Interpretare rezultat histopatologic

Secțiunea: Interpretare analize si examen anatomopatologic
6 comentarii 1
1 oprea constanta
09-11-2018, 22:09

Membru din 08-11-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 3

Buna seara!U/m
Indraznesc si eu sa cer o parere,in speranta ca cineva ma poate ajuta in interpretarea unui rezultat histopatologic. Datele pt anamneza pe care le am pana in prezent, sunt urmatoarele:
-varsta 36 ani;
-la varsta de 29 de ani am fost diagnosticata cu mastodinii bilaterale,fibroadenom mamar stg la jonctiunea cadranului extern;
-am urmat un tratament cu femicur,evening primrose,mameldin gel 3 luni, utrogestan cps si progestogel ulterior;
-monitorizare prin ecografii din 6 in 6 luni pana in prezent;
- pe data de 24.07.2018 am facut o ecografie mamara bilaterala cu urmatorul rezultat: Ambele glande mamare cu multiple ectazii canalicularece confera un aspect heterogen glandei. La nivelul gld mamare dr multiple imagini transsonice,bine delimitate,dispuse in toate cadranele,cu diam cuprinse intre 5 si 9 mm,fara semnal doppler.La niv gld mamare stg multiple imagini transsonice cu aceleasi caracteristici ca in dreaptacu diam cuprinse intre 4 si 6 mm,dispuse in toate cadranele.In cadranul sup-ext se identifica o imagine hipoecogena cu contur policiclic,cu diam max=15mm,neomogena,fara semnal doppler si alta dispusa mai periferic de precedenta,hipoecogena,neomogena,cu zone transsonice in interior si fine calcificari,cu mici imagini vasculare in interior si mai mari la periferie.In contact cu aceasta,spre prelungirea axilara zona mai hipoecogena cu grosime ce diminueaza progresiv.Tesut adipos periglandular normal reprezentat.In axila dreapta- imag ovalara mai ecogena,cu periferia hipoecogena cu diam=6mm(adenopatie),iar in axila stg 2 imag identice cu cea din dreapta cu diam=5 si 3 mm si una complet hipoecogena cu diam=6mm. Sugeram interpretarea rezultatului in context clinico-biologic.
-in data de 08.08.2018 am recoltat probe de sange pt: CA 15-3(rezultat 21,83 U/mL)
antigen carcinoembrionar ( rezultat 3,82 ng/mL nefumatoare)
CEA (rezultat 3,0 ng/mL )
AFP( rezultat 0,2 ng/mL)
CA 125 (rezultat 8,0 U/mL)
CA 19-9 (rezultat <2 U/mL)
- in urma unui consult la un medic ginecolog,pe data de 28.09.2018, am fost internata cu diagnosticul: tumora san stang,mastodinii pentru care s-a practicat Sectoremie cu examen histopatologic.Evolutie postoperatorie buna.
-rezultat histopatologic:examen macroscopic- trei fragmente tisulare cu zone albicioase,zone galbui si zone de degenerare chistica
examen microscopic- parenchim mamar prezentand leziuni de mastopatie fibrochistica-ectazii ductale,metaplazie apocrina,infiltrat inflamator cronic interstitial si periductal,fibroza interstitiala,modificari fibroadenomatoide;hiperplazie epiteliala ductala tipica,hiperplazie cu celule
columnare si atipie plata, adenoza,papilomatoza intraductala cu arii de hiperplazie epiteliala florida.Se recomanda teste IHC pentru diagnostic de certitudine si diagnostic diferential. O sa revin cu rezultatul cand va fi gata.
- la recomandarile med. anatomopatolog mi-am facut o programare si la un medic oncolog, desi dumnealui CREDE ca nu ar fi cancer.
- medicul care m-a operat spune ca sunt intr-adevar niste celule precanceroase.
In speranta,ca ma veti lamuri si pe mine, va multumesc anticipat.
Sanatate multa!
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7763c]
12-11-2018, 11:49

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (oprea constanta, 09-11-2018, 22:09:57):


nu vad logica unui consult la medicul oncolog. totul pare in regula!
3 oprea constanta
12-11-2018, 23:20

Membru din 08-11-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 3

Buna seara! Multumesc din suflet, pentru promtitudine!
Azi am fost la medicul oncolog. Si dumnealui a spus ca proba examinata este in regula, totusi mi-a dat bilet de trimitere pentru a face si testele imunohistochimice, pentru a fi siguri ca nu am o predispozitie de a dezvolta o forma de cancer mai tarziu. O sa revin cu vesti, dupa ce voi primi si acest rezultat. Inca o data, va multumesc! Faceti o munca extraordinara pe acest forum,chiar daca de cele mai multe ori problemele de sanatate nu sunt tocmai usoare, macar avem un punct de plecare,aflam lucruri utile,ca de exemplu: cand,cui si unde sa ne adresam pt a descoperi si trata aceasta boala crunta.
Sanatate multa,atat dvs cat si utilizatorilor acestui forum!
4 oprea constanta
27-12-2018, 17:07

Membru din 08-11-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 3

Buna ziua!
Dupa o lunga perioada de asteptare; am primit si eu rezultatul buletinului de diagnostic imunohistochimic,care spune asa:
- Histopatologic, fragmente de tesut mamar,mastopatie fibrochistica,cu ectazii ductale,adenoza sclerozanta,hiperplazie ductala tipica, adenoza apocrina,papilomatoza intraductala, modificari fibroadenomatoide,hiperplazie cu celule columnare. P63pozitiv in strat continuu.

Concluzii- Testele IHC sustin diagnosticul de cicatrice radiara cu leziuni de mastopatie fibrochistica cu adenoza sclerozanta,hiperplazie ductala tipica,papilomatoza intraductala.


Fiind perioada sarbatorilor, inca nu am ajuns la medicul care m-a operat pentru interpretarea rezultatului. As avea rugamintea,daca puteti, sa ma lamuriti in privinta acestui rezultat.


Multumesc anticipat!
Va doresc un AN NOU, cu sanatate si realizari pe toate planurile!
5 oprea constanta
27-12-2018, 20:16

Membru din 08-11-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 3

P.S. Uitandu-ma mai atent pe buletinul de analiza, am mai observat niste ''valori'' pozitive,care ma pun pe ganduri. Ma sperie termenul de ''pozitiv'', nu stiu daca este neaparat de bine sau de rau.
Imunohistochimic lucrat pe blocuri diferite:
-'CK5/6 POZITIV IN FOCARELE DE HIPERPLAZIE
-'ER' POZITIV IN STRUCTURILE EPITELIALE DUCTALE SI ACINARE
-'P63' POZITIV IN STRAT CONTINUU.
6 RaulDuke
6 RaulDuke [7763c]
03-01-2019, 14:30

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (oprea constanta, 27-12-2018, 17:07:46):


rezultatul este foarte bun! nu conclude ca ar fi vorba de cancer.
Răspunde la topic
6 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp