Spitalul Privat Confraternität - Viena / Austria

Medicina centrata pe pacient
Spitalul Privat Confraternität - Viena / Austria
Programare
fara recomandari
6317 vizite
Locatie: Austria, Skodagasse 32 1080 Viena [Arată în Google Maps]
Telefon: +43 664 142 91 07 | +43 1 360 66 7500

Cancerul de col uterin – cauze, prevenție, diagnosticare și tratament

Inapoi Autor: Patricia Davidescu
Cancerul de col uterin este o boală malignă care provine din celulele superficiale ale colului uterin (cervixul). Cervixul sau colul uterin constituie porţiunea inferioară, îngustată a uterului care face conexiunea între vagin și uter. Cel mai frecvent apare la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 si 35 de ani. Detectat într-un stadiu incipient, cancerul de col uterin este curabil. De aceea, controalele ginecologice regulate sunt de o importanță majoră în prevenția și depistarea precoce a cancerului de col uterin.
 
Care sunt cauzele dezvoltării cancerului de col uterin și care sunt factorii de risc favorizanți?
 
Cancerul cervical se dezvoltă într-un mod progresiv. În primă instanță celulele colului uterin se transformă în celule anormale, acest proces fiind numit displazie. Următorul stadiu prevede transformarea în celule maligne, care se multiplică și se răspândesc în profunzimea țesutului cervical. Cea mai frecventă cauză este infecția cronică cu virusul HPV (virusul papiloma uman).
 
Pe baza rezultatelor studiilor clinice pot fi derivați următorii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin:
 
  • primul contact sexual la scurt timp după prima perioadă menstruală prezintă un risc crescut de infecție cu HPV
  • schimbarea frecventă a partenerilor sexuali
  • multe sarcini
  • administrarea pe termen lung a contraceptivelor orale
  • fumatul
  • imunosupresia
  • bolile cu transmitere sexuală (de exemplu, chlamydia, herpes simplex, HIV)
 
Care sunt simptomele cancerului de col uterin?

 

În stadiile incipiente, cancerul de col uterin nu prezintă – de regulă - niciun fel de simptome. Abia într-un stadiu mai avansat se evidențiază semne clinice ale afecțiunii, de aceea este foarte importantă efectuarea regulată de controale ginecologice incluzând testul PAP.

Primele simptome apar sub forma sângerărilor vaginale spontane sau după contactul sexual, precum și apariția scurgerilor vaginale. Scurgerile pot fi mucopurulente sau urât mirositoare și nu trebuie confundate cu simptomele infecției cervicale. Dacă cancerul este deja avansat, poate cauza dureri la nivelul abdomenului inferior sau la coloana lombară. În cazul în care cancerul cervical – într-un stadiu foarte avansat - se extinde în organele învecinate, atunci se pot observa și modificări a urinei și a scaunului.

 
Cum se diagnostichează cancerul cervical?

 

Suspiciunea unui cancer de col uterin se face pe baza constatărilor clinice efectuate în cadrul examenului ginecologic. Pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin se efectuează testul PAP. Prin investigația de ecografie se vizualizează interiorul vaginului și a cervixului. Mobilitatea și consistența cervixului sunt evaluate prin palpare. Adiacent, poate fi efectuată și investigația de colposcopie.

Într-un stadiu mai avansat modificările la nivelul cervixului extern pot fi recunoscute rapid. Doar în circa 15% din cazuri tumora nu poate fi recunoscută extern, fiind extinsă doar în interiorul cervixului.
Pentru a confirma diagnosticul se efectueză – în cadrul colposcopiei – o biopsie, și un chiuretaj cervical.
 
Care este tratamentul cancerului de col uterin?

 

Alegerea tratamentului pentru cancerul de col uterin se bazează pe stadiul cancerului și pe starea pacientei. În stadiile incipiente se recomandă tratamentul chirurgical.  În funcție de gradul de extindere a tumorii se îndepărtează fie numai o parte a colului uterin prin intervența de CONIZAȚIE, fie tot uterul. În cazul femeilor tinere se pune un accent deosebit pe păstrarea fertilității.

În cazul unui stadiu avansat a cancerului  de col uterin se efectuează o combinație de chimio- și radioterapie.

 
Care este prognosticul cancerului de col uterin?
 
Prognoscticul cancerului de col uterin nu este atât de bun ca cel de cancer mamar. În ciuda terapiilor intensive, peste un sfert din femeile afectate decedează.
De aceea, regularitatea investigațiilor ginecologice preventive sunt de o importanță majoră.
 
Cum se poate preveni cancerul de col uterin?

 

Cea mai bună prevenție, pentru cancerul de col uterin, este protecția împotriva infecției cu HPV. Aceasta este posibilă - în mod condiționat - fie prin utilizarea consecventă a prezervativului, fie prin vaccinarea HPV - recomandată înainte de a începe activitatea sexuală.

Pentru depistarea precoce a modificărilor mucoasei cervicale, trebuie efectuat în mod regulat un frotiu cervico-vaginal (testul PAP). Societatea Austriacă de Ginecologie și Obstetrică recomandă începând cu vârsta de 18 ani efectuarea anuală a testului.
O combinație dintre efectuarea testului PAP în mod regulat și vaccinul HPV este cea mai bună modalitate de prevenire a cancerului de col uterin și a precursorilor acestuia.
 
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp