Interpretare Ct , va rog frumos!

Secțiunea: Interpretare explorari imagistice
20 comentarii 1
1 Alina fata
1 Alina fata [3c]
18-06-2019, 23:21

Membru din 13-06-2019

Subiecte: 3

Comentarii: 3

Bună seara ! A ieșit rezultatul ct al tatălui meu de 63 ani care spune:
În observație ingrosare parietala gastrica cu aspect infilitartiv la nivel corporeo- antral de până la 19 mm necesită corelație cu EDS și biopsia.
Ficat cu dimensiuni crescute global, diametrul cranio-caudal al LDH de cca 15.5 cm, contur net și regulat, prezintă un hemangion de cca 15.8 mm în domeniul hepatic și o mică hipodensa, hipocaptanta în timp venos de cca 10 mm la limita segmentelor VIII-V- de urmărit.
Fără dilatatii de căi biliare intra/ extrahepatice.
Ax venos portal hepatic- permeabil.
Colecist cu multiple imagini de calculi, infracentimetrici;un mic calcul se evidențiază infundibular de cca 5mm și o altă imagine de calcul în calea biliara principala distal, intracefalic pancreatic de până la 4-5 mm. CBP ușor dilatat până la 8-9 mm.
Perete colecistic stratificat, îngroșat până la 10 mm, cu iodofile a mucoasei.Se recomanda consult chirurgical.
Splina dimensiuni normale, omogenă. Pancreas omogen CT fără semne de pancreatita acută.
GSR- fără particularități.
Rinichi drept prezintă câteva imagini de mici calculi neobstructivi de până la 4-5 mm; chisturi parapielice și corticale-Bosniak I, unele ecarteaza și efileaza sistemul caliceal, de maxim 21mm medio-renal. Fără dilatatii de SPC.
Rinichi stâng fără calculi, fără dilatatie de SPC , prezintă mici imagini chistice, unul de cca 10 mm, hiperdens spontan-Bosniak II.
Fără lichid liber abdominal.
Fără adenomegalii cert tumorale abdominale. Câteva imagini ganglionare periceliac.
Modificări degenerative la nivelul segmentelor osoase scanate.
Bulă de emfizem paraspetal de cca 14 mm latero-bazal pulmonar dreapta.
Nu inteleg nimic din acești termeni medicali. Medicul tatălui meu i-a făcut o programare pentru endoscopie, dar încă nu știm nimic concret despre ce are de fapt. Ma poate lămuri cineva în termeni populari ce înseamnă toate aceste lucruri!? Va multumesc din suflet pt eventualele răspunsuri! Sănătate multă tuturor!
BIU
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7763c]
20-06-2019, 17:17

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Alina fata, 18-06-2019, 23:21:04):


din pacate nu prea, pentru ca termenii respectivi sunt unii foarte tehnici, care se refera la niste cunostinte medicale colaterale, nu sunt pur si simplu "codificari". ce e important este asta: la nivelul esofagului s-a gasit o ingrosare care nu ar trebui sa fie acolo si care, pentru a se vedea mai bine, va fi investigata si prin acea ENDOSCOPIE.
3 Alina fata
3 Alina fata [3c]
21-06-2019, 20:56

Membru din 13-06-2019

Subiecte: 3

Comentarii: 3

Buna seara! Am făcut endoscopie a fost diagnosticat cu cancer la stomac va fi operat luni, unde i se va scoate probabil tot stomacul! Mulțumim mult pentru implicare!
BIU
4 RaulDuke
4 RaulDuke [7763c]
24-06-2019, 10:56

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Alina fata, 21-06-2019, 20:56:50):


ma tem ca atunci nu se procedeaza corect: normal ar fi, daca e vorba de cancer, sa I se faca tratament citostatic (chimioterapie) atat INAINTE cat si dupa operatie. in mod normal nu se incepe cu operatia (cu exceptia cazurilor in care tumoarea sangereaza masiv).
5 Alina fata
5 Alina fata [3c]
25-07-2019, 14:23

Membru din 13-06-2019

Subiecte: 3

Comentarii: 3

Răspuns pentru (RaulDuke, 24-06-2019, 10:56:23):

Din păcate tumoarea chiar sangera abundent, i-a fost îndepărtat tot stomacul si in urma histopatologicului s-a descoperit că 13 noduli limfatici din 31 rezecati prezentau metastaze.
Are un tip de cancer difuz cu celule in inel cu pecete stadializat T4aN3aL1V0n1R0, a început deja chimioterapie cu 5FU și etoposid, deocamdată fără reacții adverse , a început să mănânce destul de bine, i s-a recomandat sargenor.
Ce părere aveți? Ar trebui să încercăm și altfel de tratamente în paralel? Este suficient atât?
Multumesc .
BIU
6 Gărgărița
6 Gărgărița [12c]
26-07-2019, 14:06

Membru din 25-07-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 12

Buna ziua,
Ma puteti ajuta va rog cu interpretarea unui CT?
O sa va spun pe scurt povestea bunicului meu (92 ani), in urma cu 3-4 ani a inceput sa aiba dificultati produse de o posibila prostata, nu stiu ce dificultati sau ce il supara pentru ca el avand varsta asta, trateaza aceste subiecte ca fiind tabu. Ideea este ca de fiecare data mergea singur si refuza sa fie insotit. I-au prescris medicii ceva tratamet, pana la un moment dat in care mama mea l-a dus cu forta la spital pentru a urina tot mai greu si avea picioarele unflate. Acela a fost momentul in care i-a fost montata prima data sonda urinara. Nu stiu eu exact cum s-au derulat aceste vizite pe la doctori, insa cu siguranta a facut ecografie si alte analize de sange, insa a refuzat biosia din start. Au fost momente in care bunicul meu, chinuit de gandul ca toata viata o sa poarte acea sonda urinara (fiind extrem de rusinos si fiindu-i atat de greu sa accepte ca mereu trebuie sa mearga sa o schimbe), isi dorea extrem de mult sa se opereze, cu orice risc. S-a razgandit totusi la insistentele mamei mele (mama fiind foarte panicata ca poate sa moara in timpul operatiei). Din momentul in care i-a fost montata sonda (undeva la inceputul aului 2017), la aproximativ 6-7luni (iulie - august 2017) a inceput sa aiba probleme cu inima....dupa multe controale i-a fost montat un stimulator la inima fara de care nu ar mai fi putut sa traiasca. Totul a fost ok, in afara batranetei si a problemelor normale, totul a fost ok pana la inceputul acestui an cand el a racit extrem de rau......cu o tuse insuportabila, nu putea sa doarma deloc, am mers credeti-ma in 4 spitale cu el si nimeni u-i dadea nici macar o reteta care sa contina alte medicamente decat alea pe care i le dadusem noi deja, a fost crunt...cu mare dificultate au acceptat cei de la Victor Babes sa-l interneze unde l-au tinut 3 saptamani. A fost suspect de TBC, de toate bolile de plamani, intr-un final mi-a spus doctora ca din cauza stimulatorului nu i se pot face anumite analize care ar fi fost de mare ajutor in ceea ce priveste un diagnostic cat mai clar. L-au externat si au spus ca probabil a fost o pneumonie si ca este ok acum, dealtfel a si fost ok, ramasese cu o tuse care o are si in prezent.oarecum mai agresiva pe masura ce trece timpul....o tuse productiva si chiar in weekend-ul trecut am remarcat la un moment dat ca si expectoreaza (bunicul meu stie sa se ascunda, iar eu nu locuiesc cu el si nu-l pot urmari indeaproape).
De aproximativ 2 luni, au inceput niste dureri la nivelul lombar al coloanei si pe picioare, din ce in ce mai agresive, iar doctori iar aceeasi poveste "La varsta asta......", cu mult efort, sambata trecuta am reusit sa-l ducem la sanador sa-i faca un CT pentru ca din cauza Stimulatorului nu are voie RMN. Are dureri crunte, nu stiu daca o sa-l mai pot duce pe la spitale, starea i s-a agrevat foarte mult. Miercuri, am mers cu CD-ul de la CT la medicul care-i si daduse fisa de recomandare pt CT, si mi-a spus dnl doctor ca are metastaza osoase, probabil care a plecat de la un cancer la prostata.... Dnl Doctor mi-a spus ca metastazele sunt avansate si cumva sa ma consolez cu ideea.
De consolat m-am consolat .....sa zicem, ce nu pot sa accept este ca o sa aiba durerile astea din ce in ce mai agresive, ca sta in provincie si nu stiu cum o sa-i mai schimbam sonda urnara.....ca nu o sa am calmante pt durerile lui....imi vine sa urlu efectiv, daca ma credeti, nu ma doare atat de rau ca-l pierd(cel putin in momentul asta) cat ma doare felul in care se va chinui....si neputinta de a-l ajuta.

Am citit despre un medicament "Zometa" folosit pentru metastaze osoase stare avasata, are cineva mai multe detalii?
Incerc sa merg la un oncolog si sa obtin mai multe informatii, dar mi-e teama ca nu ma vor primi pe mine asa....fara pacient, iar pentru bunicul meu, orice deplasare este deja un chin...Nu prea stiu e sa mai fac, nu sunt absurda sa cred ca-l mai vindec sau ca-i mai relungesc viata.....vreau doar sa moara fara sa fie chinuit de dureri....atat.
Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat, cu o recomandare. Eu am interpretarea CT-ului, daca vrea cineva, o pot trascrie aici!
Va multumesc!
BIU
7 Gărgărița
7 Gărgărița [12c]
26-07-2019, 14:46

Membru din 25-07-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 12

M-am gandit sa transcriu aici si Raportul Medicului pt CT
CT segment de coloana vertebrala:

Achizitii multiple in cupe de 1.5 mm in plan axial la nivelul coloanei lombare cu recostructii i plan sagital, coronal si reconstructii 3D, evidentiaza:
- discreta scolioza lombara dextroconvexa;
- dimensiunea lordozei lombare;
- multiple leziuni osteocondensate alteand cu leziuni osteolitice situate la nivelul corpilor vertebrali lombari, la nivelul pediculilor vertebrali, a aprofizelor spinoase, la nivelul osului sacru si la nivelul aripilor iliace, cu aspect sugestiv de determinari secundare;
- leziune osteolitica situata la nivelul apofizei transverse drepte a vertebrei L4;
- discreta tasare a vertebrelor L4 si L5, care au inaltimea de 21mm, comparativ cu vertebra L3 care are inaltimea de 25mm;
- osteofite vertebrale anteioare si laterale;
- canalul vertebral de calibru normal;

La nivelul spatiului L5-S1 :
- pensare importanta a spatiului intervertebral;
- leziune osteolitica la nivelul coloanei posterioara a vertebrei L5 si la nivelul vertebrei S1, cu ruperea corticalei osoase si invazie inportanta foraminala, avand diametrul de 21/17mm, cu efect compresiv extrinsec asupra radacinilor L5 stanga si dreapta in portiunea intraforaminala.

La nivelul spatiului L4-L5
-discrete pensare a spatiului intervertebral;
- leziune osteolitica la nivelul apofizei transverse L4 si la nivelul pediculului drept, cu invazie foraminala si efect compresiv radicularL4 drept in portiunea intraforaminala;

La nivelul spatiului L3-L4
- spatiul intervertebral cu inaltime normala;
- discul vertebral etalat in contact direct cu sacul dural fara efect compresiv radicular.

La nivelul spatiului L2-L3
- spatiul intervertebral cu inaltime normala;
- discul vertebral etalat in contact direct cu sacul dural fara efect compresiv radicular.

La nivelul spatiului L1-L2
- spatiul intervertebral cu inaltime normala;
- discul vertebral etalat in contact direct cu sacul dural fara efect compresiv radicular.


Concluzii:
Determinari secundare multiple la nivelul corpilor vertebrali lombari, la nivelul aripilor iliace si la nivelul osului sacru, cu invazie intraforaminala si efect compresiv radicular la nivelul L4-L5 si L5-S1

DLP = 468 mGY* cm
BIU
8 Bunicul
8 Bunicul [65c]
26-07-2019, 18:34

Membru din 18-07-2017

Subiecte: 0

Comentarii: 65

Răspuns pentru (Gărgărița, Azi, ora 14:06:37):

Concret vă poate răspunde doar medicul oncolog care o face atunci când are timp. Cu dosarul medical al pacientului poate merge și un aparținător al acestuia la un medic oncolog, singurul care vă poate prescrie un tratament paliativ.
GIST, Prostată, Vezică
9 Gărgărița
9 Gărgărița [12c]
28-07-2019, 10:28

Membru din 25-07-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 12

Răspuns pentru (Bunicul, 26-07-2019, 18:34:37):

Așa o sa și facem, l-as chinui enorm sa-l mai duc și la oncolog. O sa merg sa văd dacă ma ajuta cu alt tratament! Multumesc!
BIU
10 RaulDuke
10 RaulDuke [7763c]
29-07-2019, 13:35

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Gărgărița, 28-07-2019, 10:28:15):


2 intrebari:
1- care este starea lui fizica actualmente?
2- are biopsie?
11 Gărgărița
11 Gărgărița [12c]
29-07-2019, 13:43

Membru din 25-07-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 12

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 13:35:03):


Nu a facut niciodata biopsie! Am presupus de la inceput ca este cancer de prostata, medici i-au propus sa faca biosie, dar a refuzat, si nici noi nu l-am incurajat sa o faca daca nu a vrut!

Starea lui este destul de grava in moentul asta. Se ridica pana la baie, doar cand este necare in rest are sonda urinara. Iar in rest nu se mai ridica din cauza durerilor. I trec durerile doar cu calmante, are unele pe baza de tramadol (pe care-l combina cu antinevralgic......nu stiu de unde combinatia asta pentru ca sigur nu i-a spus-o nici-un medic dar functionea iar pe mine ma bucura faptul ca fuctioneaza), si i-am mai luat eu acum Ultracod 500 care sambaa a parut ca functioneaza si asta. Il ajuta cateva ore pana se duce efectul!
BIU
12 Gărgărița
12 Gărgărița [12c]
29-07-2019, 15:51

Membru din 25-07-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 12

Intrebarea mea este :
- Ce fac atunci cand durerile nu se vor mai opri cu meicamentele pe care le am.....asta ma ingrozeste cel mai mult. Va spun sincer, mi-am pierdut orice speranta si acum incerc sa salvez doar ceea ce mai pot......
O sa-mi spuneti ca trebuie sa merg la un oncolog care sa analizeze toate documentele, si este corect....asa o sa fac, insa am aflat ca trebuie sa-l inscriu la un oncolog pe teritoriu judetului ....(asta insemana un oncolog din Calarasi), daca nu ma insel, sunt doar 2 oncologi in orasul Calarasi, si am toate sansele ca acesti domni doctori, sa nu fie extrem de impresionati de problema mea, sa-mi arunce o reteta cu niste calmante......calmante care poate nici nu o sa-l mai ajute foarte mult.
M-ar ajuta mai mult parerea unui om care stie sa-mi spuna la ce sa ma astept, care poate a trecut prin ceea ce trec eu acum, ce medicamente sunt mai ok, cum sa i le dau (pentru ca inteleg ca daca ai un calmant puternic si bun, ideal ar fi sa nu incepi cu ala pentru ca la un moment dat, nu-si mai fac efectul deoare organismul se obisnuieste cu ele). Spre exemplu, am tot citit despre "zometa" ...insa eu nu sunt medic, si daaaa o sa merg la medic, dar poate e bine cand ajung la medic sa am niste informatii, in cazul in care medicul nu o sa se "aplece" foarte mult asupra acestui subiect, sa stiu macar sa intreb eu.

Va multumesc tare mult !
BIU
13 RaulDuke
13 RaulDuke [7763c]
30-07-2019, 15:28

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Gărgărița, 29-07-2019, 15:51:41):


din pacate lucrurile nu sunt simple si in niciun caz nu se pot rezolva (sau nici macar ajuta prea mult) de pe urma unor discutii fata in fata. motivul pentru care trebuie mers la oncolog, dar altfel orice medic competent, este TOCMAI pentru ca solutiile medicale pretind UN CONSULT. nu din cauza (neaparat) a rautatii medicilor care, vezi doamne, ar putea rezolva orice problema la distanta, cu o bataie din palme, dar prefera sa te aduca pe la cabinet sa-ti ia spaga, idee populara azi, ci tocmai pentru ca fiecare om sanatos e diferit, dar cand intervine si o boala, problema devine absolut particulara si un bolnav, cu toate detaliile lui, trebuie evaluat individual de catre un specialist. altfel NU SE POATE. daca s-ar putea, nici n-ar mai exista spitale sau cabinete. imi e cu atat mai greu sa port aceasta discutie, cu cat stiu ca toate aceste probleme ar putea fi ameliorate, daca nu chiar rezolvate (cel putin o perioda de timp) doar daca ar accepta sa faca ce e de facut medical, adica in primul rand consultul la specialist, apoi biopsie apoi tratament anti-cancer si de durere concomitent, prescris de specialist, nu dupa ureche. in toata evidenta: un oncolog nici nu poate sa va prea ajute pana cand nu aveti biopsia, iar zometa nu I-ar linisti durerile. va rog sa reevaluati posibilitatea adresarii la un urolog pentru biopsie!
14 Gărgărița
14 Gărgărița [12c]
30-07-2019, 15:38

Membru din 25-07-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 12

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 15:28:29):

Devine aproape imposibil sa-l mai deplasam de acasa. Din pacate, deja nu se mai ridica din pat. Astazi i-am cumparat o toaleta mobila ca sa nu mai fie nevoit sa puna presiune pe picioare. Mi se pare incredibila evolutia acestor metastaze.....imi amintesc ca pe 17.06.2019 era destul de ok....acuza dureri de genuchi si coloana si l-am dus la doctor in ziua respectiva.....cam de atunci a inceput nebunia, sau hai sa spunem undeva la pe inceputul lunii iunie dar cu o durere suportabila si care trecea cu un calmant. Nu am stiut ca o sa se ajunga aici, poate altfel as fi procedat.
Are 92 de ani.....stimulator la inima....probabil acum probleme si cu rinichii din cauza metastazei osoase, purtator de sonda urinara permanent.....orice as incerca sa mai fac...nu o sa-i provoace decat o durere in plus. Credeti-ma....l-as duce oriunde cu orice risc daca as stii ca exista o speranta. In continuu il mint si-i spun ca are o hernie de disc si ca usor usor o rezolvam cat de cat...... Imi este groaza, deaia am si spus ca vreau doar sa ma organizez astfel incat sa nu sufere ....sau macar sa-i usurez durerile....
BIU
15 RaulDuke
15 RaulDuke [7763c]
30-07-2019, 19:50

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Gărgărița, Azi, ora 15:38:19):


imi pare rau sa aud. din pacate, inseamna ca nu prea sunt solutii. poate doar prin medicul de familie care poate sa vina acasa pentru consultatii si, eventual, o internare intr-un centru de ingrijiri palitive.
16 Gărgărița
16 Gărgărița [12c]
31-07-2019, 14:22

Membru din 25-07-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 12

Răspuns pentru (RaulDuke, 30-07-2019, 19:50:05):


Nu stiu ce sa spun cu medicul de familie....sunt sigura ca ar ajuta-o pe mama cu drag daca ar putea, dar noi nu prea mai avem nevoie decat de calmate si nu stiu ce ar putea dnl dr sa ne prescrie, dealtfel astazi a fost sa ii ia bunicului o trimitere catre oncologie si o adeverinta de pacient nedeplasabil, ca sa-l putem inscrie noi la oncolog, cat despre o clinica....bunicul meu are acea mentalitatea de om care stiu sigur ca isi doreste sa moara la el in casa.

Daca l-as mai interna undeva, la-s interna doar ca sa stiu ca nu-l mai doare nimic....insa nu stiu daca m-as ierta vreodata ca l-am lasat sa moara intr-un spital.
Am citit multe postari pe acest forum....multi au reusit sa obtina morfina pe baza de reteta, oare avem sanse sa obtinem morfina cu tratare la domiciliu? Auzisem ca lucrurile nu mai sunt asa simple si ca morfina o mai primesti acum doar in spital. Stiti ceva dnl dr. RaulDuke? Maine cred ca ajunge fratele meu la oncolog sa-l inscrie pe bunicul nostru.
BIU
17 Bunicul
17 Bunicul [65c]
01-08-2019, 09:26

Membru din 18-07-2017

Subiecte: 0

Comentarii: 65

Răspuns pentru (Gărgărița, 31-07-2019, 14:22:30):

V-am trimis un mesaj privat.
GIST, Prostată, Vezică
18 RaulDuke
18 RaulDuke [7763c]
05-08-2019, 12:01

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Gărgărița, 31-07-2019, 14:22:30):


nu vad de ce nu! morfina e un medicament pe care-l poate prescrie, practic, orice medic. tot ce presupune este ca un medic cu experienta in prescrierea lui sa consulte bolnavul, fie la spital, fie chiar la el acasa, si sa stabileasca daca intr-adevar aceste medicamente sunt indicate, ca apoi sa poata elibera o reteta speciala. nu recomand eliberarea retetei fara cunoasterea cazului unui pacient si fara o consultatie prealabila!
19 Gărgărița
19 Gărgărița [12c]
06-08-2019, 09:55

Membru din 25-07-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 12

Răspuns pentru (RaulDuke, 05-08-2019, 12:01:29):

Buna ziua,

Este destul de greu sa-l mai consulte un medic, bunicul mau locuieste intr-un sat, este foarte greu de deplasat, in sensul ca probabil i-as provoca niste dureri groaznice sa-l duc 50 km cu masina. Incercam sa-l inscriem la un doctor oncolog, insa pentru faptul ca a tot refuzat biopsia, se pare ca in lipsa acestei biopsii nu exista o analiza sa certifice cancerul primar (chiar daca el are CT-ul din care se vede clar metastaza osoasa). Din experientele citite aici pe forum, mi-am dat seama ca nu a fost o alegere buna sa nu-si faca o bipsie atunci cand putea, acum este destul de greu sa o mai facem. Nu stiu ce o sa facem, imi este foarte frica ca o sa se chinuie, asta-i teama mea cea mai mare.
Mai am o intrebare daca ma puteti ajuta!
La un moment dat, o sa-i cedeze ceva, plamanii, rinichii....inima. Si probabil asa se termina, intrebarea mea este: faptul ca are stimulator, ii tine inima mai mult decat daca nu ar avea acest stimulator? Imi iau totul in calcul, ma gandesc la fiecare pas, si teama mea cea mai mare inca de cand am aflat este aia ca el o sa se chinuie.....din cauza asta si ma chinui sa fac rost de medicamente si sa le am in cazul in care o sa aiba nevoie. In ultima perioada m-am to gandit la ce efecte are asupra lui faptul ca are acel stimulator.
Multumesc mult!
BIU
20 Gărgărița
20 Gărgărița [12c]
06-08-2019, 09:56

Membru din 25-07-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 12

Răspuns pentru (RaulDuke, 05-08-2019, 12:01:29):

Va multumesc tare mult pentru toate raspunsurile!
BIU
Răspunde la topic
20 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp