Interpretare examen histopatologic GIST duodenal

Secțiunea: Interpretare explorari imagistice
1 comentarii 1
1 Ma583
1 Ma583 [4c]
24-11-2021, 15:11

Membru din 05-03-2017

Subiecte: 2

Comentarii: 4

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati in interpretarea unui rezultat histopatologic rezultat dupa indepartarea unei tumori duodenale depistata intamplator, in urma unui RMN abdominal. Este cazul sotului meu in varsta de 67 ani, operatia a avut loc acum o luna si evolutia postoperatorie este foarte buna.

Mai jos este prezentat rezultatul:

Diagnostic: GIST duodenal D2
Observatii: 1. Ganglion parapancreatic proces uncinat
2. Ganglion limfatic VMS
3. Ganglion mezocolon
4. GIST duodenal segment D2
Examen histopatologic
Macroscopie:
Piesa 1 : Piesa de 1/0.5/0.3cm.
Piesa 2 : Piesa de 3/0.8/0.3cm de culoare albicioasa cu arii brune.
Piesa 3 : Piesa de 1/1/0.4cm de culoare albicioasa.
Piesa 4 : Formatiune nodular de 3.2/3/2.3cm neorientabila, tapetata de mucoasa pe una dintre suprafete de un lambou mucos cu dimensiuni de 4.3/3cm. Pe sectiune formatiunea nodulara este relativ omogena si se afla tangent la marginea de rezectie.
Microscopie:
Piesa 1: Un limfoganglion fara prezenta de metastaze.
Piesa 2: Examenul microscopic evidentiaza 2 limfoganglioni cu modificari reactive, fara prezenta de metastaze.
Piesa 3: Un limfoganglion cu modificari reactive, fara prezenta de metastaze.
Piesa 4: Fragment de duoden cu prezenta unei proliferari tumorale submucoase alcatuita din celule fusiforme relativ uniforme dispuse in fascicule si asezate intr-o stroma fibroasa la nivelul careia se observa structure vasculare de talie medie precum si un infiltrat inflamator cronic in cantitate redusa. Se observa conglomerate eozinofile amorfe(fibre skeinoide) interstitiale. Tumora se extinde spre suprafata pana la nivelul interfatei cu mucoasa fara a o infiltra. Se numara maxim 2 mitoze pe 50 HPF. Fara necroza. Formatiunea tumorala are model de crestere “ in haltera”, cu o componenta situata in submucoasa si o component dezvoltata in musculara propria spre seroasa, aflate in continuare una cu cealalta. Marginea de rezectie profunda pare libera, tangenta la tumora(distanta submilimetrica fata de tumora). Marginile laterale (ale mucoasei) sunt libere. Profil imunohistochimic: celulele tumorale sunt positive pentru DOG1, CD117 si focal positive pentru SMA, CD117(c-kit) marcheaza difuz si predominant membranar celulele tumorale. Aspectul histologic si profilul imunohistochimic corespund unei tumori stromale gastro-intestinale (GIST).
Concluzie:
1-4. Tumora stromala gastro-intestinala(GIST) duodenala de grad redus, G1, pT2N0R0, cu risc scazut de boala progresiva.
Cod de boala: 8936/3
Cod de localizare: C17.0
Examen histopatologic procedura complete HE (4-6 blocuri)INT
2.9030 – Teste imunohistochimice/set (4anticorpi)INT

Va multumesc!
Răspunde la topic
1 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp