adenocarcinom de prostata, scor Gleason 7 (4+3)

Secțiunea: Cancerul de prostata
6 comentarii 1
1 vioviod
1 vioviod [2c]
25-03-2018, 17:14

Membru din 22-03-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 2

Tatal meu, 73 de ani, este diagnosticat cu:
Adenocarcinom de prostata, scor Gleason 7 (4+3), PSA= 63, 68 ng/ml- stadiu III
a. Biopsiat (15.02.2018): adenocarcinom prostatic acinar, cu pattern glandular distinct si fuzat, cribriform si glomeroid (pattern predominant), pe alocuri cu prezenta de celule spumoase: scor Geason 7(4+3)- grup grad 3 ( mai mic de 90%din tesutul prostatic excizat), cu evolutie perineurala
b. Orhiectomie bilaterala (16.02.2018)
c. CT torace si abdomen (23.02.2018): cateva densificari nodulare pulmonare situate ventral în LSD si bazal în LID (se vor monitoriza la 6 luni); mici insule de osteocondensare la nivelul corpilor bertebrali C7, T2, T12 si arcului posterior al coastei IX drepte, scapulei stangi ce sugereaza leziuni secundare
d. RMN abdomen si pelvis (02.03.2018): nodul prostatic in zona de tranzitie cu aspect tumoral; stergerea diferentiei zonale; capsula integra; mica adenopatie iliaca stanga
e. Scintigrafie osoasa (10.03.2018): leziuni focale hipermetabolice situate la nivelul ]arcului costal CIX posterior si pubisului de partea dreapta cu substrat probabil secundar
f. in curs de tratament de la 01.03.2018 : Casodex 150 mg/zi
- PSA (08.03.2018): 4,19 ng/ ml

Recomandari: momentan nu se recomanda radioterapie. Radioterapia poate fi efectuata in caz de leziuni osoase simptomatice cu risc de fractuta, compresie su durere.
Domnule doctor RaulDuke, va rog sa ma ajutati:
1. Daca pe scintigrafie scrie „cu substrat probabil secundar” este bine daca facem radiografii in zonele respective (arc costal CIX posterior si pubis dreapta) pentru a fi siguri ca este metastaza? sau este suficient sa avem incredere doar in scintigraf? Intreb pentru ca un alt medic decat cel curant, dupa ce s-a uitat pe imagini a spus ca nu i se par metastaze si ar trebui sa facem radiografie sa fim siguri.
2. Din moment ce are orhiectomie bilaterala, este corect ca i s-a administrat casodex de 150 mg? Nu era suficient cel de 50 mg? Cel putin pentru inceput.
3. Inca nu a inceput tratamentul cu acid zoletronic. Ar trebui sa-l inceapa?
4. Credeti ca radioterapia prostatei ar fi o solutie sau este suficient doar tratamentul hormonal?
5. Desi pe buletinul histopatologic scrie grad 3, comisia oncologica dupa examinarea celor 3 investigatii imagiste (Ct, Rmn, scintigraf), a pus Grad 4. Este corect?
Multumesc mult de tot!
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7656c]
26-03-2018, 12:04

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7656

Răspuns pentru (vioviod, 25-03-2018, 17:14:35):


1. nu. contextul face ca scintigrafia sa fie foarte sugestiva. cel mult cred ca o puteti repeta la circa 6-8 luni.
2. cred ca puteti bine-mersi sa nu-i administrati casodex (sau bicalutamida in orice concentratie), caci nu cred ca are nicio utilitate. absolut nicio dovada din studii clinice de buna calitate. orhiectomia este perfect suficienta si nu apar efecte adverse de la bicalutamida.
3. nu. numai dupa ce/daca boala progreseaza dincolo de orhiectomie (ceea ce sper sa nu se intample).
4. nu. tratamentul hormonal este singurul lucru indicat aici.
5. gradul e un lucru diferit de stadiu. stadiul este elementul clinic important aici si este, intr-adevar, IV, deci cu indicatie de hormonoterapie, pentru moment, si atat.

mult succes!
3 vioviod
3 vioviod [2c]
26-03-2018, 14:00

Membru din 22-03-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 2

Multumesc foarte mult.

1. Insist cu radiografia. Tinind cont ca un alt urolog care s-a uitat pe imaginile scintigrafice a spus ca nu i se par metastaze, ma agat de aceasta speranta si ma gândesc daca e bine sa-i fac radiografie pe cele doua zone. Totusi nu vreau sa-l radiez degeaba. Stiu ca scintigrafia este sugestiva, dar poate nu a fost interpretata bine. Mentionez ca nu are dureri osoase.
2. Oncologul a spus ca este necesar sa ia Bicalutamida pentru testosteronul pe care-l produce glanda suprarenala. Si al doilea oncolog a fost de acord cu asta. Ambii din Romania, ce-i drept.
3. Ce inseamna ca boala progreseaza dincolo de orhiectomie? Faptul ca are probabil doua metastaze osoase nu este suficient pentru a i se administra acidul zoledronic?
Observ ca urologii romanii se grabesc cu orhiectomia, iar oncologii cu bicalutamida si acidul zoledronic (in cazul nostru).
4. Domnule Doctor, ce ne recomandati? Sa nu mai ia nimic si sa asteptam?
4 RaulDuke
4 RaulDuke [7656c]
26-03-2018, 14:08

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7656

Răspuns pentru (vioviod, Azi, ora 14:00:47):


1. absolut improbabil sa aduca ceva in plus radiografia.
2. slab.
3. daca incep sa creasca metastazele, in dimensiuni si/sau numar, sa apara simptome, sa creasca PSA, desi este sub efectul (permanent de altfel) al orhiectomiei, asta ar insemna ca boala progreseaza dincolo de ea si s-ar numi "rezistenta la castrare". asta e indicatia oficiala la ora actuala. ca unii il administreaza pt simplul motiv ca pot (ca si casodexul), asta e problema lor.
4. va recomand sa gasiti un oncolog cu care sa va intelegeti. chiar daca eu (sau oricare altul) recomanda alte lucruri, caci are alte idei, si are tot dreptul, pai totusi acestea nu vor fi puse in practica decat tot de oncologul vostru care accepta sa va fie curant. indiferent ce discutam noi aici, deci.
5 vioviod
5 vioviod [2c]
26-03-2018, 14:20

Membru din 22-03-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 2

Offf....! Nu stiu ce sa mai spun...
Multumesc!
6 RaulDuke
6 RaulDuke [7656c]
27-03-2018, 15:11

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7656

Răspuns pentru (vioviod, 26-03-2018, 14:20:01):


mult succes!
Răspunde la topic
6 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.