Carcinom epidermoid nekeratinizat cu celula mare

Secțiunea: Interpretare analize si examen anatomopatologic
2 comentarii 1
1 Lie Tudor
1 Lie Tudor [0c]
16-06-2012, 00:47

Membru din 16-06-2012

Subiecte: 1

Comentarii: 0

Buna seara,

As vrea sa ma ajutati cu cateva lamuriri legate de acest diagnostic: `carcinom epidermoid nekeratinizat cu celula mare". Prietena mea are 43 de ani si a fost diagnosticata acum o saptamana cu aceasta tumoare. I s-a spus doar ca este `cancer de col uterin` si ca trebuie sa mearga la Fundeni la camera de garda. Diagnosticul a fost pus in Spitalul Filantropia.
Exista posibilitatea sa ii comunic ce inseamna? ma intreaba daca si cat mai are de trait?
Nu i s-a spus in ce stadiu este cancerul si ce o sperie mai mult este ca nu stie ce se intampla in continuare?
La ce analize sau investigatii va fi supusa?
Am cautat ce google cate ceva, dar nu am gasit ceva specific cautarii. Imi imaginez ca fiecare tratament este diferit, in fct de stadiu, ca se urmeaza un protocol...de aceea i-a comunicat ca ar fi bine sa mearga la un medic oncolog care sa se ocupe de ea, sa o ia in evidenta. Se face un dosar in acest sens? Intreb pentru ca o ajut cat pot, dar este un caz social, care pana sa detina posibilitatea financiara de a achita prin resurse proprii medicametele si investigatiile e posibil sa fie prea tarziu.
Un link sau cateva link-uri organizatorice m-ar ajuta.
Va multumesc
Lie
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7763c]
16-06-2012, 00:47

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

nu te duce in directia cu "sa-si plateasca din banii proprii investigatii si tratamente" si nu stiu ce. tratamentul in romania e gratuit. tot ce trebuie sa faca este sa aiba o asigurare medicala in romania, respectiv un medic de familie care sa-i dea un bilet de trimitere spre oncologie si nimic mai mult. daca NU are, e important sa isi faca si nu este un lucu prea greu... trebuie platita cotizatia pe ultimele 12 luni, care nu totalizeaza mai mult decat cateva sute de lei, iar apoi sa-si gaseasca repede un medic de familie.

din pacate nu putem sa iti dam informatii mai multe sau mai detaliate despre ce are ea si in nici un caz lucruri legate de prognostic, nici macar de ce tratament ar trebui sa faca, pentru ca, intr-adevar, toate acestea tin de STADIUL cancerului cu care a fost diagnosticat. pentru asta trebuiesc facute niste mici investigatii, pe care stie medicul sa le ceara (eventual oncologul): colposcopie, ecografie abdominala si pelvina, radiografie pulmonara, eventual si un CT de torace, abdomen si pelvis, daca boala este ceva mai avansata; apoi trebuie facuta (desi banuiesc ca are) o BIOPSIE. desigur ca se vor face si niste analize de sange de rutina.

dupa toate acestea se stabileste STADIUL (de la I la IV), care cu cat e mai mic, cu atat e mai bine; variantele de tratament dupa aceea includ CHIRURGIE, IRADIERE, CHIMIOTERAPIE, TRATAMENT SIMPOTMATIC sau diverse combinatii intre acestea, fiecare cu diferite asteptari si cu indicatii specifice; repet insa, aceste se decid numai dupa ce se stabileste STADIUL si tot cadrul clinic, deci e nevoie de consultatie si de examenele amintite mai sus.

miscati-va repede pentru treaba cu asigurarea, pentru ca NU TREBUIE PIERDUT TIMP. aceste boli nu evolueaza de pe o zi pe alta, dar chiar si 3-4 saptamani pot lasa loc de progresie a bolii, care sa insemne diferenta intre vindecare si imposibilitatea de vindecare. dupa ce ati luat rapid de tot acea trimitere de la medicul de familie, va duceti cu ea la un ONCOLOG DE TERITORIU care sa va ia in evidenta; acesta e un oncolog de policlinica/sector care poate sa va indrume mai departe; probabil ca trebuie sa mergeti intr-un centru/spital mai mare, care are inclusiv RADIOTERAPIE si ONCOLOGIE si evident, necesar, si chirurgie ginecologica sau generala. din pacate pe la toate aceste sectii/spitale, se sta la coada si se asteapta foarte mult, pentru ca sunt foarte multi bolnavi, unii mai gravi decat altii si alta solutie nu exista. inarmati-va deci si cu rabdare! puteti incerca la Fundeni, dar o alternativa foarte buna pot fi si spitale mai mici, dotate la fel cu ce am zis, un exemplu fiind spitalul coltea, tot din bucuresti, chiar mai central decat fundeniul. variante mai sunt spitalul militar sau elias, si ele cu sectie de radioterapie.

nu mai stati pe ganduri ! va urez mult succes si va astept sa reveniti cu vesti! dar miscati-va rapid, fie si doar ca sa aflati exact cum sta treaba cu boala/stadiul si ce poate fi facut !
Răspunde la topic
2 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp