cancer de pancreas cu metastaze hepatice

Secțiunea: Cancerul de pancreas
84 comentarii 1 2 34 5 INAINTE ›
41 RaulDuke
41 RaulDuke [7763c]
28-05-2012, 20:36

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

totusi, ce fel de "doctor" ti-a spus toate astea ? este cumva oncolog ? daca starea ei nu e totusi sub control, daca are dureri, etc, de ce a fost externata ? scrie-mi pe privat, nu se pot face aici publice adresele de e-mail. cel mai simplu ar fi sa scrii chiar aici concluziile investigatiilor importante si sa ne spui daca ai vorbit cu un oncolog.
42 tinac07
42 tinac07 [3c]
08-06-2012, 14:55

Membru din 08-06-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 3

As dori niste lamuriri dar si o interpretare a unui RMN al mamei mele, diagnosticata cu neoplasm cap pancreatic. Pt claritate voi aminti pe scurt istoricul bolii. Pe 2 mai anul acesta, dupa o criza biliara si un inceput de icter (tratat 4 zile), este operata la colecist, la Spitalul Militar din Oradea, diagnostig histopatologic: colecistita acuta gangrenoasa. Inainte de operatie I se face si un CT pt a nu avea surprize la operatie de la pancreas. Rezultat CT : Pancreas cu masa hipodensa, moderat captanta, imunogena, imprecis delimitate, situata cefalic cu diametrul transversal estimative de cca 3 cm. Coropreocaudal pancreas scleroatrofic cu dilatarea ductului Wiersung, de cca 0, 6 cm. CBP 1, 4 cm. Fara adenopatii retroperitoneale. I se face operatie laparoscopica de colecist iar la 5 zile face un nou icter obstructiv. A urmat o endoscopie la Cluj, la clinica Dr.Tantau unde I se face sfinterotomie si protezare endoscopica paleativa cu proteza metalica partial acoperita, astfel reluandu-se drenajul biliar si cedand icterul. A ramas insa problema neoplasmului. Dupa consultarea unui oncolog de aici, din Oradea, ni s-a recomandat un RMN si analize de sange + CA 19.9, pt. a vedea daca e sau nu operabila (desi la Cluj mi s-a spus ca la varsta ei - 72 ani, operatia ar fi cam imposibila), daca sunt sau nu metastaze, ori pt. a vedea calea de urmat in tratament.
Rezultatul RMN - process expansiv centrat pe regiunea cefalica a pancreasului (realizand moderata ectazie retrograde de duct Wirsung), cu determinari secundare hepatice in prtoiectia segm, V si VI subcapsular medial. Adenopatie metastazica cu ax longitudinal de 17 mm. adiacenta regiunii medii, anterioare, a trucnhiului portal, respective de 20 mm, adiacent regiunii posterioare a acestuia, si inca 2-3, peritumorale, infracentimetrice. Stent coledocian permeabil, cu moderata ectazie suprajacenta, reziduala si aerobilie.
Ce sa inteleg din toate acestea ? Analizele de sange le scot abia maine iar markerii sunt trimisi la Bucuresti am inteles, deci mai dureaza.
Ce cale ar trebui sa urmam acum ? mama e f.slabita, chimioterapia, daca se va impune, nu stiu daca ar suporta, a slabit din vara trecuta 18 kg. Dati-mi va rog un sfat, o parere calificata, vreau sa o ajut sa-I usurez suferinta, are dureri mari de stomac zice ea dar am inteles ca durerea e de la pancreas. Astept cu nerabdare raspuns. Multumesc din suflet
43 RaulDuke
43 RaulDuke [7763c]
09-06-2012, 00:23

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

daca va avea rost sa se incerce sa primeasca citostatice sau nu, asta e o decizie pe care nu poate sa o ia decat oncologul in urma unui consult. desigur, daca acest lucru se va decide, speranta este doar aceea de a mai prelungi supravietuirea cu cateva luni, peste cele nu foarte multe care reprezinta prognosticul cel mai probabil in momentul de fata, date fiind cele pe care le prezinti. imi pare rau, dar decrierea de mai sus e sugestiva pentru un CANCER DE PANCREAS cu METASTAZE IN FICAT si nu numai, lucru care comporta un prognostic de supravietuire foarte redus, cum am zis, de ordinul lunilor. nu exista speranta de vindecare in boala aceasta, in stadiul acesta.

in alta ordine de idei, simptomele trebuiesc controlate separat. trebuie sa aiba un tratament de durere, prescris de medic, care sa-si faca efectul. daca nu, trebuie escaladat pana cand isi face efectul, preferabil de medicul care il va incepe!

ce indrumare ati primit de la ultimii medici si care au fost aceia ? aveti programare la un oncolog ?

toate cele de mai sus le spun cu mentiunea ca nu stiu exact care e diagnosticul, neavand (dupa toate operatiile pe care ziceti ca le-a facut) o biopsie de tumora si un EXAMEN HISTOPATOLOGIC, care sa ateste cancerul. deci teoretic e posibil sa ma insel, neavand toate datele la dispozitie.
44 tinac07
44 tinac07 [3c]
10-06-2012, 15:53

Membru din 08-06-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 3

Da, avem programare la Oncologie si marti o voi interna pe mama, si pe baza rezultatului RMN si analize sange oncologul va hotari ce tratament se va impune. Ce ma ingrozeste cel mai tare e rezultatul la markerii tumorali CA-19-9 si anume 26.098, 0, cand limita e pana-n 37 am inteles. Asta inseamna ca acea tumora creste intr-un ritm alarmant ?
Biopsie de tumora nu a facut, la interventia endoscopica nu avea cum preleva probe pt. biopsie pt. ca, mi s-a spus, nu avea cum ajunge la tumora, era doar in capul de pancreas, deci acum o luna inca nu avea metastaze.
De ce creste atat de alarmant oare ? Ce anume ar putea stopa aceasta crestere ? Siu ca nu se poate vindeca dar... macar cateva luni sa-i pot "adauga" si sa o mai am langa mine. Sunt disperata
45 lupu anca
45 lupu anca [3c]
10-06-2012, 16:05

Membru din 28-05-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 3

Sunt aceeasi fiica care va scris cu disperare, acum indoliata..mama mea a plecat de langa noi acum 2 zile!! :((( imi pare asa de rau k nu am putut sa fac nimik..toti medicii nu ne-au dat sanse( 2 sapt ii mai dadusera si au avut dreptate)! Boala o doborase devenise o leguma numai perfuziile o mai tineau in viata..cum am aduso acasa in acea seara a si decedat!!! Din ce in ce tot mai multe pers mor subit de cancer..e cumplit!!!
46 RaulDuke
46 RaulDuke [7763c]
10-06-2012, 16:12

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

markerul este FOARTE MARE, dar nu da informatii despre viteza de crestere a tumorii. tot ce spune este ca respectivul cancer este foarte extins; indiferent de ce s-a vazut la ecografie acum o luna, in mod sigur aproape, metastazele existau si atunci. din pacate asta e o situatie extrem de des intalnita cu cancerul de pancreas. biopsie nu se face la ecografie obisnuita, ci numai la ecografia endoscopica.

la cum descrii problema ma tem ca cea mai buna metoda este sa va pregatiti destul de repede spre ceea ce ineviitabil o sa urmeze. sansele de a i se mai castiga cateva luni de viata sunt in functie de toleranta si raspunsul la chimioterapie. dar sansele sunt foarte mici ca asta sa se intample. cel mai important este tratamentul simptomatic, sa nu aiba dureri si alte suferinte extreme care sa-i faca ultima perioada de viata prea greu de indurat. de asemenea ar fi util sa fie informata cat de cat despre ceea ce se intampla, mai ales daca da semne ca ar vrea sa stie.

imi pare rau pentru diagnosticul primit ! va urez mult curaj pentru viitor !
47 tinac07
47 tinac07 [3c]
15-06-2012, 10:26

Membru din 08-06-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 3

Revin cu noi amanunte despre starea mamei mele.
Am fost marti la oncologie cu rezultatul de la RMN si sange. Oncologul a discutat cu noi, i-a spus si mamei mele despre boala ei, despre faptul ca o operatie in acest stadiu este exclusa si ca doar tratament citostatic se mai poate face.
Asa ca, de marti am inceput cu citostaticele, si anume Gemcitabina, saptamanal, cu analize de sange inainte de fiecare sedinta de citostatice si apoi dupa 6-7 sedinte parca, a zis ca e necesara o noua evaluare, un nou RMN si analize sange pt. a vedea efectele tratamentului. Ni s-a facut si referat pentru CNAS pentru medicamentul TARCEVA care a zis ca merge foarte bine cu gemcitabina si dupa comisia de luna viitoare va fi inaintat spre aprobare. Sper sa-l putem obtine, am inteles ca e destul dedificil. Puteti sa-mi spuneti mai multe despre acest medicament ?
Cat despre cum suporta tratamentul citostatic, in prima zi a fost ok, nici un simtom, a doua zi insa a avut greturi si a vomitat de 3 ori iar ieri o singura data dar nu s-a simtit prea bine. Oncologul i-a prescris pt. aceasta problema Granisetron Actavis 1 mg - 2/zi, dimineata si seara, pentru dureri i-a prescris Oxycontin tot 2/zi sau la nevoie 2x2/zi, iar pt. protectia ficatului i-a prescris Esentiale Forte, 2/zi. Cum ar trebui sa ia granisetron-ul ? inainte de masa ? in prospect nu scrie iar oncologul nu tin minte sa fi spus sau poate eram eu prea ametita. Ma gandesc ca daca il ia dupa ce mananca, daca cumva vomita apoi, degeaba l-a luat.
48 RaulDuke
48 RaulDuke [7763c]
16-06-2012, 01:00

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

nu conteaza raportul fata de alimentatie, pentru granisetron; desigur, daca varsa, nu are nicio eficienta; dar pericolul nu este starea de greata, care se estompeaza si trece in cateva zile; pericolul este deshidratarea, daca varsaturile sunt masive si nu poate deloc sa bea. asta trebuie evitat, si daca este ceva exagerat, de pilda 2 zile de varsat masiv + imposibilitatea de a bea deloc, urmata de absenta urinii, atunci trebuie prezentata la spital sau cel putin administrate fluide pe vena. granegis de obicei se ia preventiv cate un comprimat in fiecare dimineata dintre cele care urmeaza chimioterapiei si se stie ca apare greata; apoi, daca nu trece se mai poate lua inca unul, pana la maxim 3 pe toata ziua; dar deja trebuie luate si laxative pentru ca acest medicament poate cauza constipatie, lucru de evitat.

tarceva este un tratament asanumit "tintit", un comprimat pe zi care in cazul cancerului de pancreas se poate asocia cu Gemzar; a dovedit oarecare beneficiu, in ideea ca prelungeste putin perioada de progresie a bolii. din pacate nu se poate spune ca prelungeste semnificativ supravietuirea. este totusi o speranta in plus si un tratament nu foarte greu de tolerat; mai des pot sa apara de la el eruptii cutanate. totusi sper sa nu fie o problema.

totusi, vis-a-vis de tratament, trebuie sa aveti in minte si cam ce asteptari aveti si ce intelegeti, fiecare dintre voi, despre care sunt sansele despre ce o sa se intample... caci boala este una extrem de complicata.

totusi remisii s-au mai vazut si miracole exista, asa ca va urez remisie completa si mult noroc !
49 Bicaz
49 Bicaz [29c]
18-06-2012, 06:00

Membru din 18-06-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 29

jalnic.
Cancerul nu este afectat de niciun medicament tintit !
Cine v-a invatat as a prostii ?
Stiu ca au luat niste profesori si niste " luminati oncologisti " bani grei de facut as a bazagionii. Nupoate intra in celule as a ceva ! Ce tintesc , niste membrane ce nu pot fi penetrate si o baltoaca de acid lactic ?
In cancer nu intra nimic din ce stiti voi. Numai Cs si Rb intra !
Explicatia si efectivitatea la asa caz, sint jalnice .
Parere de rau pt pacienta ! Nu sint sanse , dar nici pe miini bune nu e !
50 RaulDuke
50 RaulDuke [7763c]
18-06-2012, 08:49

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

taci si tu din gura, fii copil cuminte, manaca-ti grisuletul si nu mai speria oamenii cu minciuni!

de exemplu daca ai stii ceva despre celula umana, canceroasa sau nu, (dar nu stii, esti doar un semidoct) ai stii ca pe membrana se afla RECEPTORI care sunt cuplati cu CAI DE SEMNALIZARE care sunt blocate de medicamentele tintite, care nu au nevoie sa intre in nicio celula. ionii tai de 2 bani, ca orice ion si molecula mica defapt, degeaba trec prin membrane si intra in celule. cum intra asa si ies, fara nici un efect decat in capul tau lovit cu leuca de cand erai in scutece.

deci... te duci inapoi la carte, ca ai sarit etapa asta cand erai tanar si acum dementa nu compenseaza bine :D
51 Spring
51 Spring [1c]
27-07-2012, 17:01

Membru din 27-07-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 1

Buna ziua.
Tatal meu a fost diagnosticat in 18 mai cu neoplasm pancreas, metastaze hepatice. Interventia chirurgicala a fost exclusa din start, am fost la dl. dr. conferentiar iancu, medicala III cluj - de care suntem extrem de multumiti. din pacate, nu poate incepe tratamentul cu citostatice din cauza bilirubinei - ale carei valori au crescut crunt in ultimele doua saptamani - de la 12 la 32!
Interventia cu stendul sau proteza aceea pentru coledoc e exclusa din pricina stadiului evoluat al bolii.
va rog sa imi spuneti - cat de sincer puteti - ce asteptari sa am.
sunt la limita puterilor.
52 RaulDuke
52 RaulDuke [7763c]
27-07-2012, 23:14

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

in primul rand as vrea sa imi spui ce asteptari ai deja. de la asta se pleaca intotdeauna.

practic vorbind, la cum descrii lucrurile, trebuie rezolvata intai si intai obstructia biliara, deci valorile bilirubinei. mi se pare ca ai fost expediat cam prea repede, caci exista mai multe variante prin care acest lucru poate fi rezovlat, fie cu stent care se pune prin endoscopie, fie cu un TUB DE DREN care se monteaza catre exterior, astfel incat bila iese prin peretele abdominal la exterior, printr-un tub si intr-o punga sterila, tub care se monteaza prin ghidaj ecografic sau CT. daca se rezolva valoarea bilirubinei, poate fi demarat un tratament CHIMIOTERAPIC care sa ofere niste sanse, fie si mici, la o REMISIE care sa-i prelungeasca viata.

daca lucrurile se expediaza foarte repede si nu se face nimic pentru obstructia biliara, aceasta va progresa, bilirubina va creste si mai mult, va deveni in scurt timp de o culoare galben verzuie stralucitoare, va fi din ce in ce mai confuz si mai adormit, va face insuficienta hepatica, va cadea intr-o coma si apoi va muri, toate aceste lucruri in cateva zile sau cel mult cateva saptamani de acum incolo.

intelegi ?
53 tatianna
53 tatianna [1c]
30-07-2012, 15:02

Membru din 30-07-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 1

Buna ziua, as dori si eu niste sfaturi. Mama mea, in varsta de 79 de ani, in urma unei stari generale de rau, greturi, varsaturi, si un inceput de icter, scaune decolorate, urina inchisa la culoare, a fost internata in spital unde in urma unei ecografii si a unui CT cu substanta de contrast, a fost diagnosticata cu colestaza extrahepatica, suspect TU pancreatic cefalic. Mentionez ca este diabetica, insulinodependenta, are insuficienta renala cronica, anemie renala, HTA secundara severa, stimulare cu pace maker. In urma CT cu substanta de contrast a fost nevoita sa faca dializa acuta extrarenala deoarece i s-au blocat rinichii. Dupa revenirea cat de cat a rinichilor, in sensul ca dupa doua dialize s-a reinstalat functia rinichilor, i s-a facut saptamana trecuta la Cluj o interventie ERCP cu gest terapeutic `Sfincterectomie pe 15 mm, se monteaza o proteza metalica de 6 cm` pentru a debloca caile biliare. Dupa 6 zile de la interventie, icterul a inceput sa dispara, si urina si scaunul au revenit spre normal.De la Cluj, am revenit cu diagnosticul `Neoplasm de cap de pancreas. Sfincterectomie si protezare cu proteza biliara metalica` Valorile markerului C19/9 sunt de 331.54 U/ml. In urma discutiei cu medicul nefrolog mi s-a spus ca din cauza problemelor cu insuficienta renala, daca ar face chimioterapie, ar ajunge la dializa cronica. Din cauza varstei inaintate (79 ani) si a multiplelor probleme de sanatate, operatia pentru rezectie este scoasa din discutie.Sunt bulversata, pentru ca nu stie ce are si nu stiu cum sa procedez. nu as vrea sa nu aiba sansa de a decide daca sa faca un tratament chimioterapeutic cu toate consecintele care ii revin. Daca se poate as trimite rezultatele iesirilor din spital, sa ma sfatuiti ce sa fac. Va multumesc.
54 aida-ida
54 aida-ida [1c]
01-08-2012, 11:13

Membru din 01-08-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 1

Buna ziua!Ma numesc Ionela, sunt din Craiova si tocmai m-am lovit de o mare problema.Soacra mea, in varsta de 61 de ani, a fost diagnosticata cu cancer pancreatic hepatic, metastaza, acum doua saptamani.A inceput tratamentul citostatic, in acest moment se simte bine, insa eu sunt constienta ca aceasta perioada nu o sa fie lunga.Stiu ca este o intrebare cam fara raspuns, insa ma gandeam ca estimativ, ca o medie a cazurilor asemanatoare cu care v-ati confruntat, m-ati putea ajuta cu o perioada probabila de supravietuire.Eu am citit ceva de genul 3-6 luni.Va multumesc!
55 RaulDuke
55 RaulDuke [7763c]
02-08-2012, 16:43

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

tatianna: cu siguranta ca trebuie sa iei legatura si sa programezi o consultatie, cat mai repede, cu toate documentele medicale, la un medic oncolog. cu siguranta ca daca problema cu colestaza e sub control, poate fi luat in discutie un tratament chimioterapic moderat, tinand, desigur, cont si de starea generala si in special de functia rinichilor. dar asta nu poate decide decat oncologul, care sa-ti si explice decizia pe care o ia, oricare ar fi aceea. desigur ca nu exista sperante de vindecare iar prognosticul pentru urmatoarele luni este foarte redus, iarasi, tinand cont ca nu exista o biopsie si diagnosticul e doar foarte probabil, nu 100% sigur. repet: vorbiti cu un specialist de oncologie medicala.

aida-ida: ma tem ca cifrele pe care le-ai citit sunt adevarate si inexorabile, fie si doar ca estimari. desigur ca depinde de starea de acum, ce tratament citostatic face si cum raspunde la el. raspunsuri bune la tratament cu prelungiri semnificative ale supravietuirii s-au vazut. mult succes !
56 Anna7
56 Anna7 [6c]
25-08-2012, 21:01

Membru din 25-08-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 6

Buna ziua! In urma cu o luna tatal meu a fost diagnosticat cu o tumora de diminesiuni mari ce inglobeaza coada pancreasului, hilul splinei, flexura stanga a colonului ; tromboza a venei splenice ; metastaze hepatice, splenice, ganglionare si carcinomatoza peritoneala. De 3 saptamani asteptam rezultatul biopsiei. Analizele biochimice sunt bune cu exceptia VSH-ului care este usor accelerat si hiposideremie. El se simte bine cu exceptia unei intepaturi care apare in zona splinei dar care dispare in momentul in care se aseaza pe scaun sau se intinde in pat. Va rog sfatuiti-ma ce as putea face in perioada aceasta, parca sunt legata de maini. Mama mea este plecata din tara la munca, iar eu in situatia aceasta nu stiu ce as mai putea face. Doctorul oncolog nu ne spune nimic doar ca trebuie sa asteptam rezultatul biopsiei. Despre biopsie ni s-a spus ca a fost trimisa de doua ori la imunologie, nu stiu ce inseamna acest lucru dar am observat ca s-a insistat destul de mult. Va multumesc !
57 Anna7
57 Anna7 [6c]
25-08-2012, 21:28

Membru din 25-08-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 6

Ma scuzati, am uitat sa mentionez ca tatal meu are 53 de ani.
58 RaulDuke
58 RaulDuke [7763c]
25-08-2012, 23:23

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

desigur ca nu poti sa faci nimic, inafara de a astepta rezultatul biopsiei. lucrurile arata extrem de nefavorabil iar suspiciunea principala, cu grad inalt de probabilitate, este ca are un cancer de pancreas. intr-adevar numai biopsia poate sa transeze asta, iar restul discutiilor pot fi purtate abia ulterior.

altfel... ce ai mai dori sa stii ? ce asteptari ai ?
59 Anna7
59 Anna7 [6c]
26-08-2012, 11:48

Membru din 25-08-2012

Subiecte: 0

Comentarii: 6

Toata lumea imi spune ca este grav, foarte grav, dar starea lui ma induce total in eroare, de cand a iesit din spital mi-a spus ca se simte mai bine, nu mai este atat de palid, azi mi-a spus ca acele intepaturi, nu mai apar atat de frecvent. Am observat ca abdomenul este putin mai marit decat inainte, are si lichid de ascita. Oare medicii de ce nu au spus nimic de o punctie ? Eu sper ca rezultatul biopsiei sa fie mai putin rau. Am un sentiment foarte straniu pentru ca nu pot corela diagnosticul cu starea lui, cand am auzit diagnosticul am fost devastata insa dimineata cand ma trezesc si il vad la plimbare prin fata blocului, radem si totul parca este ca inainte nu mai stiu ce sa cred ce sa fac.
60 RaulDuke
60 RaulDuke [7763c]
26-08-2012, 13:14

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

ce anume sa spuna despre punctie ? i-ai intrebat ?

ma tem ca trebuie sa te pregatesti pentru ce e mai rau. singura parte buna este temporara, si anume starea lui in momentul de fata.
Răspunde la topic
84 comentarii 1 2 34 5 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp