Radioterapie la 4 ani de la extirparea laparoscopica a prostatei

Secțiunea: Cancerul de prostata
26 comentarii 12 INAINTE ›
1 Tata77
1 Tata77 [16c]
03-12-2015, 11:02

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

In 2009, tata a fost depistat cu cancer la prostata in faza incipienta (nu stiu detalii dar ma pot interesa, daca e nevoie). A facut timp de 2 ani tratament cu Zoladex si Casodex, dar, in 2011, dupa doi ani de tratament si un examen PET CT (la Oradea), a aflat ca nu disparuse cancerul. In ianuarie 2012, tatal meu a fost operat de cancer la prostata, laparoscopic, de dr. Bogdan Petrut, din Cluj. Dupa aceea a tot facut vizite de cate doua ori pe an la medicul care l-a operat. La 4 ani de la operatie, valoarea PSA-ului i-a iesit 0.45, iar medicul a spus ca aceasta valoare nu e normala pentru cineva cu prostata extirpata si ca probabil cancerul a revenit si trebuie sa faca radioterapie. La RMN nu s-a vazut nimic, medicul care a facut RMN-ul a spus ca 80% pare sa nu fie nimic.

Tatal meu a mers la radiolog pentru programare, dar acum nu mai vrea sa faca terapia, ca l-a speriat doamna doctor cu efectele secundare (urinare cu sange, scaun cu sange etc.). Radopterapia ar fi urmat sa dureze 6 saptamani. Ce se poate intampla daca nu face radioterapie? S-ar putea sa nu fie vorba totusi de cancer? Sa mai faca un PET CT? Ce ma sfatuiti sa fac?
2 Tata77
2 Tata77 [16c]
03-12-2015, 15:40

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

Am uitat sa spun ca nu a avut metastaze, si nici acum nu are.
3 RaulDuke
3 RaulDuke [7763c]
03-12-2015, 15:59

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Tata77, Azi, ora 15:40:46):


din pacate nu se poate da un raspuns prea clar la intrebarea ta, care e despre un caz la care ce s-a facut nu e deloc standard. Daca nu a avut metastaze (adica stadiul a fost incipient), atunci el NU avea de ce sa primeadsca tratament hormonal. De asemenea examenul PET/CT nu are nicio logica in cancerul de prostata, Nu se face (cel putin nu cel obisnuit care se face la Oradea, cu 18-FDG, si nici celelalte nu sunt chiar validate, din restul lumii). La ora actuala cred ca cel mai important ar fi sa ajungeti la o consultatie la un medic oncolog competent si/sau radioterapeut, care sa lamureasca situatia pe de-a intregul ei, caci firele sunt putin incalcite, pe seama a ce relatezi. Un medic care se pricepe foarte bine la subiectul "prostata" este doctorul Kacso, de prin partile Ardealului, si in opinia caruia se poate pune baza, daca ajunge sa emita vreuna la cazul de fata.
4 Tata77
4 Tata77 [16c]
03-12-2015, 21:36

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

Multumesc pentru raspuns. Nu sunt sigura ca inteleg intru totul ce imi spuneti. Dupa diagnosticare (PSA 27,5), in 2009, tata a fost trimis la medicul oncolog de care apartinea (dr. Silviu Corbu din Oradea). Acela i-a prescris tratamentul hormonal. Daca nu era recomandat, nu era dansul in masura sa stie? Dupa aproape doi ani de tratament hormonal, doctorul l-a trimis sa faca un RMN si un PET CT (nu stiu de ce, pe vremea aceea la Oradea era singurul PET CT din tara). De ce nu trebuia sa faca un PET CT, nu inteleg? Dupa aceea, fapt, intr-adevar, ciudat, doctorul Corbu i-a prescris chimioterapie - a spus ca PSA-ul e prea mare pentru operatie si doar chimioterapia o poate scadea. Ne-am informat si noi, ca necunoscatori, putin si am aflat ca nu chimioterapia, ci radioterapia este recomandata in cancerul la prostata.

Prin urmare, tata a refuzat chimioterapia si a ajuns, printr-o cunostinta, la dr. Bogdan Petrut, din Cluj, care este, ni s-a spus, printre cei mai buni specialisti din tara (de altfel il vad intregistrat printre specialistii de pe site-ul dvs). El i-a recomandat o scintigrafie osoasa inainte de operatie si i-a spus ca nu are metastaze (in 2012). Apoi, dupa operatie, l-a chemat constant la vizite, tot la trei luni, iar apoi, la sase luni. PSA-ul tatei a crescut constant in acesti ani, pana a ajuns la 0,45 (la 4 ani de la operatie). In tot acest timp, doctorul nu i-a spus sa fie atent, ca PSA-ul creste. Nu am stiut nimic. Acum i-a spus ca prostata i-a extirpat-o aproape in totalitate, ca i-a mai ramas o foarte mica bucatica de prostata, dar ca e posibil ca acolo sa fi ramas niste celule canceroase. Desi nu se vede nimic la RMN, i-a spus ca s-ar putea ascunde sub niste clipsuri de plastic pe care le-a lasat acolo la operatie. Doctorul lucreaza la Institutul oncologic Prof. dr. Chiricuta din Cluj.

Acum l-a trimis la radioterapie, tot la Institutul oncologic, la o doamna doctor pe nume Andreea Marita. Ea l-a chemat sa revina pentru o scintigrafie osoasa dupa 4 ianuarie si i-a spus ca cel mai devreme cand poate incepe radioterapia este in martie-aprilie. Va rog sa-mi spuneti, in mare, din ce punct de vedere considerati ca nu a fost standard tratamentul tatei. Multumesc pentru timpul pe care mi-l acordati.
5 RaulDuke
5 RaulDuke [7763c]
04-12-2015, 17:13

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Tata77, 03-12-2015, 21:36:29):


ce mai conteaza ? cred ca trebuie concentrat in momentul de fata pe problema actuala, reevaluat si facut ce trebuie. in mod normal as recomanda doua dozari succesive, la interval de macar o luna, de PSA pentru a vedea care este dinamica lui. Apoi, daca chiar e in crestere, as face un nou RMN de pelvis (ziceti ca este facut) si o scintigrafie, si in functie de rezultat, decis daca face radioterapie sau tratament hormonal sau alte variante...
6 Tata77
6 Tata77 [16c]
05-12-2015, 23:05

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

Sa stiu eu, asa, pentru cultura mea generala. Stiu ca in Romania sistemul e putred si paraie din toate incheieturile, in ciuda miilor de profesionisti care isi fac exemplar treaba, ba poate fac chiar mai mult decat ar trebui. Dar ca, din cauza catorva oameni din varf (nici nu stiu cum sa-i numesc, nu vreau sa vorbesc urat), majoritatea care aleg sa ramana lupta cu neajunsurile sistemului. Cei care nu suporta pleaca. Cand s-a imbolnavit tata eram tanara si inca nu avusesem de-a face cu sistemul, nici nu imi trecea prin cap sa nu iau de buna ce spunea un medic, in cazul lui, medicul oncolog. Nu insist, probabil cauzele sunt mult mai multe decat cele vizibile la prima vedere, dar mi-ar placea sa stiu daca cineva mi-a nenorocit parintele, ca sa stiu cui sa ii "multumesc".

Deci trebuia radioterapie-operatie-tratament hormonal? Exista bolnavi care chiar se vindeca cu radioterapie?

Va merge dupa 4 ianuarie sa isi faca o scintigrafie osoasa (acum nu mai au nu stiu ce substanta, ca li s-au terminat fondurile, desi s-a oferit sa isi plateasca analiza, tot nu s-a putut). Apoi dvs. recomandati o repetare a PSA-ului (insa el mi-a spus ca a crescut constant, si l-a facut mereu in acelasi loc si a fost, pe rand, 0.25, 0.30, acum 0.45 - sper ca am retinut bine). Apoi ma tot roaga sa ma uit pe internet ca a vazut el o data mai de mult la televizor nu stiu ce aparat care exista in Germania si distruge celulele canceroase, ca sa nu mai trebuiasca sa faca radioterapie, il sperie ideea (???). Ati auzit cumva de asa ceva? Eu nu am gasit nimic...

Multumesc pentru sfaturi si pentru timp.
7 Tata77
7 Tata77 [16c]
05-12-2015, 23:18

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

Aceasta este clinica despre care a auzit tata la TV (ma intreb cum se face ca au site in limba romana):

http://www.tratament-oncologic.ro/despre-noi/de-ce-cot-hamburg/

Ce credeti, e o pacaleala? Ei vorbesc acolo ceva despre radioterapia moderna, IMRT si IGRT...

Multumesc.
8 RaulDuke
8 RaulDuke [7763c]
06-12-2015, 11:18

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Tata77, 05-12-2015, 23:18:53):


IMRT e foarte disponibil si in romania. de "nenorocit" nu cred ca se pune problema, boala nu e vina nimanui. tratamentele propuse nu au fost obligatorii, el si-a dat consimtamantul pentru fiecare dintre ele, dupa ce a inteles situatia pe baza unor informatii multumitoare pentru el. nu cred ca mai conteaza mult ce a fost in trecut, conteaza ce e acum. facand abstractie de tratamentul hormonal, tratamentul standard in boala localizata si in situatia de la diagnostic, era operatia, care s-a facut. in cazul de fata trebuie vazut despre ce fel de recidiva e vorba: daca e doar locala, va trebui sa primeasca radioterapie. daca exista metastaze, va primi tratament sistemic, cel mai probabil tot hormonoterapie.
9 Tata77
9 Tata77 [16c]
08-05-2016, 23:30

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

Multumesc pentru raspunsurile prompte. Tata a inceput radioterapia de la inceputul lunii aprilie, la Floresti, la clinica Amethyst, cu dl doctor Gabriel Kacso. I s-a facut un RMN la tot corpul (platit de el) si unul localizat care nu au evidentiat nicio metastaza si nicio tumoare. Prin urmare, doctorul care l-a operat si doctorul Kacso au avut aceeasi opinie, si anume ca s-ar putea sa fi ramas unele celule canceroase sub clipsurile de plastic folosite la operatie. Si ca cel mai bine e sa urmeze radioterapia.

Speriat de efectele secundare, dar si mai mult de o posibila recidiva, tata a inceput radioterapia. S-a cazat la Cluj pentru sapte saptmani. Efectele secundare au fost sub forma unei stricturi uretrale care l-a impiedicat sa urineze si l-a facut sa ajunga de doua ori la Urgente, cu dureri mari, ocazie cu care a fost tratat foarte prost de cadrele medicale de garda (tocmai la Cluj, cu ambitii de Capitala Culturala europeana, numai sa nu trimita Europa vizitatori care sa se imbolnaveasca la Cluj, sa nu cumva sa ajunga la urgente, ca nu-i vad bine).

Prima data i s-a montat o sonda la Urgente, doctorul Kacso nu si-a dat seama de strictura si a scos-o dupa doua zile, cand a ajuns din nou la Urgente si a fost tratat, cum ziceam, foarte prost si cu mojicie. Acum dl doctor i-a dat o sonda pe care sa si-o puna singur si i-a recomandat tratarea chirurgicala a stricturii, dupa terminarea tratamentului. Tata se plange ca are dureri cauzate de sonda si ca e si constipat pe deasupra (nu are voie sa consume fructe si legume proaspete).

Dl doctor Kacso i-a recomandat deja doi urologi care sa ii faca operatia, dar poate cunoasteti si dvs. pe cineva bun pe aceasta operatie? In Oradea sau Cluj? Exista o posibilitate de atenuare temporara a disconfortului, pana termina tratamentul? Multumesc anticipat.
10 RaulDuke
10 RaulDuke [7763c]
10-05-2016, 15:52

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Tata77, 08-05-2016, 23:30:08):


ma tem ca nu am recomandari de acest gen de facut. in schimb: de ce nu are voie sa consume fructe si legume ?
11 Tata77
11 Tata77 [16c]
10-05-2016, 16:25

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

Nu stiu, asa i-a spus doctorul Kacso, ca nu are voie sa consume fructe si legume proaspete in afara de banane, afine si mere oxidate (?). Ca altfel cica ar putea face diaree si asta nu ar fi bine.

Mi-a spus la telefon ca simte din plin efectele secundare (tenesme si arsuri), iar astazi, cand a fost pentru sedinta, persoanele de acolo l-au vazut ca se simte foarte rau si i-au spus sa nu mai faca sedinta astazi, sa revina maine. Mi-a spus ca simte arsuri, iar medicul i-a prescris diclofenac si No-Spa, dar nu se simte mai bine. Ar trebui sa il vada doctorul care la operat si care a promis ca ii schimba sonda si ii pune una mai putin incomoda. Cica cei de la clinica i-au spus si ca putini pacienti resimt efectele secundare pe care le resimte el (eu credeam ca multi). A facut 22 de sedinte din 33.

Ce anume nu imi puteti recomanda, un medic urolog care sa trateze chirurgical stricturile sau mijloace de atenuare a efectelor secundare?
12 RaulDuke
12 RaulDuke [7763c]
11-05-2016, 09:19

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Tata77, 10-05-2016, 16:25:06):


nici una nici alta. recomandarile medicale nu pot sa vina decat de la medicii dvs. curanti, si nu din discutii pe internet. nu e prudent! nu faceam corelatia cu fructele si diareea pentru ca nu intelesesem ca a inceput deja radioterapia.
13 Tata77
13 Tata77 [16c]
22-06-2016, 01:12

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

Multumesc pentru raspunsuri. Tata a terminat tratamentul de 30 de sedinte pana la urma, iar doctorul Kacso i-a recomandat sa urmeze un tratament hormonal cu Casodex de 150 si inca ceva (Zoladex oare?) la inceputul acestei luni. Plus Zitazonium (luat din Ungaria, ca in RO nu se gaseste). A fost din nou la dr Silviu Corbu, oncologul responsabil din Oradea, pentru a prescrie medicamentul, iar acela i-a spus ca trei luni de Casodex de 150 sunt suficiente, dupa care ii va da Casodex cu o doza mai mica de substanta activa, iar dupa sase luni il pune sa faca pauza, apoi iar sase luni de Casodex.

Ma intreb, cum de isi permite sa nu tina seama in asa masura de opinia medicului radiolog? Ce se poate intampla daca nu sunt urmate recomandarile dr Kacso?

In alta ordine de idei, tata mi-a spus azi ca si-a injumatatit pentru prima data pastila de Casodex, ca nu o mai suporta, ca e prea tare...are Casodexul chiar asa efecte secundare? Ne putem teme de o recidiva daca nu urmeaza instructiunile dr Kacso? Dr Kacso l-a chemat la control abia dupa un an, m-am mirat, dupa operatie a trebuit sa mearga la control foarte des.

Multumesc mult pentru raspunsuri, mi-ati fost de un real ajutor.
14 RaulDuke
14 RaulDuke [7763c]
22-06-2016, 09:48

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Tata77, Azi, ora 01:12:12):


pentru ca un medic nu e obligat niciodata sa urmeze recomandarile altui medic. se numeste independenta profesionala si este sfanta in meserie. eu insumi tot asa practic: nu urmez recomandarile altui medic decat daca sunt de acord cu ele. daca nu sunt, pot sa vina si de la Sf. Petru, nu ma intereseaza. De altfel casodex, mai ales in doze mari, are efecte adverse suparatoare. Despre beneficiile lui insa, in aceasta etapa, exista controverse mari. Structura tratamentului in acest moment este Zoladexul si urmarirea PSA. Nu cred ca aduce nimic in plus casodex 150mg fata de 50mg.
15 Tata77
15 Tata77 [16c]
03-12-2016, 13:29

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

Multumesc pentru raspunsurile prompte. De fapt, lui tata nu i-au dat Zoladex de data aceasta (ii dadusera in 2008), i-au dat doar Casodex (si Zitazonium), iar vestea proasta e ca PSA-ul a crescut din septembrie de la 0,01 la 0,04. Ce e de facut?
16 RaulDuke
16 RaulDuke [7763c]
03-12-2016, 16:36

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Tata77, Azi, ora 13:29:49):


ma tem ca nu cunosc cazul... deci nu pot raspunde. trebuie sa revedeti cu medicul oncolog.
17 Tata77
17 Tata77 [16c]
03-12-2016, 23:52

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

Pai cazul, in mare, e cel de pe subiectul acesta: tatei i s-a depistat cancer la prostata in 2009 (la inceputul anului), i s-a recomandat tratament hormonal cu Casodex si Zoladex (nu medicul oncolog l-a incurajat sa faca tratament hormonal, tratamentul hormonal i l-a prescris doctorul care i-a depistat tumoarea, dr. Nicolae Calomfirescu de la clinica Uroandromed, el i-a prescris tratamentul), a facut tratamentul pana in 2011 cand medicul oncolog a decis sa il intrerupa, deoarece PSA-ul crestea de indata ce nu mai facea tratament. Medicul oncolog i-a propus chimioterapie la acea vreme (am citit pe site-uri medicale si in carti de specialitate ca chimioterapia nu este eficienta in cancerul la prostata), insa tata nu a vrut sa faca chimio si a avut norocul sa fie consultat de dr. Bogdan Petrut, din Cluj, care i-a spus ca e cazul sa fie operat (nu avea metastaze). In noiembrie trecut, la vizita bianuala, dr. Petrut i-a spus ca PSA-ul trecuse de 0,4 si ca e cazul sa faca radioterapie. Tata a facut radioterapie anul acesta in luna mai la dr. Gabriel Kacso, din Cluj (am auzit ca e cel mai bun din Cluj), la clinica Amethyst. Dupa radioterapie a primit tratament cu Casodex, pe care nu l-a luat insa asa cum ii fusese recomandat (150 mg), spunea ca nu suporta efectele secundare si taia pastila in doua. Acum, deoarece PSA-ul a crescut de la 0,01 la 0,04 in doar trei luni singurul lucru care imi vine in minte e o recidiva, nu? Ce altceva ar putea fi?

Si, in alta ordine de idei, am citit ca in strainatate cancerul e tratat personalizat, in functie de pacient, si ca nu se mai recurge la chimio sau radio terapie, ci se folosesc medicamente imuno-oncologice si tehnici mai noi. Cat este adevar si cat este mit in afirmatiile acestea? Si cat ar costa un astfel de tratament in strainatate (puteti eventual sa-mi spuneti este o suma de ordinul...inteleg ca nu aveti cum sa stiti cifre exacte) si unde l-am putea face?

Multumesc anticipat.
18 Tata77
18 Tata77 [16c]
03-12-2016, 23:55

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

Ah, iar dr. Kacso l-a programat la vizita dupa radioterapie de-abia in mai anul viitor, de ce atat de tarziu nu stiu (am inteles ca e foarte ocupat, dar totusi, nu ar fi trebuit mai devreme?)
19 RaulDuke
19 RaulDuke [7763c]
05-12-2016, 10:49

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Tata77, 03-12-2016, 23:55:31):


deci ce tratament are actualmente si de cand si in ce data a fost PSA 0,4ng/ml?
20 Tata77
20 Tata77 [16c]
05-12-2016, 10:56

Membru din 03-12-2015

Subiecte: 2

Comentarii: 16

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 10:49:53):



PSA-ul a fost 0,04 la analizele de saptamana trecuta (in septembrie a avut 0,01). Acum ia Casodex de 75 (nu i-a fost prescris Zoladex).
Răspunde la topic
26 comentarii 12 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp