Cancer pulmonar, Carcinom scuamos keratinizant slab diferentiat (G3), T1cN2M0

Secțiunea: Cancer pulmonar (bronhopulmonar, plamani)
4 comentarii 1
1 ConstantinC
1 ConstantinC [0c]
11-04-2022, 11:55

Membru din 11-04-2022

Subiecte: 1

Comentarii: 0

Buna ziua,

Urmaresc activitatea de pe acest forum de cateva saptamani, de cand tatal meu a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. :(

Este in evidenta unui medic oncolog si de maine va incepe chimioterapia de inductie (4 cicluri), urmata de radioterapie. Pana aici, drumul a fost destul de anevoios, cu analize, examene si opinii medicale diferite (operabil, ne-operabil, etc.). Orice sfat, daca v-ati mai confrunat cu o situatie similara ar fi binevenit.

Scurt istoric:
Pacient: 70 de ani, operat in urma cu aprox 3 ani de inima (bypass) si in urma cu aprox 2 ani montare de stent;
Stare generala: relativ buna, dinamic (de o saptamana slabit, febril, fara pofta de mancare, senzatii de voma, etc.). Prezenta tuse sporadica, consulturi periodice cardiologie+pneumologie, turea a fost pusa pe seama istoricului medical (operatie de inima, mediu de lucru, fost fumator, etc.).

La mijlocul lunii februarie, in urma unui consult de rutina (Co-Vid 19) rezultatul CT-ului (torace nativ) a fost:
Nodul tisular spiculat de 13/18/16 mm, situat parahilar in lobul superior drept, cu extensie transcizurala in lobul inferior;
Fara alti noduli pulmonari stangi sau drepti cu aspect secundar. Fara condesari pulmonare acute. Fara adenopatii mediastinale. Hilul drept nu poate fi corect apreciat pe achizitia low-dose nativa.
Fara lichid pleural sau pericardic.
Fara noduli suprarenalieni.
Modificari degenrative incipiente dorsale.

Concluzii:
Nodul spiculat de lob superior pulmonar drept, suspect de malignitate, ce necesita consult pneumologic, confirmare histopatologica si consult oncologic.
Fara leziuni active evocatoare co-vid.

La inceputul lunii martie, la recomandarea unui medic pneumolog s-a efectuat bronhoscopie (las mai jos rezultatul primit ulterior):

CITOLOGIE MEDIU LICHID Specimen analizat: Aspirat bronsic
Diagnostic histopatologic: Frotiuri compuse din frecvente neutrofile, rare limfocite, frecvente macrofage alveolare si siderofage, celule bronsice descuamate intens reactive, rare celule scuamoase superficiale de aspect obisnuit si rare celule scuamoase metaplazice atipice, dar insuficienete pentru a sustine un diagnostic de malignitate.
Concluzie: Frotiuri cu astipii ce ridica suspiciunea de malignitate.

Diagnostic clinic: Tumora pulmonara dreapta
Specimen analizat: Biopsie endobronsica
Descriere microscopica: Materialul primit a fost prelucrat si examinat in totalitate, acesta fiind alcatuit din fragmente biopsice de mucoasa bronsica ce prezinta in stroma o proliferare tumorala maligna compusa din celule tumorale de aspect epitelial, de talie medie, rotund-ovalare sau poligonale, cu citoplasma palid eozinofila, redusa si pe alocuri moderata cantitativ si nuclei mari, de un pleiomorfism marcat, intens hipercromi, pe alocuri veziculosi, unii cu cate un nucleol proeminent central. Activitatea mitotica este crescuta, identificandu-se si figuri mitotice atipice. Celulele tumorale se dispun in placarde solide si realizeaza ocazional focare de keratinizare intracelulara. Stroma tumorala prezinta redusa desmoplazie si redusa reactie limfocitara peritumorala. Sunt prezente focare microscopice de necroza tumorala. Nu se identifica imagini certe de invazie angiolimfatica sau infiltrare perinurala in limita materialului examinat.

EXAMEN HISTOPATOLOGIC p63- pozitiveaza intens, difuz celulele tumorale CK7- negativ, cu martor intern pozitov TTF1- negativ, cu martor intern pozitiv
Diagnostic histopatologic: Aspectul histologic descris corespunde unui Carcinom non-small cell, al carui profil imunohistochimic cadreaza cu un Carcinom scuamos keratinizant slab diferentiat (G3), in limita materialului examinat, cu origine primara cel mai probabil pulmonara in context clinic ). C:34 M:8071/3
NOTA: PDL1, ALK si EGFR sunt in lucru si vor face obiectul unor rezultate ulterioare.

Medicul pneumolog si de chirurgie toracica pledau pentru interventie chirurgicala. Dat fiind totusi istoricul medical al tatalui meu, a consultat evident si niste medici oncologi (pentru a avea totusi mai multe puncte de vedere) care pledau astfel:
1. Pentru a astepta analizele in lucru (PDL1, ALK si EGFR) pentru stabilirea tratamentului oncologic;
2. Tratament chimioterapie + radioterapie (concomitent);
3. Chimioterapie, urmata de radioterapie.

Suplimentar, s-au efectuat urmatoarele:
RMN cerebral (20.03.2022):


REZULTAT Pe ansamblul secventelor efectuate:

• Fara sindrom de masa, fara sindrom de angajare.
• Cateva mici leziuni demielinizante in substanta alba subcortical frontal bilateral, cu aspect nespecific
• Fara ischemie recenta sau semirecenta: fara hipersemnal B1000 in difuzie.
• Giratii corticale si cerebeloase moderat accentuate difuz; vai sylviene largi
• Sistem ventricular cu dimensiuni usor crescute, simetric. Cavum septul pellucidum si cavum vergae prezente.
• Fara semne de hemoragie recenta sau veche la nivelul parenchimului cerebral
• Fara colectii subdurale sau extradurale.
• Structuri mediene cu topografie pastrata.
• Regiune selara si orbitala fara modificari IRM
• Fara priza de contrast cu caracter patologic la nivelul parenchimului cerebral.
• Secventa milimetrica pe fosa posterioara: fara conflicte vasculonervoase, fara masa in fosa posterioara. Fara anomalii de semnal ale urechii interne si ale celulelor mastoidiene.
• Sinusurile fetei normal aerate. Deviatie de sept osos nazal spre stanga.
• Fara anomalii de semnal osteodiscal cervical superior.

CONCLUZII: Cateva mici leziuni demielinizante frontal bilateral, cu aspect nespecific, de tip microangiopatoic Modificari de atrofie cerebrala Fara det sec cerebrale

PET-CT (22.03.2022):

Istoric: Nodul pulmonar lob superior drept recent diagnosticat imagistic. Evaluare PET-CT preterapeutica.
Investigatii:
PET-CT: Examinari imagistice precedente: Examen IRM cerebral 20.03.2022 Scanexpert Examen CT 10.02.2022 RMN-diagnostica
Tehnica examinare PET-CT: S-a efectuat scanare PET-CT de la nivelul vertexului pana in 1/3 proximala a coapselor la 60 de minute dupa injectare iv a 232 MBq F18-FDG si ingestia unei substante de contrast organoiodate diluata 1/10; achizitii axiale CT de 2.5 mm si reconstructie in plan sagital si coronal.
Descriere: Cap si gat: Nu s-au vizualizat anomalii de fixare a radiotrasorului la nivel cerebral; captare simetrica, fiziologica, la nivelul ambelor emisfere cerebrale. In regiunea cervicala nu se deceleaza fixare cu caracter patologic la nivelul faringelui, laringelui, glandelor salivare si glandei tiroide. Imagini limfoganglionare perijugulare superioare bilaterale, minim captante pentru radiotrasor, cel mai probabil cu substrat inflamator in contextul patologiei dentare cunoscute. Nu se evidentiaza alte adenopatii active metabolic la nivelul statiilor ganglionare cervicale bilateral.
Torace:

Leziune pulmonara pseudonodulara, neregulat conturata, hipercaptanta pentru radiotrasor, situata in segmentul dorsal al lobului superior drept; aceasta are diametre axiale de 22/16 mm, cranio-caudal de 25 mm si SUV lbm = 8.27. Fara alte leziuni nodulare pulmonare bilaterale active metabolic. Micronoduli pulmonari inactivi metabolic, situati subpleural in segmentele dorsale ale lobilor superiori, Fowler bilateral, segment medial lob mediu si antero-bazal bilateral, de maxim 6 mm (segment Fowler drept). Adenopatii active metabolic situate paratraheal inferior (diametre de 17/10 mm si SUV lbm = 4.48) si hilar pulmonar drept (SUV lbm = 5.61). Fara revarsat lichidian pleuro-pericardic.
Abdomen si pelvis: Glande suprarenale cu morfologie in limite normale si captare fiziologica a radiotrasorului. Ficat de dimensiuni normale, structura omogena CT nativ si captare fiziologica a radiotrasorului; fara leziuni focale hipercaptante pentru F18-FDG. Pancreas, colecist, splina fara anomalii de captare a radiotrasorului. De mentionat prezenta unor calcificari punctiforme difuze pe fata diafragmatica a splinei, fara sa asocieze captare patologica a radiotrasorului. Nu s-au evidentiat adenopatii active metabolic in regiunea abdomino-pelvina. Tract gastrointestinal cu fixare in limite normale a F18-FDG. Pe fondul unei ateromatoze calcificate difuze aorto-iliace, se constata o dilatatie anevrismala a aortei infrarenale, cu calibru de 32/28 mm. Excretie fiziologica a radiotrasorului la nivelul sistemului colector renal bilateral si al vezicii urinare. Prostata de dimensiuni normale, fara anomalii de fixare a F18-FDG.
Musculoscheletal: Nu se constata leziuni hipercaptante pentru F18-FDG la nivelul structurilor osoase scanate. Fire de cerclaj sternale post bypass aorto-coronarian. Traiecte de fractura vicios consolidate la nivelul arcurilor costale laterale C VI si C VII de partea dreapta. Modificari degenerative vertebrale toraco-lombare.

Fara leziuni hipercaptante la nivelul partilor moi scanate.
Concluzii: Formatiune tumorala pulmonara lob superior drept si determinari secundare ganglionare mediastino-hilare pulmonare - leziuni active metabolic. Stadializare PET-CT: T1CN2M0.
Doza efectiva: 4.4 mSv. DLP: 1616 mGy/cm


Intre timp, au sosit si rezultatele PDL1, ALK si EGFR

PDL-1 Specimen analizat: Bloc Santomar nr 12229/22
Rezultat: Diagnostic histopatologic: carcinom pulmonar scuamos G3 Specimen: biopsie bronsica Tratament oncologic anterior: nu Tip de material analizat: FFPE; tumora primara Celularitate tumorala: 50%
Testare PD-L1 (SP263, Roche, Ventana-aparat automat Ventana BenchMark Ultra )
Rezultat: Expresie in T (T790M) sau insertiilor de la nivelul exonului 20, care stimuleaza activitatea receptorului si scad eficienta TKI.
Intr-un numar foarte mic de cazuri pot aparea rezultate fals pozitive sau fals negative datorate conditiilor de recoltare si/sau transport.

ALK
ALK (D5F3) CDx - reactie absenta in celulele tumorale (control extern pozitiv).
ALK (lg Nec) - reactie absenta in celulele tumorale.

Maine are prima sedinta de chimioterapie (nu deduc exact din scrisoarea medicala "schema"), vor fi 4 cicluri (cu pauza de o saptamana la 2 saptamani) urmata de radioterapie. Date fiind cele de mai sus, as aprecia orice sfat/punct de vedere.

@RaulDuke: Mentionam ca am urmarit destul de intens forumul si am apreciat deschiderea de care ati dat dovada si sfaturile la aproape fiecare topic. Daca ati putea si pentru cazul mentionat mai sus sa emiteti un punct de vedere, as aprecia enorm.

Cu stima!
Multumesc!
2 Hope22
2 Hope22 [1c]
14-12-2022, 16:00

Membru din 14-12-2022

Subiecte: 0

Comentarii: 1

Răspuns pentru (ConstantinC, 11-04-2022, 11:55:53):


Buna,

Din pacate, la fel ca si tine, exact aceleasi motive m-au determinat sa devin membu activ pe acest forum. Imi pare rau pentru dificultatile cu care se confrunta familia ta, si INTELEG.
Nu am un sfat, nici expertiza medicala pentru a raspunde, insa doream doar sa stiu cum au evoluat lucrurile - pentru a ma pregati mental si logistic pentru ceea ce trebuie sa urmam si noi, ca pasi, in linii mari, pentru tatal nostru.

Toate cele bune!
3 Paul-Oncohelp
3 Paul-Oncohelp [69c]
16-12-2022, 15:33

Membru din 30-09-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 69

Răspuns pentru (ConstantinC, 11-04-2022, 11:55:53):

Buna ziua,

Daca se opereaza cancerul pulmonar o decide specialistul de chirurgie toracica, nu oncologul. In cancerul pulmonar, oncologul trateaza ce nu se poate opera sau ce este in stadiu IV. Acum, am vazut ca s-a decis deja ca se va merge pe tratament oncologic, de ce nu se face radiochimioterapie concomitenta? (chiar asa de rau este pacientul din punct de vedere respirator?!). Secventa asta de chimio inainte, este o strategie invechita care se mai foloseste doar la pacienti varstnici (80+, care au insuficienta respiratorie severa sau care nu au acces la radioterapie). Ok, face chimioterapie de inductie, faci 2 cicluri, vezi raspunde pacientul la tipul asta de chimioterapie, daca da, intri cu radioterapie impreuna cu aceeasi chimioterapie in continuare, nu raspunde, intri cu radioterapie si schimbi chimioterapia. Sa faci 4 cicluri si numai dupa aceea sa reevaluezi pacientul, mi se pare gresit si extrem de riscant. Va zic din experienta proprie, pacientul daca raspunde la tratament se vede dupa primul ciclu de chimioterapie si dupa primele 10 sedinte de radioterapie.

Sper ca v-am fost de folos si daca va mai pot ajuta cu ceva, puteti sa imi scrieti in privat
4 Mariua 06
4 Mariua 06 [9c]
15-01-2023, 20:57

Membru din 15-01-2023

Subiecte: 3

Comentarii: 9

Pt adenocarcinom bronho-pulmonar drept cT4N2M1c stadiul 4 b cu tratament imunoterapie la 21 de zile sunt șanse de supraviețuire pe timp lung? Menționez ca a avut gripa și i-a dat dexametazona și acum are apa în corp.
Răspunde la topic
4 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp