Un test de sânge pentru riscul de recurență al cancerului orofaringian

Autor: Costin Oana , publicat la 21-12-2016

Un test de sânge pentru riscul de recurență al cancerului orofaringian
Conform unui studiu recent, riscul de recidivă a cancerului orofaringian ar putea fi prezis devreme cu ajutorul unui test de sânge.

Cancerul orofaringian afectează gâtul, amigdalele și baza limbii, fiind frecvent asociat cu virusul HPV. Tipurile de cancer cauzate de acest virus răspund de obicei mai bine la tratament decât altele, însă pentru 15-20% dintre pacienți, tratamentul nu este complet eficient, iar cancerul revine. Până acum nu se cunoșteau biomarkeri care să prezică probabilitatea unei recidive.

Cercetătorii de la University of Michigan Health System au realizat un studiu la care au participat 52 de pacienți cu acest tip de cancer (la 22 din ei cancerul recidivase, iar toate cazurile aveau la bază virsulul HPV).

Autorii au observat că persoanele la care cancerul orofaringian a revenit aveau niveluri mult mai ridicate ale anticorpilor pentru două proteine, respectiv E6 și E7, specifice cancerelor cauzate de HPV. Această descoperire sugerează că acești anticopri ar putea fi markeri în sânge care ar putea prezice riscul de recidivă a cancerului.

Autorii consideră că dacă ar fi monitorizați acești markeri, ar fi mult mai ușor și pentru pacienți, pentru că în loc să meargă la consultație la fiecare 2-3 luni, și-ar putea testa anticorpii, iar dacă ar avea un nivel ridicat de E7, abia atunci ar merge la o consultație. Testarea anticorpilor E6 și E7 este o analiză standard, care se poate realiza la orice laborator.

Foarte important este să se aibă în vedere specificul acestor anticorpi pentru fiecare pacient, fiecare având un nivel de bază diferit, adaugă cercetătorii, și să se urmărească evoluția acestora în timp. Dacă se observă o creștere a nivelului, ar putea sugera o recurență a cancerului.

Dacă recidiva este descoperită repede, intervenția chirurgicală la nivelul gâtului ar putea elimina boala.

Este necesară testarea mai multor persoane în vederea evaluării acestor anticorpi ca biomarkeri ai recidivei cancerului orofaringian, iar cercetătorii au început deja faza a doua a testărilor.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 21-12-2016 | Vizite: 1034 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp