Realizarea biopsiilor cu ajutorul unui robot chirurgical

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 09-02-2016

Realizarea biopsiilor cu ajutorul unui robot chirurgical
Oamenii de știință din cadrul Universității Twente (Olanda) au început dezvoltarea unei tehnici de biopsie asistată robotic, ce combină ultrasunetele cu tehnica rezonanței magnetice nucleare (RMN) pentru a facilita diagnosticul rapid al cancerului de sân.

Metoda curentă de screening pentru cancerul mamar duce la rezultate eronate pentru 10-20% dintre cazuri. Scopul acestui nou dispozitiv este reducerea incidenței rezultatelor greșite.

Prelevarea unei biopsii sub scanarea RMN ar putea reprezenta soluția pentru determinarea precisă a zonei ce trebuie analizată. RMN-ul nu produce efecte adverse și cu ajutorul lui se poate determina cu precizie locul ce trebuie biopsiat. Costurile sunt însă ridicate, iar durata investigației este de 45-60 minute pentru fiecare pacient. Acest lucru face ca programul de screening cu RMN să fie dificil de realizat la scară largă.

De aceea, acest robot combină aspectele pozitive ale scanărilor cu RMN și tehnologia mai convenabilă ca preț dar mai puțin precisă, cea a ultrasunetelor și a senzorului de presiune. Astfel, durata de investigare ar fi de 15-20 de minute pentru fiecare pacient.

Se obține o imagine RMN a secțiunii ce poate fi asociată pe parcursul biopsiei cu imagini în timp real obținute de la senzorul de ultrasunete.

Pe lângă diagnosticarea cancerului mamar, robotul va putea fi utilizat și pentru biopsiile musculare.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 09-02-2016 | Vizite: 790 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp