Neoplasm bronhopulmonar interpretare analize si tratament

Secțiunea: Cancer pulmonar (bronhopulmonar, plamani)
8 comentarii 1
1 Ana L
1 Ana L [4c]
11-11-2016, 11:21

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 4

Buna ziua,
Va rugam respectuos sa ne ajutati sa intelegem aceste rezultate si eventual daca se poate ceva sfaturi care sa ajute.
Barbat, 66 ani, fumator, a fost diagnosticat in 29 sept 2016 cu neoplasm bronhopulmonar. A fost operat pentru biopsie si i s-a extirpat o portiune de plaman uscat. Rezultatul histopatologic este urmatorul-
Examenmacroscopic-
P1 Fragment tisular cu dimensiuni de 1.2/0.8/0.2 cm, de culoare cenusie si de consistenta elastica. Se orienteaza in totalitate la numarul 16/21832
P2 Multiple fragmente tisulare cu dimensiuni cuprinse intre 0.2/0.2/0.2 cm si 1/0.8/0.7 cm de culoare cenusie si de consistenta moale. Se orienteaza in totalitate la nr 16/21833

Examen Histopatologic -
- P1 Pleura parietala - Fragmente tisulare alcatuite din tesut conjunctiv lax cu vase sangvine hiperemiate, sufuziuni hematice si discret infiltrat inflamator mixt constituit din granulocite neutrofile, limfocite si plasmocite dispus difuz, acoperite de celule mezotelice aplatizate.
- P2 Tumora puklmonara centrohilara cu arhitectura bulversata de o proliferare tumorala cu pattern de crestere solid, alcatuita din celule de talie medie, marcat pleomorfe, cu citoplasma eozinofila, cu nucleu veziculos, crescut in volum, cu cromatina dispus in blocuri mari, cu nucleol mare, hipercrom. Tumora prezinta numeroase ,,perle epiteliale,, parakeratozice si keratinizari intracelulare.
Concluzie-
- P1 Pleura parietala - 16/21832 - Pe sectiunile examinate, nu se observa aspecte tumorale maligne.
- P2 Tumora pulmonara centrohilara - 16/21833 - Carcinom scuamocelular keratinizat, mediu diferentiat G2
NL - Stadializarea se va efectua in context clinic .
C34.9 8071/3

Dupa rezultatul HP a i s-au facut doua sedinte de chimioterapie la interval de 3 saptamani cu PACLITAXEL - DOZA TOT 275 cole adm IV - timp 1 zi
si cu CARBOPLATIN - 420 cole adm IV - timp de 1 zi

Pe biletul de externare dupa prima sedinta scrie asa - Diagnostic - Neoplasm bronhopulmonar LID , - histopatologie carcinom scuamocelular cheratinizat
- clasificare stadiala - T: 3 - N: 2 - M: 1 - g2 - st...IV Rec:
- indice performanta ECOG: 1 suprafata: 1,59 mp
- in cursul actualei internari s-a efectuat terapie oncologica C1 Tip paliativ


Dupa a doua sedinta la externare scrie: acelasi diagnostic, aceeasi histopatologie
- Clasificare stadiala: - T:2; - N:2 - M:1 - G: 2 ST: IV Rec cod : C 34,3
- Indice performanta ECOG: 1 SUP - 1,59 mp
- In cursul actualei internari s-a efectuat terapie oncologica C2
Medicatie Carboplatin 420 IV si Paclitaxol 275 IV 1 zi
recomandari - evitarea contactului infectios si paracetamol in caz de dureri

Imi cer scuze ca am scris atat de mult dar va rog din suflet sa ne explicat termenii, situatia si gravitatea deoarece pacientul nu a indraznit sa intrebe medicul si nici d-lui nu i-a spus nimic. Bolnavul are o stare pronuntata de slabiciune, dupa prima sedinta a avut dureri de oase, iar a doua sedinta a suportat-o mai bine. Aparent el arata ca si-a asumat boala dar il vad si il simt ingandurat si nelinistit mai ales ca nu intelege care este starea reala.
Va multumim cu stima si incredere pentru lamuriri si explicatii.
Ana L
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7763c]
14-11-2016, 09:24

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Ana L, 11-11-2016, 11:21:04):


din pacate lipseste un examen CT din descrierea ta si nu-mi pot da seama pe ce baza s-a stabilit stadiul IV, adica existenta metastazelor in alte organe. Altfel tratamentul este standard, cu 2 citostatice, paclitaxel si carboplatin, cu scopul de prelungire a vietii (in boala cu metastaze nu se poate stabili ca obiectiv vindecarea). Dozele sunt totusi cam reduse, chiar si pentru cineva care pare cam mic de statura si slabit.
3 Ana L
3 Ana L [4c]
15-11-2016, 15:11

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 4

Buna ziua,
Iata rezultatul CT din 7.09.2016:
Segment examinat: CT torace + SDC
Diagnostic trimitere - Bronsita

Rezultate examinare CT

Leziuni fibronodulare sechelare situate in lobii superiori bilaterali.
Masa pulmonara situata infrahilar dreapta ce se extinde in LID, are contur neregulat, arii de necroza in interior si aspect de posibil proces proliferativ pulmonar ( de 8,5 cm- plan axial). Cativa micronoduli pulmonari in LID si in segmentul anterior al LSD.
Leziuni fibroase sechelare bazal bilateral.
Lichid pleural drept cu grosimea maxima de 2,6 cm.
Adenopatii mediastinale patologice, conglomerate, sub forma de blocuri adenopatice - dimensiuni maxime de 4 cm in loja Barety si 5 cm infracarinar.
Adenopatie axilara stanga de 13 mm
Cord - elemente vasculare mediastinale cu morfologie normala. Calcifieri in peretii aortei si arterelor coronare.
Loja timica fara modificare
Modificari degenerative coloana dorsala. Insula milimetrica de osteoscleroza omoplat stang (6 mm)
Glande suprarenale de aspect CT normal

Concluzie:
Masa pulmonara situata infrahilar dreapta ce se extinde in LID - aspect de posibil proces proliferativ pulmonar.
Adenopatii mediastinale patologice conglomerate sub forma de blocuri adenopatice.
Lichid pleural drept - cantitate mica.
Cativa micronoduli pulmonari in LID si LSD.
Leziuni fibronodulare sechelare lob superior bilateral.

Medic primar radioimiagistica SS


asi dori sa mai precizez ca in anul 2015 a fost internat pentru o raceala cand la radiografie a iesit de asemenea ceva ca niste noduli. A facut si atunci un CT la care s-au confirmat dar medicul s-a limitat la tratamet antibiotic si antitusiv.

V-asi fi recunoscatoare daca mi-ati explica pe intelesul unui ignorant ce inseamna aest rezultat si asi fi interesata si de pareri privind sansele sau macar usurarea simptomelor. Deocamdata înafara de faptul ca tuseste des, e lipsit de vlaga, e foarte norvos si il dor oasele (maini, picioare dupa cele doua sedinte de chimioterapie facute, macar a inceput sa manance putin mai bine. Din iulie - aug si pana in prezent a slabit de la 67 la aprox 55 KG.
Înafara de chimio t si paracetamol ptr dureri oase nu face alt tratament. Daca aveti ceva recomandari....
va multumesc.
4 RaulDuke
4 RaulDuke [7763c]
15-11-2016, 17:12

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Ana L, Azi, ora 15:11:02):


ce anume vrei sa stii? CT-ul de mai sus descrie extensia bolii. mai trebuia examinat si creierul si abdomenul si oasele, printr-o investigatie dedicata numita scintigrafie osoasa.
5 Ana L
5 Ana L [4c]
16-11-2016, 03:41

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 4

Si respectivele investigatii se fac la cerere sau trebuia sa le dispuna medicul? Sau probabil ele urmeaza dupa cateva sedinte de chimio ? Sa inteleg ca sunt metastaze clare?! Ce ar trebui sa faca? Vreun tratament de sustinere sau altceva? De ce medicul nu i-a spus nimic? Nici macar de metastaze? Pacientul ce ar trebui sa faca? Sa stea si sa astepte sa moara luand paracetamol când il dor oasele? Oasele il dor de la metastaze sau ca efect al tratamentului? Sunt multe intrebari cu multe necunoscute pentru pacient. Si nu toti sunt ,,instruiti,, in domeniu. Medicul ar trebui sa explice care sunt alternativele si urmarile. De ce nu i se spune ce ar trebui sa faca pentru a putea rezista mai bine tratamentului? Ce alimentatie ar trebui sa adopte? Se recomanda o alimentatie normala sau un regim de exemplu sa evita carnea. Pe net sunt fel de fel de opinii si fel de fel de incercari pe cont propriu. Depinde de inspiratie sau de noroc. Care este gradul bolii? Pacientul abia mai merge si continua sa slabeasca si la propriu si la figurat.
Si ceva foarte important. Exista sansa unei operatii daca tumora este intrahilara si exista deja metastaze care nu se stie cate si unde sunt?
Vedeti asi dori sa stiu cat mai multe si daca se poate si niste sfaturi. Sper sa reusesc sa ma luminez putin ca sa pot sa il ajut cumva.
6 RaulDuke
6 RaulDuke [7763c]
16-11-2016, 12:27

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Ana L, Azi, ora 03:41:45):


evident ca nu se pot face investigatii sau tratamente medicale "la cerere". lucrurile "la cerere" se fac la restaurant sau prin alte parti, dar nu au cum sa se faca dpdv al serviciilor de sanatate, pt ca un om obisnuit nu are notiuni despre "ce sa ceara", caci nu e medic. singurul care le poate recomanda este medicul care ii conduce tratamentul, daca le considera necesare, la fel ca si tratamentele. din pacate este posibil ca medicul oncolog sa fie mult prea aglomerat ca sa poata sa stea la discutii cu dvs atat cat ati dori voi, dar asta nu este vina nimanui. unde isi desfasoara tratamentul si la ce medic?
7 Ana L
7 Ana L [4c]
06-05-2021, 17:36

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 4

Răspuns pentru (RaulDuke, 16-11-2016, 12:27:27):
Domnule.... medic. Azi , dupa 4,5 ani am recitit acest dialog si nu rezist sa nu va raspund la el. Pacientul ,,meu,, in discutie a plecat definitiv in 2017 . Poate ca nu a mai avut zile, poate ca boala a fost incurabila, poate ca si el si noi cei din jur au gresit. Dar va intreb astazi, cand v-am recitit ultimul raspuns : 1. De ce daca acele investigatii nu se fac la cererea pacientului sau a apartinatorilor, nu au fast facute de medicul care l-a tratat?! Mi-ati raspuns plin de autosuficienta si de aroganta: ati facut-o pentru ca doar atata puteati sau doar din cauza arogantei care nu v-a mai lasat sa fiti si om ci doat un medic care a luat o diploma si practica medicina doar prin contre pe acest sait? Pacat ca va ascundeti sub anonimat pentru ca asi fi vrut sa mai vad si alte pareri ale pacientilor pe care i-ati cosiliat. Sper insa, ca in cazul in care vreodata veti avea nevoie de un medic, sa aveti parte doar de unul ca dv si ca acela care a tratat pacientul din discutia mea.
8 Nemuritorul
8 Nemuritorul [1c]
14-04-2023, 12:44

Membru din 14-04-2023

Subiecte: 0

Comentarii: 1

Răspuns pentru (Ana L, 06-05-2021, 17:36:12):


Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti ce sanse am sa scap de toate afectiunile care mi-au aparut pe biletul de externare:

1.Neoplasm bronhopulmonar centrohilar drept in curs de confirmare histopatologica
2.Formatiune tumorala LSD
3.Pneumonie retrostenotica dreapta
4.BPOC stadiul 2/3 Gold
5. Insuficienta respiratorie acuta remisa
6. Fibroza pulmonara LIS
7. Nodul suprarenalian stang
8. Tahicardie sinusala
9. HTA stadiul 2 OMS
10. Anemie usoara normocroma normocitara
Nemuritorul
Răspunde la topic
8 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp