Interpretare rezultat CT

Secțiunea: Interpretare analize si examen anatomopatologic
1 comentarii 1
1 Danas@
1 Danas@ [2c]
25-04-2022, 12:20

Membru din 23-03-2022

Subiecte: 4

Comentarii: 2

Buna ziua,
Am prezentat deja istoricul cazului, pacienta 76 ani, mastectomie san stâng în 2005, tratata radio și chimio terapeutic, in februarie anul acesta depistat un nodul 12 mm san controlateral drept, rezultat biopsie carcinom invaziv, nodul nonaderent, răspuns pozitiv la ER și PR, HER negativ, axila liberă, efectuează CT torace, abdomen, pelvis, rezultatul decelează doi micronoduli pulmonari nespecifici care necesita urmărire imagistica ulterioara și în fereastra osoasa leziune osteocondensanta de 7 mm, fara adenopatii patologice, fără lichid peritoneal, axila liberă cu ganglioni neinflamati Medicul chirurg mi-a comunicat să efectueze și scintigrama osoasa, in condiția in care acuza dureri osoase in zona genunchilor, sold( dar a fost diagnosticata cu gonartroza in 2018 ), mâinilor ( este vizibila artroza ), durerea este intensă sau se accentuează la ridicare sau activitate fizica importanta și de lungă durată, nu se accentuează in repaus sau sa fie trezita din somn noaptea, nu evoluează progresiv, fosfataza alcalina, trombocite, calcemie in limite normale, fara fracturi patologice. A efectuat o scintigrafie osoasă de urmărire in 2018 care a decelat procese inflamatorii degenerative pe zona mâinilor, genunchilo, in rest captarea radiotrasorului in limite normale.
Întrebari :
1. CT torace examinează și sistemul osos aferent zonei, respectiv vertebre, coaste, oasele bazinului ? Daca da, atunci eventuale metastaze osoase nu ar fi fost decelate mai ales că menționează în raport că observa modificări artrozice ale coloanei ?
2. Caracterul osteocondensant al leziunii de pe segmentul osului iliac prezintă mai degrabă caracteristicile unei metastaze osoase sau poate fi un rezultat al osteoporozei sau proceselor inflamatorii degenerative ?
3. Se exclude transmiterea pe cale limfatică a celulelor tumorii primare în condițiile în care axila și ganglionii sunt liberi de orice celula metastaza ta ? Se exclude transmiterea prin invazia țesutului in condițiile in care nodulul nu este aderent la țesut iar rezultatul CT-ului nu indică vreo invazie carcinoidă a țesutului ?
Cam aceste ar fi întrebările, in speranța că mi se va răspunde,
Mulțumesc mult,
Danas
Răspunde la topic
1 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp