Interpretare rezultat anatomo-patologic cancer col uterin

Secțiunea: Interpretare analize si examen anatomopatologic
12 comentarii 1
1 Anon4
1 Anon4 [8c]
14-12-2017, 00:39

Membru din 13-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 8

Buna ziua! Mama a fost diagnosticata in primavara 2017 de cancer col uterin (in urma unui consult ginecologic pe fond de sangerare si a unui CT abdomen pelvis care a confirmat diagnosticul)-st 2B. Mai departe a urmat 28 sedinte radioterapie concomitent cu 4 sedinte cisplatin (1/saptamana) la indrumarea medicului Oncolog si a medicului Radioterapeut. Dupa o pauza de 1 luna si ceva a facut din nou un CT de abdomen si pelvis care indica reducerea semnificativa a formatiunii tumorale. Cu acest rezultat ne-am dus la un medic chirurg (in cadrul IRO Iasi au fost facute toate tratamentele). Acesta a decis si facut operatie de histerectomie totala cu anexetomie bilaterala cu scoaterea tuturor ganglionilor limfatici. Rezultatul anatomo-patologic:
MACROSCOPIE: 53800- Col uterin de 3/4/2 cm, cu colerat vaginal circumferential de minim 0,7 cm(anterior), exocol cu relieful buzei posterioare sters, endocol impermeabil pentru stilet, cu chisturi gelatinoase si o arie galbuie de 1,6/0,6 cm situata la nivel posterior. Corp uterin de 5/4/3 cm, cu cavitate dilatata de 2,2 cm ce prezinta la nivelul planului anterior o formatiune polipoida cu baza larga de implantare cu axul lung de 2,2 cm, cu aspect spongios, culoare alb-sidefie.
Anexa dreapta: salpinge de 5,5 cm cu chisturi paratubare si ovar de 2,5/1,3/0,8 cm.
Anexa stanga: salpinge de 6 cm si ovar de 2,7/1,5/0,9 cm.
53801- Multiple fragmente de tesut adipos ce insumeaza 6/6/2 cm.
53802- Multiple fragmente de tesut adipos ce insumeaza 6/5/2 cm.
53803- Multiple fragmente de tesut adipos ce insumeaza 4,5/4/1,5 cm.
53804- Multiple fragmente de tesut adipos ce insumeaza 8/5/2,5 cm.
53805- Multiple fragmente de tesut adipos ce insumeaza 5,5/3,5/2,5 cm.
53806- Fragment de tesut adipos de 4/2,5/1 cm.
53807- Fragment de tesut adipos de 3/2,5/1 cm.

MICROSCOPIE: 53800- Tumoara restanta post radioterapiei- Carcinom scuamocelular necheratinizat.
La nivelul endocolului in stroma endocervicala se identifica o plaja de carcinom scuamocelular necheratinizat (0,5/0,4 cm). Aria tumoarala este dispusa intr-o plaja de macrofage spumoase cu reactie giganto-celulara la cristale de colesterol si arii de fibroza. Se remarca izolate imagini sugestive pentru embolii tumorale in spatii vasculo-limfatice.
Exocervicita cronica acutizata cu ulceratii superficiale ale mucoasei si leziuni de LGSIL (CIN1).
Colerat vaginal si transa vaginala fara infiltrare tumoarala, cu leziuni de LGSIL (CIN1).
Parametre bilateral fara infiltrare tumorala.
Endometru de tip atrofic. Adenopolip endometrial cu arii de necroza ischemica apicala.
Ovare scleroatrofice. Mica tumora cu celule steroide pe ovarul stang. Salpinge bilateral cu scleroatrofia mucoasei si chisturi mezonefrice paratubare mai ales in salpingele drept.
53801- 4 limfonoduli cu structura pastrata fara metastaze tumorale.
53802- 8 limfonoduli cu structura pastrata fara metastaze tumorale.
53803- 3 limfonoduli cu structura pastrata fara metastaze tumorale.
53804- 3 limfonoduli cu structura pastrata fara metastaze tumorale.
53805- 6 limfonoduli cu structura pastrata fara metastaze tumorale.
53806- 4 limfonoduli cu structura pastrata fara metastaze tumorale.
53807- Tesut conjunctivo-adipos fara infiltrare tumorala.

ypTmi N0 Gx

Am scris exact cum scrie pe rezultat. La venirea rezultatului, chirurgul a spus doar ca este un rezultat bun si sa ne prezentam cu el la oncolog. La oncolog am fost si acesta a spus la fel ca e un rezultat bun, ca tratamentul radio-chimio si-a facut efectul, astfel trebuie doar monitorizat- indicatia acestuia a fost CT abdomen-pelvis-torace la 6luni... si eventual ecografie abdominala la 3luni.. atat. Am intrebat de ce la T nu este trecuta clar o cifra (T1, T2, etc?!).. acesta mi-a raspuns pentru ca se vede doar o urma de celule canceroase ramase in urma tratamentului?? adica doar microscopic. Am intrebat si de acea "mica tumoare de pe ovar" si a spus ca nu sunt probleme.
Ce parere aveti ?!
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7763c]
14-12-2017, 15:30

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Anon4, Azi, ora 00:39:17):


parerea mea este ca prognosticul e excelent, cu sanse mari de vindecare, caci raspunsul la tratamentul initial a fost foarte bun (de asta nici nu mai scrie T1 sau 2, etc, pt ca mi inseamna microscopic, deci nici macar nu mai ramasese vreo zona invaziva, doar cateva celule canceroase local).

nu pot sa reprosez, la ce descrii, decat interventia facuta, care NU era necesara (este prea extinsa). in mod normal nici macar nu se mai face operatia, daca nu se vede tumora restanta, iar daca se face, se face una foarte limitata, doar ce se cheama "histerectomie extrafasciala", in niciun caz nu cu scoatere de ganglioni, etc etc. nu este nevoie. asta e, momentan, nu poate fi facut nimic, sper ca isi revine bine dupa operatie. ce e important este sa se monitorizeze pe viitor!

mult succes si felicitari!
3 Anon4
3 Anon4 [8c]
14-12-2017, 16:09

Membru din 13-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 8

Multumesc frumos de raspuns. Am uitat sa precizez mama are 67 ani. Sper sa trecem cu bine peste acest mare hop!
Puteti sa ma lamuriti la ce se refera acea "mica tumoara cu celule steroide de pe ovarul stang" din rezultatil anatomopatologic?
Multumesc anticipat! O zi frumoasă!
4 Anon4
4 Anon4 [8c]
14-12-2017, 16:17

Membru din 13-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 8

Precizare: operatia a fost decisa din cauza ca initial stadiul ei a fost incadrat la 2b (din CT formatiunea avea 45-49 mm) dupa radio-chimio concomitent : al doilea CT: reducerea masei la 10-15 mm si dupa o luna cand a fost efectuata operatia rezultatul a fost acela. Multimesc mult.
5 Anon4
5 Anon4 [8c]
20-04-2018, 17:30

Membru din 13-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 8

Buna ziua,
Am revenit cu niste informatii mai recente. Dupa acel rezultat medicul oncolog a considerat ca nu mai era nevoie de niciun alt tratament si a recomandat un CT la 6 luni torace-abdomen-pelvis. Rezultatele CT-ului sunt: CU SUBSTANTA DE CONTRAST (pacienta femeie 67 ani)

"Pacienta cu antecedente chirurgicale de histerectomie totala cu anexectomie bilaterala in octombrie 2017, cu chimioterapie si radioterapie neoadjuvanta.
ABDOMINO-PELVIN:
- Ficat cu dimenisiuni in limite normale (dimaetru antero-posterior al lobului drept de 152 mm, al lobului stang de 79 mm), prezinta cateva formatiuni lichidiene inerte la contrast, la nivelul segmentului VII (25mm), segmentului VI (11mm), segmentului II (14mm), segmentului V (14mm), segmentului III supcapsular (8mm), si cateva calcificari milimetrice la nivelul segmentelor II si VI. In rest, parenchin hepatic cu structura omogena, fara leziuni suspecte de diseminari secundare.
- Cai biliare nedilatate. Colecist destins, perete cu grosime normala, prezinta cativa calculi infunfibulari cu dimensiuni intre 8-12mm.
- Sistem port permeabil, cu calibru normal.
- Pancreas, glanda suprarenala dreapta cu aspect CT in limite normale.
- Glanda suprarenala stanga prezinta un nodul cu diametru de 17 mm, cu densitati native < 10 UH, sugestiv pentru adenom.
- Splina cu dimensiuni de 114*50*127 mm, cu structura omogena
- Rinichi cu dimensiuni si pozitie normale. Chisturi parapielice bilaterale, cel mai mare pe partea stanga de 15 mm, respectiv pe partea dreapta de 13 mm. Chisturi corticale bilaterale, cel mai mare pe partea stanga polar superior cu diametru de 52mm. iar pe partea dreapta, mediorenal, cu diametru de 18 mm.
- Nu se constata adenopatii abdomino-pelvine.
- Colon cu pregatire digestiva optima, a fost destins prin administrare de contrast negativ (apa) prin clisma. In conditiile de examinare nu se constata modificari parietale, de calibru sau formatiuni expansive intraluminale.
- Stomac, anse intestinale destinse prin administrare de contrast, cu aspect CT in limite normale.
- Vezica urinara, cu aspect CT normal.
- Histerectomie cu anexetomie bilaterala: Moderata infiltrare cu aspect reticulat a grasimii la nivelul lojei de histerectomie.
- Colectie lichidiana cu dimensiuni de 21*9*14 mm, localizata medial si in contact cu pachetul vascular iliac extern drept (colectie postoperatorie/serom). Nu se constata la nivel pelvin formatiuni suspecte pentru recidiva locala.
- Circulatie colaterala la nivelul peretelui abdominal anterior, in hipogastru, ce dreneaza in venele femurale superficiale bilateral.
- Modificari de artroza la nivelul coloanei toracale si lombare, mai importante la nivel lombar inferior unde se constata ingustarea spatiului discal L5-S1 si punste osteofitica anterioara voluminoasa.
- Asimetrie scoliotica toraco-lombara dextroconvexa.
- Nu se constata leziuni suspecte de diseminari secundare la nivelul scheletului inclus in volumul scanat.
- Osteosinteza cu placa cu suruburi la nivelul colului si diafizei proximale femur drept.

TORACE:
- Parenchin pulmonar cu aspect CT in limite normale. Nu se constata leziuni suspecte de diseminari secundare la acest nivel. Arbore traheo-bronsic cu calibru normal, fara modificari.
- Nu se constata adenopatii mediastinale sau la nivelul hilurilor pulmonare.
- Absenta revarsatelor lichidiene pleuro-pericardice.
- Vase mediastinale permeabile, cu calibru normal.

CONCLUZII:
- Absenta elementelor CT suspecte de recidiva locala sau regionala. Aspect postoperator la nivelul pelvin cu moderata infiltrare in loja de histerectomie si o mica colectie medial de pachetul iliac drept.
- Chisturi hepatice simple. Chisturi renale corticale si parapielice.
- Litiaza veziculara.
- Modificari de artroza etajate la nivelul coloanei toracale si lombare.

NEDUMERIREA MEA: NODULUL DE 17MM de pe GLANDA SUPRARENALA STANGA (care in CT scrie sugestiv adenom, deci benign), in CT-ul facut inainte de operatie (SEPTEMBRIE 2017) nu identifica niciun nodul la glandele suprarenale. Cum poate aparea deodata? Sau? Ce parere aveti? Din concluzii eu m-am mai linistit... dar nu stiu ce sa cred despre acel nodul... din ce am citit pe internet.. cand este facuta cu substanta de contrast aprecierea UH nu este sigura (aceea fiind concludenta la CT fara substanta de contrast). Chiar nu stiu ce sa cred... Dumneavoastra ce spuneti? Merg saptamana viitoare si la medicul oncolog si la medicul chirurg si la cel de familie. Multumesc anticipat !
6 RaulDuke
6 RaulDuke [7763c]
23-04-2018, 09:10

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Anon4, 20-04-2018, 17:30:17):


rezultatul acestui CT este exceptional! nu cred totusi ca e indicata urmarirea imagistica sistematica, doar controale periodice cu examen ginecologic si atat! felicitari, lucrurile arata foarte favorabil!
7 Anon4
7 Anon4 [8c]
23-04-2018, 09:55

Membru din 13-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 8

Multumesc! O voi duce sa faca un test Papanicolau in curand, dupa cum a spus si doamna doctor oncolog si voi trece saptamana aceasta la dumneai cu rezultatul CT-ului. Credeti ca nu este nimic ingrijorator cu acel NODUL de pe glanda suprarenala stanga care acum 6 luni la CT-ul anterior nu se vedea? Adica nu mai trebuie efectuate alte teste ? Multumesc pentru raspuns! O zi buna va doresc!
8 RaulDuke
8 RaulDuke [7763c]
23-04-2018, 10:25

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Anon4, Azi, ora 09:55:56):


nu pare a fi nimic ingrijorator.
9 Anon4
9 Anon4 [8c]
23-04-2018, 10:40

Membru din 13-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 8

Multumesc!
10 Anon4
10 Anon4 [8c]
17-12-2018, 09:21

Membru din 13-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 8

Buna ziua!

Revin cu un rezultat la CT facut pe 12.12.2018.

CT Toraco-Abdomino-Pelvin Nativ+CIV

Torace: Arii pulmonare cu aspect CT in limite normale. Absenta adenopatiilor mediastinale. Cativa ganglioni infracentrimetrici localizati la nivelul mediastinului mijlociu. Absenta revarsatului lichidian pleural si pericardic.

Abdomino-pelvin: Ficat marit in volum (diam. antero-posterior al lobului hepatic drept - 153mm, lob hepatic stang - 79 mm), contine bilobar cateva formatiuni lichidiene simple, cea mai mare cu diam de 25 mm la nivelul segmentului 7. Vena porta nedilatata, permeabila. Colecist cu perete subtire, continut lichidian, prezinta infundibular cativa calculi 9-13 mm. Caile biliare intra si extrahepatice nedilatate.
Pancreas, splina, glanda suprarenala dreapta si vezica urinara cu aspect CT normal. Formatiune nodulara la nivelul glandei suprarenale stangi cu diam de 14 mm si densitati native sugestive pentru adenom.
Rinichi cu secretie si excretie in limite normale, prezinta bilateral cateva chisturi corticale si parapielice simple, cel mai mare cortical polar superior stang cu diam de max 53 mm.
Absenta adenopatiilor abdomino-pelvine.
Colectie lichidiana 23-27 mm localizata in hipogastru intre anse paramedian stang (anterior de VU). Colectie lichidiana 25-23 mm localizata la nivelul FID medial de pachetul vascular iliac extern drept.
Nu se identifica formatiuni expansive pelvine sugestive pentru recidiva tumorala.
Nu se constata ingrosari parietale sau priza de contrast patologica la nivelul tubului digestiv.
Nu se identifica leziuni circumscrise osoase in volumul CT scanat sugestive pentru determinari secundare.

Concluzii: Fine colectii lichidiene pelvine - obs. serom.
Chisturi esentiale hepatice.
Chisturi simple corticale si parapielice bilateral.
Litiaza veziculara necomplicata.

Ce parere aveti? Nu inteleg la ce se refera "Cativa ganglioni infracentrimetrici localizati la nivelul mediastinului mijlociu". Daca puteti sa-mi spuneti ce credeti. Multumesc.
11 RaulDuke
11 RaulDuke [7763c]
17-12-2018, 11:34

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Anon4, Azi, ora 09:21:00):


sunt de parere ca rezultatul este favorabil. in egala masura e important examenul ginecologic, nu doar examenul CT.
12 Anon4
12 Anon4 [8c]
17-12-2018, 11:42

Membru din 13-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 8

Multumesc. Da, va merge si la consult ginecologic. Data trecuta a fost, nu am mai notat rezultatul de la Papanicolau pentru ca totul a fost in regula. Multumesc!
Credeti ca nu este nimic cu semnul intrebarii la acei ganglioni infracentrimetici?
Răspunde la topic
12 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp