată

Autor: Domșa Dariana , publicat la 03-06-2022

Cancerul de ficat ar putea fi tratat cu o nouă terapie combinată

Un studiu efectuat pe șoareci de laborator a arătat că o imunoterapie combinată poate avea potențialul de încetinire a progresiei cancerului hepatic. Terapia a prelungit în mod semnificativ durata de viață a șoarecilor care aveau astfel de tumori. Pentru comparație, cercetătorii au utilizat șoareci care nu beneficiau de un tratament împotriva cancerului hepatic sau care erau tratați cu o singură imunoterapie.

 

Terapia dezvoltată a implicat un anticorp pentru antigenul citotoxic al limfocitelor T (CTLA4) și o moleculă de lipide care suprimă tumorile, numită nanolipozom C6-ceramidă (LipC6). Utilizate împreună, CTLA4 și LipC6 au încetini5 creșterea tumorilor și îmbunătățit capacitatea celulelor imunitare T de a distruge celulele tumorale. Descoperirile actuale sunt nu doar promițătoare, ci și extrem de importante, dată fiind lipsa actuală a terapiilor eficiente împotriva cancerului de ficat, o patologie severă care determină anual sute de mii de decese la nivelul globului și care este asociată cu un risc de deces la 5 ani de 80%.

 

„Faptul că am reușit să demonstrăm că tratamentul cu LipC6 îmbunătățește semnificativ capacitatea anticorpilor anti-CTLA-4 de a suprima cancerul hepatic este îmbucurător, ambele tratamente fiind aprobate în prezent pentru utilizarea la pacienți umani. Cu toate acestea, un tratament combinat va necesita aprobare din partea Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, pentru a putea fi utilizat clinic”, a spus co-autorul Guangfu Li, profesor asociat în cadrul a două departamente de la Universitatea din Missouri.

 

Autorii studiului atrag atenția asupra faptului că vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a putea înțelege mai bine mecanismele care fac ca cele două tratamente combinate să fie eficiente împotriva cancerului hepatic. „Răspunsul terapeutic observat la oamenii cu cancer hepatic în urma utilizării unei imunoterapii folosite în mod uzual este de regulă de sub 15%”, a spus co-autorul principal Kevin Staveley-O‘Carroll, profesor în cadrul aceleiași instituții.

sursa: Science Daily
foto: University of Missouri School of Medicine

Publicat la 03-06-2022 | Vizite: 298 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp