Neoplazie mamară complicata

Secțiunea: Interpretare analize si examen anatomopatologic
5 comentarii 1
1 Danas@
1 Danas@ [2c]
23-03-2022, 18:40

Membru din 23-03-2022

Subiecte: 4

Comentarii: 2

Buna ziua,
Mesaj și întrebări pentru utilizatorul RaulDuke, in calitate de oncolog...mesajul este relativ lung, conține toate informațiile pe care le cunosc.
Istoric mama 76 ani : neoplazie san stâng 2005 ( 60 ani )mastectomie, tratata chimio și radio terapeutic, ulterior tratament Tamoxifen 3 ani și inhibitor încă 2 ani, monitorizarea conform protocolului medical acceptat. Ianuarie 2022, se decelează un nodul, se efectuează mamografie suspiciune malignitate leziune scor BIRADS 4c, se efectuează ecografie complementara scor BIRADS 5 ( nodul spiculat, nonaderent la țesut, dimensiuni 12/8.4/10 mm, fara vascularizație prezenta, axila liberă, nodul cu creștere lentă ) se solicită de către medicul oncolog biopsie ghidata ecografic și avem rezultatul biopsiei : carcinom mamar invaziv, scor Nothingham II, fara componenta ductal invazivă. Proliferare 100% pe fragmentele examinate cu celularitate 60%.
Stroma desmoplazica moderat, infiltrat limfocitar redus. Necroza absența, elastoza focala prezenta. Invazia angio-limfatica absenta, fara infiltrare perineurala. Infiltrare în țesut adipos prezenta.
IHC:
ER: intens pozitiv, scor Allred 8
PR: moderat pozitiv scor Allred 6
ki67: 25%
HER2 negativ.
S-au efectuat analize de sânge ( hemograma, ionograma, uree, creatinina, acid uric, fracție Efgr, colesterol cu fracțiile aferente, transaminaze,
bilirubina totala și directa, fibrinogen și electroforeza proteinelor). Anormale ca și rezultat sunt : gamaglobulinele la limita superioară, foarte ușor depășită, colesterol și fracțiile ( depășite ușor limitele superioare ), eozinofilele sunt sub limita inferioară și ureea crescuta ( 64, fata de 49 valoarea absolută ).
Urmează CT cu substanță de contrast ( o dificultate ar fi.ureea crescuta deși medicul oncolog este de acord cu efectuarea imagisticii întrucât are funcția renală in ordine și ureea poate fi crescuta din cauza deshidratarii )și ulterior intervenție chirurgicală. Medicul oncolog este optimist, fara chimioterapie ulterioara, șanse de vindecare mari.
La acest moment starea medicala a mamei este : ușoară insuficienta cardiaca, HTA oscilanta tratate medicamentos, greutate normala ( nu a slăbit ), nu tușește, are viroze de doua ori pe an, fara complicații ( lipsa febră sau tuse trenanta ), expectorație curata alba, a efectuat o radiografie pulmonară in 2018, care nu a decelat nimic, se alimentează normal, a efectuat nenumărate ecografii abdominale și pelvis care nu au decelat nimic ; acuză o ușoară stare de oboseală și dureri osoase care nu o trezesc noaptea, apar si se intensifică in cursul activității depuse sau în condiția de schimbare a posturii ( de la orizontala la verticala și invers, după perioada lunga de timp ), nu a avut fracturi patologice, apărute fara motiv, in condițiile in care se știe suferindă de ani de \"reumatism\", a efectuat în cadrul monitorizarii in 2018 scintigrafia osoasa care a concluzionat că are un proces inflamator degenerativ, ulterior radiografie genunchi drept, diagnostic gonartroza, artroza mâinilor, are un mers ușor antialgic. Întrebări :
1. Știu că doar CT-ul decelează cu certitudine eventuale metastaze de orice fel dar din descrierea de mai sus, atât a manifestărilor exterioare car și a analizelor de sânge se poate suspiciona într-un procent semnificativ eventuala existența a acestora ?
2. Daca ar fi apărut metastaze anterior depistării nodulului atunci nu ar fi fost modificate analizele de sânge și nu s-ar fi înrăutățit progresiv starea descrisa mai sus ?,.
3.Va rog să îmi explicați ce înseamnă \"invazie angio-limfatica absenta ? Se referă numai la piesele prezentate sau indica lipsa invaziei in ganglionii limfatici ? La infiltrarea perineurala referirea se face numai pentru materialul respectiv sau indica lipsa infiltrarii in țesutul toracelui in profunzime ? Aceste aspecte nu pot orienta spre prezenta sau absența ( într-un procent destul de mare a metastazelor de orice tip ? ).
In speranța că veți avea răbdare ( mesajul este foarte lung ) și că îmi veți răspunde cât de curând,
Mulțumesc mult
2 Paul-Oncohelp
2 Paul-Oncohelp [69c]
23-03-2022, 23:59

Membru din 30-09-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 69

Răspuns pentru (Danas@, Azi, ora 18:40:33):

Buna seara, nu sunt RaulDuke, dar poate reusesc sa va lamuresc pana raspunde el:
1. Exista sanse sa aiba metastaze, da, dar putin probabil; CT-ul, scintigrafia pot scapa anumite leziuni; cel mai bun la ora actuala este fie PET-CT-ul (este scump si nu vedem creierul) sau RMN-ul whole-body (dureaza mult, nu vedem de la tibie in jos); mai probabil durerile sunt datorate menopauzei, osteoporozei si alte probleme degenerative datorate varstei onorabile, deci nu as cauta prea mult dupa metastaze
2. la dimensiunea respectiva a nodulului si avand in vedere ca nu prea se mai poate administra citostatice (foarte rar am administrat dupa 70 ani) poate opta pentru mastectomie cu ganglion santinela si hormonoterapie; alta variante un sector (se pastreazs sanul) cu ganglion santinela si radioterapie dupa (au mai evoluat tratamentele si dureaza mai putin de 5 saptamani)
3 Danas@
3 Danas@ [2c]
24-03-2022, 08:51

Membru din 23-03-2022

Subiecte: 4

Comentarii: 2

Răspuns pentru (Paul-Oncohelp, 23-03-2022, 23:59:05):

Bună dimineața și multumesc mult pentru răspuns.
Într-adevăr opțiunea este mastectomie cu hormono-terapie și înțeleg că șansele de vindecare sunt foarte mari; sper așa să fie ....
Înțeleg de asemenea de la dvs. că sunt puțin probabile metastazele osoase dar îmi puteți spune va rog, daca rezultatele analizelor sanguine coroborate cu manifestările exterioare ar fi putut orienta suspiciunea către existența metastazelor fie osoase fie pulmonare ?
Îmi explicați va rog mult și ce înseamnă termenii din raportul biopsiei ? Adică invazia angio-limfatica și infiltrare perineurala daca se referă doar la materialele examinate sau indica că nu s-a extins în țesuturi sau către ganglionii limfatici ?
Îmi este teama că imagistica decelează eventuale metastaze fie osoase fie pulmonare care pot contraindica intervenția și reduce șansele de aceea caut niste răspunsuri ...
Încă odată va mulțumesc foarte mult și aștept să îmi răspundeți dacă veți dori .
4 Paul-Oncohelp
4 Paul-Oncohelp [69c]
24-03-2022, 09:47

Membru din 30-09-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 69

Fara invazie angiolimfatica sau perineurala sunt factori buni care indica SLABE sanse de diseminare la acest nivel (nimic nu este 100%). La nivelul analizelor de sange, un calciu si fosfataza alcalina crescute pot arata afectare osoasa, dar trebuie confirmate leziunile din punct de vedere imagistic.
Da, daca dupa operatie nu se gaseste ganglioni afectati, hormonoterapia ar fi de ajuns; in caz contrar, necesita si radioterapie dupa operatie plus hormono
De mentionat: copiii pacientei ar trebui sa isi faca controale periodice conform ghidurilor
5 Danas@
5 Danas@ [2c]
24-03-2022, 11:51

Membru din 23-03-2022

Subiecte: 4

Comentarii: 2

Răspuns pentru (Paul-Oncohelp, Azi, ora 09:47:49):

Mulțumesc. Calcemia, fosfataza alcalina, ionograma și toate celelalte in regula, nu s-au înregistrat creșteri, de aceea am intrebat...sigur că nu sunt 100% sigură, dar cumva coroborate cu ceea ce mi-ați spus deja și cu lipsa unor manifestări exterioare progresiv agravante tind sa cred că nu sunt și sper că imagistica să confime lipsa lor ( pulmonar, abdominal și osos ).
Știu că trebuie să mă supun controalelor medicale cu tot ceea ce presupune, cred că primul lucru care ar trebui efectuat este testul genetic plecând de la premisa comunicata de medic că varianta neoplaziei la atâta timp după ora indica o potențială dereglare genetica.
Mulțumesc mult încă odată
Răspunde la topic
5 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp