Cancer pulmonar

Secțiunea: Cancer pulmonar (bronhopulmonar, plamani)
40 comentarii 12 INAINTE ›
1 Barb Andreea
1 Barb Andreea [4c]
18-02-2019, 13:51

Membru din 14-02-2019

Subiecte: 2

Comentarii: 4

Buna ziua. mama mea a fost diagnosticata tumora pulmonara stanga si ulterior operata. Rezultatul Histopatologic: Biopsie bronşică - fragmente de mucoasa bronşică cu infiltrate tumorale de carcinom slab diferenţiat nonmicrocelular. Plâmăn stâng, ganglion subcarenal şi ganglion hilar extemporaneu - examen microscopic - parenchim pulmonar prezentând proliferare tumorală malignă constituită din celule epiteliale cu dispoziţie în insule solide, cu marcat peolorfism nuclear, frecvente mitoze atipice prezente, arii întinde de necroză tumorală-aspecte sugestive pentru un carcinom slab diferenţiat nonmicrocelular. Se recomandă teste imunohistochimice pentru determinarea tipului histologic (lama 640072). Pleură viscerală fără invazie neoplazică. Invazie perineurală prezentă. Limfoganglionii peribronşici intrapulmonari cu metastaze, limfoganglionii subcarenal şi hilar de aspect reactiv. pT2b pN1 G3.

As dori câteva lămuriri. Mulţumesc
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7770c]
18-02-2019, 14:05

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7770

Răspuns pentru (Barb Andreea, Azi, ora 13:51:17):


sigur! ce intrebari aveti?
3 Barb Andreea
3 Barb Andreea [4c]
18-02-2019, 14:10

Membru din 14-02-2019

Subiecte: 2

Comentarii: 4

Nu inteleg ce inseamna termenii medicali. Daca este sau nu cancer si in ce stadiu. Este necesar efectuarea unor teste imunohistochimice. Daca da, in ce anume constau. Multumesc
4 RaulDuke
4 RaulDuke [7770c]
19-02-2019, 15:53

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7770

Răspuns pentru (Barb Andreea, 18-02-2019, 14:10:01):


da, este vorba de cancer pulmonar. si testele imunohistochimice sunt indicate aici, adica o coloratie speciala pe care o face medicul anatomopatolog. stadiul este cel putin II si pare sa fie indicata chimioterapie postoperatorie. aveti nevoie de un consult oncologic cat mai curand.
5 Barb Andreea
5 Barb Andreea [4c]
20-02-2019, 12:51

Membru din 14-02-2019

Subiecte: 2

Comentarii: 4

Va multumesc
6 MoniqueM
6 MoniqueM [9c]
12-03-2019, 12:15

Membru din 02-08-2018

Subiecte: 0

Comentarii: 9

Buna ziua!

Bunicul meu, 75 ani, diagnosticat in iulie 2018 cu adenocarcinom moderat diferentiat solid si acinar, a facut 6 sedinte de citostatice (taxol si carboplatin) pe care le-a suportat relativ bine (chiar doctorii au fost uimiti ca a rezistat atator sedinte avand in vedere gravitatea bolii).
A facut sintigrafie, rezultatul fiind unul favorabil. Luna aceasta este programat si la un CT.
De cateva zile i s-au umflat picioarele f tare, pana deasupra genunchiului (sunt f tari) si s-a ingalbenit la fata. Care sa fie cauza?
Mentionez ca el ia zilnic Furosemid, Pentoxiretard si Diurex.

Va las mai jos rezultatul biopsiei si al CT-ului facute in IULIE 2018 pentru a va reaminti cazul:


Rezultatul CT-ului fara substanta de contract este urmatorul: (12.IULIE.2018)
Formatiune cu densitati mixte-tisulare, parafluide si fluide, ce ocupa piramida bazala dreapta extinsa spre lobul mediu si hilul pulmonar drept. Asociaza pleurezie dreapta cu grosime de 28mm si colsps pulmonar pasiv.
Noduli si micronoduli pulmonari bilatera, cu topografie aleatorie, mai mari in segmentele anterioare, cu aspect de determinari secundare, cel mai mare de 18/17.6mm in segmentul anterior al LSS.
Banda de fibroza pulmonara cu dilatatie bronsiectatica in lobul mediu paramediastinal.
Nodul pulmonar certificat de 5mm cu topografie subpleurala in piramida bazala stanga.
Arii "in geam mat" si ingrosari de septuri interlobulare in plamanul drept.
Adenopatii mediastinale: in loja Barety de maxim 22/10mm, fereastra aorto-pulmonara de maxim 22.5/12/5mm, infracarcinal de maxim 20/11mm, la acest nivel unele cu calcificari incluse.
Loja timica libera.
Nodul subcutanat de 11mm, hiperdens, la nivelul hemitoracelui stang.
Ginecomastie bilateral.
La nivelul sectiunilor toracale din planul de scanare se constata: glada suprarenala stanga prezinta nodul adenomatous de 24/21mm, la nivelul bratului lateral. Glada suprarenala dreapta cu aspect CT in limite normale. Splina de dimensiuni normale, cu calcificari periferice in banda, pe fata diafragmatica. In rest ficat, pancreas si rinichi in treimea superioara fara particularitati CT nativ. Fara adenopatii in abdomenul superios.

CONCLUZII
Formatiune cu aspect tumoral CT nativ in piramida bazala dreapta, extinsa spre lobul mediu si hilul pulmonar, cu noduli pulmonari bilateral cu aspect de determinari secundare.
Mica pleurezie dreapta si colaps pulmonar pasiv.
Ingrosari de septuri interlobulare in plamanul drept cel mai probabil cu aspect de limfangita.
Mici adenopatii mediastinale.
Nodu adenomatos de glanda suprarenala stanga.IN CONTINUARE, VA SCRIU REZULTATUL BIOPSIEI (12 IULIE 2018)
DESCRIERE CITOLOGICA: Aspirat bronsic: Moderat fond inflamator polimorf si intens hemoragic cu prezenta de celule epiteliale pavimentoase si bronsice cu aspect reactiv,
Brosaj bronsic: Intens fond hemoragic cu prezenta celule epiteliale atipice, rotund-ovale, de talie medie si mare, cu raport nucleo-citoplasmatic crescut, moderata hipercromazie nucleara si citoplasma partial vascuolizata, sugestive pentru proliferar cu diferentiere glandulara.

DESCRIERE MICROSCOPICA: Fragmente de perete bronsic partial tapetat de epiteliu respirator prezinta intramural infiltrare tumorala cu celule rotund-ovale de talie medie si mare cu citoplasma palid-eozinofila, focal cu vacuola de mucosecretie citoplasmatica si nucleu hipercromatic cu contur nuclear neuniform, uneori nucleol prezent cu moderat pleomorfism si mitoze atipice; proliferarea are pattern arhitectural solid si acinar, asociind moderata desmoplazie stromala si infiltrat inlamator cronic limfocitar neomogen distribuit.

CONCLUZIE Aspecte histologice de adenocarcinom moderat diferentiat, solid si acinar, cel mai probabil cu origine pulmonara.
Se recomanda teste imunohistochimice pentru stabilirea histogenezei tumorale.

ALK: negativ
EGFR: negativ
PD L-1: <50


Multumesc!
7 RaulDuke
7 RaulDuke [7770c]
13-03-2019, 12:03

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7770

Răspuns pentru (MoniqueM, 12-03-2019, 12:15:08):


din pacate, pentru problema asta foarte recenta, investigatiile din istoric nu sunt de mare folos. trebuie prezentat la medic pentru consult, cat mai grabnic!
8 AlinaPA
8 AlinaPA [18c]
05-05-2019, 07:03

Membru din 05-05-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 18

Răspuns pentru (RaulDuke, 13-03-2019, 12:03:22):


Buna ziua Domnul Doctor,

Am incercat sa creez un post nou dar nu am reusit.
Unchiul meu a fost diagnosticat cu adenocarcinoma T3N2M0 (adenocarcinom non-mucinos cu pattern mixt G2, metastazat, multifocal, intrapulmonar) si Metastaza carcinomatoasa (adenocarcinom non-mucinous cu pattern mixt) in limfonodulul hilar si paraesofagian, asta dupa ce a fost operat; in timpul operatiei i s-a scos (cred) un lob si jumatate din plaminul drept. Nu i s-a facut testul pentru mutatiile genetice si i s-a spus ca intr-o saptamina sa inceapa chimioterapie si radioterapie.
Inainte de operatie a facut un CT, bronhoscopie si PET/CT, iar toate rezultatele au spus cavitatea (principala) sa fie de natura infectioasa, dar nu TBC.

rezultatele anterioare au fost urmatoarele:

CT (5 martie 2019) - portiunea externa a lobului inferior, plamin drept, leziune cavitara de 31/37 mm cu perete gros de 14 mm, anfractuoasa, cu o aderenta spre pleura. ambii plamini prezinta citiva noduli diseminati cel mare de 10/9 mm. Citeva leziuni de emfizem distructiv generalizat. Mediastin cu calcificari in hilul pulmonar drept. Osteosinteza - corpi vertebrali. Concluzii - caverna pulmonara, leziuni fibrosechelare si calcificari, emfizem pulmonar, osteosinteza.

Broncoscopie (15 martie 2019) - Laringe normal, pintene traheal sagital, traheo-bronsic de aspect relativ normal, in dreapta a nivelul bronhiei postero-bazale din lobara inferioara se practica lavaj cu recuperare de lichid pt BK direct, cultura BK, MGIT si GeneXpert. Sputa BK 933/13.03.2019 A,B negativ; Rezultat BK din aspirat bronsic A,B negativ, si GeneXpert nedetectat.
Concluzie: Nu se confirma suspiciunea de TBC. Pneumonie abcedata lob inferior drept, insuficienta respiratorie remisa, stomatita prin candida remisa, microhemoptizii recidivante, tabagism cronic, BPOC stadiul I Gold A, emfizem pulmonar, hipertrofie de prostata

PET/CT (20 martie 2019) - se confirma prezenta unei formatiuni tumorale pulmonare excavata de 40/35 mm situata periferic lateral in segmentul 6 LID; prezinta traiecte de bronhograma periferice avand insa caractere retractile asupra parenchimului pulmonar invecinat, periferia avand moderata captare FDG (SUV max = 8.6). In rest, plaminii expansionati bilateral, cu emfizem bulos parcelar, mai evident retrocardiac stinga, prezinta apical stinga un nodul imprecis conturat de 11 mm discret captant (SUV max = 2.6). Fara colectii pleurale. Hilar dreapta se distinge un ganglion discret captant de 15 mm. Fara alte adenopatii mediastinale sau axilare. Opacifiere completa nusului maxilar ting fara captare; fara alte modificari morfologice sau de activitate FDG decelabile la nivel cranio-cerebral sau a nivelul gatului. Fara adenopatii latero-cervicale su supracaviculare. Ambele GSR aspect normal. Splia accesorie de 17 mm fara captare FDG situata infero-medial de splina. Fara modificari morfologice sau de activitate FDG decelabile la nivelul organelor parenchimatoase abdomino-pelvine sau la nivelul tubului digestiv. Fara lichid liber intraperitoneal, fara adenopatii retroperitoneale, pelvine sau inghinale.

Concluzie - leziune pulmonara LID excavata metabolic activa compatibila mai degraba cu natura inflamator (infectioasa)


Operatia a avut loc pe 8 aprilie, rezultatul hitopatologic a fost semnat pe 12 aprilie, dar pacientului nu i s-a spus rezultatul decit pe 2 mai.

Considerind si nodulii identificati la PET/CT pe partea lobul sting, s-ar putea cumva ca diagnosticul sa fie deja stagiu 4?

Nu s-ar putea ca in loc de chimioterapie si radioterapie sa ia un medicament tintit sau imunoterapie?

Care este prognoza pentru acest stadiu?

Multumesc mult!
9 RaulDuke
9 RaulDuke [7770c]
06-05-2019, 09:34

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7770

Răspuns pentru (AlinaPA, 05-05-2019, 07:03:08):


din pacate este posibil ca nodulul vizualizat la PET pe plamanul stang sa fie tot de natura canceroasa, secundar tumorii primare, dar acest lucru nu trebuie luat in considerare acum, caci nu se poate transa in acest moment, ci doar tinut sub observatie. ce trebuie facut acum este exact planul care v-a fost deja recomandat: chimioterapie in combinatie cu radioterapie; optiunea mea preferata ar fi sa faca intai chimioetrapie, circa 3 luni, cu 2 citostatice numite vinorelbina si cisplatin (dupa un protocol standard) si apoi radioterapie. varianta cu imunoterapia exista si ea, dar din pacate nu in aceasta etapa. ea va fi tinuta de rezerva, pentru situatia neplacuta, dar care e posibil sa nu se intample totusi niciodata, in care boala recidiveaza sau da semne ca progreseaza, in ciuda tratamentului pe care l-am mentionat. va urez mult succes!
10 AlinaPA
10 AlinaPA [18c]
06-05-2019, 14:11

Membru din 05-05-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 18

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 09:34:49):

Multumesc mult pentru raspuns!
11 AlinaPA
11 AlinaPA [18c]
07-05-2019, 06:18

Membru din 05-05-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 18

Răspuns pentru (RaulDuke, 06-05-2019, 09:34:49):

Domnul Doctor,
Ma scuzati mai am 2 intrebari:
1) testul pentru biomarkeri nu se face automat?
2) cit timp se tine tesutul tumoral care a fost recoltat? Analiza patologica a fost facuta intre 9-12 aprilie. Ma gindeam daca se mai poate face testul pentru biomarkeri pentru ca daca cumva nu merge tratamentul initial, atunci trebuie sa-i faca biopsie ca sa-i faca testul.
Multumesc mult!
12 RaulDuke
12 RaulDuke [7770c]
07-05-2019, 15:51

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7770

Răspuns pentru (AlinaPA, Azi, ora 06:18:03):


1) depinde care, pentru ca sunt foarte multi "biomarkeri".
2) cel putin 10 ani.
13 AlinaPA
13 AlinaPA [18c]
07-05-2019, 15:58

Membru din 05-05-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 18

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 15:51:28):

Multumesc mult!
1) EGFR, ALK, etc
14 RaulDuke
14 RaulDuke [7770c]
07-05-2019, 16:00

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7770

Răspuns pentru (AlinaPA, Azi, ora 15:58:35):


in Romania acestea nu se fac decat cerute de medicul oncolog. tot in Romania ele nu au foarte mare rost decat in situatia in care stim sigur ca boala are metastaze si e nevindecabila, ceea ce, din fericire, in momentul actual, nu este cazul aici. asta e de bine!
15 AlinaPA
15 AlinaPA [18c]
07-05-2019, 16:01

Membru din 05-05-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 18

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 16:00:09):

Am inteles. Multumesc inca o data!
16 DianaS
16 DianaS [6c]
15-05-2019, 16:57

Membru din 15-05-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 6

Buna ziua,

Va rog din suflet sa ma ajutati cu interpretare initiala a rezultatelor bronhoscopiei facute de mama mea de 68 de ani:
Rezultat biopsie: Microscopic la nivelul peretelui bronsic se identifica o proliferare tumorala de tip carcinom realizata printr-o populatie celulara de talie medie cu nuclei hipercromi lipsiti de nucleoli. Se identifica numeroase mitoze tipice.
Citoplasma celulelor este redusa cantitativ eozinofila.

Vom face si exament imunohistochimic insa rezultatele dureaza doua saptamani si as vrea sa stiu daca e cazul sa merg inainte la oncolog poate putem incepe un tratament sau ceva "pregatitor" Stiu ca fiecare zi este importanta si deja mergem la medic de 2 luni pana sa avem un diagnostic partial.

La scintigrafie au iesit si metastaze osoase, o durere foarte puternica in zona oaselor bazinului fiind ceea ce ne-a trimis la medic.

Rezultatul scintigrafiei: Plaja intens hipercaptanta ce cuprinde versantul sacrat al aripii iliace stangi, sacrul 1/2 inferioara versant sacrat iliac drept - proces osos activ metabolic sugestiv pentru prezenta determinarilor secundare la acest nivel.
CONCLUZII: Procese osoase active metabolic sugestive pentru leziuni secundare osoase la nivelul bazinului osos (versanti sacrati iliaci, sacru, ramuri ischio pubiene) Leziuni secundare osoase incipiente la nivelul grilajului costal stang (CVI si CVIII) si capului humeral drept.

Multumesc,
Diana
17 DianaS
17 DianaS [6c]
16-05-2019, 21:30

Membru din 15-05-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 6

Buna ziua,

Va rog din suflet sa ma ajutati cu interpretare initiala a rezultatelor bronhoscopiei facute de mama mea de 68 de ani:
Rezultat biopsie: Microscopic la nivelul peretelui bronsic se identifica o proliferare tumorala de tip carcinom realizata printr-o populatie celulara de talie medie cu nuclei hipercromi lipsiti de nucleoli. Se identifica numeroase mitoze tipice.
Citoplasma celulelor este redusa cantitativ eozinofila.

Vom face si exament imunohistochimic insa rezultatele dureaza doua saptamani si as vrea sa stiu daca e cazul sa merg inainte la oncolog poate putem incepe un tratament sau ceva "pregatitor" Stiu ca fiecare zi este importanta si deja mergem la medic de 2 luni pana sa avem un diagnostic partial.

La scintigrafie au iesit si metastaze osoase, o durere foarte puternica in zona oaselor bazinului fiind ceea ce ne-a trimis la medic.

Rezultatul scintigrafiei: Plaja intens hipercaptanta ce cuprinde versantul sacrat al aripii iliace stangi, sacrul 1/2 inferioara versant sacrat iliac drept - proces osos activ metabolic sugestiv pentru prezenta determinarilor secundare la acest nivel.
CONCLUZII: Procese osoase active metabolic sugestive pentru leziuni secundare osoase la nivelul bazinului osos (versanti sacrati iliaci, sacru, ramuri ischio pubiene) Leziuni secundare osoase incipiente la nivelul grilajului costal stang (CVI si CVIII) si capului humeral drept.

Am fost la Oncolog si va face cate o perfuzie cu Zometa o data pe luna ( 4 mg) este ok?

Multumesc,
Diana
18 AlinaPA
18 AlinaPA [18c]
16-05-2019, 21:43

Membru din 05-05-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 18

Răspuns pentru (DianaS, Azi, ora 21:30:31):

Buna Diana,
Incearca sa postezi Mai sus la unul dintre comentariile domnului doctor RaulDuke, apasa "raspunde la comentariu"
Zometa este numai pentru a trata/micsora efectele produse de metastaza osoasa. Oncologul trebuie sa-i dea mamei tale medicament(e) pentru a trata cancerul. Mama ta a facut si un CT sau PET/CT?

Alina
19 DianaS
19 DianaS [6c]
16-05-2019, 21:58

Membru din 15-05-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 6

Răspuns pentru (AlinaPA, Azi, ora 21:43:19):

Buna Alina! Multumesc pt raspuns!
A facut si CT unde s a vazut doar formatiunea tumorala de la plamanul drept pe lobul superior. Dupa i-au recomandat scintigrafia unde au iesit acele metastaze si apoi biopsia. Voiam sa stiu daca biopsia ale carei rezultate le-am expus in comentariul anterior da macar un indiciu in sensul in care poate carcinomul nu e atat de agresiv. Starea generala a mamei mele e buna. Merge, face mancare, respira normal. Doar ca acum o luna a avut acea fractura de os. Ma gandesc ca poate nu e chiar terminala boala.
20 AlinaPA
20 AlinaPA [18c]
16-05-2019, 22:15

Membru din 05-05-2019

Subiecte: 0

Comentarii: 18

Răspuns pentru (DianaS, Azi, ora 21:58:17):

Nu pot sa interpretez rezultatele biopsiei pentru ca nu sint doctor.

Am ajuns si eu pe aici pentru ca unchiul meu are cancer la plamani stadiul IIIb.

Din cite am vazut eu, stadiul se da in functie de marimea tumorii si unde s-a raspindit. O sa ma uit pe net si o sa postez niste situri cam in 2 ore.

Exista medicamente si pentru stadii mai avansate
Răspunde la topic
40 comentarii 12 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp