Interpretare examen histopatologic

Secțiunea: Interpretare analize si examen anatomopatologic
6 comentarii 1
1 Camelia.R
1 Camelia.R [3c]
03-03-2019, 23:53

Membru din 02-03-2019

Subiecte: 2

Comentarii: 3

Buna ziua! Tatalui meu, in varsta de 50 de ani i s-a descoperit in urma unei colonoscopii 3 polipi dintre care 2 au dimensiuni reduse localizati la 8 si 14 cm de OAE si nu prezinta modificari,doctorul spunand ca nu ridica probleme si ca trebuie doar urmariti iar cel de-al treila este situat la 35 de cm de OAE la limita cu colonul descendent. Acesta este un polip pediculat cu baza larga de implantare, pediculul este lung cu un diametru al polipului de 20-25 mm cu mucoasa transformata de aspect tumoral. I s-au recoltat multiple fragmente pt examenul histopatologic. Mentionez ca tataul meu are antecedente heredocolaterale de cancer ce colon.

REZULTAT EXAMEN HP:
Examinare macroscopica: multiple fragmente biopsice de culoare alba sau alb-cenusii, unele cu mici arii brune, cu dimensiuni maxime de 0,3/0,3 cm; se includ integral in blocul de parafina.

Examinare microscopica:fragmente biopsice prelevate din mucoasa colonica cu depozite de mucus in suprafata, variabile cantitativ, unde se deceleaza fragmentari si detasari epiteliale; sunt prezente infiltrate inflamatorii cronice (limfocite, plasmocite,eozinofile) la nivelul laminei propria, neuniform distribuite, pe alocuri cu dispozitie nodulara; stigmate de activitate nedecelate. Se asociaza edem variabil, hiperemie in 1/3 superficiala a corionului si focale extravazate hematice. Nu se deceleaza alterari arhitecturale notabile ale criptelor, cu exceptia unui mic fragment, la nivelul caruia infiltratele inflamatorii se extind in grosimea muscularei mucoasei. Nu sunt prezente leziuni displazice sau neoplazice cu caractere invazive. Se identifica separat un mic fragment prelevat superficial, epitelio-stromal, cu displazie joasa ( neoplazie intraepiteliala de grad redus). Sectiunile seriate efectuate nu aduc informatii suplimentare, aspectele morfologice decelate fiind similare.

CONCLUZIE: fragmente din mucoasa colonica cu agregate limfoidale focale si discreta hemoragie interstitiala focala. Mic fragment superficial cu displazie joasa ( neoplazie intraepiteliala de grad redus) . Cod ICD-O/WHO 8148/0

Comentarii: se recomanda integrarea raportului HP
in context clinico-imagistic( colonoscopic) si evaluarea oportunitatii de rebiopsiere sau excizie endoscopica a leziunii.


Va rog frumos sa ma ajutati cu interpretarea acestui rezultat. Este grav? Care este conduita terapeutica? Este suficienta excizia colonoscopica?
Va multumesc anticipat?
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7763c]
04-03-2019, 10:22

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Camelia.R, 03-03-2019, 23:53:24):


rezultatul scris mai sus este negativ pentru cancer, din fericire. totusi cred ca situatia polipului mai mare ramane incerta si ar fi bine sa fie monitorizat prin colonoscopii repetate, asa cum stabileste gastroenterologul.
3 Camelia.R
3 Camelia.R [3c]
04-03-2019, 12:41

Membru din 02-03-2019

Subiecte: 2

Comentarii: 3

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 10:22:25):

Va multumesc frumos pentru raspuns! O zi buna va doresc!
4 Camelia.R
4 Camelia.R [3c]
06-06-2019, 11:55

Membru din 02-03-2019

Subiecte: 2

Comentarii: 3

Buna ziua! Am revenit cu rezultatul HP in urma polipectomiei
Diagnostic la internare:la 35 cm formatiune polipoasa pediculata, cu pedicul foarte gros, cu cap polilobat, diametru 40 mm- popipectomie cu ansa dupa montarea in prealabil a 2 clipuri in pedicul, cu recuperarea polipului ( la retragere s-a rupt un fragment care a fost ulterior recuperat) baza de implantare prezinta cheag dupa polipectomie- se efectuiaza coagulare APC si se monteaza alte 2 hemoclipuri

Diagnostic macroscopic: 2 fragmente tisulare
F1: 30/28/18 cu pedicul scurt si gros, de 2-3 mm
F2: 12/8/7 cu pedicul subtire de, 4mm
Ambele fragmente tisulare au fost incluse in totalitate la parafina dupa sectionare in ax; s-au obtinut 6 blocuri de parafina

Microscopic: fragmentele tisulare prezinta aspect histologic de polip adenomatos cu arhitectura tubulo-viloasa, malignizat, cu arie de adenocarcinom bine diferentiat, cu arhitectura tubulara, invazim in lamina proprie si submucoasa superficiala (pT1), pana la o distanta de 2-3 mm de limita de rezectie, care apare indemna, nu este prezenta reactie desmoplazica in mucoasa si submucoasa; nu se indetifica emboli neoplazici vasculari; focal este prezenta metaplazie cu celule Paneth.
Alte arii prezinta aspect de “epithelial misplacement” cu grade relativ regulate, cu displazie epiteliala moderata (low grade dysplasia) in submucoasa, cu corion in jur, inflamatie mixta si hemosideriza evidenta.

Concluzie: polip adenomatos tubulo-vilos colonic malignizat, cu proliferare focala de adenocarcinom bine diferentiat (G1), invaziv in submucoasa superficiala (pT1) pana la o distanta de 2-3 mm de limita de rezectie, care apare indemna, cu glande non-displazice pe ambele margini laterale.
Nu sunt prezenti emboli neoplazici vasculari si nici aspecte de “tumor budding”.
Focal sunt arii de “epithelial misplacement” cu grade displazice (low grade dysplasia) in submucoasa cu corion si hemosideroza adiacent.
Metaphlazie cu celule Paneth.


As dori sa stiu care este conduita terapeutica in acest caz si daca trebuie reintervenit chirurgical?
Trebuie sa urmeze cure de chimio/ radioterapie?
Care este prognosticul?

Va multumesc anticipat!
5 RaulDuke
5 RaulDuke [7763c]
06-06-2019, 14:40

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Camelia.R, Azi, ora 11:55:21):


din fericire nu e indicat tratament oncologic in acest caz, pe baza a ce scrie mai sus! asta e de bine. nici reinterventia nu consider ca e indicata, in acest moment. in schimb recomand o monitorizare stricta prin colonoscopie la medicul gastroenterolog, dupa cum stabileste acesta!
6 Camelia.R
6 Camelia.R [3c]
06-06-2019, 22:26

Membru din 02-03-2019

Subiecte: 2

Comentarii: 3

Va multumesc pentru raspuns!
Răspunde la topic
6 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp