Ar trebui să cer o a doua părere?

Ar trebui să cer o a doua părere?
Diagnosticul de cancer este complex, implicând numeroase investigații medicale care pot confirma existența bolii.
De asemenea, tratamentul recomandat de oncolog poate implica o schemă multilaterală de terapii, potrivite respectivului tip de cancer.

Din aceste motive, este un fapt comun ca pacientul diagnosticat să simtă nevoia unei a doua opinii, fie din dorința de a-i fi confirmată boala (mai ales dacă se află într-o stare de negare a evidențelor), fie pentru a se convinge că tratamentul prescris va fi eficient.

Alte motive pentru care ai putea să ceri o altă opinie medicală pot fi și dorința de a înțelege mai bine rezultatele investigațiilor, nemulțumirea expresă față de tratamentul recomandat sau dorința de a discuta cu un medic mai empatic, mai apropiat de așteptările tale.

Astfel, e firesc să simți nevoia de a discuta și cu alți medici specialiști. Medicii sunt obișnuiți cu practica de a cere o a doua opinie și uneori o recomandă chiar ei înșiși.

Poți chiar să îi comunici deschis medicului dorința de a discuta și cu alt specialist și chiar să îi ceri o recomandare.
Îi poți explica medicului care te-a diagnosticat că vrei să fii sigur de pașii pe care îi vei urma – fiind vorba de decizii importante, de care depinde calea ta spre vindecare, este un comportament natural.
Fii chibzuit însă în situația în care stadiul bolii nu îți permite să amâni prea mult începerea tratamentului!

Discuția cu doi sau mai mulți specialiști despre diagnostic și tratament te poate face să te simți mai încrezător în pașii care urmează și îți poate oferi mai multe opțiuni.
Totuși, trebuie să fii pregătit și pentru situația în care cele două păreri ar putea fi diferite.

Dacă te-ai decis să ceri o a doua opinie, nu uita să-i ceri medicului rezultatele analizelor și investigațiile medicale (incluzând radiografiile, ecografiile și tomografiile făcute, în original), pentru ca cel de-al doilea specialist să le poată consulta.

Pregătește-ți dinainte întrebări precise și notează răspunsurile, ori mergi însoțit de o rudă sau un prieten, pentru a fi sigur că vei reține ce îți va spune medicul.

Publicat la 24-06-2014 | Vizite: 3870

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp