Metastaza carcinomatoasa (carcinom cu celule clare)

Secțiunea: Metastaze
44 comentarii 1 23 INAINTE ›
21 RaulDuke
21 RaulDuke [7756c]
08-06-2011, 20:06

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

intr`adevar, lucrurile se complica putin. analizele de sange recomandate vor mai ghida putin diagnosticul, eventual catre originea prostatica sau neuroendocrina a cancerului. nu pot spune cat de grava e situatia pentru ca inca nu e clar diagnosticul. daca era vorba de un cancer renal cu celule clare, in faza metastatica, prognosticul ar fi fost foarte prost, chiar cu tratment, de ordinul lunilor, poate peste un an chiar. in momentul de fata cel mai corect e sa vedem care e diagnosticul cu care vin medicii pentru a putea vorbi mai mult.
probabil medicamentul despre care a vorbit este octreotid/sandostatin, si da, la fel se procedeaza si cu el, cu aprobare de la casa nationala de sanatate. si sutentul ramane o varianta pentru cancerul neuroendocrin, dar din pacate nu se afla pe lista de boli ce au aprobare pentru el in romania.
22 simona_dumitrascu
15-06-2011, 13:24

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua!
Tocmai am intrat in posesia rezultatului analizei PSA, si scrie asa:
PSA, rezultat 100; unitate de masura: ng/ml; interval de referinta: 0.0-4.0
Inca nu am ajuns cu acest rezultat la medic.
Imi spuneti si mie, va rog, ce inseamna?

Multumesc foarte mult!

Ieri am dus probe pentru inca 3 analize: chromogranina A, acid 5 hidroxiindolacetic (5HIA) si serotonina. La aceste analize mai dureaza intre 7 si 10 zile lucratoare, pana aflam rezultatul.
23 RaulDuke
23 RaulDuke [7756c]
16-06-2011, 00:13

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

pai pana una alta diagnosticul e de CANCER DE PROSTATA, intr-adevar cu posibila diferentiere neuroendocrina. asta inseamna ca desi probabil sursa principala a cancerului este in prostata, celulele tumorale au gasit de cuviinta sa se diferentieze si specializeze astfel incat sa semene cu celulele care secreta anumite substante cu rol asemanator cu al diversilor hormoni. personal nu am intalnit nici un asemenea caz, ramane de vazut ce decizie iau medicii, mai ales de pe urma si a cromograninei si enolazei sau a 5HIA (ultimul este folosit pentru a diagnostica/exclude ceva ce se cheama tumora carcinoida) sau ce analize ti-au mai fost recomandate.
tine-ne la curent, sunt cel putin intrigat!
un tuseu rectal, ecografie de prostata si punctie de prostata a fost recomandata ? cred ca ar fi momentul !
24 simona_dumitrascu
16-06-2011, 00:38

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Multumesc pentru lamuriri!
De analizele spuse de dumneavoastra nu a zis nimeni nimic. Am vorbit cu un medic chirurg de la oncologie si a zis ca sa ia legatura cu un medic urolog de la oncologie-fundeni. Sa vedem ce zice... Medicul oncolog de la noi de la Buzau a zis sa asteptam rezultatul celorlate trei analize.
Eu speram sa poata sa inceapa un tratament, ca din pacate taticu are dureri, de intensitate mai mica sau mai mare, desi ia medicamente impotriva durerilor...
Pe de alta parte, banuiesc ca daca nu e clar diagnosticul nu ar fi bine sa ia cine stie ce tratament, ca toate sunt destul de agresive cu organismul, si apoi dupa mai multe analize sa afle ca defapt nu e tratamentul corect.
25 RaulDuke
25 RaulDuke [7756c]
16-06-2011, 00:57

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

tratamentul agresiv, tintit pe boala, se face atunci cand SURSA BOLII e cunoscuta. pana atunci poate sa urmeze tratament ajutator, care sa-i tina durerile sub control si celelalte suferinte asemenea.
consultul de urologie cu ce ti-am zis eu cred ca e cheie in acest moment !
26 simona_dumitrascu
22-06-2011, 00:14

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna seara!

Am fost astazi cu taticu la Fundeni... Am fost mai intai la medicul urolog, care l-a examinat putin, nu stiu exact ce a facut, s-a uitat pe rezultatele analizelor de pana acum, si a zis ca trebuie sa inceapa chimioterapie, daca suntem de acord.
Zicea ca in mod normal al trebui sa-i faca o punctie de prostata, dar ca ar dura trei saptamani pana am primi rezultatul, destul de mult, pentru a mai astepta si rezultatul acela... Apoi ne-a trimis la medicul chirurg care i-a extras ganglionul, medic care apoi ne-a trimis la un medic de la radioterapie, dupa ce mai intai vorbise cu un medic de la chimiotarapie si a zis ca nu are locuri, ca deja trimisese pe cineva acasa... Dna dr. de la radioterapie s-a uitat si dnei pe analize si ne-a dat trimitere pentru chimioterapie la Buzau. In afara de trimitre, o reteta cu medicamente in plus de luat (Dexametazona (fiole injectabile), Famotidina si Diclofenac Duo de luat dupa ce se termina fiolele). Si tot dna. dr. de la radioterapie ne-a trimis sa facem programare pentru scintigrafie osoasa. Am fost, am facut, dar tocmai pe 2 noiembrie. Deci mai dureaza... Acum, maine dimineata sa ma duc acolo unde se face chimioterapie, sa inceapa sa faca, sper zilele aceastea...
Nu a fost o zi prea placuta... pe taticu il apucase niste dureri insuportabile la un moment dat, (cred ca de la mersul cu masina si ca a uitat sa ia dimineata medicamentul DHC), nu stiam ce sa fac; la final pana sa plecam i-a facut o injectie acolo la radioterapie cu nu stiu ce calmant si i-au trecut apoi durerile.
Cam asta ar fi deocamdata...
27 simona_dumitrascu
23-06-2011, 19:10

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua!

Astazi am fost la medicul oncolog de aici de la Buzau si mi-a dat retete pentru tratament hormonal: BICALUTAMIDUM 50 mg si GOSERELINUM (daca am inteles eu bine ce scrie pe retete). Inca nu am ajuns la farmacie sa le iau. As vrea sa-mi spuneti, va rog, ce reactii adverse ar putea sa apara. Multumesc!
28 simona_dumitrascu
23-06-2011, 19:26

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Am omis sa mentionez ca la urologie i-a facut tuseu rectal, de fapt nu am zis ca nu stiam exact ce examinare i-a facut, dar asa a zis dr. de aici de la Buzau, dupa ce a citit ce scria pe biletul de la Fundeni. La diagnostic a scris: ADKP T4N1M1/ inf... cred, nu inteleg foarte bine scrisul.
29 RaulDuke
29 RaulDuke [7756c]
23-06-2011, 20:38

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

ok, deci diagnosticul a fost de cancer de prostata in stadiul metastatic. ADK e prescurtarea de jargon medical pt ceea ce se cheama adenocarcinom - tipul microscopic de cancer. M1 vrea sa insemne ultimul stadiu, stadiul metastatic, lucru evident inca dinainte.
tratamentul cu Goserelin si Casodex, tratament hormonal, este standard in acest stadiu al bolii. medicamentele astea practic blocheaza accesul hormonilor androgeni (testosteronul) la tesutul prostatic, sub actiunea carora creste tumoarea. tratamentul acesta are de multe ori efecte secundare diverse, de multe ori nu foarte severe, cel mai des manifeste pe termen lung: risc crescut de ateroscleroza si boli cardiovasculare, creste deci riscul de infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale, ginecomastie (cresterea sanilor), scaderea libidoului, alterarea capacitatii intelectuale, in grade totusi mici, bufeuri, transpiratii, uneori, si altele. totusi toate acestea sunt de obicei rare si in grade mici, dar justifica totusi monitorizarea continua, prin examene clinice si prin analize diverse. de asemenea, aproape mereu, la un moment dat cancerul de prostata progreseaza si sub acest tratament. monitorizarea se face mai ales prin dozari de PSA. in momentul in care tumoarea incepe sa nu mai raspunda la acest tratament, oncologul va pune in discutie metode alternative de tratament.
30 simona_dumitrascu
23-06-2011, 21:39

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Multumesc pentru lamuriri!

Nu se poate sa ia alte pastile sau ceva, ca sa previna aparitia efectelor secundare? macar a celor cu risc mai mare...
31 RaulDuke
31 RaulDuke [7756c]
25-06-2011, 19:51

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

ba da, dar tot un medic trebuie sa decida asta. respectiv pentru riscurile cardiovasculare, trebuie sa-l vada un cardiolog, sa-l evalueze si sa tina cont de riscurile pe care le presupune tratamentul hormonal. pentru ginecomastie se poate face iradiere profilactica a sanilor (totusi nu stiu daca face vreun doctor asta in romania... nu suntem chiar in USA aici :D) etc. pentru cele mai multe dintre ele insa, nu se impune o atitudine inainte de a se vedea daca ele chiar apar sau nu.
32 simona_dumitrascu
21-07-2011, 10:20

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua!

Revin cu ceva noutati... sa zicem... in sensul ca am aflat ca nu i-a aprobat Casa de sanatate tratamentul cu Sandostatin.

In urma rezultatelor la chromogranina A, acid 5 hidroxiindolacetic (5HIA) si serotonina, medicul oncolog a spus ca tratamentul cu Sandostatin ar putea da rezultate, asadar i-a trimis dosarul catre Casa de sanatate. Dar acum am aflat ca i-au zis ca nu se incadreaza pentru tratamentul cu acest medicamant (ca nu i se inroseste fata, ca nu are diaree).

Eu nu stiu valorile acestor analize, ca din pacate nu au ajuns si la mine, ci direct la medicul oncolog, dar mi-a zis ca valoarea la nu stiu care din ele a iesit foarte mare... vreo 600 fata de vreo 100 cat ar fi normal. A zis ca o sa continuam deocamdata si in august tratamentul hormonal si vedem pe urma, sa-i mai faca niste analize.

Momentan taticu se simte mai binisor cu toate medicamentele pe care le ia, dar are si zile cand se simte mai putin bine. Ma bucur ca macar nu mai are dureri groaznice.
33 simona_dumitrascu
25-07-2011, 12:37

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua!

Cand credeam ca se simte ceva mai bine a aparut o noua problema. Sambata noaptea s-a trezit cu degetele de la mana stanga amortite, adica nu mai raspund la comenzi, sunt moi asa, nu mai poate apuca sau strange cu ele. Acum parca si-au mai dat putin drumul, in sensul ca poate inchide pumnul putin, dar nu se poate folosi de ele. Nu inteleg de ce. Dupa ce ca nici mana dreapta nu o mai putea folosi cum trebuie, ca il doare bratul, si asta il impiedica sa foloseasca forta (degetele functioneaza normal), acum nici stanga nu prea il mai ajuta. :(
34 RaulDuke
34 RaulDuke [7756c]
25-07-2011, 13:15

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

am inteles problema. din pacate nu se poate elucida prin discutii pe net. trebuie vazut de un medic, facute niste analize/investigatii si descusut un diagnostic si eventual daca se poate face ceva. ce v-a zis medicul despre asta?
35 simona_dumitrascu
25-07-2011, 13:17

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Deocamdata nu am vorbit cu medicul, sun mai tarziu, dupa ora 14.
36 simona_dumitrascu
25-07-2011, 13:19

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Ma gandesc... o fi un efect secundar al tratamentului hormonal pe care il urmeaza, ca scria la zoladex ceva de parestezii nespecifice, ca reactie adversa...
37 RaulDuke
37 RaulDuke [7756c]
25-07-2011, 13:26

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7756

parestezii nu inseamna ca mana/bratul sa nu "raspunda la comenzi" si sa aiba o slabiciune musculara severa brusc instalata.
te rog frumos, evita sa gandesti despre lucruri pe care nu le stii, pentru ca nu faci decat sa te stresezi inutil fara sa gasesti vreo solutie, poate chiar amanand interventia medicului.
consultul neurologic este critic in momentul de fata, nu speculatiile !
38 simona_dumitrascu
25-07-2011, 13:48

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Am inteles.
Imi cer scuze, nu m-am documentat suficient in ceea ce priveste paresteziile (ce inseamna). O sa vorbesc astazi cu medicul oncolog in a carei evidenta este, sa vad ce spune.
Multumesc!
39 simona_dumitrascu
25-07-2011, 23:02

Membru din 25-07-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Am fost astazi la medic. Mi-a dat trimitere la neurologie pentru examen neurologic si o trimitere pentru RMN. Maine ma duc sa vad cand il poate primi la examenul neurologic si apoi pentru RMN. Mana e ceva mai bine, ca azi a putut-o folosi, acum poate intinde degetele, poate apuca, dar are forta mai putina.
La diagnostic pe trimitere a scris neoplasm de prostata cu componenta neuroendocrina (std. IV, cred, daca inteleg bine).
40 Fusualex365
40 Fusualex365 [2c]
23-10-2018, 17:52

Membru din 23-10-2018

Subiecte: 0

Comentarii: 2

Bună ziua tatăl meu a fost operat în urma cu o luna de cancer colorectal apoi i s. Au luat câteva probe după operație. Diagnosticul homeopatic este: Adenocarcinom mucinos slab diferențiat g3. Invazie tumorala în tunica tumorala proprie. Invazie perineurala prezenta. Un limfaganglion din 3 examinați cu metastaza carcinomatoasa alcătuită din lacuri de mucus, fără a depăși capsulă limfoganglionara. Locuri de mucus în țesutul adipos. Limita de rezecție chirurgicala ssigmoid și limita de rezecție chirurgicala la distanta de tumora fara infiltrate tumorale maligne Stadiul 3. Va rog foarte mult sa ma îndrumați ce este de făcut în continuare și ce șanse de vindecare sunt, va mulțumesc!
BiU
Răspunde la topic
44 comentarii 1 23 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.