cancer testicular

Secțiunea: Cancerul de testicul (tumorile testiculare)
4 comentarii 1
1 gabi_loo
1 gabi_loo [0c]

Membru din 01-01-2014

Subiecte: 1

Comentarii: 0

Fratele meu a fost diagnosticat cu cancer testicular.Deoarece este plecat in strainatate si nu exista o buna comunicare intre noi cum as putea afla mai multe despre boala? Accept orice sfat.Multumesc.
2 musaraf
2 musaraf [9c]

Membru din 01-01-2014

Subiecte: 0

Comentarii: 9

Buna ziua.
Cancerul testicular apare mai ales la barbati tineri, sub 35 de ani.
Practic, dupa ce se face o ecografie care arata masa tumorala, se face operatia (orhiectomie radicala). Se face la un singur testicul, daca tumora este la unul singur. Celalalt, care ramane, produce de obicei suficient testosteron pentru toate functiile normale. Daca tumora este bilaterala, trebuie eliminate ambele testicole, si apoi tratament cu Testosteron.

Se face CT abdominal, sa se vada daca tumora a ajuns la ganglionii abdominali, si radiografie pulmonara sa se verifice daca sint atinsi plamanii.
Apoi se face examen histologic si se vede ce tip de tumora este, seminom (raspunde bine la radioterapie) sau non-seminom (raspunde la chimioterapie). In functie de stadiu, se mai poate face o operatie care scoate ganglionii abdominali (se poate si laparoscopic).
Radioterapia, chimioterapia si a doua operatie (cea pentru ganglioni), pot sa se faca sau nu, in functie de rezultate.

Se masoara markerii tumorali (AFP, HCG, LDH) si se urmaresc in timp.

Cancerul testicular este una dintre cele mai tratabile forme de cancer, daca este descoperit in stadiile I sau II, rata de supravietuire la 5 ani este cam de 95%.
Un grafic cu o curba de supravietuire este aici:
http://info.cancerresearchuk.org/images/gpimages/cs_sur_f4.10
se vede cum, si la 10 ani de la diagnostic, in jur de 97% din pacienti au supravietuit, si foarte probabil ca boala nu a mai reaparut nici dupa aceea.

Numai bine!
3 musaraf
3 musaraf [9c]

Membru din 01-01-2014

Subiecte: 0

Comentarii: 9

Important:
cele mai multe cazuri de re-aparitie a tumorii sint din cauza neglijarii controalelor periodice. TREBUIE urmarit cu atentie si dupa operatie, daca pana la 3 ani nu recidiveaza, practic este vindecat, dar oricum trebuie urmarit !!
4 Maria27
4 Maria27 [8c]
30-05-2017, 14:47

Membru din 30-05-2017

Subiecte: 0

Comentarii: 8

Buna ziua!
Fratelui meu in vartsa de 25 de ani i s-a unflat un testicul, si-a facut analizele la sange si i-au iesit urmatoarle valori Beta hCG Ser, metoda CMIA, Architect ABBOTT = 237.05 mUI/mL interval de referinta < 5 mUI/mL, Alfa fetoproteina Ser, metoda CMIA, Architect ABBOTT =270ng/mL interval de referinta 0.89 - 8.78 ng/ml. asta inseamna ca are cancer testicular sau poate fi doar vericocel??? iar pe concluziile pe care l-ea tras radiologul dupa ce a facut radigrafia zice ca are varicocel grad 2 si nu prezinta nodul tumoral si restul sunt cum ar trebui sa fie. imi este foarte teama pentru el.
Răspunde la topic
4 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp