Interpretare buletin histopatologic

Secțiunea: Cancer pulmonar (bronhopulmonar, plamani)
2 comentarii 1
1 Catalina1979
1 Catalina1979 [0c]
17-07-2018, 18:28

Membru din 17-07-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 0

Buna ziua! Vă rog din suflet sa ma ajutati cu interpretarea analizei de biopszia bronsica.
Este vorba de socrul meu (73 ani). Astazi am primit rezultatul histopatologic.
Diagnostic: carcinom de tip non-small cell, posibil carcinom scuamos.
Descriere microscopica: Fragmente continand cartilagiu bronsica si mici placarde de celule epiteliale mari
cu citoplasma eozinofila si nuclei mari hipercromi, pleomorfi cu profil IHC: p63 si CK-AE1/ AE3 pozitiv,
TTF-1 si Vimentin negativ .
Vă rog frumos să mă ajutati pentru că nu inteleg daca este ceva grav sau vindecabil.
Vă mulțumesc anticipat pentru raspuns. Sunt disperată .
2 Bunicul
2 Bunicul [65c]
18-07-2018, 22:55

Membru din 18-07-2017

Subiecte: 0

Comentarii: 65

Răspuns pentru (Catalina1979, 17-07-2018, 18:28:48):

Bună seara!
Disperarea nu vă ajută cu nimic ba din contră. Pe acest forum este un singur medic oncolog care in timpul său liber ajută gratuit cu sfaturi profesioniste pe cei care pun intrebări. De ceva vreme nu mai e activ, poate-i ocupat, poate e in concediu. Eu sunt un pacient dar care nu am acest tip de cancer descoperit la biopsie tatălui dumneavoastră. Nici doctorul Raul Duke nu vă poate ajuta prea mult atât timp cât nu cunoaște istoricul pacientului. Probabil ați fost la un pneumolog care a indicat o biopsie bronșică dintr-o probabilă tumoră detectată probabil la un CT/RMN. Cu acest rezultat mergeți la ce care v-a indicat biopsia și la cel care a făcut-o dacă sunt persoane diferite. Funcție de datele pe care aceștia le dețin vor face o stadializare a bolii și abia apoi se va decide impreună cu un oncolog calea de urmat. Intervenție chirurgicală , precedată sau urmată de radioterapie și sau chimioterapie sau alte combinații ale acestora. E posibil ca pentru a lămuri exact tipul de cancer să primiți indicația de a efectua o analiză imunohistochimică a probelor recoltate la biopsie
Poate e printre noi un alt pacient care a avut o problemă asemănătoare și care vă poate da și alte detalii dar, după părerea mea, tot neconcludente la acest moment.

Aveți mai jos cateva informații despre tipurile de cancer pulmonar.
Exista mai multe tipuri diferite de cancer pulmonar. Cele mai frecvent intalnite sunt urmatoarele doua tipuri:
Cancer pulmonar fara celule mici (Non-small cell lung cancer, NSCLC), care este tipul cel mai frecvent intalnit (aproximativ 75% dintre cazuri);
Cancer pulmonar cu celule mici (Small cell lung cancer, SCLC);
Aceste doua tipuri de cancer pulmonar raspund diferit la schemele de tratament administrate. De aceea cel mai potrivit tratament pentru boala dumneavoastra va depinde de tipul de cancer pulmonar de care suferiti.
Cancerul pulmonar fara celule mici
In functie de tipul de celule, exista cateva tipuri diferite de cancer pulmonar fara celule mici:
Adenocarcinomul - apare mai frecvent la femei, in special la cele fumatoare si poate sa se insoteasca de acumulari de mucus/sputa in caile respiratorii mici.
Carcinomul scuamos (carcinomul epidermoid) - apare mai frecvent la barbati si la varstnici de ambele sexe dar este rar la nefumatori. Apare ca o masa de celule cu consistenta ferma si este intalnita in caile aeriene mari. Dintre tumorile pulmonare , acest tip de cancer pulmonar este cel mai frecvent tip operat.
Pentru a decide cel mai potrivit tratament trebuie facuta stadializarea tumorii, care pentru cancerul pulmonar fara celule mici se face astfel:
Stadiul I: Cancerul este prezent doar intr-o parte a plamanului.
Stadiul II: Cancerul este raspandit la ganglionii limfatici sau la tesuturile din vecinatate (ex.perete toracic).
Stadiul III: Cancerul s-a raspandit in piept si in general cuprinde ganglionii limfatici mari.
Stadiul IV: Cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului (ex.ficat sau oase).
Cancerul pulmonar cu celule mici
Foarte rar la nefumatori, acesta este cauzat de celule mici rotunde care formeaza excrescente de obicei in caile aeriene mari. Acest tip de cancer pulmonar are celule care de inmultesc si cresc foarte repede si este adesea raspandit in ganglionii limfatici si/sau alte organe la momentul diagnosticului.
Alte tipuri de cancer pulmonar
Mezoteliomul - este asociat frecvent cu un istoric de expunere la azbest. Afecteaza in general barbatii in varsta si pot sa treaca 35-40 de ani de la prima expunere la azbest pana la momentul aparitiei cancerului.
Carcinoidul - este un tip rar de tumora a plamanului (1-2% dintre toate cancerele pulmonare). Este mai frecventa la tineri iar majoritatea pacientilor nu au simptome la momentul diagnosticului.
Tratamentul depinde de marimea, tipul si stadiul tumorii si de asemenea de starea dumnevoastra de sanatate. Medicul va decide cel mai potrivit tratament care are cele mai putine reactii adverse si este cel mai eficace pentru dumneavoastr.
In cazul in care cancerul nu este raspandit in organism (stadiile I si II), indepartarea chirurgicala a tumorii este cea mai intalnita si cea mai completa forma de tratament pentru cancerul pulmonar fara celule mici. Operatia trebuie luata in calcul pentru toti pacientii in aceste stadii, iar daca aceasta nu este indicata, pacientul trebuie informat de ce interventia chirurgicala nu este o optiune pentru el.
Daca boala este extinsa si pacientul nu poate fi operat atunci sunt indicate radioterapia si chimioterapia (singure sau asociate) pentru a controla simptomele si a reduce dimensiunile tumorii.
Chimioterapia este un termen general folosit pentru a descrie tratamentul medicamentos pentru cancer. Medicamentele utilizate vor distruge celulele canceroase si vor afecta mai putin celulele normale. Exista mai multe tipuri de chimioterapice care pot fi folosite singure sau in diverse combinatii.
Radioterapia este un termen general care descrie tratamentul cancerului cu ajutorul razelor X. El consta in directionarea nedureroasa a unui fascicul de particule cu energie mare pe zonele care necesita tratament. Radioterapia distruge celulele tumorale si poate fi folosita singura sau in asociere cu chirurgia si/sau chimioterapia. In ultimii zece ani, medicina a progresat prin aparitia de tratamente care ofera noi sperante pacientilor, prin urmarirea anumitor tinte moleculare bine definite.
http://www.roche.ro/home/roche-romania/divizia-de-farmaceutice/arii-terapeutice/cancerul/cancerul-pulmonar.html
GIST, Prostată, Vezică
Răspunde la topic
2 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp