O nouă strategie de tratament și-a dovedit eficiența împotriva unei forme comune de cancer hepatic la copii

Autor: Airinei Camelia , publicat la 23-02-2024

O nouă strategie de tratament și-a dovedit eficiența împotriva unei forme comune de cancer hepatic la copii
Hepatoblastomul este cel mai frecvent tip de cancer hepatic la copii, având totodată cea mai mare rată de creștere dintre toate tumorile pediatrice. În încercarea de a îmbunătăți tratamentele pentru această boală devastatoare, o echipă de cercetători de la Baylor College of Medicine a raportat rezultate promițătoare ale unei noi strategii de tratament testate pe modele animale, conform unui studiu publicat în Journal of Hepatology.
Strategia inovatoare de tratament ce implică panobinostatul pentru hepatoblastomul cu risc ridicat și refractar la tratament evidențiază eficacitatea combinației dintre vincristină, irinotecan și panobinostat în reducerea dimensiunii tumorilor în modele preclinice de hepatoblastom. Dezvoltând o metodologie clinic relevantă pentru evaluarea terapiilor țintite, cercetarea oferă noi perspective pentru tratamentul pacienților cu hepatoblastom metastatic, refractar la tratament sau recidivat, care prezintă rate de supraviețuire sub 50% datorită opțiunilor terapeutice limitate.

Analiza expresiei enzimei histone deacetilază (HDAC) în eșantioanele de tumori a arătat niveluri ridicate comparativ cu ficatul normal, iar panobinostatul a demonstrat efecte puternice in vitro, asociindu-se cu o viabilitate celulară scăzută. Testele pe sferoizi derivați din pacienți au arătat cea mai mare mortalitate celulară la tratamentul combinat cu panobinostat. În modele de xenogrefe derivate din pacienți (PDX), terapia combinată a dus la scăderea dimensiunii tumorilor comparativ cu placebo, iar în două modele s-a observat moarte celulară necrotică, cu scăderea expresiei Ki67, reducerea alfa-fetoproteinei serice și a sarcinii tumorale.

Această cercetare subliniază potențialul panobinostatului în combinație cu chimioterapia cu vincristină și irinotecan pentru a induce un răspuns tumoral eficace în modelele dezvoltate de la pacienți cu hepatoblastom cu risc ridicat, recidivat și refractar la tratament. Studiul oferă dovezi preclinice care sprijină utilizarea acestei terapii combinate în viitoarele studii clinice, oferind noi speranțe pentru pacienții cu opțiuni de tratament limitate.

sursa: News Medical
foto: Baylor College of Medicine (Wikimedia Commons)

Publicat la 23-02-2024 | Vizite: 66 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp