Marijuana medicinala

Secțiunea: Alte tratamente in cancer
115 comentarii 1 2 34 5 6 INAINTE ›
41 Mary91
41 Mary91 [10c]
09-04-2012, 02:25

Membru din 05-04-2012

Subiecte: 2

Comentarii: 10

dar daca persoana in cauza doarme cam mult(probabil pentru ca este slabit), nu i-ar dauna aceasta marijuana medicinala mai mult?am vazut persoane care dupa ce consuma, sunt aproape adormiti, fara chef de nimic.Si pentru cei care il tot ataca pe domnul doctor, ar trebuie sa ii multumiti ca isi pierde timpul pentru noi si fara sa astepte nimic in schimb k alti doctori.Sa ii multumim pana ne raspunde, din cate vad el raspunde mai mereu, alti doctori nu se implica.
42 RaulDuke
42 RaulDuke [7763c]
09-04-2012, 08:52

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Totusi cu siguranta ca efectele acestea de sedare ale canabinoizilor sunt cu mult inferioare opioizilor, care se folosesc pe scara larga in oncologie, dupa cum stie toata lumea. Bineinteles ca mereu se cantaresc costurile/riscurile impotriva beneficiilor, dar este o substanta care poate fi foarte utila, lucru demonstrat. La o anume "persoana in cauza" desigur ca nu se poate stii pana nu se incearca. Pot exista efecte adverse suparatoare care sa presupuna sa fie intrerupta folosirea acestei substante, dar poate exista un beneficiu clar si imediat (cazul cel mai probabil).
43 DrWEED
43 DrWEED [2c]
27-04-2012, 01:53

Membru din 27-04-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 2

Tot ce incerca dlRaul mai sus sa va explice : http://www.youtube.com/watch?v=ljQXREEfYvE
Vizionati documentarul (este subtitrat) si va asteptam cu intrebari si nelamuriri.


P.s. Zicea cineva mai sus de sintetizarea substantelor si introducerea lor in capsule, nu inteleg de ce ar vrea cineva sa isi bata joc de milioane de ani de munca din partea mamei nature.
Fumatul nu e singura modalitate de consum. Da, o poti fuma la pipe, tigari cu marijauna (joint, nume de strada) sau poti face unt si ulei de cannabis care sa il folosesti in bucatarie. Tocmai ce ai venit de la citosatice, esti varza si nu mai ai chef de nimic. Ai ajuns acasa si manaci ceva ce a fost facut cu unt/ulei de cannabis.

Am sa postez mai jos niste documente(traduse, pentru ca stim toti cat de lenes e romanul.)
44 DrWEED
44 DrWEED [2c]
27-04-2012, 02:08

Membru din 27-04-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 2

[+]Scleroza multipla
Scleroza multipla (SM) este o boala cronica degenerativa a sistemului nervos central, care cauzează inflamaţie, slăbiciune musculară şi o pierdere de coordonarea motorie.De-a lungul timpului, de obicei, pacienţii cu SM devenit permanent cu handicap şi, în unele cazuri, boala poate fi fatală. Conform US National Society scleroza multipla, circa 200 de persoane sunt diagnosticate în fiecare săptămână cu boala - frapant de multe ori cei 20-40 de ani.

Rapoartele clinice şi anecdotice de capacitatea cannabinoids "pentru a reduce simptomele MS-conexe, cum ar fi durere, spasticitate, depresie, oboseală, şi incontinenţă sunt abundente în literatura ştiinţifică. Cel mai recent, cercetatorii de la Universitatea din California la San Diego a raportat în 2008, că inhalat canabis a redus semnificativ măsuri obiectiv de intensitatea durerii si spasticitate la pacientii cu SM într-o controlate cu placebo, studiu clinic aleatoriu. Anchetatorii au ajuns la concluzia că "canabis fumat a fost superioară faţă de placebo în reducerea spasticitate şi durere la pacienţii cu scleroză multiplă şi a oferit unele beneficii dincolo de tratament prescrise în prezent." Nu este surprinzător, pacienţii cu scleroză multiplă raport de obicei se angajeze în terapie de canabis, cu un studiu care indică faptul că aproape unul din doi pacienţi cu SM utilizează droguri terapeutic.

Alte studii recente clinice şi preclinice sugerează că canabinoidelor poate inhiba de SM progresia în plus faţă de furnizarea de management simptom. Scris în iulie 2003 emisiunea de revista Brain, anchetatorii de la Institutul de la University College din Londra de Neurologie raportat că administrarea de agonist canabinoizi sintetici WIN 55, 212-2 cu condiţia "neuroprotecţiei semnificative" într-un model animal de scleroză multiplă. "Rezultatele acestui studiu sunt importante deoarece sugerează că, în plus faţă de conducere simptom, ... canabis poate încetini, de asemenea, procesele neurodegenerative care duce în final la invalidităţii cronice în scleroza multiplă şi, probabil, alte boli", a concluzionat cercetatorii.

Anchetatorii de la Olanda lui Vrije University Medical Center, Departamentul de Neurologie, de asemenea, a raportat pentru prima dată în 2003 că administrarea orală de THC pot stimula sistemul imunitar la pacientii cu SM. "Aceste rezultate sugerează o potenţială pro-inflamatorii modificatoare de boală a canabinoidelor [pentru] MS", au concluzionat ei.
Datele clinice raportate în 2006, dintr-un studiu extins deschis de 167 de pacienţii cu scleroză multiplă a constatat că utilizarea de canabinoizi extracte de plante întregi eliberat simptome de durere, spasticitate şi incontinenţă vezicii urinare pentru o perioadă prelungită de tratament (durata medie a participanţilor la studiu a fost de 434 zile) fără a solicita subiecte pentru a creşte doza. [18] rezultate dintr-o separat de doi ani de studiu deschis extensie, în 2007, de asemenea, raportat că administrarea de extracte de canabis a fost asociat cu o reducere pe termen lung în durerii neuropate la pacienţii selectaţi MS. În medie, pacienţii din studiul necesare mai puţine doze zilnice de droguri şi a raportat mai mici scoruri median durerea mai mult l-au luat [19] Aceste rezultate ar fi puţin probabil în cazul pacienţilor care suferă de o boală progresivă ca MS excepţia cazului în care a fost oprirea tratamentului canabinoizi. Sale progresia, anchetatorii au sugerat.
În ultimii ani, autorităţile de reglementare de sănătate în Canada, [20] Regatul Unit, [21] Spania [22] şi Noua Zeelandă [23] au aprobat utilizarea de prescripţie de canabis extracte de plante pentru a trata simptomele de scleroză multiplă. aprobarea de reglementare din Uniunea Europeană şi în Statele Unite rămâne în aşteptare.
-
[+]MRSA Multe infecţii bacteriene poseda o rezistenta multi-drog. Se poate argumenta că cele mai semnificative dintre acestebacterii este aureus meticilino-rezistent Staphyloccus, maicunoscut sub numele de MRSA sau "super gandacul." Această bacterie este rezistenta la antibiotice standard, inclusiv penicilina. Conform Jurnalului America a asociatiei de medicina, MRSA este responsabil pentru aproape 20.000 de decese in spitale anual în Statele Unite.

Datele publicate demonstrează că canabinoizii posedă proprietăţi puternice antibacteriene. În 2008, anchetatorii din Italia la Universita del Piemonte Orientale şi Universitateadin Marea Britanie din Londra, SF a evaluat proprietăţile, germeni de luptă, împotriva a cinci cannabinoizi separate împotriva diferitelor tulpini de bacterii multi-rezistente, inclusiv MRSA. Acestea au raportat că toatea compuşilor testat nu a indicat "activitate antibacterianăpotent" şi că Canabinoidele au fost "excepţionale", estomparea răspândirii de MRSA.

Un al doilea studiu publicat în acelaşi an a raportat căcompuşii non-canabinoizi in fabrica, de asemenea, posedăproprietăţi antibacteriene împotriva MRSA şi malaria.
Studiile clinice privind utilizarea a canabinoidelor pentruMRSA au fost recomandate, cu unii experti declarând, "Cannabis sativa... reprezintă o sursă interesantă de agenţi antibacterieni pentru a aborda problema rezistenta multi-drog MRSA şi alte bacterii patogene."
---
[x]Hhipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială, sau hipertensiune arterială, afecteaza unul la patru adulti americani. Această condiţie ingreuneaza inima şi vasele de sânge şi măreşte foarte mult riscul de accident vascular cerebral si boli de inima.

Emergente de cercetare indică faptul că sistemul endogen canabinoizi joacă un rol în reglarea tensiunii arteriale, deşi mecanismul său de acţiune nu este bine înţeles. Studiile pe animale au demonstrat că anandamida şi endocannabinoidele, suprima profund contractilităţii cardiace în hipertensiunea şi poate normalizarea tensiunii arteriale, determină pe unii experţi să speculeze că manipularea sistemului endocannabinoid "pot oferi noi abordări terapeutice într-o varietate de boli cardiovasculare."

Administrarea a canabinoidelor naturale a dat efecte contradictorii cardiovasculare asupra oamenilor şi animalelor de laborator.
răspunsul vascular la om administrat cu canabis în condiţii experimentale este de obicei caracterizat de o creştere uşoară a ritmului cardiac şi tensiunii arteriale. Cu toate acestea, toleranţa complete pentru aceste efecte se dezvoltă rapid şi a riscurilor potenţiale pentru sănătate apar minim.

Administrarea de canabinoizi la animale este de obicei asociat cu vasodilataţie, bradicardie şi hipotensiune arterială tranzitorie, precum şi o inhibare a progresia aterosclerozei (intarirea arterelor). Administrarea a canabinoidelor sintetice au demonstrat reducerea tensiunii arteriale la animale şi nu au fost asociate cu cardiotoxicitate la om.

În acest moment, de cercetare evaluarea utilizarea clinică a canabinoidelor pentru hipertensiune este în fază de inceput, deşi investigaţii suplimentare apar justificate.
---

[x] Incontinenţă urinară
Incontinenţă urinară este definită ca o pierdere a controlului vezicii urinare. Incontinenţă poate rezulta din mai mulţi factori biologici, inclusiv a musculaturii vezicii urinare slab şi inflamaţie, precum şi de la leziuni nervoase asociate cu boli, cum ar fi scleroza multiplă (SM) şi boala Parkinson. Mai mult de unul din zece americani de peste 65 de ani este estimat la suferi de incontinenta, în special pentru femei.

Mai multe studii clinice recente indică faptul că terapia pentru canabinoide poate reduce incidentele de incontinenţă.Scriind în numărul din februarie 2003 a revistei Clinic de reabilitare, anchetatorii la Centrul Oxford pentru activare în Marea Britanie a raportat ca auto-dozele administrate de cannabinoid întregului extracte de plante îmbunătăţit controlul vezicii urinare, comparativ cu placebo la pacienţii care suferă de SM şi leziuni ale măduvei spinării.
Anchetatorii de la Institutul de Neurologie din Londra au facut aceste constatări iniţiale într-un studiu pilot deschis de canabis pe bază de extracte de disfuncţii ale vezicii urinare la 15 pacienţi cu scleroză multiplă avansată. În urma tratamentului canabinoizi, "de urgenţă urinare, numărul şi volumul de episoadelor de incontinenţă, frecvenţa şi nocturiile toate scăzut în mod semnificativ, " au determinat anchetatorii. Cannabis bazate pe extracte medicinale sunt un tratament sigur si eficace pentru probleme urinare şi la pacienţii cu alte avansat SM.

Aceste constatări au fost confirmate în 2006 într-un multi-centru, studiu aleatoriu, controlat cu placebo care implică 630 de pacienţi administrat doze orale de extracte canabis sau THC. Cercetatorii au raportat că subiecţii administrat canabis extracte experimentat o reducere de 38 % în episoade de incontinenţă faţă de valorile iniţiale la sfârşitul tratamentului, in timp ce pacientii administrat THC experimentat o reducere de 33 la sută, sugerând un "efect clinic de canabis pe episoadelor de incontinenţă."

Cel mai recent, datele preclinice prezentate la reuniunea din 2006 anuală a Asociaţiei Americane de Urologie a indicat faptul că analogii de canabis pot reduce inflamatia vezicii urinare şi vezicii urinare supra-activitate la animale.

În concluzia acestor constatări, experţii au recomandat folosirea a canabinoidelor ca potenţiali agenţi "de linia a doua" pentru tratarea incontinentei.

---
Mâncărime (prurit)
Mâncărime (prurit) este un simptom comun asociat cu numeroase boli de piele, precum şi un simptom secundar a numeroase condiţii, cum ar fi grave, insuficienţă renală şi afecţiuni hepatice. Mâncărime, spre deosebire de alte senzaţii de piele, este, în general, un rezultat al activităţilor de CNS şi de obicei merge netratate de terapii medicale standard.

O trecere în revistă a literaturii ştiinţifice dezvăluie trei studii clinice care au investigat utilizarea a canabinoidelor în tratamentul de prurit. Scris în august 2002 problema a Jurnalului American de Gastroentrology, anchetatorii de la Universitatea din Miami Departamentul de Medicină a raportat un tratament de succes de prurit, cu 5 mg de THC la trei pacienti cu boli hepatice colestatice.
Înainte de terapie canabinoizi, subiecţi au nu a reuşit să răspundă la medicamente standard şi-au pierdut capacitatea lor de a lucra.

După administrarea seara canabinoizi, toate cele trei pacienţi au raportat o scădere a pruritului, precum şi "îmbunătăţire semnificativă" în somn şi în cele din urmă au reuşit să se întoarcă la locul de muncă. Rezoluţia de depresie a fost, de asemenea, raportate în două din trei subiecte. "Delta-9-tetrahidrocanabinol poate fi o alternativă eficace la pacienţii cu prurit colestatice greu de rezolvat", a concluzionat anchetatorii.

În anul următor, cercetatorii britanici au raportat în iunie 2003 emisiunea de Inflamaţia jurnal de cercetare care administraţia periferice ale agonist canabinoizi sintetici HU-211 a redus semnificativ mâncărime experimental induse de la 12 subiecţi.
Anchetatorii au raportat anterior că aplicarea topică a HU-210 pe pielea umană redusă durere experimental-induse şi senzaţii de arsură acute.
Cel mai recent, cercetatorii de la Wroclaw, Universitatea Poloniei de Medicina, Departamentul de Dermatologie, a raportat că aplicarea unui crema endocannabinoid bazate pe reducerea pruritului uremic şi xerosis (uscăciune anormală a pielii), la pacienţii hemodializaţi [4] Trei săptămâni de două ori.- aplicarea de zi cu zi a crema "complet eliminat" prurit la 38 la sută dintre subiecţii studiului şi "în mod semnificativ redusă" mâncărime în alţii. 81 % dintre pacienţi au raportat o "reducere complet", în xerosis după terapia canabinoizi.

În lumina acestor rezultate preliminare încurajatoare, unii experţi dermatologie acum cred că canabinoizi şi sistemul de canabinoizi poate reprezenta "noi căi promiţătoare pentru gestionarea mancarime mai eficient."

---

[x]Osteoporoza
Osteoporoza este o boală degenerativă scheletic caracterizată printr-o deteriorare a ţesutului osos. Pacientii cu osteoporoza risca fracturi multiple şi alte handicapuri grave. Aproximativ 10 de milioane de americani peste 50 de ani suferă de osteoporoză, potrivit biroului US Surgeon General, şi alti 34 milioane sunt la risc pentru dezvoltarea bolii.

Referirea iniţială în ceea ce priveşte utilizarea potenţială a canabinoidelor pentru a proteja împotriva apariţia osteoporozei sunt disponibile în literatura stiintifica la începutul anilor 1990. Până în prezent, cu toate acestea, nu s-a investigat utilizarea de canabis pentru această indicaţie.
In ianuarie 2006 se ia problema la PNAS, investigatori la Laboratorul de oase de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a raportat că administrarea de agonist canabinoizi sintetici HU-308 a încetinit dezvoltarea osteoporozei, stimulat construirea oaselor şi a redus pierderea de masă osoasă la animale. Laboratorul de cercetare a publicat in Analele de la New York Academiei de Ştiinţe, în 2007 a raportat că activarea receptorilor canabinoizi CB2 a redus experimental induse de pierdere de masă osoasă şi formarea de os stimulat. [3] Anchetatorii au raportat anterior că şoarecii cu deficit de receptorilor canabinoizi CB2 experimentat de vârstă accelerat aminteşte pierderea de masa osoasa a osteoporozei umane.

Oamenii de stiinta speculeaza acum că implicarea fiziologice principal de receptorii specifici endocannabinoid (receptori CB2) este de a menţine "remodelarea osoasa la echilibru, protejând astfel scheletul împotriva pierderii osoase legate de vârstă, " determină pe unii experţi să creadă că canabinoidelor pot fi " un promiţător ţintă roman ţintă pentru dezvoltarea medicamentelor anti-osteoporotice ".

---
[x]Hepatita C
Hepatita C este o boală virală a ficatului care afectează estimativ patru milioane de americani. Hepatita cronică C este în mod normal asociată cu oboseala, depresia, durerea încheieturilor, insuficientă hepatică, inclusiv ciroza şi cancerul de ficat.

Pacienţii diagnosticaţi cu hepatita C raportează în mod frecvent atât folosirea canabisului pentru tratarea simptomelor bolii cât şi greaţa asociată cu terapia antivirală. Un studiu observaţional al anchetatorilor de la Universitatea din California în San Francisco au descoperit că pacienţii cu hepatita C care au folosit cannabis a fost mult mai probabil să adere regimului lor de tratament decât pacienţii care nu l-au folosit. Cu toate acestea, nu este disponibil nici un studiu clinic care să evalueze uzul canabinoizilor pentru această indicaţie în literatura ştiinţifică.

Datele preclinice indică că sistemul endocanabinoid poate modera aspectele bolii cronice a ficatului şi canabinoizii pot reduce inflamaţia la modelele experimentale de hepatită. Cu toate acestea, alte revizuiri clinice au raportat o asociere pozitivă între uzul zilnic de cannabis şi progresia fibrozei hepatice (construirea excesivă a ţesuturilor) şi steatoza ( construire excesivă a grăsimii) la pacienţii selectaţi cu hepatita C.

Drept rezultat, experţii au opinii divergente în ceea ce priveşte uzul terapeutic al canabinoizilor pentru tratamentul hepatitei C. Scriind în numărul din octombrie 2006 al Jurnalului European de Gastroenterologie, anchetatorii din Canada şi Germania au concluzionat că cannabisul "beneficiile potenţiale ale unei probabilităţi mai mari de succes a tratamentului (pentru pacienţii cu hepatita C) sunt mai mari decât riscurile." Prin contrast, alţi experţi descurajează uzul cannabisului la pacienţii cu hepatită cronică până nu sunt efectuate studii suplimentare.
-
[x]CANCERUL
Gliomurile (tumori pe creier) sunt în special forme maligne agresive de cancer, rezultând adesea în moartea pacienţilor afectaţi în termen de unul sau doi ani ulterior diagnosticului. Nu există remediu pentru gliomuri şi cele mai multe tratamente disponibile oferă doar o alinare simptomatică minoră.

O analiză a literaturii ştiinţifice moderne relevă numeroase studii preclinice şi un studiu clinic pilot demonstrând abilitatea canabinoizilor să acţioneze ca agenţi antineoplazici, în special pe liniile celulare ale gliomului.
Anchetatorii de la Universitatea Complutense din Madrid au scris în numărul din septembrie 1998 al jurnalului Literele FEBS, raportând pentru prima oară că delta-9-tetrahidrocanabinol a indus apoptoza (programarea morţii celulelor) în celulele gliom în cultură.
Anchetatorii au urmărit descoperirile lor iniţiale în 2000, raportând că atât administrarea THC-ului cât şi a agonistului sintetic canabinoid WIN 55, 212-2 "a indus o regresie considerabilă a gliomurilor maligne" la animale. Cercetătorii au confirmat din nou abilitatea canabinoizilor de inhibare a creşterii tumorii la animale în 2003.

În acelaşi an, anchetatorii italieni de la Universitatea din Milano, Departamentul de Farmacologie, Chimioterapie şi Toxicologie, au raportat că canabinoidul non-psihoactiv, canabidiol (CBD), a inhibat creşterea din diverse linii de celule gliom umane în vivo şi în vitro într-o manieră dependentă de doză. Scriind în numărul din noiembrie
2003 a Jurnalului de Farmacologie şi Terapeutică Experimentală Fast Forward, anchetatorii au concluzionat, "CBD-ul non-psihoactiv ... produce o activitate anti-tumorală semnificativă atât în vitro cât şi în vivo, sugerând astfel o posibilă aplicaţie a CBD-ului ca un agent antineoplazic."

În 2004, Guzman şi colegii au raportat că, canabinoizii inhibă creşterea tumorilor gliomului la animale şi în probele tumorale ale glioblastomului multiform uman prin modificarea morfologiei vaselor de sânge. Scriind în numărul din 2004 al Cancer Research, anchetatorii au concluzionat, "Descoperirile clinice şi de laborator actuale furnizează un nou target farmacologic pentru terapiile bazate pe canabinoizi."
Mai recent, anchetatorii de la California Pacific Medical Center Research Institute au raportat că administrarea THC-ului pe liniile de celule ale glioblastomului multiform uman a scăzut proliferarea celulelor maligne şi a indus moartea celulelor mai rapid decât administrarea de WIN 55, 212-2. Cercetătorii au notat şi că THC-ul a vizat selectiv celulele maligne în timp ce le-a ignorat pe cele sănătoase într-o manieră mai profundă decât alternativa sintetică.
Cel mai recent, Guzman şi colegii au raportat că administrarea de THC scade periodic creşterea tumorii glioblastomului multiform la pacienţii diagnosticaţi cu glioblastom multiform uman recurent. În primul studiu clinic pilot privind evaluarea uzului canabinoizilor şi glioblastomul multiform uman, anchetatorii au descoperit că administrarea intra-tumorală de THC a fost asociată cu reducerea proliferării celulelor tumorale în doi din cei nouă subiecţi. "Profilul de siguranţă corect al THC-ului, împreună cu eventualele acţiuni antiproliferative pe celulele tumorale raportate aici şi în alte studii, poate stabili baza pentru viitoare studii cu scopul de a evalua potenţiala activitate antitumorală a canabinoizilor, " au concluzionat anchetatorii. Mai mulţi anchetatori suplimentari au solicitat de asemenea recent continuarea explorării terapiilor bazate pe cannabis pentru tratamentul gliomurilor.

Pe lângă abilitatea canabinoizilor în moderarea celulelor gliom, studii separate demonstrează că, canabinoizii şi endocanabinoizii pot de asemenea inhiba proliferarea altor linii de celule de cancer, inclusiv carcinomul mamar, carcinomul de prostată, carcinomul colorectal, adenocarcinomul gastric, carcinomul de piele, celulele leucemice, neuroblastomul, carcinomul pulmonar, carcinomul uterin, epiteliomul pulmonar, adenocarcinomul pancreatic, carcinomul de col uterin, cancerul oral, cancerul de tract biliar şi limfom.

Studiile indică şi că administrarea de canabinoizi coroborată cu terapiile convenţionale anti-cancer, poate spori eficacitatea tratamentelor standard de cancer. Cel mai recent, anchetatorii de la Universitatea din California, Centrul Medical Pacific, au raportat că canabinoizii posedă proprietăţi sinergice anticancer - constatând că administrarea unei combinaţii de constituenţi ai plantei este superioară administrării de compuşi izolaţi singuri.

În consecinţă, mulţi experţi cred acum că, canabinoizii " pot reprezenta o nouă clasă de medicamente anticancer care întârzie dezvoltarea cancerului, inhibă angiogeneza şi răspândirea metastatică a celulelor canceroase."
---
[x]Tulburările gastro-intestinale
Tulburările gastro-intestinale, inclusiv bolile funcţionale intestinale cum ar fi sindromul intestinului iritabil şi bolile
intestinului iritabil cum ar fi boala Crohn şi colita, afectează mai mult de unul din cinci americani, în special femeile. În timp ce unele unele tulburări gastro-intestinale pot fi controlate prin dietă şi medicaţie farmaceutică, altele sunt slab moderate prin tratament convenţional. Simptomele tulburărilor gastro-intestinale includ adesea crampe, durere abdominală, inflamaţie a mucoasei intestinului gros şi/sau subţire, diaree cronică, sângerări rectale şi scăderea în greutate.

Deşi există câteva rapoarte anecdotice şi o mână de rapoarte de caz în literatura ştiinţifică care susţin uzul canabinoizilor în tratarea simptomelor de tulburări gastro-intestinale, practic nici o lucrare de studii clinice nu a fost efectuată în acest domeniu, în afară de un studiu clinic din 2007 care evalua impactul THC-ului oral în motilitatea colonică.

Cu toate acestea, numeroase studii preclinice demonstrează că activarea receptorilor canabinoizi CB1 şi CB2 exercită funcţii biologice pe tractul gastro-intestinal. Efectele activării lor în animale includ suprimarea motilităţii gastro-intestinale, inhibarea secreţiei intestinale, reflux de acid redus şi protejarea de inflamaţie, precum şi avansarea vindecării rănilor epiteliale în ţesutul uman. Drept urmare, mulţi experţi cred acum că, canabinoizii şi/sau modularea sistemului canabinoid endogen reprezintă o abordare terapeutică nouă pentru tratamentul a numeroase tulburări gastro-intestinale, inclusiv bolile inflamatorii intestinale, bolile funcţionale intestinale, condiţiile de reflux gastroesofagian, diaree secretorie, ulcere gastrice şi cancerul de colon.
--


[x]Fibromialgia
Fibromialgia este un sindrom de durere cronică de etiologie necunoscută. Această boală este caracterizată prin dureri musculo-scheletice răspândite, oboseală, multiple puncte sensibile în gât, coloana vertebrală, umeri şi şolduri. Se estimează că 3 - 6 milioane de americani sunt afectaţi de fibromialgie, care este adesea slab controlată prin medicaţia standard de durere.

Pacienţii cu fibromialgie se auto-raportează frecvent în folosirea terapeutică a cannabisului pentru a trata simptomele bolii, iar doctorii - în cazul în care e legal - au recomandat frecvent uzul cannabisului în tratarea tulburărilor musculo-scheletice. Cu toate acestea până acum, există puţine studii clinice care au evaluat uzul canabinoizilor în tratarea bolii.
Scriind în numărul din iulie 2004 al jurnalului Cercetări Medicale Recente şi Opinii, anchetatorii de la Universitatea Heidelberg din Germania au evaluat efectul analgezic al THC-ului oral la nouă pacienţi cu fibromialgie pe o perioadă de 3 luni. Subiecţiilor studiului le-a fost administrată o doză zilnică de 2, 5 până la 15 mg de THC şi nu au primit medicaţie pentru durere pe durata acestui studiu. Printre cei participanţi care au finalizat studiul, au raportat cu toţii o reducere semnificativă a durerii înregistrate zilnic şi a durerii induse electronic.
Un studiu din 2008 publicat în Jurnalul Durerii a raportat că administrarea canabinoidului sintetic nabilone a scăzut semnificativ durerea la 40 de subiecţi cu fibromialgie într-un studiu randomizat, dublu orb, controlat prin placebo."Deoarece nabilone a îmbunătăţit simptomele şi a fost bine tolerată, poate fi un ajutor util pentru managementul durerii în fibromialgie", au concluzionat anchetatorii.

Un studiu separat din 2010 efectuat la Universitatea McGill din Montreal a raportat că dozele mici de nabilone au îmbunătăţit semnificativ calitatea somnului la pacienţii diagnosticaţi cu această boală.

Studiile clinice şi preclinice anterioare au arătat că atât canabinoizii naturali cât şi cei endogeni au calităţi analgezice, în special în tratarea durerii rezistente la terapiile de durere convenţionale. Drept urmare, câţiva experţi au sugerat că, canabinoizii sunt aplicabili în afecţiunile durerii cronice cum este fibromialgia, şi au teoretizat că boala poate fi asociată cu un deficit clinic de baza al sistemului endocanabinoid.
--

[x]Distonia
Efectele Canabisului în Tratarea Distoniei
Distonia este o tulburare neurologică de mişcare caracterizată prin tensiune musculară anormală, involuntară şi contracţii musculare dureroase. Este a treia cea mai comună tulburare de mişcare după boala Parkinson şi tremor, afectând peste 300.000 de oameni în America de Nord.

Un număr mic de raporturi de caz şi studii preclinice care să investigheze uzul canabisului şi canabinoizilor pentru simptomele distoniei sunt referinţe pentru literatura ştiinţifică recentă. Un studiu de caz din 2002 publicat în numărul din iulie al Jurnalului Durerii şi Managementul Simptomelor a raportat îmbunătăţirea simptomelor distoniei după ce un pacient de 42 de ani cu durere cronică a fumat cannabis. Anchetatorii au raportat că scorul de durere subiectiv al subiectului a scăzut de la 9 la zero ( pe o scară vizuală analog de la zero la 10) în urma inhalării cannabisului şi că subiectul nu a avut nevoie de nici o medicaţie analgezică suplimentară pentru următoarele 48 de ore. "Nici un alt tratament de intervenţie recent nu a rezultat într-o astfel de îmbunătăţire dramatică generală în condiţia pacientului", au concluzionat anchetatorii.
Un al doilea studiu de caz raportând "îmbunătăţire clinică semnificativă" în urma inhalării cannabisului la un pacient de 25 de ani cu distonie generalizată datorată bolii Wilson a fost documentată de o echipă de cercetători argentiniană în numărul din august 2004 al jurnalului Tulburări de mişcare.

De asemenea în 2004 o echipă de cercetători germani de la Școala Medicală Hannover au raportat tratarea cu succes a distoniei muzicianului la un pianist profesionist de 38 de ani în urma administrării a 5 mg de THC într-un studiu cu doză unică controlat prin placebo. Anchetatorii au raportat " îmbunătăţire evidentă a controlului motor " în mâna afectată a subiectului, şi au notat, "La doua ore după admisia THC-ului, pacientul a fost capabil să interpreteze literatură tehnică exigentă, ceea ce nu era posibil înaintea tratamentului." Înaintea tratamentului canabinoid, subiectul nu răspundea la medicaţia standard şi nu mai interpreta în public.

"Rezultatele furnizează dovezi că ... admisia THC-ului ... îmbunătăţeşte în mod semnificativ (simptomele) ... distoniei focale", au concluzionat anchetatorii.
Prin contrast, un studiu randomizat, controlat prin placebo din 2002 asupra investigării uzului canabinoidului sintetic oral naboline (Cesamet) la 15 pacienţi afectaţi de distonie segmentală primară şi generalizată nu au arătat o reducere în simptomele distonice.
Anchetatorii au speculat că acest rezultat poate fi legat de doză, şi că administrarea unui dozaj mai mare poate ar fi avut un alt rezultat.

Cel puţin un studiu preclinic recent indică că atât canabinoizii sintetici cât şi dozele mari de canabinoid canabidiol natural non-psihoactiv (CBD) pot modera progresia distoniei la animale.

Referinţele limitate în ceea ce priveşte utilizarea canabinoizilor pentru distonie la oameni şi animale din 1980 şi 1990 apar de asemenea în literatura ştiinţifică. S-ar părea că studii clinice adiţionale mai mari sunt garantate în investigarea utilizării cannabisului şi canabinoizilor pentru această boală.
---

[x] Diabetul Zaharat
Diabetul zaharat este un grup de boli autoimune caracterizate prin defecte în secreţia de insulină rezultând în hiperglicemie (o concentraţie anormal de mare de glucoză în sânge). Există două tipuri primare de diabet. Persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1 (cunoscut şi ca diabetul juvenil) sunt incapabile să producă insulina
pancreatică şi trebuie să se bazeze pe medicaţia de insulină pentru a supravieţui. Persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 (cunoscut şi ca debutul diabetului adult) produc cantităţi necorespunzătoare de insulină. Diabetul de tip 2 este o boală mai puţin gravă care de obicei este controlată prin dietă. De-a lungul timpului, diabetul poate duce la orbire, insuficienţă renală, daune ale nervilor, rigidizarea arterelor şi moarte. Această boală este a treia cauză de deces în Statele Unite după bolile de inimă şi cancer.
.
O cercetare a literaturii ştiinţifice indică, că nu există investigaţii clinice ale canabisului pentru tratamentul diabetului, dar identifică un mic număr de studii preclinice indicând faptul că, canabinoizi pot modifica progresia bolii şi furniza tratamentul simptomatic celor care suferă de această boală. Un studiu din 2006 publicat în jurnalul Autoimunitate a raportat că injecţiile de 5 mg pe zi de canabinoid non-psihoactiv CBD a redus în mod semnificativ incidenţa diabetului la şoareci. Anchetatorii au raportat că 86% din şoarecii netrataţi - controlaţi, din studiu - au dezvoltat diabet. Prin contrast, doar 30% din şoarecii trataţi cu CBD au dezvoltat boala. Într-un experiment separat, anchetatorii au raportat că şoarecii controlaţi au dezvoltat cu toţii diabet într-un interval de 15-20 săptămâni, în timp ce o majoritate (60%) de şoareci trataţi cu CBD au scăpat de diabet în 26 de săptămâni.

Alte studii preclinice au demonstrat că, canabinoizii posedă efecte benefice adiţionale la modelele animale cu diabet. Cercetătorii de la Colegiul Medical din Virginia au scris în numărul din martie 2006 al Jurnalului American de Patologie, raportând că şobolanii trataţi cu CBD pe perioade de unu la patru săptămâni au experimentat o protecţie semnificativă de la retinopatia diabetică. Această condiţie care este caracterizată prin privarea retinei de oxigen şi o prăbuşire a barierei hemato-retiniene, este cauza principală a orbirii la adulţii cu vârsta de muncă.

S-a demonstrat de asemenea că, canabinoizii atenuează durerea neuropată asociată cu această boală. O pereche de studii publicate în jurnalul Scrisorile Neuroştiinţei din 2004 au raportat că la şoarecii la care li s-a administrat receptor agonist de cannabis au experimentat o reducere a alodiniei tactile, comună diabetului (durere rezultată din stimulii non-injurioşi asupra pielii) în comparaţie cu controalele netratate. Descoperirile sugerează că, "canabinoizii au un potenţial efect benefic asupra durerii neuropate diabetice experimentale."

O cercetare din 2009 a demonstrat că THC-ul poate modera un model animal al bolii prin reducerea nivelurilor de glucoză crescute artificial şi insulitis la şoareci comparaţi cu controalele netratate.

Mai recent, o echipă internaţională de cercetători din Statele Unite, Elveţia şi Israel au raportat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie că administrarea de CBD reduce simptomele variate de cardiomiopatie diabetică (slăbirea muşchiului inimii) la un şoarec cu diabet de tip 1. Autorii au concluzionat, "Aceste rezultate cuplate cu excelenta siguranţă şi profilul de tolerabilitate al CBD-ului la oameni, sugerează în mod puternic că poate avea un mare potenţial terapeutic în tratamentul complicaţiilor diabetice."
Pe măsură ce incidenţa de diabet creşte în mod constant atât la populaţia adultă cât şi la cea juvenilă, s-ar părea că cercetările ulterioare ale canabinoizilor sunt garantate în tratamentul acestei boli.
-

[x]Durerea cronica
Nu mai puţin de unul din cinci americani trăiesc cu durere cronică.
Mulţi din aceşti oameni suferă de durere neuropată (durere legată de nervi) - o condiţie care este asociată cu numeroase boli, inclusiv diabet, cancer, scleroză multiplă şi HIV. În majoritatea cazurilor utilizarea medicamentelor analgezice standard cum sunt opiaceele şi NSAIDS (medicamente antiinflamatoare non-steroidiene) sunt ineficace în alinarea durerii neuropate.

Datele sondajelor indică că utilizarea canabisului este frecventă la populaţia care suferă de durere cronică şi mai multe studii clinice recente realizate de FDA indică că marijuana inhalată poate alina în mod semnificativ durerea neuropată. Acestea includ o serie de studii clinice randomizate, controlate prin placebo, demonstrând că fumatul
canabisului reduce neuropatia la pacienţii cu HIV cu peste 30 de procente în comparaţie cu placebo. În plus, un studiu dublu orb, controlat prin placebo realizat în 2007 de Universitatea California în San Diego a raportat că, canabisul inhalat a redus în mod semnificativ durerea indusă de capsaicină la voluntarii sănătoşi. Un studiu clinic dublu-orb, randomizat realizat în 2008 de către Universitatea din California la Davis a raportat că atât dozele mari
cât şi cele mici de cannabis inhalat au redus durerea neuropată din cauze diverse la subiecţii care nu răspund la terapiile standard de durere. În cele din urmă, un studiu din 2010 al Universităţii McGill care a descoperit că, canabisul fumat a îmbunătăţit nivelurile de durere, calitatea somnului şi anxietatea la participanţii cu durere
refractară la care terapia convenţională a dat greş.

Datele preclinice indică că, canabinoizii, atunci când sunt administraţi în înţelegere unul cu altul, sunt mai eficace în ameliorarea dureri neuropate decât folosirea unui singur agent.
Anchetatorii de la Universitatea din Milano au raportat în 2008 că administrarea canabinoizilor individuali cum sunt THC-ul sau CBD-ul produc o alinare limitată în comparaţie cu administrarea extractelor din plantă care conţin multipli canabinoizi, terpene (ulei) şi flavonoide (pigmenţi).

Cercetătorii au concluzionat: "Utilizarea unui extract standardizat de Cannabis Sativa ... a evocat o alinare totală a hiperalgeziei termice, la un model experimental de durere neuropată, ... ameliorând efectul canabinoizilor individuali, au concluzionat anchetatorii ...". În comun, aceste descoperiri sprijină puternic idea că, combinarea
compuşilor canabinoizi şi non-canabinoizi, ca fiind prezente în (plante derivate) extracte, furnizează avantaje semnificative în alinarea durerilor neuropate în comparaţie cu canabinoizii individuali puri.

În 2009, o echipă internaţională de anchetatori din Regatul Unit, Belgia şi România au afirmat aceste descoperiri preclinice într-un studiu clinic al pacienţilor de cancer cu dureri intratabile. Aceştia au concluzionat: "În acest studiu extractul de THC/CBD a arătat un profil de eficacitate mai promiţător decât extractul singur de THC.

Această descoperire este sprijinită de evidenţa de sinergie suplimentară între THC şi CBD. CBD-ul poate intensifica potenţialul analgezic al THC-ului cu ajutorul agonismului potent invers al receptorilor CB2, care poate produce efecte antiinflamatorii împreună cu abilitatea sa de inhibare a migraţiei celulelor imunitare. ... Aceste
rezultate sunt foarte încurajatoare şi merită o aprofundare."™"™

[x]Scleroza Laterala Amiotrofica
Scleroza laterală amiotrofică (ALS), cunoscută de asemenea sub numele de boala Lou Gehrig, este o tulburare neurodegenerativă fatală care este caracterizată prin pierderea selectivă a neuronilor motori din măduva spinării, trunchiul cerebral şi cortexul motor. Se estimează că 30.000 de americani suferă de ALS, care apare adesea spontan şi afectează adulţii sănătoşi. Peste jumătate din pacienţii care au ALS mor în termen de 2, 5 ani după debutul simptomelor.
O analiză a literaturii ştiinţifice indică o absentă a studiilor clinice în investigarea utilizării canabinoizilor pentru tratamentul ALS. Cu toate acestea, descoperirile preclinice existente indică că, canabinoizii pot încetini progresia ALS, creditând sprijinul raporturilor anecdotice ale pacienţilor că, canabinoizii pot fi eficace în moderarea evoluţiei bolii şi în atenuarea anumitor simptome asociate cu ALS cum ar fi durerea, pierderea poftei de mâncare,
depresia şi salivarea.

Anchetatorii de la California Pacific Medical Center din San Francisco au scris în numărul din martie 2004 al jurnalului Scleroza Laterală Amiotrofică Alte tulburări ale neuronilor motori raportând că administrarea THC-ului atât înainte cât şi după debutul simptomelor ALS a oprit progresia bolii şi a prelungit supravieţuirea la animale în
comparaţie cu controalele netratate.
Studiile adiţionale la animalele cu ALS au arătat că administrarea altor canabinoizi naturali şi sintetici poate modera de asemenea progresia ALS dar nu are neapărat un impact asupra supravieţuirii. Un studiu recent a demonstrat că blocarea receptorului canabinoid CB1 a prelungit durata de viată al unui şoarece cu ALS, sugerând că efectele benefice ale canabinoizilor pot fi mediate prin mecanismele receptoare non-CB1.

Drept urmare, experţii cer studii clinice pentru evaluarea canabinoizilor pentru tratamentul ALS. O echipă de anchetatori care a scris în American Journal of Hospice Palliative Medicine în 2010 a raportat, "˜"™Bazat pe datele ştiinţifice disponibile în prezent, este rezonabil să credem că, canabisul poate încetini în mod semnificativ progresia ALS, având potenţialul de extindere a speranţei de viată şi de reducere a sarcinii globale a bolii în mod substanţial."™"™ Aceştia au concluzionat, "˜"™Există o sumă copleşitoare de evidenţe preclinice şi clinice care să justifice iniţierea unei cercetări multicentrice randomizate, dublu oarbe, controlată prin placebo a canabisului ca un compus modificator al bolii în ALS."™"™

--


[x]Boala Alzheimer
Boala Alzheimer este o tulburare neurologica de origine necunoscuta care este caracterizata prin pierderea progresiva a memoriei si al comportamentului invatat. Este de asteptat ca pacientii care sufera de Alzheimer sa experimenteze, printre alte simptome, depresie, agitatie si pierderea apetitului. Se estimeaza ca peste 4, 5 milioane de americani sufera de aceasta boala. Nu exista nici un tratament sau medicamente disponibile care sa fie aprobate pentru oprirea progresiei Alzheimerului, exista doar cateva produse farmaceutice aprobate de FDA pentru tratarea simptomelor acestei boli.

O analiza a literaturii stiintifice recente indica, ca terapia canabinoida poate asigura usurarea simptomelor la pacientii care sufera de aceasta boala, moderand, în acelasi timp, progresia bolii. Anchetatorii de la Universitatea Complutense din Madrid si Institutul Cajal din Spania au scris în Jurnalul de Neurostiinta, numarul din 25 februarie 2005, raportand ca administrarea intracerebroventriculara a canabinoidului sintetic WIN 55, 212-2 a impiedicat deprecierea cognitiva si a scazut neurotoxicitatea la sobolanii injectati cu amiloid beta peptide (proteina despre care se crede ca induce boala Alzheimer). S-a constat de asemenea ca, canabinoizii sintetici suplimentari reduc inflamatiile din tesutul uman cerebral în cultura asociate cu Alzheimer. "™"™Rezultatele noastre indica ca ... canabinoizii au reusit prevenirea aparitiei procesului neurodegenerativ al acestei boli"™"™, au concluzionat anchetatorii. Studiile urmatoare realizate de anchetatori au demonstrat ca administrarea plantei non-psihotrope canabinoid canabidiol (CBD) a atenuat pierderile de memorie ale unui soricel model cu aceasta boala.

Anchetatorii de la Institutul de Cercetare The Scipps din California au raportat în 2006 ca THC-ul inhiba enzima responsabila pentru agregarea de placa amiloid - marker primar pentru Alzheimer - Intr-o maniera "˜"™considerabil superioara"™"™ medicamentelor aprobate pentru Alzheimer cum ar fi donepezil si tacrine. "˜"™Rezultatele noastre furnizeaza un mecanism prin care molecula de THC poate avea un impact direct asupra patologiei bolii"™"™, au concluzionat cercetatorii. "˜"™

THC-ul si analogii sai pot furniza o optiune terapeutica imbunatatita pentru Alzheimer ... tratand simultan simptomele si progresia bolii"™"™. Mai recent, anchetatorii de la Universitatea de Stat Ohio, Departamentul de Psihologie si Neurostiinta, au raportat ca administrarea zilnica de doze de WIN 55, 212-2 unor soareci batrani pe
o perioada de trei saptamani a avut o eficienta mai buna decat controalele netratate intr-un labirint de apa de testare a memoriei.

În acest studiu publicat în jurnalul de Neurostiinta în 2007, cercetatorii au raportat ca sobolanii tratati cu acest compus au experimentat o imbunatatire a memoriei cu 50% si o reducere de 40% pana la 50% ale inflamatiilor comparate cu controalele.
Studiile clinice anterioare au demonstrat ca, canabinoizii pot preveni moartea celulelor prin anti-oxidare. Cativa experti cred ca proprietatile neuroprotective ale canabinoizilor pot juca un rol în moderarea Alzheimerului. Intr-un studiu publicat în numarul din septembrie 2007 al Jurnalului Englez de Farmacologie de catre cercetatorii de la Institutul de Neurostiinta al Colegiului Trinity din Irlanda s-a concluzionat: "˜"™Canabinoizii ofera o abordare multi-
fatetata pentru tratarea Alzheimer prin furnizarea neuroprotectiei si reducerea neuroinflamatiei, în timp ce sprijina simultan mecanismele interioare de reparatie ale creierului prin sporirea expresiei neutrofine si consolidarea neurogenezei ... Manipularea platformei canabinoide ofera o abordare farmacologica pentru tratamentul Alzheimerului care poate fi mai eficace decat regimul de tratament actual."™"™

Pe langa potentiala modificare a progresiei Alzheimerului, studiile clinice indica ca terapia canabinoida poate reduce agitatia si stimuleaza cresterea în greutate a pacientilor care sufera de aceasta boala. Recent, anchetatorii de la Departamentul de Psihiatrie si Psihoterapie de la Universitat Medizin Charite din Berlin, Germania au declarat ca administrarea zilnica de 2, 5 g de THC sintetic pe o perioada de doua saptamani a redus activitatea motoare nocturna si agitatia la pacientii care sufera de Alzheimer intr-un studiu pilot deschis.

Datele clinice prezentate la intalnirea anuala din 2003 a Asociatiei Internationale de Psihogeriatrie au raportat anterior ca administrarea orala de pana la 10mg de THC sintetic a redus agitatia si a stimulat cresterea în greutate a pacientilor care sufereau de Alzheimer si se aflau în ultima faza a bolii intr-un studiu clinic deschis. Cresterea în greutate imbunatatita si scaderea sentimentelor negative printre pacientii cu Alzheimer la care s-au administrat canabinoizi a fost raportata anterior de cercetatori în Jurnalul International de Psihiatrie Geriatrica în 1997. Studii aditionale asupra folosirii canabinoizilor in boala Alzheimer par a fi garantate.
-

[x]Artrita Reumatoida
Artrita Reumatoida (RA) este o boală inflamatorie a articulaţiilor caracterizata prin durere, rigiditate, şi umflarea, precum şi o eventuala pierdere a funcţiei membrelor. Cu poliartrită reumatoidă este afecta estimat aproximativ un procent din populaţie, în principal femeile.
Consumul de canabis pentru a trata simptomele de Artrita Reumatoida este frecvent auto-raportat de pacienţi cu această boală. Într-un studiu din 2005, chestionar anonim, pentru pacienţi care foloseau canabisul ca medicament în Australia, 25 la sută a raportat utilizarea de canabinoide pentru a trata RA. Un studiu Britanic pentru pacienţii (tratati cu canabis) cu afecţiuni medicale, a constatat că mai mult de 20 la sută din respondenţi au raportat consumul de cannabis pentru simptome de artrita. Cu toate acestea, studiile clinice ce investigheaza utilizarea canabisului pentru Artrita Reumatoida apar foate vag în literatura de specialitate.
În ianuarie 2006, cercetatorii de la Royal British National, Spitalul de Boli Reumatice, a raportat un tratament de succes de artrita cu canabinoli în primul proces-controlat vreodată, avand ca scop evaluarea eficacităţii extractelor naturale de canabis pe Artrita Reumatoida. Cercetatorii au raportat că administrarea extractului de canabis pe o perioadă de cinci saptamani a produs îmbunătăţiri semnificative statistic, privin durerea la miscare, durerea la repaus, calitatea somnului, inflamaţie şi intensitatea durerii, comparativ cu placebo. Nu au fost observate efecte adverse grave.

Rezultate similare au fost raportate în studiile de fază II, mai mici , care au investigat utilizarea extractului de canabis administrat oral asupra simptomelor de RA.
Datele preclinice indică de asemenea că canabinolii pot modera progresia de RA. Scris în august 2000 in revista de Procedura al Academiei Nationale de Stiinte, investigatori la Institutul Londra Kennedy, sectorul de Reumatologie au raportat ca administrarea canabinolului(CBD) suprimeaza progresiv artrita in vitro şi la animale. Administrarea canabinolilor după debutul simptomelor clinice, protejeaza articulaţiile împotriva daunelor grave şi "blocheaza efectiv progresia artritei", au concluzionat anchetatorii.

Administrarea zilnică a canabinoizilor, a fost de asemenea raportata pentru protectia articulaţiilor la daune şi pentru a ameliora artrita la animale.
Rezumând literatura de specialitate disponibila, din septembrie 2005 a revistei de Neuroimmunologie, cercetatorii de la Institutul National Tokyo pentru Neuroscience a concluzionat, "terapia cu canabinoide pentru Artrita Reumatoida- poate oferi ameliorării a durerii articulare şi umflarea, precum şi distrugerea, suprimarea şi progresia bolii."

[x]Apneea de somn
Apneea de somn este o afecţiune medicală caracterizată prin întreruperi frecvente în respiraţie, de până la zece secunde sau mai mult, in timpul somnului. Este asociata cu numeroase tulburări fiziologice, inclusiv oboseală, dureri de cap, tensiune arterială crescută, bătăi neregulate ale inimii, infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Deşi apneea de somn adesea nediagnosticata, se estimează că aproximativ patru la sută dintre bărbaţi şi doi la sută din femeile cu vârste intre 30-60 de ani suferă de această boală.
Un studiu preclinic este citat in literatura de specialitate, investigand reactiile canabinoidelor asupra apneei de somn. Scriind in iunie 2002 problema in jurnalul Academiei American a medicinei somnului, studiata de cercetatorii de la Universitatea din Illinois (la Chicago) Departamentul de Medicina, acestia au raportat "suprimarea potenta" a apneei de somn in experimentele efectuate pe sobolanii carora li s-au administrat canabinoide, exogene sau endogene.
Anchetatorii au raportat ca dozele administrate de delta-9-THC si oleamide endocannabinoid au stabilizat respiratia in timpul somnului si au blocat exacerbarea serotoninei induse de apneea de somn intr-o maniera semnificativa statistic. Nicio investigatie ulterioara nu a evaluat utilizarea canabinoidelor pentru a trata acest diagnostic. Cu toate acestea, mai multe studii preclinice si clinice recente au raportat cu privire la utilizarea de THC, cannabis, extracte naturale si endocanabinoids, ca induce somnul si/sau imbunatateste calitatea somnului.

---

[x]Sindromul Tourette
Sindromul Tourette (ST) este o afectiune complexa neuropsihiatrica de etiologie necunoscută, care se caracterizează prin ticuri vocale involuntare. Severitatea acestei condiţii variază foarte mult în rândul pacienţilor. Deşi nu există nici un tratament pentru sindromul Tourette, starea se imbunatateste de multe ori odata cu imbatranirea pacientilor. Experţii estimează că 100.000 de americani sunt afectati de ST.
O trecere în revistă a literaturii ştiinţifice dezvăluie mai multe studii clinice care au investigat utilizarea a canabinoidelor pentru tratamentul de TS. Scris în martie 1999 in Jurnalul American de Psihiatrie, anchetatorii de la scoala medicala din Hanovra, Germania, Departamentul Clinic de Psihiatrie si Psihoterapie, a raportat un tratament de succes pentru sindromul Tourette, cu o singura doze de 10 mg de delta-9-THC la un pacient de 25 de ani de sex masculin într-un studiu clinic deschis necontrolat. Anchetatorii au raportat că punctajul total de severitate a ticurilor a subiectului a scăzut de la 41 la 7 în decursul a două ore de la terapia cu canabinoizi, şi că îmbunătăţirea a fost observată pentru un total de şapte ore. "Pentru prima dată, experienţele subiective ale pacientilor când au fumat marijuana au fost confirmate utilizând o scară de evaluare valida si de incredere, " au concluzionat autorii. Anchetatorii au confirmat din nou aceste rezultate preliminare într-un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, crossover, cu doză unică de THC la 12 pacienţi adulţi ST. Cercetatorii au raportat
o "îmbunătăţire semnificativă de ticuri şi comportament obsesiv-compulsiv (OCB) după tratamentul cu delta-9-THC, comparativ cu placebo." Anchetatorii nu au raportat nici tulburări cognitive la subiecţi în urma administrării de THC şi a concluzionat, "THC este eficient şi sigur în tratarea ticurilor şi OCB în ST."
Anchetatorii au confirmat aceste rezultate într-un al doilea studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo care implică 24 de pacienţi carora li s-au administrat doze zilnice de până la 10 mg de THC pe o perioadă de şase săptămâni. Cercetatorii au raportat că subiecţii au prezentat o reducere semnificativă a ticurilor în urma tratamentului cannabinoid pe termen lung, şi nu au suferit nici efecte negative asupra învăţării, reamintirii sau de memorarii verbale. O tendinţă spre îmbunătăţirea semnificativă a memoriei verbale de control în timpul şi după tratament a fost de asemenea observat.
45 RaulDuke
45 RaulDuke [7763c]
27-04-2012, 09:06

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Foarte informativ postul tau, dar din pacate cam lung si putin probabil sa capteze multa atentie, in mare ca si ale mele! Hai sa incercam sa ne tinem discutiile mai tintite, caci suntem pe un forum de cancer, cu legaturi mai mult sau mai putin directe cu aceasta boala si cu efectele ei, desi beneficiile canabinoizilor se intind, intr-adevar, dincolo de aplicatii in aceasta boala.

In alta ordine de idei, sunt curios, fata de cine are orice parere, de ce este romanul atat de reticent si se sperie asa de mult doar de amintirea acestei idei, cu canabinoizii in scop medicinal ? de ce credeti asta ?
46 ugur
46 ugur [24c]
27-04-2012, 14:57

Membru din 01-01-2014

Subiecte: 5

Comentarii: 24

nu se sperie doar ca romanul nu cunoaste atat de multe lucruri despre canabinoizii!!! romanul asociaza canabinoizii cu un simplu drog care da dependenta si creaza o serie de reacti adverse!!!! eu sincer sunt de acord ca introducerea marijuana medicinala in asociere cu tratamentul citostatic, deoarece exista o serie de reacti adverse foarte neplacute la pacientii aflati sub tratament citostatic!!! macar pentru confortul lor pshic ar trebuie aplicat tratamentul cu canabinoizi!
Dar ca sa fiu realista exista prea multa birocratie la ora actuala in Romania si nu cred ca va fi adoptata vreo lege in favoarea marijuanei medicinale!
Stima si respect domnului dr.RaulDuke!
47 RaulDuke
47 RaulDuke [7763c]
28-04-2012, 12:34

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

totusi exista, din cate vad, un produs la nivel european, care probabil ca nu poate fi obtinut fara prescriptie medicala, dar totusi accesibil. se numeste NABILONE.
48 RaulDuke
48 RaulDuke [7763c]
07-05-2012, 00:40

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

http://en.wikipedia.org/wiki/Nabilone ca documentatie usoara pentru cine stie ceva engleza.
49 if
49 if [22c]
27-05-2012, 20:19

Membru din 13-01-2009

Subiecte: 1

Comentarii: 22

Cei `contra` trebuie sa stie ca nu te poti baga unde habar nu ai, doar de dragul polemicilor seci si inutile. Mai bine te odihnesti, poate-ti vine o idee mai constructiva, caci progresul asa s-a intamplat, daca nu stiati.
Cei care se opresc doar la ajutorul Divin, e bine sa stie ca medicina este un dar de la Dumnezeu si trebuie luata in seama ca atare, cu toata seriozitatea, facand `ascultare` fata de cei ce stiu, adica doctorii. Sf. apostol Luca a fost doctor, la fel si Sf-tii Cosma si Damian si multi alti sfinti ai nostri, au fost doctori adevarati, cu carte, cu scoala, cu studii, iar Bunul Dumnezeu le-a daruit si credinta, caci asta i-a facut vindecatori. Li se spune fara de arginti, pentru ca nu pretindeau sume de bani, dar nu refuzau daruri oferite in numele lui Dumnezeu, adica din suflet. Deci nu pretindeti doctorilor sa faca voluntariat, invocand doctorii fara de arginti, caci lucrurile stau putin altfel, problema asta e mai nuantata decat credeti.
Laudabila este atitudinea d-lui dr. Raul Duke, trebuie sprijinit fara rezerve, iar limita legalitatii e problema altcuiva si nu a medicului, dar nu trebuie sa uitati d-le doctor, ca fara Dumnezeu, nimic nu suntem. Nicidecum nu trebuie privita credinta ca un `bland cretinism, bun pentru cei pierduti cu firea`, ea este defapt cea mai indrazneata si mai exigenta forma de existenta, daca-i practicata corect, lasand la oparte `evlavia smiorcaita`. Evlavie - da, smiorcaiala -nu. Asadar, devotamentul medicului, ascultarea pacientului si rugaciunea amandorura, pot face minuni intr-adevar. Dati medicamente, dar nu uitati sa amintiti in rugaciunea dumneavoastra si pe cei pe care-i tratati(asa, fara nume), iar Bunul Dumnezeu, alege daca-i va vindeca medicamentul, sau rugaciunea, pe unii amandoua, pe altii nimic, dupa caz, iar dumneavoastra, doctorul cu care s-a vindecat bolnavul, sigur veti avea multe `bile albe`, ACOLO SUS. Ganduri bune va doresc, tuturor.
50 miha 73
50 miha 73 [4c]
28-05-2012, 06:16

Membru din 23-05-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 4

buna dimineata, dupa ce am aflat de acest termen de marijuana medicinala, am incercat sa aflu ce inseamna.mare lucru nu am inteles ptr. se vorbeste in termeni medicali, si ma depaseste. ceea ce pot sa va spun din punctul de vedere al unui pacient care trece prin aceasta boala crunta, ca atunci cand ai dureri esti in stare sa iei orice numai sa iti calmeze un pic durerile. si daca medicamentele pe care eu le iau acum fac parte din aceeasi categorie pot spune ca aule ptr. ca incerc sa ma incadrez in limita zilnica impusa de medici. un efect fenomenal ptr. ca mie efectiv imi ia durerile.nu cred ca am devenit dependenta de ele. dupa cum am spus eu sunt o persoana simpla si incerc sa inteleg in limita posibilitatilor ceea ce incercati sa transmiteti, Intamplator am vazut la stiri un documentar despre modul cum sunt tratati pacientii de cancer in romania si pot sa spun ca daca eram in tara eram moarta de mult.si nu din vina medicilor ci a sistemului care nu face nimic ptr. a ajuta bolnavii. exista o indifirenta mortala fata de cei care sufera si nu intereseaza pe nimeni cu ce se trateaza, cum se trateaza si de unde isi procura medicamentele. omul e dator sa incerce toate variantele chiar si cele legate de biserica sau medicina naturista.deci cand in mintea ta stii si iti doresti sa crezi ca te poti vindeca inerci absolut orice.ceea ce incerc eu sa spun este ca la noi in tara indiferenta ucide, in masa.
aici daca ai nevoie de medicamente si esti prins in sistemul taxelor si esti corect platind la stat, beneficiezi de medicamente gratis. in special ptr. aceasta boala care se chiama CANCER, de orice fel ar fi el.pot sa spun ca am fost o mare norocoasa, ca venind aici sa lucrez ca majoritatea romanilor care incearca sa gaseasca un trai mai bun si o mai buna calitate a vietii, am avut ocazia sa cunosc si sa fiu tratata in spital fara sa pese cuiva daca ai sau nu bani.aici incearca sa trateze omul ptr. ceea ce sufera nu ptr. ce are in buzunar.peste tot in lume cred eu, chimioterapia are aceeasi denumire la medicamente, binenteles legat de orice tip de cancer, si nu cred ca medicii nostrii nu sunt buni, dimpotriva pot spune ca sunt printre cei mai buni, din moment ce avem medici oncologi romani la cele mai renumite centre internationale de oncologie din lume, America, Viena, dar dupa cum am spus, omul pleaca si se trateaza afara din cauza indiferentei din sistem, ca nu sunt in stare sa faca nimic sa ajute acesti oameni care au nevoie de aceste medicamente de care au nevoie. este dureros ceea ce se intampla dar asta e adevarul. degeaba te duci la cel mai bun oncolog, sau specialist din tara, daca nu te poate ajuta decat cu sfaturi si iti spune ca daca vrei sa traiesti, viata trebuie sa ti-o cumperi indiferent care este pretul. Eu apreciez f. mult ceea ce fac acesti medici, dar nu este suficient, trebuie si ei ajutati si sustinuti la randul lor. sunt. f. multe de spus, dar nu stiu cat de mult conteaza parerea unei astfel de persoane ca ine care sufera, ca oricum sunt doar vorbe, nimeni nu ia nici io masura.suntem prea slabi ca sa luam o decizie in aceasta privinta. si apoi ajungi din nou la ceea ce toti ignora incerci si cauti ajutor la Dumnezeu, ca e singurul care crezi ca iti da un raspuns, si la sfintii sai. spui Doamne-ajuta si mergi mai departe cu speranta ca macar cineva ti-a ascultat gandul si gasesti alinare. asta e.( ca o paranteza ptr. cei care erau interesati cum se chiama medicamentele care intr-un fel fac minuni cel putin in cazul meu, sunt DEPALGOS si OXYCONTIN, ptr. cine intelege italiana afla exact ce sunt ptr. ca in romaneste nu am gasit nici o explicatie. ).doresc tuturor care sunt trecuti prin aceasta boala sa nu-si piarda speranta si sa creada si in medici, care au partea lor buna in a te indruma in calea pe care trebuie sa mergi, caci si ei au studiat nu numai medicina ci si istoria medicinei si in final toate sunt legate de natura dar si in Bunul Dumnezeu, dar cel mai important aveti incredere in voi insiva.
51 1Cenusareasa
51 1Cenusareasa [83c]
29-05-2012, 03:06

Membru din 25-05-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 83

miha puiule !
Este multa discutie in jurul marijana .
Da, din pacate medicii fac totul complicat. dar e vorba doar de o cinepa care ajuta , s e pare , la cancer.

Tu trebyuie decartat nimic. Personal nu am nevoie de as a ceva m, desi ocazional m a ocup de cancer. La mine nu este greatz a specifica la chemo.
dar cine face tratament clasic, ar trebui s a s e gindeasca ca este o solutie de a taia greatza.
Ca opresyte cresterea tiumorilor.. E greu de spus si inca nu are nimeni curaj s a zica. Se pare ca da, Uleiul e itr-adevar bun.
Dar nu te speria de termeni, al puiina al urma vei lua picaturi de ulei sau ce iei, atitea pe zi. Nu te pune nimeni s a faci chimie.

M-am gindit daca s e merita, mai ales ca e partea legala . Eu daac as fi preocupat de asta , as cauta alta planta care are acelasi ulei. Nu s e poate s a nu fie , dar nu e pe lista celor interzise.
Mi-ar place s a apara ceva bun, dar ma indoiesc ca voi apuna asta ( mai am de trait mult de tot ).
Mie nu-mi plac medicii deloc, dar esti nedreapta s a spui ca medicii in romania sint altfel ca in alta parte . macar aici s a le dam credit. Nu fac mare lucru, dar la cancer niciunul nu face nimic. ca nu e voie ! Nu vezi cum sarea nene a Duke la gitul meu ca i-am spus ca Ionii de Cesium si rubidium trec cu toata alkalinitate a naturala prin orice . Si ca patruleaz a in singe cu lunile . Noroc ca nu sint pe aproape , ca sigur mi-ar rasturna ceasca de cafea . asa sint toti medicii. dar de priceput nu sint mai priceputi in alta parte . Toti recita aceiasi poezie : operatie, chemo, radiatie . Altceva nu spun chiar daac ii bati cu funia uda. La N york e la fel ca la paris si la Falticeni.
Asta e ! mai mult nu este si defilam cu cei care sint !
Paote vorbesc mai frumos in alta parte si nu stau doi in pat. dar la cancer motri la fel de repede oriunde ai fi. Ba chiar o duci mai bine in Africa ; acolo nu te pune la chemo
52 1Cenusareasa
52 1Cenusareasa [83c]
29-05-2012, 03:11

Membru din 25-05-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 83

eu am vazut o discutie la TV in america in care un guvernator s e certa cu un medic pe tema marijuana .
Desigur ca medicul zice a ca nu sint dovezi stiintifivce ca ar ajuta ( de parca la radiatii ionizante ar fi ! ) si face a albie de porci pe guvernator. Am crezut ca l-a terminat. dar apoi guvernatorului i-a adus fapte si nume chiar din familie .
Nu mi-a placut deloc atitudine a medicului !
Dac nu sint dovezi, hai s a le cautam ! Ca sint milioane de pacienti care asteapta , bani de cercetare sint.
Nu sint dovezi ? cauta-le !
53 RaulDuke
53 RaulDuke [7763c]
31-05-2012, 00:32

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

personal stiu ca se fac investigatii, dar nu consider ca exista dovezi pentru care se poate spune ca "marijuana VINDECA sau macar trateaza cancerul". acest thread este destinat in special aplicatiilor ei de netagaduit in domeniul tratamentului SUPORTIV, dupa cum reiese si din postarea originala.
54 1Cenusareasa
54 1Cenusareasa [83c]
31-05-2012, 07:40

Membru din 25-05-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 83

am am vazut un centru de distribuire a marijuanei medicale .
Un amic are un business vis -a vis,
M-am uit te geam ( ca stateam la o cafea cu amicul meu ) si am vazut cine intra si cine iese.
Te tii cu miinile de buzunare cind vezi fetzele celor ce intra. Eu au alta treaba acolo decit cancerul ( poate ca au greatza de la baut ).
mi-ar fi lacut s a stiu mai multe, dar nu am timp de studiat asta .
55 RaulDuke
55 RaulDuke [7763c]
31-05-2012, 20:48

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

de asta nu cred ca produsele cu tetrahidrocanabinoizi nu pot fi vandute pur si simplu ca aspirina.
56 RaulDuke
56 RaulDuke [7763c]
07-06-2012, 00:25

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

dar totusi, nici opioidele nu sunt vandute la colt de strada... dar sunt folosite extrem de des in medicina, si nu mai scandalizeaza pe nimeni, desi sunt cele mai puternice droguri existente. de ce ?
57 eas
57 eas [65c]
20-07-2012, 23:16

Membru din 02-07-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 65

Eu am facut 6 sedinte de chimioterapie si 5 saptamani de radioterapie la 40 de ani si am fost si sunt fumatoare. Nu sunt de acord cu propunerea pentru ca:
1. Faci chimioterapie pentru ca esti bolnav ceea ce presupune inclusiv ca ulterior ar trebui sa adopti un stil de viata mai sanatos si ce te poate determina mai bine sa faci asta decat amintirea starilor din timpul tratamentului chimioterapeutic. Eu nici macar de fumat nu m-am lasat ceea ce nu e bine. Constientizarea starii de rau si nu aburirea ei cu droguri usoare cred ca are un efect benefic pe termen lung asupra pacientului;
2. Pe timpul chimioterapiei activitatea cerebrala iti este afectata si consumul oricarui tip de droguri nu stii ce efect pe termen lung va avea inclusiv de adictie si nu mi-as fi dorit sa intru in chimioterapie ca fumatoare si sa ies ca fumatoare de marihuana ceea ce in mod normal nu as fi fost. Dupa cate vedeti eu nu pot nici sa ma las de fumat cu toate ca sunt constienta ca mi-a facut rau pe perioada tratamentului si cu toate ca nu a fost nici o placere cand am fumat prima tigara dupa operatie si mi s-a facut rau adica mi s-au taiat picioarele. Si sa vezi cum e sa astepti la radioterapie si tu sa te duci sa fumezi. In special la femei adictia mentala este mult mai puternica. Adica mai bine nu te apuci de fumat, bautura, droguri, ca nu stii daca mai poti scapa;
3. Poate ca pentru cei care consumau oricum si inainte ar fi o solutie dar cum la noi consumul e ilegal nu vad cum o scoti la capat din punct de vedere legislativ;
4. Poate ca saracii pacienti tratati si cu marihuana medicinala au o stare mentala indusa de bine ceea ce le permite sa suporte mai usor chimioterapia dar nu le ajuta efectiv in lupta impotriva bolii. Asa ca riscul sa devina dependenti este prea mare in comparatie cu beneficiile;
5. Drogurile folosite sunt doar in cazuri extreme in care efectiv nu se poate face altceva si sunt dovedite ca au efect mai mare decat daunele si sa stii ca, oricat ne-am vaicari noi pe perioada chimioterapiei, este suportabila si vaicarelile sunt de inteles datorita starii noastre psihice ca ne face praf inclusiv psihicul. Eu de exemplu de vre-o 2 ori m-am gandit, repet doar m-am gandit, inainte sa adorm ca m-as duce sa inot in mare ca tot era vara (pentru mine inotul in mare este cea mai mare placere ca inot de la 3 ani si sunt de la malul marii) si ar fi bine daca doar m-as duce fara sa ma intorc la mal. Eram constienta ca psihicul imi era afectat si eram constienta ca nu sunt eu cea care gandea astfel si bineinteles ca pana a doua zi imi trecea starea. Eu am inotat in mare seara inclusiv pe perioada chimioterapiei si niciodata nu m-am gandit sa nu ma intorc la mal. Ma intreb daca psihicul imi era si incetosat de marihuana medicinala daca nu cumva as fi si actionat. Este o linie foarte subtire de care nu e bine sa te atingi.
58 miha 73
58 miha 73 [4c]
21-07-2012, 13:04

Membru din 23-05-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 4

buna ziua, salutari la toata lumea.nu am mai intrat cam de multisor.am citit ultimele comentarii si vad ca sunt in continuare pareri pro si contra. ceea ce a scris EAS ca pe timpul chimioterapiei nu e bine sa faci altceva in afara de ce iti dau medicii adica otrava care ti-o introduc in corp, da e adevarat., caci asta e o otrava, dartu cas pacient mergi pe credinta ca iti face bine sau iti prelungeste un pic viata. eu sincera sa fiu as incerca marihuana medicinala, dar aici daca spui cuiva ca vrei sa iei si alceva in afara de chimioterapie se uita ciudat la tine si te intreaba DAR TI-A DAT VOIE MEDICUL ONCOLOG SA IEI ASA CEVA?? si se uita la tine ca la un extraterestru.si mai ales daca aduci in discutie despre asa ceva, cu cate persoane am vorbit aici in spital nimeni nu tine cont decat de parerea medicului dar ceea ce e mai interesant ca nu exista nici o legatura intre medici nutrizionisti si cei oncologi, care ar trebui sa-ti spuna cum sa te ajuti pe timpul chimioterapiei sustinandu-ti sistemul imunitar. eu am luat din proprie initiativa tot timpul pe parcursul chimioterapiei alte plante naturale care cel putin mie mi-au facut bine, hrean, catina si propolis.au efect daca ai incredere in ele si te ajuta( am inteles ca EAS are cumva la plamani???) sa foloseasca aceste plante pe timpul chimioterapiei si va vedea efectul la prima tomografie. e doar un sfat, cine nu crede in acestea sa nu faca.sunt multe modalitati sa-ti ajuti sistemul imunitar, caci ai nevoie de sustinere, dar daca nu iti da nimeni nici un sfat, cauta, cerceteaza si vezi ce e mai bine ptr. tine. mai deunazi am vazut un filmulet pe youtube despre un medic italian care recomanda tratarea cancerului cu bicarbonat de sodiu, dar si aceste discutii se bat cap in cap cu parerea oncologilor ca este o prostie ca nu e adevarat, acel medic a fost eliminat din colegiul medicilor, ptr. ca a incercat sa dezvaluie de fapt realitatea si ceea ce face chimioterapia si cum se fac afaceri cu aceste medicamente otravitoare. ca suntem prea multi pe planeta, ca cei care sunt bolnavi de cancer sunt de fapt cobaii marilor intreprinderi de medicamente si multe altele.si atunci te intrebi tu ca un simplu pacient care treci deja prin ceea ce treci, daca ei fac asemena diacutii, pe cine ar trebui sa crezi si ce ar trebui sa crezi, ce iti face bine si ce iti face rau, dar daca vrei sa-ti prelungesti viata le incerci pe toate. poate gresesc dar eu asa vad lucrurile.
59 RaulDuke
59 RaulDuke [7763c]
21-07-2012, 13:46

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

din pacate orice lucru care este "incercat", pentru un om obisnuit, are sanse 50/50 fie ca sa iti CREASCA fie sa iti SCURTEZE viata. pentru a afla in ce directie pot fi trase lucrurile, se face scoala, apoi universitate, apoi ajung oamenii MEDICI, spre a se pricepe mai bine la aceste lucruri, substante si metode. undeva la varf vor exista intotdeauna discutii in contradictoriu, pentru ca doar pe baza acestora se misca lucrurile inainte. din pacate nici un om nu poate avea nici un cuvant de spus, demn de luat in seama, pana in momentul in care parcurge toate etapele lungi si complicate, pana ajunge in acel punct. pana acolo, nu poate sa spuna nimic si nu poate sa ia nicio decizie sau sa dea sfaturi altora, nu poate decat sa ia decizii PENTRU EL INSUSI despre ce face sau nu face. asta e tot.

ca varianta puteti sa porniti voi insiva pe drumul care duce spre titlul de medic sau puteti sa incurajati pe cineva din familie sa o faca, pentru a avea o persoana in care aveti mai multa incredere... desigur, niciuna din acestea nu e usoara. dar varianta de a crede in tampenii si ce zic oameni care NU au nici un fel de scoala, doar gura mare, intr-un domeniu, o gasesc de departe cea mai proasta. cine accede la ea, dupa parerea mea, are foarte mult de suferit si inevitabil, la un moment dat, realizeaza si incepe sa regrete asta.

aviz amatorilor, deci!
60 eas
60 eas [65c]
21-07-2012, 15:43

Membru din 02-07-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 65

Draga miha 73 eu am avut acum peste 2 ani si jumatate cancer la san stadiul IIA tratat cu mastectomie si evidare ganglionara totala, chimioterapie, radioterapie si momentan (ca nu poti fi niciodata sigur) nu mai am nimic. Eu pe perioada chimioterapiei nu am intentionat sa ma ajut cu nimic (nici macar cu sucul de sfecla si morcovi pe care l-as fi luat dar nu-mi placea) pe principiul ca daca tot fac chimioterapie macar sa o las sa-si faca efectul pentru care o fac respectiv omorarea celulelor cu rata mare de crestere pentru ca celulele canceroase sunt celule cu rata mare de crestere. Nici regim n-am tinut ca n-am tinut in viata mea. Mancam ce puteam si cand puteam. Cu pestele nu le-am avut niciodata si imi pare rau ca nu am mancat mai multe nuci ca m-am ales cu chemo brain de am facut RMN cerebral degeaba. Imi pare foarte rau ca atunci aparuse reteta lui Tatoiu, intentionam s-o iau dupa terminarea chimioterapiei pe principiul ca ce rau sa-mi faca niste produse apicole si din familie mi s-a bagat pe gat pe perioada chimioterapiei ca de ce sa astept. Noroc ca n-am luat-o decat vreo 3 saptamani, si alea cand imi aduceam aminte ca nu eram foarte convinsa, pana am aflat ca de fapt laptisorul de matca, care este in reteta, a fost studiat si scade efectul chimioterapiei cu 30% si sigur nu-l iei daca faci chimioterapie. Am injurat. Nici pana in ziua de azi n-am terminat reteta respectiva. Exista studii ale principalelor remedii naturale luate cel putin pentru cancerul de san ale caror rezultate le gasiti pe www.breastcancer.org. Eu nu incerc marea cu degetul atunci cand am cancer de san tratabil. Experimentele le las pentru cei care oricum nu mai au nici o alta sansa si atunci n-au nimic de pierdut daca incearca si asta ba au si o recompensa morala ca ajuta cercetarea si implicit alti bolnavi de cancer. Probabil as face-o si eu in situatia lor.
Răspunde la topic
115 comentarii 1 2 34 5 6 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp