carcinom bronhopulmonar

Secțiunea: Cancer pulmonar (bronhopulmonar, plamani)
4 comentarii 1
1 Marius
1 Marius [1c]
06-08-2014, 12:23

Membru din 06-08-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 1

Buna ziua,

De curand fratele meu ( 27 de ani ) a fost diagnosticat ca avand un carcinom bronhopulmonar.

In urma unui control de rutina ( printre care si o radiografie) i s-a descoperit o pata pe plaman ce s-a dovedit a fi o tumoare. In urma unei bronhoscopii i s-a comunicat ca biopsia are un aspect tumoral nediferentiat fiind neconcludenta si sa faca un IHC dar sa se si opereze. In data de 10.07 s-a operat la spitalul floreasca unde i-a fost scos lobul mediu. Pe biletul de iesire sunt trecute urmatoarele specificatii: proces de condensare lob mediu prin obstructie endobronsica; microadenopatii mediastinale, iar la examenul extemporaneu - tumora neuro-endocrina.
Tumoarea extrasa a fost trimisa la analiza catre Insitutul Victor Babes si catre dl dr. Florinel Pop. De la Institul Victor Babes rezultatul a fost astfel:
- histopatologic: fragment tumora pulmonara constituita din proliferare de celule cu aspect epitelioid dispuse in plaje celulare si structuri papilare, pleomorfism nuclear focal; foarte rare mitoze; necroza tumorala absenta; tumora prezinta o componenta endobronsica si arii de aspect infiltrativ.
- imunohistochimic: VIM pozitiv in celule tumorale, EMA pozitiv in celule tumorale, Ck 19 pozitiv in celule tumorale; CK34BetaE12 pozitiv in celule tumorale; CROMO negativ; SYNAPTO negativ, CD56 negativ, TTF1 negativ, HMB45 negativ, CD34 negativ, LCA negativ, Bcl2 negativ, CD30 negativ, TdT negativ, CD5 negativ, P63 negativ, CD68 negativ, PGR negativ, S100 negativ, Ck7 negativ, Ck20 negativ, Ki67 pozitiv 5-10% in celule tumorale

Din parte dr. Florinel Pop markerii testati au fost astfel: TTF 1 negativ, Napsin A negativ, CK 34beta E 12 pozitiv difuz in celule tumorale, CK 5 pozitiv difuz in celule tumorale, KI67 index nuclear de 25% iar concluziile au fost: aspecte histopatologice si IHC sustin diagonosticul de carcinom cu celule scuamoase nekeratinizat de tip papilar, G3.

V-as ruga in primul rand daca se poate sa-mi faceti o interpretare cat mai comprehensiva a acestor rezultate pentru ca sunt cateva lucruri care nu le inteleg, cum ar fi: de ce sunt trecute pe biletul de iesire din spital, pana la efectuarea IHC-ului acele microadenopatii mediastinale si ce reprezinta acestea, la fel ca si utilizarea termenului de tumora neuro endocrina; de ce indexul KI67 este intr-o parte de 5-10% iar la celalat apare ca fiind de 25% ( ceea ce indica un grad mai ridicat de agresivitate). Exista posibilitatea ca o parte din celulele cancerigene sa se fi extins in corp? ( pe buletinul de examen histopatologic este trecut extensie tumorala in lumenul ramificatiilor bronhiei principale.embol tumoral in vas sanghin (venos) de calibru mare ).

Avand in vedere ca nu a fumat niciodata, nu a lucrat in mediu toxic, nu a consumat bauturi alcoolice, a dus un regim de viata normal, putem lua in considerare ca si cauza factorii genetici?

Stiu ca sunt foarte multe intrebari, dar astept cu interes raspunsul dumnevoastra si recomandarile ( vorbim totusi de o persoana foarte tanara)

Multumesc,
Marius
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7763c]
06-08-2014, 13:17

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Marius, Azi, ora 12:23:57):


- microadenopatii mediastinale inseamna ca au fost vazuti ganglioni posibil afectati, fie pe vreun CT facut inainte de operatie fie altceva; evident, cel putin cativa ganglioni, trebuiau scosi atunci, cu ocazia operatiei; de ce nu s-a facut asta, trebuie intrebat chirurgul;
- notiunea de "tumora neuroendocrina" reprezinta un tip de cancer care poate fi situat si in plamani; se trateaza, in mare, ca un cancer pulmonar; totusi aici diagnosticul pare sa fie de "carcinom scuamos" nu neuroendocrin.
- este posibil ca, de la un examinator la altul, sa existe diferente intre valoarea Ki67, care este un test bazat pe o coloratie, care ulterior e apreciata de un ochi uman; interpretarea definitiva este ca e vorba de o tumora cu un grad mediu de agresivitate, dupa parerea mea, in contextul celor 2 examene;
- da, exista posibilitatea ca acest cancer sa se fi extins, ca la orice cancer, motiv pentru care ar fi util sa se fi scos ganglionii suspecti din mediastin; la fel, esential era un examen CT inainte de operatie, ba chiar un examen PET/CT, avand in vedere cat este de tanar; nu vad o stadializare, nici patologica nici pe examen CT, iar medicii deci, incepand de la chirurg, trebuiesc intrebati: CE STADIU E/A FOST ?
- da, poate fi luata in considerare un factor genetic, dar nu exista destule date in literatura de specialitate spre indicatii de testari suplimentare aici, din pacate. foarte probabil ar trebui sa faca chimioterapie.
3 Marius
3 Marius [1c]
06-08-2014, 16:23

Membru din 06-08-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 1

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 13:17:33):


In primul rand va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra rapid in aceasta problema.

Chirurgul care l-a operat, cum am spus era de la spitalul Floreasca iar lipsa de informatii oferite de dansul o pun pe seama lipsei de experienta in acest tip de problema ( initial am vrut sa-l operam la Marius Nasta la dl prof dr. Ioan Cordos, dar dansul intra in concediu pentru o luna si nu am vrut sa asteptam atat de mult). Insa dupa operatie am intrebat chirurgul care l-a operat daca a mai vazut si altceva in cadrul interventiei si mi-a transmis ca nu a observat alti ganglioni.
Ultimul CT l-a facut in 30.05.2014, atunci intr-adevar la concluzii erau trecute microadenopatii mediastinale, insa nu nimeni nu ne-a oferit o explicatie cu privire la ele( nici nu am intrebat, ce-i drept).

In ceea ce priveste stadiul (gradul), parerile au fost impartite, anume: cineva a sustinut ca este gradul 1B, iar altcineva gradul 2A. In momentul de fata a inceput tratamentul citostatic, la dl dr, oncolog Dediu de la IOB, iar in discutiile avute cu doamna Victoria Asanache ( director executiv la Fundatia Renasterea) dansa a considerat ca esti mai putin relevant pt pacienti gradul, fiind mai important tipul de citostatic ( el il face pe cel mai usor ).

V-am intrebat de posibilitatea cauzelor genetice in conditiile in care tatal meu a murit de cancer pulmonar la 46 de ani, tatal lui de acelasi tip de cancer iar mama ( bunica mea) de cancer la colon. Consider astfel ca exista o predispozitie catre cancer ( asta nu inseamna neaparat ca o sa am si eu sau altcineva din familie).

V-as ruga daca imi puteti oferi mai multe detalii despre acest tip de carcinom scuamos nekeratinizat de tip papilar si cum se diferentiaza de alte tipuri ale cancerului pulmonar.
De asemenea, v-as ruga sa-mi comunicati, din punctul dvs de vedere, care ar fi rata de supravietuire intr-un astfel de caz.

Multumesc,
Marius
4 RaulDuke
4 RaulDuke [7763c]
07-08-2014, 09:05

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (Marius, 06-08-2014, 16:23:04):


sunt convins ca informatii din acestea teoretice si generale poti gasi pe internet mai multe decat pot eu sa furnizez aici.

despre IB sau IIA, e vorba de STADIU, nu de grad. iar stadiul histopatologic, adica cel mai concludent si definitiv, ma tem ca va ramane necunoscut pana una alta, caci nu s-au scos ganglioni. ma scuzati, dar relativ la exprimarea chirurgului cum ca nu a vazut "alti ganglioni"... care altii ? nu pare sa fi scos niciunul. sau nu a identificat histopatologul niciunul ? singurul lucru intr-adevar de facut aici este chimioterapia, in speranta ca va fi eficienta. cu privire la ce tratament faceti, etc, consider ca nu puteati gasi in romania maini mai competente si minte mai clara decat a doctorului Dediu (cel mult cam la fel), este un om care stie ce face si care mai are si experienta in mod deosebit pe cancerul bronhopulmonar. sper sa va intelegeti bine cu dansul! despre "rata de supravietuire", iarasi, ma tem ca nu se pot face prognosticuri, datorita lipsei stadializarii ganglionilor. daca presupunem ca nu au fost ganglioni invadati, atunci el e practic vindecat, sau cu sanse de vindecare de in jur de 90%. daca insa exista ganglioni, mai ales daca nu au fost scosi, prognosticul e mult mai rau, recidiva fiind practic o garantie si doar o chestiune de timp. nu putem decat sa facem maximul accesibil, adica chimioterapia si urmarirea conform oncologului, si sa speram la ce e mai bine.

mult succes!
Răspunde la topic
4 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp