Tratamentul tumorilor stromale gastrointestinale tip GIST

Secțiunea: Grup de suport general pentru pacientul cu cancer
2 comentarii 1
1 Gh
1 Gh [0c]
15-12-2020, 15:17

Membru din 11-12-2020

Subiecte: 1

Comentarii: 0

Tumorile gastrointestinale tip GIST au fost clasificate după 1998, când s-a descoperit că aceste tumori exprimă mutaţii ale genelor c-Kit sau PDGFRA. Alcătuiesc un un grup distinct de tumori gastrointestinale cu originea în celulele interstiţiale Cajal, care controlează activitatea peristaltică a tractului intestinal şi exprimă normal CD117, cea mai bine definită trăsătură a GIST din punct de vedere imunohistochimic.
Incidenţa GIST, după datele statistice de după 2000 este de 10-15 cazuri la 1 milion. Simptomatologia GIST depinde de mărimea tumorii şi de localizarea acesteia. Nu există deocamdată testele de laborator, markeri specifici pentru GIST. Descoperirea acestora se face de regulă imagistic, sau accindetal în timpul unor intervenții chirurgicale sau explorări ale tractului gastrointestinal.
GIST-urile se pot dezvolta în orice segment al tubului digestiv, dar cel mai frecvent sunt localizate în stomac-peste 70% şi intestinul subţire-20-30% dar pot apare la nivelul rectului-5%, esofagului-2% şi alte localizări-5%. Metastazele sunt frecvente în GIST-50% din pacienti, ficatul este sediul cel mai frecvent al metastazelor-(65%, urmat de peritoneu-21%.
Chirurgia este tratamentul principal inițial în cazul pacienţilor cu GIST primar fără Metastaze, în cazul tumorilor tehnic rezecabile. Intraoperator GIST trebuie manevrat cu grijă pentru a evita ruptura tumorală. Scopul este de a efectua rezecţia completă prezervând în întregime pseudocapsula tumorală şi având margini de rezecţie negative.
Față de alte tumori gastrointestinale GIST nu răspunde satisfăcător la chimio și radio terapie tratamentul medicamentos se rezumă, până în prezent, la 4 medicamente cu rol de inhibare a tirozinchinazelor.
Primul dintre acestea este mesilatul de imatinib, prima denumire comericală fiind Glivec, care se administrează în doze de atac ce variază intre 400 și 1000 mg. A doua linie de tratament este reprezentată de sunitinib, denumire comercială sutent. Acestea sunt și singurele linii de tratament utilizate și decontate în oncologia românească.
In SUA, UE și alte țări mai există încă două linii de tratament, cu regorafenib/stivarga și de anul trecut avapritinib/ayvakit utilizat in cazul unei mutații rare a GIST, exon 18.
Rolul acestui subiect este de a descoperi pacienți cu acest tip rar de cancer gastrointestinal și a ne uni într-un grup, eventual o structură asociativă, care să ne permită să cunoaștem mai bine această boală și să o putem aborda cu o rată mare de succes.
2 Bunicul
2 Bunicul [65c]
15-12-2020, 18:38

Membru din 18-07-2017

Subiecte: 0

Comentarii: 65

Există pe Facebook un grup de pacienți cu tumori stromale gastrointestinale, intitulat Tumori stromale gastrointestinale GIST.
GIST, Prostată, Vezică
Răspunde la topic
2 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp