Prognostic carcinom invaziv ductal operat

Secțiunea: Cancerul de san (mamar)
2 comentarii 1
1 silviamoroianu
08-02-2014, 00:54

Membru din 08-02-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 0

buna seara din nou pe scurt am fost operata la sanul stg conservator pt cids in 2009 apoi iradiere indecmbrie 2013 mi s a descoperit recidiva locala si pe 8 ian 2014 am facut mastectomie cu evidare ganglionara axilara statiile 1si2
rezultat anatomopatologic carcinom invaziv ductal g1 pT4a pN0 M8500/3
imunohistochimie ERpozitivi 2-3 % in celulele tumorale
PGRnegativi in celule tumorale, pozitivi in tesut mamar normal
ki67 pozitiv 25%in cel tumorale
p63negativa in zonele de carcinom invaziv
cerbB2 pozitiva membranar continuu de intensitate variabila (2+)
biologie moleculara CISHcelulele tumorale prezinta semnale cromogeneHer2 neu dispuse individual, cu o medie 3pe 30de celule tumorale indicind lipsa amplificarii genei;concluzie reactie CISH negativa
oncoterapeutul mi a recomandat chimiterapie 3 cure cu farmorubicin si ? si 3 cure cu docetaxel si discutabil tratament hormonal. as vrea sa stiu cit de rezervat este prognosticul meu.
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7756c]
08-02-2014, 21:20

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

trebuie sa intelegi ca intrebarea "cat de rezervat este prognosticul" nu este tocmai una la care se poate raspunde obiectiv. care sa fie variantele multumitoare ? "foarte", "mediu" si "nu prea" ? nu cred ca este fezabil.
pe de alta parte, cat de obiectiv pot, o sa incerc sa sumarizez factorii pozitivi, care ma fac sa cred ca lucrurile nu stau chiar asa de rau la tine, desi aparent boala a recidivat:
1 - boala a stat mai mult sau mai putin pe loc aproape 5 ani pana a devenit iarasi simtita; e drept ca poate a fost neglijata situatia, poate ca putea fi prinsa mai din prima, poate si operatia initiala nu a fost perfect optima, poate poate poate. cert este ca atunci nu ai facut altceva (din ce zici), ca de exemplu hormonoterapie sau chimioterapie, doar iradiere, si totusi boala a fost controlata; asta arata o agresivitate nu foarte crescuta a tumorii.
2 - boala a fost reoperata; nu pot decat sa banuiesc ca integral si cu succes.
3 - desi tumora aceasta recidivata a fost mare, totusi ganglionii nu au fost prinsi (daca datele sunt corecte); iarasi un factor care arata ca tumora nu este foarte agresiva.
4 - urmeaza sa faci un tratament complet, si cu chimioterapie si poate si hormonoterapie - deci se maximizeaza sansele unei remisii complete.

consider ca planul de care ne spui, al oncologului tau, este rezonabil. cel mult cred ca poate fi luata in discutie verificarea examenului histopatologic de acum 5 ani + imunohistochimia de acum si compararea cu cele de acum si eventual repetarea imunohistochimiei actuale, poate la un alt laborator. nu are la ce sa strice, zic eu.
Răspunde la topic
2 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp