Cancerul vaginal
Totusi, exista cancere ale vaginului care survin la femeile tinere si chiar la copii (de 3 ani). Este vorba despre copiii ai caror mame au urmat, in timpul sarcinii, un tratament hormonal cu medicamentul dietilstilbestrol (DES).
Mai multe tipuri de cancer se pot extinde la nivelul vaginului din alte regiuni ale corpului; in timp ce cancerul cu punct de plecare vaginal (cancer vaginal primar) este rar, reprezentand doar 1-3% din formele de cancer ginecologic.
Femeile cu cancer vaginal in faza incipienta au mai multe sanse de vindecare. Cancerul cu metastaze este mult mai dificil de tratat.
In majoritatea cazurilor de cancer vaginal este vorba despre un carcinom cu celule scuamoase (o varietate de celule vizibile la microscop, atunci cand sunt examinate prelevarile efectuate la nivelul leziunilor canceroase).
Celelalte tipuri de cancer vaginal sunt reprezentate de:
- adenocarcinom primar sau secundar
- carcinom epitelial secundar - in special la femeile in varsta
- adenocarcinom cu celule clare - afecteaza cu precadere femeile tinere
- melanom
- rabdomiosarcom embrionar – acest tip de tumora survine indeosebi la varsta de 3 ani
Semne si simptome
- cel mai adesea, pacienta acuza sangerari vaginale anormale, care apar uneori dupa un raport sexual
- sangerarile pot fi uneori intermenstruale (intre menstre) sau postmenopauza
- pierderile vaginale anormale (apoase si urat mirositoare) sunt uneori singurul semnal de alarma
- dispareunia (durerea in timpul raporturilor sexuale)
- urinare frecventa
- prezenta sangelui in urina
- constipatie
- durere pelvina
- in unele cazuri, pacienta este asimptomatica (nu prezinta niciun simptom). Leziunea este atunci descoperita in timpul unui examen de rutina.
Factorii de risc
Factorii de risc pentru cancerul vaginal sunt:- Expunerea la dietilstilbestrol – Femeile ale caror mame au urmat in timpul sarcinii un tratament cu medicamentul numit dietilstilbestrol (DES), pot prezenta un risc crescut de aparitie a unui tip de cancer numit adenocarcinom cu celule clare. Dietilstilbestrol a fost utilizat in anii 1950 pentru prevenirea avorturilor spontane in primul trimestru de sarcina.
- HPV (Human papilloma virus) este un virus cu transmitere sexuala ce creste riscul de cancer vaginal. HPV cauzeaza majoritatea cancerelor de col uterin si modificarile precanceroase de la acest nivel. Chiar in conditiile efectuarii unei histerectomii (indepartare pe cale chirurgicala a uterului), riscul de aparitie a cancerului vaginal este crescut la persoanele infectate cu HPV.
- Un cancer ginecologic anterior – Femeile care au urmat un tratament pentru alt tip de cancer ginecologic (in special cancer de col uterin), prezinta un risc crescut de cancer vaginal.
Alti factori de risc asociati cu cancerul vaginal sunt:
- varsta - peste 60 ani
- fumatul
- utilizarea pesarelor vaginale pentru mentinerea uterului in pozitie normala
Cauze
In general, cancerul apare atunci cand celulele sanatoase sufera o mutatie genetica. Celulele sanatoase cresc, se inmultesc si mor intr-un anumit ritm. Celulele canceroase in schimb, cresc si se inmultesc necontrolat si nu mor. Acumularea de celule anormale formeaza o tumora. Celulele canceroase invadeaza tesuturile invecinate si pot invada alte organe ale corpului (metastaza).Cauzele acestor mutatii genetice nu sunt cunoscute cu exactitate. Studiile au pus in evidenta anumiti factori care cresc riscul de cancer vaginal.
Majoritatea cazurilor de cancer vaginal au drept punct de plecare celulele scuamoase. Alte tipuri mai rare de cancer vaginal sunt:
- adenocarcinom vaginal – apare in celulele glandulare ale vaginului
- melanom vaginal – se dezvolta in melanocite (celule care produc pigment) ale vaginului
- sarcom vaginal – apare in celulele tesuturilor conjunctive sau in celulele muschilor netezi ale peretilor vaginului
Diagnostic
Urmatoarele teste si proceduri pot fi utilizate pentru depistarea si diagnosticarea cancerului vaginal:- Examenul pelvic - Este o examinare a vaginului, colului uterin, uterului, trompelor uterine, ovarelor si rectului. Medicul introduce doua degete protejate de manusi in vagin, iar cu cealalta mana apasa pe abdomenul inferior, pentru a palpa uterul si ovarele.
- Testul Papanicolau – o procedura de colectare a celulelor de la nivelul colului uterin si vaginului. Proba este examinata la microscop pentru a se stabili daca celulele sunt normale.
- Biopsia – prelevarea de celule sau tesuturi de la nivelul vaginului sau colului uterin pentru a fi observate la microscop pentru a pune in evidenta semnele de cancer. Daca testul Papanicolau deceleaza celule anormale in vagin, o biopsie este efectuate in timpul unei colposcopii.
- Colposcopia – o procedura de vizualizare a vaginului si a colului uterin. Un colposcop (un tub subtire, prevazut cu o sursa de lumina) este introdus prin vagin in colul uterin. In cadrul acestei proceduri, se pot preleva tesuturi pentru biopsie.
Stadializare
Dupa diagnosticarea cancerului vaginal, urmatorul pas este stabilirea gradului de extindere a cancerului – proces numit stadializare. Determinarea stadiului de cancer vaginal este necesara pentru adoptarea celui mai adecvat tratament.Stadiul I – tumora fara invazie, limitata la peretii vaginului
Stadiul II – tumora cu invazie locala a tesuturilor invecinate
Stadiul III – tumora cu invazie a ganglionilor limfatici invecinati sau a peretelui pelvin
Stadiul IV A – cancer cu metastaze la ganglionii limfatici invecinati, dar si la vezica, rect sau pelvis
Stadiul IV B – cancer cu metastaze la distanta de tumora primara (la plamani, de exemplu).
Tratament
Tratamentul pentru cancerul vaginal depinde de numerosi factori, printre care tipul de cancer vaginal, localizarea tumorii si gradul de diseminare a tumorii (stadiul de cancer). In general, tratamentul consta in utilizarea radiatiilor X (radioterapie) sau in chirurgie.
Radioterapia
Radioterapia este un tratament ce foloseste radiatiile pentru a distruge celulele canceroase. Exista doua tipuri de radioterapie:
- Radioterapia externa - fluxul de radiatii este indreptat direct spre intregul abdomen sau doar spre pelvis, in functie de gradul de extindere a cancerului. Aproape toate pacientele cu cancer vaginal urmeaza acest tratament.
- Radioterapia interna (brahiterapie) – consta in plasarea unor dispozitive de iradiere in interiorul masei tumorale. Pacientele cu cancer vaginal in stadiu incipient pot urma doar acest tip de terapie. In alte cazuri, brahiterapia poate fi asociata cu radioterapia externa.
Radioterapia distruge celulele canceroase, dar poate afecta si celulele sanatoase invecinate, avand efecte adverse, ce depind de intensitatea radiatiilor. Printre complicatii se numara iritarea vezicii urinare, inflamatia mucoasei rectului, subtierea mucoasei vaginului, menopauza prematura si infertilitatea.
Tratamentul chirurgical
Chirurgia pentru indepartarea masei canceroase este utilizata in special pentru cancerul in stadiu incipient, limitat la vagin sau la tesuturile invecinate. Intrucat numeroase organe sunt localizate in pelvis, chirurgia pentru ablatia unor tumori mari ar necesita indepartarea acestor organe. Din acest motiv, medicul va incerca sa controleze cancerul prin alte metode de tratament mai intai.
Tipurile de interventii chirurgicale la pacientele cu cancer vaginal cuprind:
Indepartarea tumorilor mici – masa canceroasa fara invazie, limitata la peretii vaginului poate fi indepartata cu ajutorul unui scalpel sau al unui laser. Chirurgul poate indeparta si o portiune mica de tesut sanatos pentru a se asigura ca toate celulele canceroase au fost indepartate.
Extirparea vaginului (vaginectomie). Extirparea unei parti a vaginului (vaginectomie partiala) sau a intregului vagin (vaginectomie totala) poate fi necesara pentru indepartarea masei tumorale. In functie de gradul de diseminare a cancerului, chirurgul poate efectua si o histerectomie (indepartare a uterului si ovarelor) si o excizie a nodulilor limfatici (limfadenectomie).
In cazul unei vaginectomii totale, se poate practica o reconstructie de vagin, folosind portiuni de piele, sectiuni ale intestinului si ale muschilor din alte regiuni ale corpului.
Extirparea majoritatii organelor pelvice (pelvectomie). Aceasta operatie poate fi o optiune in cazurile de cancer cu metastaze in zona pelviana sau de cancer recurent. In timpul unei pelvectomii, chirurgul indeparteaza vezica urinara, ovarele, uterul, vaginul, rectul si portiunea inferioara a colonului.
Daca radioterapia sau chirurgia nu pot controla cancerul, o alta optiune de tratament este si chimioterapia - metoda de tratament ce utilizeaza substante chimice pentru a distruge celulele canceroase. Nu se stie daca chimioterapia are succes la pacientele cu cancer vaginal. Rezultatele studiilor efectuate pana in prezent nu sunt concludente. Chimioterapia poate fi utilizata in timpul radioterapiei pentru a creste eficienta radiatiilor.
Prevenire
Nu exista metode sigure de a preveni cancerul vaginal. Totusi, sansele de a descoperi cancerul intr-un stadiu incipient pot creste prin efectuarea cu regularitate de examene pelvice si de teste Papanicolau.
Cancerul vaginal incipient are mai multe sanse de a fi tratat cu succes. Medicii recomanda efectuarea de examene pelvice si de teste Papanicolau la scurt timp dupa inceperea vietii sexuale sau la varsta de 21 ani.
Publicat la 02-07-2014 | Vizite: 1694