Noi descoperiri privind oprirea răspândirii cancerului pulmonar

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 28-11-2016

Noi descoperiri privind oprirea răspândirii cancerului pulmonar
Cercetătorii din cadrul Universităților din New York și Texas au identificat o componentă a celulelor canceroase ce ar putea preveni răspândirea cancerului pulmonar la alte organe din corp.

Celulele comunică între ele prin diverse metode, iar această comunicare produce modificări la nivelul perimetrului celular, alterând în unele cazuri forma, de la una fixă, atașată, la una mai instabilă, putând duce la migrarea lor în organism.

Aparatul Golgi sau „oficiul poștal celular”, este o componentă celulară ce are rolul de a transporta compușii din organism și de a sorta proteinele, înglobându-le pentru a favoriza mutarea lor la alte zone celulare sau extracelulare.

Proteina numită PAQR11 din interiorul aparatului Golgi de la celulele canceroase pulmonare primește un semnal de la alte proteine, numite Zeb1. Comunicarea dintre două proteine favorizază transportul sacilor membranari în interiorul aparatului Golgi. Acești saci sau vezicule modifică ruta de transport și alterează perimetrul celulelor canceroase, făcând posibil ca alte celule să se detașeze din poziția fixă din plămâni și să se deplaseze la alte organe din corp.

Celulele canceroase au o structură ce le menține forma și le mențin ancorate ferm pentru a le proteja conținutul. Astfel, nu pot fi mutate decât dacă arhitectura lor este alterată progresiv. Acest lucru se întâmplă când au loc metastazele, astfel că nu mai rămân ancorate ci eliberează conținut și se deplasează. Aparatul Golgi este centrul de comandă pentru comunicarea dintre proteine, ce facilitează mișcarea sau ruperea membranelor celulare. Modificarea mișcărilor afectează perimetrul celulelor canceroase, lucru ce le permite să se deplaseze în organism la diferite organe și țesuturi.

Urmează dezvoltarea unui medicament care să interacționeze cu această comunicare dintre celule și să prevină ca aparatul Golgi să faciliteze mișcarea membranelor celulare canceroase.

Rezultatele studiului au fost publicate în The Journal of Clinical Investigations.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 28-11-2016 | Vizite: 860 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp