Microbiomul tumoral oferă noi perspective pentru îmbunătățirea terapiilor pentru cancer

Autor: Airinei Camelia , publicat la 11-04-2024

Microbiomul tumoral oferă noi perspective pentru îmbunătățirea terapiilor pentru cancer
Cercetătorii au dezvoltat un studiu ambițios, care a implicat analiza genomelor microbiomului din peste 4.000 de țesuturi tumorale metastatice folosind metagenomica, genomica și transcriptomica. Scopul a fost de a investiga modul în care comunitățile microbiene prezente în tumori influențează mediul tumoral și răspunsul la tratament, cu un accent special pe dezvoltarea unor strategii terapeutice orientate către utilizarea bacteriilor pentru a completa și îmbunătăți tratamentele contra cancerului.
Microbiomul tumoral și microambientul tumoral au fost examinate pentru a înțelege cum bacteriile rezidente în tumoră modelează biologia tumorii, infiltrarea imună și sensibilitatea la tratament. Cercetătorii au utilizat un set de date provenind de la 4.160 de probe din diverse tipuri de cancer, integrând analize bioinformatice pentru a caracteriza comunitățile microbiene prezente în tumori la nivel de gen și specie.

Rezultatele studiului au evidențiat o diversitate bacteriană corelată cu caracteristicile imunitare celulare și moleculare ale tumorilor. În particular, a fost observată un tropism specific pentru anumite organe, o îmbogățire a bacteriilor anaerobe în tumori hipoxice, și legături între diversitatea microbiană și neutrofilele infiltrante în tumoră. Un aspect semnificativ a fost relația între Fusobacterium și rezistența la terapia cu inhibitori de puncte de control imun (PCI) în cancerul pulmonar.

Prin analizarea a 185 de perechi de probe tumorale repetate, cercetătorii au examinat modificările în îmbogățirea bacteriană înainte și după tratamentul cu imunoterapie, terapie țintită sau terapie hormonală. Au descoperit o reducere a numărului de bacterii după imunoterapie în pacienții care au răspuns la tratament și au investigat comunitățile bacteriene pre-tratament asociate cu lipsa de răspuns la medicația imunosupresoare într-o cohortă de pacienți cu cancer pulmonar non-microcelular (CPCNM) tratați exclusiv cu PCI.

Concluziile studiului, publicate în jurnalul Cell, oferă o hartă pan-cancer la scară largă a microbioamelor intratumorale în malignitățile metastatice, evidențiind diversitatea acestora în funcție de regiunea anatomică, tipul inițial de tumoră și răspunsul la tratament. De asemenea, studiul sugerează că microbiomul metastatic include bacterii anaerobe care pot fi modificate în timpul tratamentului și descoperă legături între microorganismele intratumorale și activarea căilor de sensibilizare imună inată. Aceste descoperiri subliniază potențialul microbiomului tumoral ca țintă pentru dezvoltarea unor noi strategii terapeutice în cancer.

sursa: News Medical

Publicat la 11-04-2024 | Vizite: 18 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp