Radioterapia localizată limitează efectele adverse în cazul tratamentului cancerului mamar

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 07-08-2017

Radioterapia localizată limitează efectele adverse în cazul tratamentului cancerului mamar
Pacienții cu cancer mamar care urmează tratament cu radioterapie prin localizarea exactă a tumorii originale prezintă mai puține efecte adverse într-un decurs de 5 ani după tratament decât cei care urmează tratament cu radioterapie totală la nivelul sânului afectat, iar cancerul prezintă risc mai redus de recidivă, conform unui studiu publicat în jurnalul The Lancet.

La studiu au participat mai mult de 2000 de femei trecute de 50 de ani cu cancer mamar în stadiu incipient. După intervenția chirurgicală de conservare a sânului, un grup a fost supus radioterapiei întregului sân – standardul clinic – în timp ce al doilea grup a beneficiat de radioterapie parțială.

Femeile care au urmat planul de tratament cu radioterapie parțială au prezentat mai puține modificări pe termen lung în ceea ce privește aspectul și sănătatea sânului, decât cele care au urmat tratrament cu radioterapie totală.

În urma analizei, grupul de cercetători a stabilit că radioterapia parțială a sânului ar putea fi luată în considerare pentru pacienții cu cancer mamar pentru a reducere iradierea nenecesară aplicată întregului sân și pentru a minimiza efectele adverse ce pot avea un impact real asupra sănătății pacienților, pentru reducerea disconfortului fizic și a stresului emoțional.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 07-08-2017 | Vizite: 777 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp