Riscul genetic de cancer la gemeni

Riscul genetic de cancer la gemeni
În cazul perechilor de gemeni, dacă unul dintre ei este diagnosticat cu cancer, crește riscul ca și celălalt geamăn sa dezvolte maladia, conform unui studiu publicat online în jurnalul JAMA (Journal of the American Medical Association).

Numeroase tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân, de prostată sau de colon, se transmit ereditar, după cum arată studiile anterioare. Când vine vorba de formele mai rare de cancer, dovezile sunt insuficiente.

Studiul curent a presupus analiza și monitorizarea a peste 200.000 de perechi de gemeni, atât gemeni identici cât și fraterni, timp de 32 de ani. Pe durata studiului, 1 din 3 participanți a dezvoltat cancer. Dintre cele 23 de tipuri diferite de cancer studiate, creșterea riscului ereditar a fost observată pentru cancerul de sân, de prostată, dar și pentru formele mai rare, cum ar fi cancerul testicular, cancerul la cap și gât, melanom, cancer ovarian sau cancer gastric.

În cazul unui număr de 3.316 de gemeni, cancerul a fost diagnosticat la ambii frați. Când unul dintr-o pereche de gemeni fraterni era diagnosticat cu orice tip de cancer, riscul celuilalt era estimat la aproximativ 37%, iar în cazul gemenilor identici riscul era de aproximativ 46%.

În cazul cancerului testicular, riscul de transmitere ereditară s-a dovedit a fi mai mare: în cazul gemenilor fraterni riscul ca un bărbat să dezvolte această afecțiune a fost de 12 ori mai mare dacă fratele său o dezvoltase deja și de 28 de ori mai ridicată în cazul gemenilor identici.

Transmiterea ereditară a cancerului a fost estimată la 33%. Gradul cel mai ridicat de succesiune a fost pentru anumite tipuri de cancer: 58% pentru melanom, 57% pentru cancerul de prostată, 43% pentru cancerul de piele nemelanomatos, 39% pentru cancerul ovarian, 38% pentru cancerul de rinichi, 31% pentru cancerul de sân și 27% pentru cancerul uterin.

Din moment ce gemenii fraterni sunt similari din punct de vedere genetic cu frații normali, creșterea riscului de cancer s-ar putea întâlni și la ceilalți membri ai familiei.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 11-01-2016 | Vizite: 764 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp