Doza de radiații în cancer
Autor: Dr. Știuriuc Simona , publicat la 05-02-2015
Doza de radiații folosită în radioterapia cu fotoni se măsoară în gray și variază în funcție de tipul și stadiul cancerului. Pentru cazurile curative, doza clasică pentru o tumoră epitelială solidă este între 60-80 Gy, în timp ce lipoamele sunt tratate cu 20-40 Gy.
Dozele adjuvante sunt în jurul a 45-60 Gy în 1.8, până la 2 fracții. În stabilirea cantității administrate pacientului, mai sunt luați în considerare factori asociați, precum: chimioterapia, comorbiditațile, administrarea înainte sau după operație și succesul operației. Pot fi folosite diferite unghiuri sau surse pentru a suma totalul dozei necesare.
Medicul va realiza un plan de eliberare uniformă a dozei prescrise (doar tumoral) și minimalizare a dozei primite de țesuturile vecine. (11)
Fracționarea dozei de radiații
Doza totală de radiații este fracționată - împărțită pe o perioadă de timp - din câteva motive importante. Fracționarea permite celulelor normale să se recupereze, în timp ce tumoralele sunt mai puțin eficiente în procesul de reparare între fracționări.
De asemenea, mai permite celulelor tumorale aflate în faza radiorezistentă a ciclului celular să intre în faza radiosensibilă, înainte de administrarea următoarei fracții. Similar, tumorile acut sau cronic hipoxice se pot reoxigena între fracții, crescând procentul de celule distruse. Regimurile de fracționare sunt individualizate între diferite centre de tratament.
Modele de fracționare
Un model de a fracționa doza de radiații frecvent folosit și încă studiat este hipofracționarea. În acest tratament, doza totală de radiații este împărțită în doze mai mici. Dozele tipice variază semnificativ în funcție de tipul de cancer, de la 2,2 Gy/fracție, până la 20 Gy/fracție. Hipofracționarea scade posibilitatea revenirii cancerului, lăsând tumorilor prea puțin timp să se dividă și exploatând astfel radiosensibilitatea biologică unică a unor tumori. Acest tratament este aplicat în cancerul mamar.
Cea mai cunoscută alternativă la fracționare este radioterapia hiperfracționată continuă accelerată - CHART, folosită pentru a trata cancerul pulmonar. CHART constă în adminsitrarea a trei doze mai mici pe zi.
O altă variantă de model de fracționare, folosită pentru cancerul mamar, este iradierea parțială accelerată a sânului - APBI. Aceasa poate fi efectuată prin brahiterapie sau prin iradiere cu fascicul extern. APBI implică două fracții cu doză mare pe zi, pentru 5 zile, în comparație cu iradierea întregului sân, în care se administra o fracție mai mică, de trei ori pe săptămână, pentru 6-7 săptămâni.
Un exemplu de APBI, în care întreaga doză este administrată într-o singură fracție, este TARGIT. Implanturile iradiante pot fi fracționate în minute, ore sau pot fi permanente, cu eliberare lentă a radiației, până când devin inactive. (10)
Publicat la 05-02-2015 | Vizite: 8579 | bibliografie