tumora pulmonara lss cu invazie parietala T4, N2 MX stadiul III B

Secțiunea: Cancer pulmonar (bronhopulmonar, plamani)
38 comentarii 12 INAINTE ›
1 danalupu
1 danalupu [7c]
03-05-2014, 00:08

Membru din 03-05-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Buna ziua, am primit vestea ca tatal meu in varsta de 53 de ani are cancer pulmonar. Incerc sa imi dau seama din analize care este de fapt stadiul bolii, pentru ca nu ne-a explicat nici un doctor exact. Cel care a facut biopsia ne-a spus dupa aceasta interventie ca ar trebui extirpat tot plamanul stang si 5 coaste... Tatal meu a suferit anul trecut o operatie pe cord, pentru inlocuirea valvei mitrale si 1 bypass, face tratatament cu sintrom (1/4 de pastila pe zi)., mai ia concor, diurex si prestarium.
Revenind la subiect, pe biletul de iesire din spital la diagnosticul de externare scrie asa:

tumora pulmonara lss cu invazie parietala operata (biopsie tumorala) T4 N2 MX stadiul III B(examen histopatologic in lucru)

adenopatii mediastinale secundare
emfizem pulmonar
ateromatoza aortica
proteza valvulara mitrala
spondiloza toracala
tratament cronic

Pe rezultatul de la punctie scrie: Fotiruri maligne. Morfologia celulelor tumorale pune in discutie un carcinom slab diferentiat (non-small cell) versus proliferare mezenchimala(sarcomatoasa)
Rezultatul la biopsie este carcinom cu celule clare.
Rezultatul de la buletinul imunohistochimic este ca cancerul este probabil la plamani. Aici nu stiu exact cum scrie pentru ca nu am analiza in fata.
El a fost programat deja le chimioterapie dar inca nu a facut nici o sedinta pentru ca medicii nu se pot decide ce varianta sa ii faca pentru ca are si problema cu inima.

As vrea sa stiu ce inseamna dignosticul si ce se poate face.
Multumesc!
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7756c]
16-10-2012, 19:14

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

diagnosticul nu este foarte clar si nici extensia bolii. este evident ca boala este foarte avansata, in stadiul III B (adica din start inoperabil) sau IV (ultimul stadiu) daca exista metastaze sau nu; acest lucru poate fi transat printr-un examen CT de torace, abdomen si pelvis. iar toate acestea sunt doar in ipoteza in care cancerul lui este DE PLAMANI. notiunea "cu celule clare" poate sa sugereze si o metastaza de la un cancer plecat de altundeva, de exemplu rinichi. acest lucru e mai putin probabila, dar totusi posibila si ar fi bine sa ne furnizezi rezultatul oficial al BIOPSIEI (nu al citologiei), completat cu un examen IMUNOHISTOCHIMIC.

in orice caz, nu exista nicio solutie de vindecare, mai ales in conditiile in care are si restul bolilor cardiovasculare foarte complicate.

asta trebuie sa stiti pentru a continua discutia: ce zice CT-ul (exista sau nu metastaze) ? cancerul este DE PLAMANI ? ce zice HISTOPATOLOGIA si IMUNOHISTOCHIMIA ? ce tratamente v-au propus medicii (unde face tratament?) ?

apoi, daca se dovedeste ca e un cancer de plaman primar, de un anume subtip, e posibil sa se indice o analiza pentru o mutatie genetica a tumorii. despre asta vom vorbi la momentul potrivit.
3 danalupu
3 danalupu [7c]
16-10-2012, 21:11

Membru din 03-05-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 7

rezultatul la examenul histopatologic este : tesut conjunctiv-adipos; proliferare tumorala cu pattern pseudoglandular si trabecular constituita din celule de tale medie cu citoplasma spumoasa, clara sau eozinofila cu nuclei rotund-ovalari, nucleolati, activitate miotica moderata, necroze unicelulare, bogat infiltrat inflamator polimorf interstitial
rezultatul la buletinul imunohistochimic: rezultatele reactiilor imunohistochimice pledeaza pentru adenocarcinom cel mai probabil pulmonar.

La markerii tumorali:

ttf-1 - pozitiva in marea majoritate a celulelor tumorale
ck5/6 - slab/moderat pozitiva in celulele tumorale
ck 7 - intens pozitiva in toate celulele tumorale
dc 10 - negativa in celulele tumorale

Medicul i-a recomandat chimioterapie insa nu s-a inceput tratamentul, pentru ca pe nici o analiza inca nu a fost descoperit in ce stadiu este cu adevarat.
Sper sa intru si in posesia examenului CT abdomen, torace si cap pe care l-a facut.

Multumesc pentru raspuns!
4 RaulDuke
4 RaulDuke [7756c]
16-10-2012, 22:37

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

pai stadiul NU se poate pune pe biopsii si analize histologice si imunohistochimice. trebuie un EXAMEN de bilant prin care sa se vada DIMENSIUNEA tumorii + numarul si gradul/zona de afectare a ganglionilor (din mediastin, de exemplu) + daca exista sau nu METASTAZE. aceste lucruri dau stadiul bolii, care vad ca momentan este cel putin IIIB, deci foarte avansat. Fara un CT nu se poate spune mai mult de atat.

cum am spus, se indica CHIMIOTERAPIE, daca oncologii considera ca nu exista contraindicatii, si o analiza suplimentara numita DETECTIA MUTATIEI EGFR in celulele tumorale, lucru pentru care va trebui sa luati blocurile de parafina si sa duceti proba la un laborator privat. din pacate aceasta analiza nu este decontata deloc, va trebui sa o platiti integral.
5 danalupu
5 danalupu [7c]
24-10-2012, 13:32

Membru din 03-05-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Buna, rezultatul ct cap, torace, abdomen este:

ct cerebral:
fara leziuni heterodense la nivelul substantei cerebrale infra si supratentorial
spatii lichidiene intra si extracerebrale de aspect normal
sinusuri frontale, maxilare, etmoidale, sfenoidale si celule mastoidiene de aspect normal
orbite de aspect normal

ct torace:
cord in limitele varstei, ateroame calcificate aortice
adenopatii subcentimetrice in loja Barety, adenopatii axilare bilatereale cu diametrul axial maxim de 6.1mm
colectie fluida cloazonata localizata posterior LSS
trahee in linia mediana
material de osteosinteza la nivelul sternului
discrete modificari spondilartrozice toracale

ct abdomen:
ficat, splina, pancreas, rinichi cu dimensiuni normale, contur net, structura omogena, fara modificari de densitate evidentiabile la examinarea CT nativ
cai biliare intra si extrahepatice cu aspect normal
colecist de dimensiuni normale, nelocuit
fara lichid de ascita
fara adenopatii patologice abdominale
fara determinari secundare la nivelul corpurilor vertebrale lombare
6 RaulDuke
6 RaulDuke [7756c]
24-10-2012, 13:46

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

CT-ul acesta de mai sus e facut cu substanta de contrast ? radiologul era constient ca face CT cuiva care are un cel mai probabil cancer de plamani ? pentru ca daca citesc pur si simplu descrierea de mai sus, pot foarte bine sa trag concluzia ca nici nu exista deloc niciun fel de cancer (ceea ce evident este fals). deci fie nu ai redat tot ce scrie in buletin, fie din motive tehnice CT-ul nu s-a putut face ca lumea fie cineva la mijlocul acestei afaceri este cel putin superficial fie posibil chiar imbecil.

oricum vreau sa stiu ce v-a spus oncologul dupa aflarea acestui rezultat ? ce are de gand sa faca ? chimioterapie ? sa-l trimita la operatie ? sa va ceara MUTATIE EGFR ? examen PET/CT ?poate puteti sa-l intrebati chiar aceste lucruri...
7 danalupu
7 danalupu [7c]
24-10-2012, 14:16

Membru din 03-05-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 7

am redat exact ce scrie in buletin. oncologul a spus ca nu are metastaze si a facut prima sedinta de chimioterapie. oncologul inca nu s-a uitat pe cd-ul de la acest ct. tocmai de aceea sunt stressata, am impresia ca medicii nu isi fac treaba cum trebuie si imi este frica sa nu pierdem timpul in defavoarea tatalui meu. oncolocgul nu l-a trimis decat la examen imunohistopatologic...chiar nu mai stiu ce sa cred sau ce sa mai fac!
8 RaulDuke
8 RaulDuke [7756c]
24-10-2012, 14:35

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

din pacate nu ai nicio varianta, decat sa te intelegi cu el. iti recomand sa retii punctele cheie din discutiile noastre, pentru a stii cat de cat ce sa il intrebi. poti gasi altul cu care sa te intelegi mai bine ? in ce oras sunteti ?
9 danalupu
9 danalupu [7c]
24-10-2012, 14:35

Membru din 03-05-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 7

din timisoara suntem...
10 RaulDuke
10 RaulDuke [7756c]
24-10-2012, 14:37

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

am inteles. ar trebui sa mai fie oncologi si sectii de oncologie prin timisoara.
11 danalupu
11 danalupu [7c]
16-05-2013, 11:24

Membru din 03-05-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 7

buna, revin cu o intrebare. tata a facut chimioterapie si radioterapie, a terminat sedintele. si a factur examenul ct la care concluzia este

Nu se evidentiaza un aspect evolutiv al formatiunii tumorale de la nivelul LSS. putem discuta de o dicreta diminuare in dimensiuni, ea este mai putin heterogena, dar la nivel osos exista o evolutie cu afectarea corpilor vertebrali T3 si T4.usoara diminuare in dimensiuni a adenomegaliilor mediastinale.
aspect stationar al leziunilor chistice hepatice.
crestere in dimensiuni a formatiunii tumorale de la nivelul GSR stangi fata de examinarea anterioara.

as vrea sa stiu ce inseamna asta si mai ales crestere in dimensiuni a formatiunii tumorale de la nivelul GSR stangi

multumesc frumos
12 RaulDuke
12 RaulDuke [7756c]
16-05-2013, 20:16

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

GSR vine de la glanda suprarenala. evident este vorba de cea de pe stanga. acestea sunt niste locuri in care de multe ori cancerul bronhopulmonar tinde sa dea metastaze. in context, se pare ca este considerata ca progresie a bolii metastatice la nivelul acesta. ma tem insa ca lucrurie nu imi sunt prea clare, pentru ca acest CT pare facut in comparatie cu unul facut inainte de tratament. daca radiologul s-a uitat de ridect pe imagini, atunci inteleg, dar totusi in descrierea CT-ului mai vechi pusa aici de tine, eu nu vad nicio mentiune despre suprarenale, nici foarte mult despre oase si nici macar despre vreo tumora de la nivel pulmonar. ce v-a spus oncologul ?
13 cosminarad
13 cosminarad [11c]
30-10-2013, 12:12

Membru din 30-10-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 11

Buna ziua,

Imi pare rau Dana pentru tatal tau, ii doresc sa se insanatoseasca cat mai repede si sa ne ajute Dumnezeu pe toti

Si tatal meu a fost diagnosticat cu cancer bronhopulmonar dreapta, in luna august si momentan face radioterapie la Timisoara un numar de 25 de sedinte(momentan e la a 6-a sedinta). Inainte de radio a facut si 3 ture de citostatice, ar fi urmat a 4-a doar ca oncologul a recomandat radio deoarece din luna septembrie a inceput sa expectoreze sange. Dupa ce va termina radioterapia atunci va mai face si ultima cura de cito. In urma acestor tratamentului de pana acum a slabit 3 kg, in schimb nu il doare nimic, doar tuseste rau si transpira abundent. A mai avut probleme cu sangele in sensul ca trombocitele au scazut foarte mult dupa citostatice si a primit perfuzie cu sange si plasma. Din nou trombocitele sunt mici si leucocitele la fel acuma in timpul radioterapiei.
Domnule RaulDuke, se poate spune ca starea lui s-a inrautatit in ultimul timp? Precizez ca non small cell cancer, stadiu IIIB
14 RaulDuke
14 RaulDuke [7756c]
30-10-2013, 15:47

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

nu neaparat! modificarile de pe analize de care spui e posibil sa se datoreze chimioterapiei, iar cu tusea si eventual greutatea la respiratie, il va ajuta radioterapia. dupa aceea va fi facuta o reevaluare si se va vedea cum a raspuns la tratament si ce trebuie facut in continuare. mult succes !
15 danalupu
15 danalupu [7c]
31-10-2013, 09:42

Membru din 03-05-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 7

buna cosmin,

din pacate tatal meu nu mai este cu noi...a murit pe 21 iunie cu o saptamana inainte de nunta mea...
nu vreau sa te intristez dar el a trait doar 11 luni din momentul diagnosticarii. medicii din pacate nu ne-au ajutat foarte mult. a fost dat afara din spital in martie. apoi nu a fost acceptat pentru tratament sau macar sa i se usureze suferinta in ultimele 2 saptamani din viata si asta doar pentru ca clinica la care facea tratamentul medicul mi-a spus ca la ei nu e hotel. al ultimul penultimul ct facut medicul nu a cerut scanarea normala cap, torace, abdomen si nu am putut afla decat in ultimele 2 saptamani din viata, cand efectiv l-am dus in clinica sa il vada medicii, ca el facuse metastaze la creier. am ajuns sa chem si un psihiatru acasa pentru ca nu mai vorbea coerent, era foarte agitat si nu se mai spala. nu mai stia cine suntem. am crezut ca a innebunit in prima faza, dar dupa ce am vb cu psihiatrul m-a linistit...nu era nebun...era doar foarte bolnav.
e cumplit, nu doresc nimanui sa treaca prin asta...
iti doresc sa ai putere si el sa aiba putere sa lupte sa castige viata! sa ne ajute Dumnezeu pe toti!
16 cosminarad
16 cosminarad [11c]
31-10-2013, 15:03

Membru din 30-10-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 11

Vai Dana,

imi pare asa de rau, pur si simplu, nu am cuvinte. Dumnezeu sa il odihneasca si pe tine sa te intareasca. Acum cand am citit ce ai scris, parca sunt asa de trist, imi doream sa aud vesti bune, niste sperante.
Cat de greu cred ca ti-a fost, Doamne apara. Si noi de cand am aflat diagnosticul, nu mai suntem la fel, nu mai ne bucuram de viata, totul se invarte in jurul starii lui tata. Mi-e frica de ce va fi.
17 stevens
17 stevens [301c]
31-10-2013, 18:17

Membru din 20-01-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 301

Cosmin, cancerul de plamani este primul care beneficiaza de cea mai mare eficacitate la terapia cu solutia de bicarbonat perfuzabila ! Aveti nevioie doar de o asistenta sau cineva care stie sa monteze o branula si sa regleze o perfuzie !
18 danalupu
18 danalupu [7c]
01-11-2013, 09:52

Membru din 03-05-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Cosmin,

Dumnezeu nu iti da mai mult decat poti sa duci. Nu-i usor! 3 zile nu am fost in stare sa fac nimic. Ma uitam in gol si nu auzeam absolut nimic din ce vorbeau oamenii cu mine.
Trebuie sa fiti cu el, sa faceti ce vrea el, sa il ascultati, si nu in ultimul rand sa il iubiti.
Am citit si eu niste post-uri legate de bicarbonat, noi nu am apucat sa incercam era prea tarziu...ti-am spus ca nu mai era coerent...cred ca merita incercat.
Problema cu sangele am avut-o si noi, atunci l-au dat afara din spital...am gasit atunci o d-na dr foarte draguta care ne-a ajutat si am reusit sa ii facem rost de sange...am donat.
Nu stiu ce sa iti spun ca sa te intaresc...Iti doresc sa fii puternic. Daca vrei sa ma intrebi ceva, sa iti povestesc ceva, sa te ajut cu ceva scrie-mi.
19 cosminarad
19 cosminarad [11c]
01-11-2013, 14:12

Membru din 30-10-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 11

Stevens, despre ce este vorba? De unde se pot procura aceste injectii perfuzabile de bicarbonat de sodiu? Sunt cazuri concrete de vindecare cu bicarbonat de sodiu? Dl. RaulDuke stii despre ce e vorba?
20 RaulDuke
20 RaulDuke [7756c]
01-11-2013, 17:27

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

da: despre escrocherie si/sau nebunie.
Răspunde la topic
38 comentarii 12 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.