Glosar cu termeni de specialitate

Glosar cu termeni de specialitate

Cum pot înțelege mai bine diagnosticul meu și indicațiile medicului?

Vă invităm să consultați acest glosar util cu termeni medicali, folosiți în discuțiile și investigațiile legate de cancer.

Menționăm că toți termenii explicați în continuare au fost raportați la sfera cancerului.
În unele contexte generale, sau în cadrul altor specializări, înțelesul acestora poate diferi.


74 articole 12 3 INAINTE ›
Ablație Îndepăratarea, extirparea, înlăturarea tumorii sau țesutului afectat.
Adenocarcinom Tumoră malignă canceroasă care se formează la nivelul țesutului glandular. Celulele glandulare se găsesc în stratul care căptușește unele organe interne, secretând diverse substanțe (mucus, suc digestiv ș.a.). Exemple de cancere de tip adenocarcinom: plămân, colon, pancreas, sân ș.a.
Adenom Tumoră benignă apărută la nivelul glandelor, cu o structură similară acestora.
Anatomopatolog (aici) Specialist care oferă diagnosticul de certitudine al cancerului. Medic specializat în diagnosticul și clasificarea bolilor, pe baza modificărilor organice ce apar la nivelul țesuturilor și celulelor, relevate în cadrul analizelor de laborator.
Antiemetice Medicamente, substanțe care previn și ușurează grețurile și vărsăturile cauzate de tratament.
Benign Necanceros. O tumoră benignă nu se răspândește la alte țesuturi sau regiuni din corp și de cele mai multe ori, poate fi tratată cu succes prin îndepărtarea chirurgicală.
Biopsie Recoltarea unor celule sau fragmente de la nivelul organului sau țesutului afectat, de către medicul anatomopatolog, pentru a putea oferi diagnosticul de certitudine. Proba recoltată este examinată în condiții de laborator, analizându-se caracterul benign sau malign al tumorii sau țesutului suspect.
Brahiterapie Radioterapie internă; formă de tratament a cancerului care presupune plasarea unei surse radioactive în organism, în imediata vecinătate a tumorii (brahiterapie intracavitară) sau chiar în interiorul ei (brahiterapie interstițială).
Cancer localizat Cancer de stadiul I, care se regăsește numai la nivelul țesutului sau organului în care a debutat și nu s-a răspândit în alte zone ale organismului. Similar „in situ”.
Cancer sistemic ≠ cancer localizat. Cancer care a mestastazat – s-a răspândit și la alte organe și structuri ale organismului față de locul în care a debutat.
Carcinogen Substanță chimică, virus sau de natură fizică care cauzează sau favorizează apariția cancerului, ori care îi întreține evoluția. Unul din cei mai cunoscuți carcinogeni este tutunul.
Carcinom Cel mai comun tip de tumoră canceroasă; formațiune malignă care apare la nivelul celulelor epiteliale, ce formează ce învelișul organelor.
Chimioterapie Tratament medicamentos pentru cancer, care are scopul de a stopa evoluția celulelor canceroase; este una din terapiile anticancer cele mai folosite, uneori în combinație cu alte forme de tratament (radioterapie, intervenție chirurgicală).
Chist Formațiune asemănătoare unui sac, umplută cu lichid, aer, puroi sau alte materii organice. Cel mai adesea, chisturile sunt benigne (necanceroase).
Diagnosticul de certitudine Diagnosticul necesar începerii tratamentului anticancer, care confirmă sau infirmă cu precizie natura benignă sau malignă a tumorii; se realizează de către anatomopatolog, prin intervenție chirurgicală sau biopsie.
Displazie Modificări și dezvoltări anormale ale celulelor și țesuturilor din organism care ar putea indica o fază incipientă a cancerului.
Echipă multidisciplinară Fiecare caz de cancer este gestionat de către un grup de specialiști, care cuprinde: medicul oncolog, chirurgul oncolog specializat pe o anumită regiune a organismului, radioterapeutul, anatomopatologul. După caz, echipa multidiscplinară poate include și alți specialiști care colaborează pentru a stabili un plan de tratament viabil pentru fiecare pacient în parte.
Electrochimioterapie Tratament al cancerului care combină chimioterapia cu impulsurile electrice.
Enucleare Modalitate de îndepăratare chirurgicală a unei tumori încapsulate (aflată în interiorul unui organ), fără a o tăia propriu-zis, ci prin compresie, asemenea eliminării unui sâmbure de fruct.
Excizie Îndepărartare chirurgicală a unui organ sau a unei tumori.
Expectativă vigilentă Monitorizare atentă a cancerului de către specialist, înaintea administrării unui tratament sau după încheierea acestuia, pentru a observa evoluția generală a sănătății pacientului și a bolii, în particular.
Fals negativ Rezultat al unei investigații medicale care indică o valoare normală, deși există o anomalie.
Fals pozitiv Rezultat al unei investigații medicale care indică o problemă de sănătate, când de fapt nu există.
Fibroadenom Tumoră mamară benignă (necanceroasă) de natură fibroasă sau glandulară.
Genă susceptibilă de cancer Genă ale cărei mutații presupun un risc de a dezvolta un anumit tip de cancer, mai mare decât media de risc a populației.
74 articole 12 3 INAINTE ›

Publicat la 21-07-2014 | Vizite: 7275

Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp