O nouă tehnologie crește vizibilitatea celulelor canceroase pentru sistemul imunitar

Autor: Airinei Camelia , publicat la 02-02-2024

O nouă tehnologie crește vizibilitatea celulelor canceroase pentru sistemul imunitar
Cercetători din Japonia și Statele Unite, conduși de profesorul Koichi Kobayashi de la Universitatea Hokkaido și Centrul de Sănătate Texas A&M, împreună cu Dr. Paul de Figueiredo, investigator principal la Bond LSC și profesor dotat NEXTGEN Precision Health la Universitatea din Missouri, au dezvoltat o nouă tehnologie care utilizează CRISPR pentru a crește vizibilitatea celulelor canceroase pentru sistemul imunitar. Această abordare inovatoare ar putea reprezenta o nouă cale de tratament pentru cancer.
Moleculele complexului major de histocompatibilitate (MHC) clasa I sunt prezente pe suprafața tuturor celulelor umane și sunt esențiale pentru ca sistemul imunitar să recunoască și să elimine celulele canceroase. Sub presiunea sistemului imunitar, celulele canceroase reduc activ moleculele MHC clasa I pentru a evita detectarea de către celulele T CD8+, principalele celule ale sistemului imunitar care luptă împotriva cancerului.

Echipa a identificat un gen, numit NLRC5, care reglează nivelurile MHC clasa I. Au descoperit că NLRC5 este suprimat prin oprirea unor întrerupătoare moleculare existente pe ADN în cazul cancerelor, printr-un proces numit metilare a ADN-ului, pentru a reduce nivelurile MHC clasa I.

Tehnologia lor, numită sistemul TRED-I (Targeted Reactivation and Demethylation for MHC-I), a reușit să restaureze metilarea ADN-ului genei NLRC5 și să activeze în continuare NLRC5, crescând astfel nivelurile MHC clasa I în celulele canceroase fără a provoca efecte secundare severe.

Sistemul TRED-I a fost testat pe modele animale de cancer, reducând semnificativ dimensiunile tumorilor și crescând activitatea celulelor T CD8+ citotoxice. Când a fost utilizat în combinație cu imunoterapia existentă, TRED-I a îmbunătățit semnificativ eficacitatea tratamentului. Surprinzător, sistemul TRED-I a fost eficient și pentru tumora situată la distanță de tumora țintă inițială, arătând potențialul de a trata cancerele metastazate.

Cercetările viitoare se vor concentra pe posibilitatea de a livra direct sistemul TRED-I pacienților cu cancer, ceea ce ar putea îmbunătăți eficacitatea sistemului imunitar în eliminarea cancerului și ar putea, de asemenea, să îmbunătățească răspunsul la terapia existentă.

sursa: News Medical
foto: Redare artistică a celulelor T CD8+ (albe) care atacă celulele canceroase (roșii). (peterschreiber.media/Shutterstock)

Publicat la 02-02-2024 | Vizite: 101 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp