tumora mediastin mijlociu stang

Secțiunea: Interpretare analize si examen anatomopatologic
12 comentarii 1
1 grigif
1 grigif [7c]
25-07-2017, 03:07

Membru din 25-07-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Buna ziua, in urma unui control de rutina, mi-a fost identificata pe radiografia pulmonara o anomalie si am fost sfatuita sa fac un CT cu substanta de contrast care a evidentiat o voluminoasa formatiune tumorala solida , cu captare omogena a substantei de contrast , situata in mediastinul mijlociu parasagital stang,cu diametrul longitudinal de 80mm , diametrul antero-posterior de 100 mm si diametrul transvers de 48 mm si se intinde incepand de la nivelul trunchiului brahio-cefalic pana la nivelul bifurcatiei traheale , crosa aortei inglobata in formatiunea tumorala descrisa ; artera pulmonara stanga la origine inglobata in masa tumorala; efect compresiv extrinsec exercitat de formatiunea tumorala asupra traheei. Rare microadenopatii avand diametrul maxim de 14mm , situate pretraheal.
Bronhoscopie : aspect bronsitic difuz , fara elemente proliferative. S-a efectuat punctie aspirativa. Citologie -mucoasa epiteliala bronsica alterata.
Toracotomie stg -biopsie tumorala :Ex microscopic : mici fragmente tisulare constituite din celule fusiforme dispuse difuz si storiform , fara atipii sau mitoze si relativ imprecis definite , ingloband mici insule de tesut adipos si continand un moderat infiltrat limfoplasmocitar difuz si nodular , cu prezenta frecventa de artefacte de strivire. Yonal se observa vase sanguine de diferite calibre , unele ectaziate , precum si sufuziuni sanguine . Concluzii : tabloul histologic este nespecific si corespunde unei leziuni fuso-celulare de origine miofibroblastica sau nervoasa , fara a se putea exclude un limfom cu marcata fibroza.
Imunohistochimic: Multiple fragmente de tesut conjunctivo-adipos ( cu bogat infiltrat inflamator limfoplasmocitar) ingloband mici noduli limfoizi , imprecis delimitati , formati din limfocite de talie mica , izolati centri germinativi reactivi hiperplazici.
Citopatologic : CD3 este pozitiv in frecvente limfocite mici T reactive ; CD20 este pozitiv in foarte frecvente limfocite mici B ; CD30 este pozitiv in izolate limfocite mici activate ; indice de proliferare Ki67 redus ( aprox 5-7%; TdT ( marker blastic) negativ; pancitokeratina AE1/AE3 negativa ; Actina pozitiva in vase. Concluzii : aspect histopatologic reactiv nespecific ( pe materialul examinat)
Dupa toracotomie mi s-a spus ca este o tumora pietrificata .
Au trecut aproape 2 luni si nu stiu inca diagnosticul. Daca cineva ma poate ajuta cu sfaturi sau indrumari, raman recunoscatoare.
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7733c]
25-07-2017, 16:17

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7733

Răspuns pentru (grigif, Azi, ora 03:07:55):


trebuie repetata biopsia, in primul rand. inafara de asta, trebuie sa primesti niste recomandari de la medicii consultati ultima oara. ce astfel de recomandari ai primit si de la cine?
3 grigif
3 grigif [7c]
17-08-2017, 21:41

Membru din 25-07-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

buna seara, am repetat biopsia si revin cu amanunte :
la prima biopsie rezultatul IHC: Imunohistochimic: Multiple fragmente de tesut conjunctivo-adipos ( cu bogat infiltrat inflamator limfoplasmocitar) ingloband mici noduli limfoizi , imprecis delimitati , formati din limfocite de talie mica ; izolati centrii germinativi reactivi hiperplazici. Citopatologic : CD3 este pozitiv in frecvente limfocite mici T reactive ; CD 20 este pozitiv in foarte frecvente limfocite mici B; CD30 este pozitiv in izolate limfocite mici activate ; indice de proliferare Ki67 redus ( aprox 5-7%); TdT ( marker blastic) negativ ; pancitokeratina AE1/AE3 negativa ; Actina pozitiva in vase. Concluzii : aspect histopatologic reactiv nespecific ( pe materialul examinat)
CT torace si abdomen inainte de a 2-a biopsie : Masa tumorala voluminoasa (11cm A-P si 6.5 cm transversal) , situata mediastinal , de deasupra crosei aortice , pana la nivelul suprahilar pulmonar in stanga, cu inglobarea vaselor mari, inclusiv crosa aortei si cu invazie pleuropericardica. Captare slaba a s.c. la nivelul masei respective, care este aderenta traheal , cu usoare fenomene compresive si deplasarea traheei. Bronhia primitiva stanga discret comprimata in 2/3 proximale. Doi noduli idiofili , de cca 1cm, pretraheal in dreapta . Loja timica ocupata de masa tumorala doar inferior. Ingrosari pseudonodulare pleurale dorso-laterale. Cateva arii discret congestive in campul pulmonar stang. Mica acumulare fluida pleurala de mare cavitate , dorso-bazal in stanga. Leziuni fibroase sechelare la varful ambilor plamani. Nodul palid cortical lateral in lobul superior pulmonar stang. Alti noduli palizi punctformi in corticala plamanului drept. Hipertrofii minime suprarenaliene. Moderata hepatosplenomegalie. Chist renal mediu stang de 3.7 cm. Fara adenopatii tumorale in abdomenul superior .
Rezultat histopatologic :Microscopic : Mici fragmente tisulare constituite dintr-o proliferare de tip fibroblasto-fibrocitar cu celule fusiforme dispuse difuz , fascicular si storiform , fara atipii sau mitoze si relativ imprecis definite , ingloband mici insule de tesut adipos aparent invadate de proliferarea fusocelulara si continand un moderat infiltrat limfoplasmocitar difuz si nodular continand focal histiocite , cu prezenta frecventa de artefacte de strivire . Zonal se observa vase sanguine de diferite calibre , unele ectaziate , altele cu necroza fibrinoida , precum si sufuziuni sanguine.
Concluzii : Tabloul histologic este sugestiv pentru o leziune de tip reactiv-inflamator ( posibil mediastinita sclerozanta ), fara a se putea exclude o leziune tumorala de tip mio-fibroblastic , fibro-histocitar sau nervos ori limfom cu marcata fibroza.
4 grigif
4 grigif [7c]
17-08-2017, 21:49

Membru din 25-07-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Scuze , am uitat sa specific : am primit doar dupa a 2-a biopsie un tratament cu Medrol : 5 zile-1cp, 5 zile 3/4 cp, 4 zile 1/2 cp si 4 zile 1/4 cp.
Mi s-a comunicat ca pana nu am rezultatul la cea de-a 2 biopsie ,nu mi se recomanda alt tratament . Astept in cateva zile rezultatul IHC de la Monza , cred ca luni 21 august intru in posesia lui. Intre cele 2 biopsii a fost un interval de 3 saptamani . De asemenea , am inteles ca nu poate fi indepartata chirurgical , deoarece are inglobata in aceasta formatiune, vase mare de sange ( aorta , artera pulmonara si inca niste vase care inteleg ca duc la cap , umar).
Sper ca macar acum la aproape 3 luni de la descoperirea ei sa pot afla si eu ce anume este .
5 RaulDuke
5 RaulDuke [7733c]
23-08-2017, 11:28

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7733

Răspuns pentru (grigif, 17-08-2017, 21:49:28):


din pacate momentan diagnosticul este neclar si ma tem ca nu poti sa primesti niciun sfat oncologic competent. daca are fenomene de compresie mediastinala trebuie facuta o consultatie de RADIOTERAPIE.
6 grigif
6 grigif [7c]
21-05-2018, 01:33

Membru din 25-07-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Buna seara, a trecut ceva timp de la ultima mea vizita aici , dar nu am stat "degeaba": rezultatul si la a 2 biopsie primit de la Monza , tot necocludent : Fragmente de tesut fibroconjunctiv cu marcat infiltrat inflamator alcatuit din limfocite , plasmocite, histiocite , PMN neutrofile, asociat cu proliferare fibroblastica mezoteliala. AE1-AE3 pozitiv in celule mezoteliale , lanturi usoare kappa pozitiv in rare plasmocite , lanturi usoare lambda pozitiv in rare plasmocite; CD30 negativ, CD3 pozitiv in rare limfocite , LD26/CD20 pozitiv in celule limfoide difuz si nodular.
De la Hematologie mi-a fost intocmit un dosar pentru PET-CT care nu a fost avizat de CNAS. Analize de sange : leucocitoza (11700/mmc) cu neutrofilie (7830-/mmc), anemie usoara (Hb 10.1g/dl) normocroma normocitara, Trombocitoza usoara , VSH 37mm/h, fibrinogen 324 mg/dl(180-350) , CRP 0.38 mg/dl
Am trimis probele in Italia , rezultatul fiind:" Cazul este dificil de interpretat . In diagnosticul diferential se exclude o localizare de carcinom (CKMNF-), un limfom (CD20+, CD3+, CD30-) , o tumoare solitara a pleurei ( CD34-, CD99-,Bcl2-) si o tumora miofibroblastica ( actina-, desmina-,ALK1-). Fragmentele sunt compatibile , intr-o prima opinie , cu o mediastinita sclerozanta, boala rara cu patogeneza incerta. Din acest punct de vedere ar trebui exclus prin verificari ulterioare , un proces infectios (histoplasma capsulatum, tbc) sau o boala sclerozanta asociata cu IgG4.
CT 28.09.2017-concluzii -Masa mediastinala stanga si micile adenopatii mediastinale drepte si hilare pulmonare bilateral sunt nemodificate dimensional semnificativ. Aparitia unui proces de condensare in piramida bazala stanga. Pleurezie stanga in cantitate mica-in usoara regresie.
Analize: Vitamina B12 :325pg/ml (197-771); Folati serici 3.2ng/ml(3.89-26.8); Feritina 11.5ng/ml(13-150)
Examen cardio: VS cu hipertrofie usoara de pereti, Functie sistolica normala . Disfunctie diastolica grd 1 tip relaxare intarziata . SIV cu aspect hiperecogen inomogen. Din sectiune PAx scurt , apical , se deceleaza aspect de compresie la nivelul VS , cu modificarea aspectului VS. Revarsat pericardic in cantitate mica , circumferential. Din sectiune suprasternal nu se vizualizeaza arc AO , ci doar ramurile emergente.
Consult boli infectioase -recomandare investigatii TBC, Aspergillus, Histoplasma, HIV, HTLV 1 si 2-negative; Ig G subclasa 4-0.4660g/L (0.0300-2.0100)
Consult reumatologie : recomandare investigatii : Hemoleucograma -Anizocitoza eritrocitara moderata , relativ frecvente microcite, rare macrocite policromatofile. Poikilocitoza usoara ; rare ovalocite. Anizocitoza trombocitara moderata , relativ frecvente macrotrombocite. Fibrinogen 3.75 g/L(1.8-3.5), Proteina C reactiva 0.175 mg/dL(<0.5); 1.75 mg/L (<5.0), Factor reumatoid <10.0 UI/mL(<14.0); Ig A 1.420 g/L( 0.70-4.00) ; Ig G 8.88 g/L( 7.00-16.00); Ig M 1.150 g/L(0.4-2.3), Complement C3: 1.37 g/L( 0.9-1.8) ASLO cantitativ 89UI/mL(<200)
7 grigif
7 grigif [7c]
21-05-2018, 02:04

Membru din 25-07-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Consult pneumologic ( Prof Mihaltan) -recomandare efectuare PET CT ( resurse proprii-pentru ca nu ma incadrez in nu stiu ce ordin!!!! ) sau mediastinoscopie diagnostica???!!!
In ianuarie revin la consult hematologic -Hemograma: trec aici numai valorile care ies din valorile de referinta RDW 17.5% ( 11-15%); nr leucocite 14.1 ( 4-10); nr neutrofile 9.49 ( 1.6-6.5); procent neutrofile 67.1% ( 40-65%);nr monocite 1.36( 0.08-1). VSH 10 (0-30), ALT/GPT 72 (0-55), Calciu total seric 10.3 ( 8.4-10.2), Proteina C 0.66 ( 0-0.5), Lactatdehidrogenaza 178(125-220)
Ct 29.01.2018- trec aici doar modificarile fata de CT 15.09.2017- Arie de condensare la nivelul piramidei bazale stangi-fara modificari semnificative(?!) fata de examinarea anterioara .Modificari cu substrat fibrotic la nivel lingular si piramida bazala bilaterala. Regresia completa a pleureziei stangi. Vase mari mediastinale omogen opacifiate.. La nivelul etajului abdominal superior surprins pe secventele efectuate se evidentiaza : steatoza hepatica , fara leziuni focalizate intrahepatice decelabile CT-in usoara progresie fata de examinarea anterioara . Chist cortical renal stang cu diametre maxime de 34/34 mm. Ambele glande suprarenale hiperplaziate adenomatos. Modificari degenerative la nivelul segmentelor osoase scanate . Placi fine de aterom calcificate si moi la nivelul aortei si ramurilor acesteia .
Examinare IRM nativa a coloanei lombare ( sag T2, sag T1, cor STIR , ax T2) evidentiaza : scolioza dextroconcava ; mica hernie paramediana stanga L1-L2 ce amprenteaza sacul dural, protruzie circumferentiala L3-L4, mai accentuata lateral stanga ce prezinta discret conflict cu radacina L3 stanga intraforamenal; protruzie circumferentiala L4-L5 ce asociaza mica hernie paramediana stanga cu traiect intracanalar ascendent ce amprenteaza sacul dural; hernie mediana subligamentara L5-S1 de ~5mm ce comprima sacul dural; fina lama de lichid interapofizar posterior L5-S1 de partea dreapta; maduva spinarii din campul de examinare cu grosime normala si semnal T2 omogen.
Eh, am cam terminat si asa ma aflu la un an de cand am descoperit aceasta formatiune si nu am inca un diagnostic cert si nici vreun tratament .
In ceea ce priveste recomandarea dv de a face un consult de radioterapie - am inteles ca din cauza pozitiei tumorii ( care inglobeaza vase mari ) acesta nu este oportun.
Daca aveti o recomandare , v-as ramane recunoscatoare.
8 RaulDuke
8 RaulDuke [7733c]
21-05-2018, 09:18

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7733

Răspuns pentru (grigif, Azi, ora 02:04:51):


nu, nu am nicio recomandare, pentru ca, din fericire totusi, nu ai fost diagnosticata cu cancer. acesta este motivul pentru care nici radioterapie nu a fost facuta si nici PET/CT nu are nicio logica. iar faptul ca leziunea/leziunile din mediastin/zona toracica au regresat spontan, tocmai, nu face decat sa sustina ideea ca NU a fost niciodata vorba de cancer. ce anume este... asta este o problema a internistilor diagnosticieni care te-au consultat.
9 grigif
9 grigif [7c]
21-05-2018, 10:20

Membru din 25-07-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

va multumesc mult pentru raspuns . Din pacate nici medicii, la care am fost la consultatie , nu isi pot da seama ce anume poate fi . Chirurgul toracic care mi-a efectuat toracotomiile , mi-a spus ca formatiunea este foarte dura , acesta fiind si motivul pentru care nu a putut recolta mai mult material , ca s-a temut sa nu afecteze vasele mari. La prima biopsie chiar mi-a spus ca am sangerat putin mai mult . Mi-a explicat , pe intelesul meu ca, e ca si cum lipesti o scoarta de copac pe o geanta de piele cu superglue si apoi incerci sa o indepartezi .
In ceea ce priveste regresia spontana , din ce am inteles eu , doar lama de lichid a disparut , restul formatiunii nu a suferit modificari semnificative intre cele 2 CT-uri...
Sper doar sa pot gasi niste raspunsuri si un medic specialist in aceasta afectiune . Binenteles ca ma bucur ca nu e cancer , dar starea mea nu este una normala :obosesc foarte repede , nu suport caldura , am senzatii de sufocare , am amorteli si furnicaturi in maini si picioare , uneori ragusesc brusc, tiuituri in urechea stanga si alte manifestari care cred ca provin de la aceasta formatiune .As dori sa aflu daca exista un tratament , ce prognostic am , ce ar fi putut sa creeze asa ceva in corpul meu .
10 grigif
10 grigif [7c]
21-05-2018, 10:26

Membru din 25-07-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Si as mai dori sa stiu daca se impune efectuarea acelui PET CT pe care mi-l recomanda si hematologul si pneumologul , pentru ca dupa cum stiti nu este foarte accesibil financiar si daca trebuie sa-l fac nu mi-l deconteaza Casa de sanatate pe motiv ca nu ma incadrez intr-un anume Ordin
11 RaulDuke
11 RaulDuke [7733c]
21-05-2018, 11:03

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7733

Răspuns pentru (grigif, Azi, ora 10:26:02):


nu cred ca are nicio utilitate. consulta un medic pneumolog!
12 grigif
12 grigif [7c]
21-05-2018, 11:07

Membru din 25-07-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

multumesc mult
Răspunde la topic
12 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.