Cum pot să merg mai departe?

Cum pot să merg mai departe?
Diagnosticul cu cancer este greu de primit şi iniţial vei simţi că nu eşti pregătit pentru a începe o astfel de luptă.

Ai multe întrebări, nedumeriri şi bulversarea emoţională te poate împierdica să procesezi corect informaţiile pe care le primeşti de la medic.

Vei vedea că eşti mai puternic decât crezi!

E bine să fii inţelegător cu propria persoană şi să îţi acorzi tot timpul necesar pentru a procesa pe deplin vestea. Nimeni nu se aşteaptă să nu fii afectat de o astfel de problemă de sănătate.
După ce şocul iniţial este depăşit şi furtuna de sentimente de la aflarea veştii va trece, probabil te vei întreba dacă viaţa va mai fi ca înainte.

Cum vei face faţă la ce urmează? Ce vor crede ceilalţi? Ce se întâmplă cu planurile tale? Vei putea găsi forţa de a urma tratamentul? Cum le voi explica celorlalţi?

Pentru început, trebuie să conştientizezi faptul că nu există un comportament „corect”  în faţa diagnosticului. Suntem diferiţi şi prin urmare, procedăm diferit şi într-un astfel de context dificil.
Comportă-te aşa cum simţi, însă orientează-te treptat spre o atitudine pozitivă, constructivă şi nu uita să te pui pe tine în centrul preocupărilor tale.

Informează-te despre boală şi despre tratament din surse de încredere.

Întreabă-ţi medicul tot ceea ce te interesează, fără să te simţi jenat. (Consultă lista cu întrebările pe care ar trebui să i le pui medicului după diagnostic – link)
Poţi chiar să-ţi faci o agendă specială în care să aduni toate informaţiile şi investigaţiile medicale.

Evită statisticile şi poveştile triste, care nu vor face decât să îţi inducă o stare afectivă neplăcută.

Exprimă ceea ce simţi în acest moment al vieţii tale. Vorbeşte cu familia sau cu prietenii sau, dacă ţi-e mai simplu aşa, adresează-te unui terapeut.
Dacă îţi este greu să te deschizi către altcineva, ai putea încerca să pui în scris ceea ce simţi şi felul în care evoluează starea ta de sănătate – când vei reciti, vei vedea cât de mult a evoluat starea ta emoţională!

Ai grijă de tine şi oferă-ţi bucurii: îngrijeşte-te, mănâncă ceea ce îţi place, plimbă-te în aer liber, petrece timp cu cei dragi, ascultă muzică sau mergi la film.
Dacă ai un hobby, acordă-i timp, pentru a-ţi ţine mintea ocupată, la distanţă de sentimentele apăsătoare care apar în momentele de solitudine.

Înconjoară-te de oamenii care contează pentru tine şi lasă-i să te ajute, chiar dacă e vorba de lucruri mărunte.

Încearcă să îţi continui activităţile obişnuite: dacă starea ţi-o permite, mergi în continuare la serviciu sau cel puţin, lucrează cu jumătate de normă. Activitatea profesională va contribui la menţinerea unei stări de normalitate.

Nu reprima tristeţea
atunci când apare, fără a o accepta ca pe o stare generală. Cere ajutor dacă te simţi deprimat – îl meriţi şi îl vei primi.

Înscrie-te în grupuri de suport: adeziunea la un cerc cu persoane care au aceleaşi dificultăţi ca şi tine te va ajuta să nu te simţi singur pe parcursul tratamentului.

Consultă aici lista cu grupuri de suport din România: link  sau intră pe Forum: link.

Știi deja că poţi merge mai departe – mai rămâne doar să îţi repeţi asta zi de zi!

Publicat la 24-06-2014 | Vizite: 3646 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp