Reducere a deceselor cauzate de cancerul de sân la nivel global

Autor: Costin Oana , publicat la 14-12-2016

Reducere a deceselor cauzate de cancerul de sân la nivel global
Conform rezultatelor unei analize a situației din 47 de state, rata mortalității cauzate de cancerul mamar a scăzut în ultimii 25 de ani în majoritatea acestor țări, cu excepția Coreei de Sud și a unor zone din America Latină.

Cancerul mamar este cel mai comun tip de cancer la femei, deopotrivă în țările dezvoltate și în cele în curs de dezvoltare. Totodată, un sfert din cazurile de cancer la femei sunt reprezentate de acest tip de cancer. Conform Agenției Națiunilor Unite, aspectul cel mai important al controlării acestei boli este detecția precoce.

Informații pe larg despre cancerul de sân găsiți aici.

Autorii au utilizat datele internaționale de la Organizația Mondială a Sănătății și au calculat rata deceselor cauzate de cancerul de sân în perioada 1987-2013 pentru mai multe categorii de vârste.

Rezultatele au indicat o scădere a numărului de decese din cauza acestei maladii în 39 din cele 47 de state analizate. Scăderea cea mai semnificativă s-a observat în Anglia și Țara Galilor – o reducere de 46% a mortalității cauzate de cancerul mamar, ca urmare a îmbunătățirii care s-a adus detecției și tratamentului acestei boli în ultimele decenii.

Pe de altă parte, numărul acestor decese a crescut în Brazilia și Columbia, rata cea mai ridicată fiind înregistrată în Coreea de Sud. O explicație pentru situația Coreei dată de autori este industralizarea și „vesticizarea” națiunii, care înainte a fost preponderent agrară.

Analizele pe vârstă au indicat faptul că la nivel global, reducerea mortalității a fost mult mai pronunțată la femeile cu vârsta sub 50 de ani decât în cazul celor peste 50 de ani, posibil ca urmare a unui tratament mult mai intens (de exemplu, cure mai lungi de chimioterapie) primit de pacientele din prima categorie de vârstă.

O altă observație în urma analizei este că reducerea deceselor nu poate fi clar corelată de screeningul acestei maladii, având în vedere că există diferențe mici între zonele în care mamografia a fost introdusă mult mai devreme față de cele unde s-a introdus mai târziu.

Rezultatele acestei analize au fost prezentate la Simpozionul Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului din Texas.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 14-12-2016 | Vizite: 797 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp