Mielom multiplu sau boli metastatice

Secțiunea: Mielom multiplu
59 comentarii 12 3 INAINTE ›
1 Bucuresti
1 Bucuresti [32c]
07-04-2014, 18:56

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Buna seara,

Sotul meu are 44 ani si de curand si-a facut un rmn la coloana verterala. Sugestiile acestui raport au fost de mielom multiplu sau boli metastatice. Analizele la sange sunt bune, proteina Bence jonse nu o are. Dr lui sustine ca `sigur are un cancer pe undeva si trebuie sa gaseasca`. Mai pot adauga ca si facut testil de osteoporoza si i s-a confirmat ca are osteoporoza. Noi nu suntem in Romania si nu stiu cum as putea sa descriu rezultatul RMN. Este in engleza. Pot spune ca i-au gasit cateva fracturi. Pot fi de la osteoporoza??? Spune-ti va rog daca pot arata cumva rezultatele. Ba rog tare mult ne ajutati!!! Viata noastra s-a oprit in loc de cand am aflat acest rezultat. Sotul are de 12 luni dureri de spate.
Va multumesc!
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7756c]
11-02-2013, 22:12

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

poti sa scrii concluziile buletinului RM in engleza ? cum crezi ca pot sa te ajut ?
3 Bucuresti
3 Bucuresti [32c]
11-02-2013, 22:51

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Bineinteles!

There is normal alignament of the lumbosacral spine. There is five non rib bearing vertebral segments. Conus medullaris demonstrate normal signal intensity and it terminates at T 12 - L1.. There is diffusely abnormal appearance of the vertebral bodies of the lumbosacral spine. There is also abnormal bone marrow singnal intensity of the lower thoracic spine and of the sacrim. There are multiple hypointense to intermediate signal intensity lesion within the vertebral bodies on T1 and T2 sequence. The lesion are of varying size and they are identified within the vertebral bodies and the posterior elements. The lesion demonstrate a hyperintense to intermediate signal intensity on STIR sequence. Superior vertebral endplate fractures are noted at T10, T11 and T12 vertebral bodies with 30%, 40% and 30% height loss respectively. There is bulging of the posterior wall of the T11 body. It is indenting the thecal sac, however, it is not causing central canal stenosis. There is expansion of the left T11 pedicle with resulting mild to moderate left neural foraminal stenosis. There are also fractures of the superior and inferior vertebral endplates of the L2 vertebral body with 20% height loss anteriorly and 40 to 50% height loss centrally. There is a superior vertebral endplates fracture of the L4 vertebral body with 30% height loss centrally. L3-L4: there is a minimal posterior disc bulge. There is no central canal stenosis or neural foraminal stenosis. L4-L5: there is a subtle posterior disc protrusion, asymetric to the left. No central canal stenosis or neural foraminal stenosis. Impression: diffusely abnormal appearsnce of the vertebral bodies of the lower thoracic spine, lumbosacral spine and the sacrum. The most significant involvement is seen at T11 where there is significant vertebral compression fracture and bulging of the posterior wall of the vertebral body. There is no central canal stenosis. There is however, mild left neural foraminal stenosis. The findings of MRI are suggestive of multiple myeloma. The differential diagnosis would include metastatic disease. Work up with CT of the chest, abdomen and pelvis, as well as electrophoresis of the proteins would be recommended.

Daca aveti nevoie si de informatii privind teste sange, vi la pot furniza!

Credeti ca pe baza acestui RMN putem pune un diagnostic? Multumesc din suflet
4 Bucuresti
4 Bucuresti [32c]
11-02-2013, 22:57

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Nu intelegem foarte bine interpretarea acestui RMN si doctorul a spus ca sigur are cancer ca are gauri in oase. Asta intelegeti si dvs din acest rezultat?
5 RaulDuke
5 RaulDuke [7756c]
11-02-2013, 23:58

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

lucrurile sunt cat se poate de clare in ideea in care medicul radiolog care a dat interpretarea acestui RM chiar si-a luat libertatea de a recomanda pasii urmatori; inteleg ca s-au facut tot felul de teste biologice care nu au sustinut neaparat ideea unui mielom multiplu, care, dupa cum scrie si radiologul, nu este singurul diagnostic de luat in discutie. ramane si diagnosticul unui cancer cu localizare in alta parte, care a dat metastaze in oase; cele mai des intalnite cancere la barbat care fac asta sunt, in ordinea descrescatoare a frecventei, cancerul de prostata, de plaman, de rinichi si posibil si de tiroida; desigur ca sunt si altele, dar acestea (mai ales primele 3) sunt cele mai probabile, si de asta si radiologul recomanda un CT (computer tomograf) de TORACE, ABDOMEN si PELVIS; desigur aceasta discutie o sustin in ideea ca el deja a fost vazut de un medic, care l-a intrebat ce si cum si l-a si consultat FIZIC, caci oricat am discuta despre investigatii, tot consultul medical ramane baza. este intr-adevar o varsta tanara pentru cancer, mai ales cel de prostata, de exemplu, dar lucrurile NU POT FI EXCLUSE fara a fi cercetate. nu se poate pune un diagnostic definitiv si incepe un tratament doar pe baza acestui RMN.

ca atare, probabil o etapa ulterioara este efectuarea unui CT de torace, abdomen si pelvis si, daca se identifica o tumora, biopsia ei. daca nu (asta e mai putin probabil), trebuie vorbit cu un hematolog (consult hematologic) spre a se vedea daca e vorba de mielom sau daca nu, cum se poate exclude; apoi va trebui sa se faca o BIOPSIE din ce se vede, pentru ca cel mai probabil oricum va trebui operat pe coloana, biopsie cu examen histopatologic si completata cu examen imunohistochimic.

cam asa vad lucrurile, desigur ca nu e singurul mod in care se poate proceda si sunt foarte multe elemente ale cazului pe care nu le pot cunoaste. de asta evident ca singura varianta este sa mergeti pe mana unui medic cu care vorbiti fata in fata.

unde e facut RMN-ul si cam care e situatia ? cu ce medic ati vorbit si ce v-a zis ultima data ?
6 Bucuresti
6 Bucuresti [32c]
12-02-2013, 01:07

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Dle RaulDuke, nici n-aveti idee cat apreciez efortul dvs de a-mi raspunde.
Ceea ce vreau sa va spun este ca locuim in Canada. Am venit aici acum 7 luni, si inca din Romania sotul avea dureri de spate. Povestea incepe de acum 5 luni, de cand sotul este inca in investigatii fara niciun diagnostic ( tratament). Doctorul la care merge sotul, este un medic generalist. In prima faza, dansul a recomandat ( de fapt la cererea sotului) un set obisnuit de analize. Dupa primirea rezultatelor, nu s-a constatat nimic iesit din comun. Urmatorul pas a fost sa-l trimita la o radiografie. Rezultatul acesteia este: lumbo sacral spine: there is evidence of diffused osteopenia in this 44 year old patient associated with loss of bone detail at the level of L5, an old compression fracture at the level of the body of L2 with moderate loss of height in its mid portion. No evidence of posterior displacement of the body of L2. No evidence of sacroiliitis. Osteoarthrosis of the facets is otherwise noted. Recommendation: Magnetic resonnance of the lumbosacral spine is strongly recommended for further evaluation of the body L5. We also recommend to proceed with bone density measurements in the order to assess the degree of osteopenia along with a clinical and hematological correlation.
Dupa aceasta analiza s-au facut RMN cu raspunsul de mai sus si DEXA cu urmatorul rezultat: Thoracic spine: moderate degenerative disc disease with loss of height at multiple vertebral levels. BMD of lumbar spine: the BMD of lumbar spine L2-4 is 0.82 with a T-score of -3.4. Conclusion: Moderate osteoporosis with a moderate fracture risk. BMD of femur: the BMD of the femoral neck is 0.772 with a T-score of -2.3. Conclusion: Moderate osteopenia with a moderate fracture risk.
Dupa aceste teste, medicul a recomandat sa faca niste markeri tumorali APS/ FSA si CEA. Aceste rezultate au fost bune. S-au mai efectuat total protein /L si total protein / 24 hr, urina, care si acestea au fost bune. Proteine totale biochimie au fost bune. Tsh hormoni - rezultat bun. FSH bun, LH, testosteron bun. A fost si la un control la prostata, si de asemenea medicul acela i-a comunicat ca nu are nimic. Alte analize mai importante: calcium, corrected calcium, phosphore, albumine de asemenea, rezultate bune.
Doctorul generalist i-a facut acum o programare la biopsie, insa cei de la cabinet, au spus ca nu ii vor face biopsie si ca vor sa-i faca un test de sange cu raspuns intr-o ora ( il va face vineri -15.02)
Ce mai vreau sa mentionez este ca doctorul generalist, de 5-6 luni de cand sotul este in investigatii, niciodata nu i-a facut niciun control fizic. Nu stiu daca este relevant, insa nu i-a luat niciodata tensiunea sau sa-l fi consultat.
Pe scurt, are dureri de spate de 12 luni, mai mult cand este in miscare. De multe ori durerea este de intensitate mai mica. Pofta de mancare are si inafara de durerea de spate nu mai prezinta niciun simptom. Acum 2-3 sapt a avut o durere in maini si niste amorteli, insa i-au trecut in 3-4 zile. Acum se simte bine, cu exceptia durerilor de spate.
Ce spuneti dl doctor, credeti ca este metastaza? Mai avem si un bb de 1 an si suntem demoralizati total. Cu multumiri, E.
7 Bucuresti
7 Bucuresti [32c]
12-02-2013, 01:19

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Am uitat sa mentionez ca dl dr nu i-a dat trimitere la CT asa cum sugereaza cei de la RMN. Dansul l-a trimis direct la biopsie dupa RMN. Numai cu dansul discutam ca asa sunt regulile aici. Nu avem acces la informatii decat prin intermediul dansului. Ultima discutie dupa primirea rezultatelor cu excluderea proteinei M, a fost sa faca biopsia ca sigur are un cancer pe undeva si ca trebuie sa-l gaseasca. De asemenea, a mai spus ca este prea tanar pentru asemenea osteoporoza mare.
Multumesc!
8 Bucuresti
8 Bucuresti [32c]
12-02-2013, 01:31

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Dl RaulDuke, credeti ca durerile pot fi pe fond de stress? De cand s-a nascut bb, am aflat ca are mai multe probleme de sanatate. Urma o perioada extrem de grea pentru noi. Pe sotul meu l-au apucat durerile la o luna dupa ce s-a nascut cel mic si am aflat ca are probleme de sanatate. Multumesc din suflet!
9 Bucuresti
9 Bucuresti [32c]
12-02-2013, 01:55

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Am uitat sa va spun ca durerile au debutat brusc ( dupa o noapte dormita pe o canapea tare, cu picioarele aplecate spre podea) prin spasme musculare foarte puternice. Nu mai putea sa doarma decat pe scaun vreo saptamana daca nu doua.
10 RaulDuke
10 RaulDuke [7756c]
12-02-2013, 23:12

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

nu, durerile nu pot fi pe niciun fel de fond de stres sau al vreunei pozitii ciudate in care a dormit. ma tem ca lucrurile sunt destul de clare, are o boala foarte grava si o situatie foarte serioasa; variantele de departe cel mai probabile sunt acestea: mielom multiplu sau cancer in ultimul stadiu, amandoua evident nevindecabile. prognosticul insa si ce tratament poate face tine doar de punerea unui diagnostic "microscopic", prin prelevarea unei biopsii de pe undeva, care va spune exact cu ce avem de a face. sansele de a avea o alta boala, una mai "simpla", ca sa zic asa, sunt foarte mici, aproape doar teoretice.

imi pare rau pentru vestile proaste, dar cred ca trebuie sa stiti cam care sunt posibilitatile si cam ce optiuni raman. totusi, nu ati discutat aceste lucruri cu medicii vostri ? ce v-au raspuns ?
11 Bucuresti
11 Bucuresti [32c]
12-02-2013, 23:54

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Dumnezeule! Dl dr de ce este asa evident? RMN are vreo corelanta cu celelalte rezultate?
12 Bucuresti
12 Bucuresti [32c]
13-02-2013, 00:10

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Cand spuneti cancer in ultimul stadiu va referiti la metastaza? Atunci de ce cei de la departamentul de hematologie nu au dispus sa se faca direct o biopsie, ca doar pe RMN se vede clar unde ar fi un focar canceros. Nu mai stiu ce sa zic. M-ati lasat fara speranta
13 RaulDuke
13 RaulDuke [7756c]
13-02-2013, 20:56

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

ti-am spus deja care sunt variantele de urmat pentru ajungerea la un diagnostic. e drept ca una dintre ele presupune si o biopsie, dar cel mai probabil va trebui chiar operat pe coloana, ocazie cu care se va prelua o proba de biopsie. however, aceasta poate sa nu fie la fel de specifica pentru diagnostic ca o proba luata din cancerul primar (in ipoteza in care boala NU este mielom multiplu); ca atare treaba hematologilor nu era alta decat sa urmeze si confirme/excluda ipoteza unui mielom multiplu.

nu trebuie sa te panichezi ! trebuie sa stii ca in functie de punctul initial de plecare al bolii, prognosticul poate fi foarte diferit. recunosc ca un cancer de prostata la 44 de ani este foarte improbabil, dar de pilda daca acesta ar fi cazul, supravietuirea medie a unui bolnav cu asa ceva este de ani de zile, chiar din momentul in care exista metastaze. prognosticul poate de asemenea sa fie favorabil si de lunga durata si in cazul unui mielom.

acum: ce urmeaza sa faceti si cand ?
14 Bucuresti
14 Bucuresti [32c]
13-02-2013, 21:32

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Dl dr, nu stiu daca ati citit celelalte posturi ale mele. Am precizat deja ca si-a facut control la prostata plus marker psa si nu i s-a gasit cancer la prostata. A mai facut si markeri tumorali AFP si CEA. Doctorul sotului meu, a spus clar ca toate investigatiile la sange si urina de pana acum, nu ridica nicio suspiciune de boala. Toate analizele sunt normale. Singura problema care il face pe dl dr sa se indoiasca este rezultatul RMN care sugereaza mielom multiplu sau metastaza. Totodata, daca va uitati la ceea ce am mai scris in celelalte mesaje, sotul sufera si de osteoporoza. Este posibil sa nu se gaseasca absolut nicio anormalitate in analizele de sange sau urina in cazul in care ai fi bolnav de mielom sau metastaza?
Dr de familie al sotului i-a facut trimitere la biopsie, insa ne-au sunat de la spital si au spus ca NU ii vor face inca biopsie. Ii vor face un test de sange care se numeste CHEM ( daca am inteles bine).
Inca nu are un diagnostic. A fost trimis la diferite specialitati, insa niciun rezultat nu sustine rezultatul RMN.
Medicul de familie a spus ca daca nici in biopsie nu se vede nimic, nu stie ce ar putea fi. "Poate o fi o boala rara pe care n-o cunosc eu"... Astea au fost cuvintele dansului.
Ati citit celelalte mesaje ale mele cu ce investigatii a facut?
Vineri mergem sa faca testul CHEM si probabil il va consulta cineva.
Aveti idee ce reprezinta acest test de sange? Multumesc
15 RaulDuke
15 RaulDuke [7756c]
13-02-2013, 21:37

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

citez "Este posibil sa nu se gaseasca absolut nicio anormalitate in analizele de sange sau urina in cazul in care ai fi bolnav de mielom sau metastaza? " - da. cel putin pe analizele pe care le-ai mentionat tu. nu exista analize de sange perfect specifice si nici foarte sensibile pentru cancer.

CHEM sincer nu stiu ce este, poate daca aveai o denumire completa...

biopsia are sansele cele mai mari sa sugereze sau chiar sa arate diagnosticul. totusi in aceasta etapa cred ca NU poate fi sarit un examen CT de torace, abdomen si pelvis, pentru ca, pe langa prostata, principalele cancere la barbat care dau metastaze in plamani sunt mai ales cel de plamani si de rinichi. desigur ca pot fi si altele, dar acestea trebuie verificate intai.
16 Bucuresti
16 Bucuresti [32c]
13-02-2013, 21:50

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Dar medicul NU i-a dat asa ceva (CT). A spus ca nu are cancer la plaman, rinichi etc pt ca i-a favut markeri tumorali si nu a iesit nimic. De asemenea, a spus ca daca ar avea ceva la plamani ar tusi pana i s-ar face rau. Vizavi de biopsie, iar nu stiu ce sa mai zic. NU vor inca sa-i faca. Au spus ca vor vedea dupa testul de vineri daca o fi nevoie. Nu mai stiu ce sa zic. Mi-e teama ca se pierde extrem de mult timp fara niciun tratament.
17 Bucuresti
17 Bucuresti [32c]
13-02-2013, 21:57

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Oricum, departartamentul la care urmeaza sa faca acest test, este de oncologie.
18 Bucuresti
18 Bucuresti [32c]
13-02-2013, 22:07

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Am gasit ce inseamna CHEM (concentraţia eritrocitară medie). Oricum, au spus ca sint mai multe teste intr-unul singur.
19 RaulDuke
19 RaulDuke [7756c]
13-02-2013, 22:44

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

da, nu cred ca la asta se refera CHEM. din pacate in medicina o prescurtare de multe ori deserveste mai multe notiuni. CHEM este un calcul elementar care apare pe hemograma uzuala, calcul efectuat automat. nu e nimic special si de aia nu cred ca despre asta e vorba aici.

despre alte origini ale unui potential cancer: el NU poate fi exclus pe baza analizelor biologie, a normalitatii markerilor sau a absentei tusei sau oricaror simptome. recomandarea e negru pe alb chiar de la RMN. ma rog, sa vedem ce urmeaza; cu ipoteza cu mielomul cum stam ? are radiografii facute seriate, de toate oasele lungi si craniu ? hematologii au exclus deci mielomul sau nu ? s-a facut aspiratie din maduva osoasa ? s-a facut beta 2 microglobulina ?
20 Bucuresti
20 Bucuresti [32c]
13-02-2013, 23:21

Membru din 07-04-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 32

Din pacate nu are radiografii facute decat la coloana. Rezultatul este: Coloana vertebrala lombo sacrale: există dovezi de osteopenie difuză în acest pacient în vârstă de 44 ani asociată cu pierdere de detalii osoase la nivelul L5, o fractura de compresie veche la nivelul corpului de L2 cu pierdere moderată de inaltime la jumatate. Nu există dovezi de deplasare posterioară a corpului de L2. Nici o dovadă de sacroiliitis. Osteoartroză de faţete este altfel menţionat. Recomandare: resonnance magnetic al coloanei vertebrale lombosacrala este recomandat pentru o evaluare ulterioara a corpului L5. De asemenea, recomandăm să continuaţi cu măsurătorile densităţii osoase în scopul de a evalua gradul de osteopenie, împreună cu o corelare clinice şi hematologice.

Altfel de radiografie nu mai are. Nu a facut nicio aspiratie de maduva. In privinta mielomului n-au facut decat excluderea proteinei bence jonse, care de altfel lipseste din urina 24h. Beta 2 microgobulina nu s-a facut sau cel putin nu vad pe analize.

Mai are un raport radiologic de densitate osoasa.
Coloanei vertebrale toracice: boala moderata degenerative de disc cu pierderea de inaltime la mai multe niveluri vertebrale. DMO a coloanei vertebrale lombare: DMO a coloanei vertebrale lombare L2-4 este 0.82, cu un scor T de -3.4. Concluzie: osteoporoza medie cu un risc moderat fractura. DMO a femurului: DMO a colului femural este 0.772, cu un scor T de -2.3. Concluzie: osteopenia moderat, cu un risc moderat de fractura.

Ma scuzati daca nu raspund conform intrebarilor dvs. Este prima data cand ne confruntam cu asemenea teste.

Multumesc.
Răspunde la topic
59 comentarii 12 3 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp