Microbiomul ar putea deține „cheia” diagnosticării și tratării cancerului de căi biliare

Autor: Airinei Camelia , publicat la 25-10-2023

Microbiomul ar putea deține „cheia” diagnosticării și tratării cancerului de căi biliare
Studiul recent publicat în revista Microorganisms abordează compoziția microbiomului la pacienții cu cancer al căilor biliare, o afecțiune care include o serie largă de adenocarcinoame invazive precum carcinomul vezicii biliare și colangiocarcinomul. Incidența cancerului de tract biliar variază în funcție de regiunile geografice și subgrupe, iar studiile epidemiologice au identificat mai mulți factori de risc.
Microbiomul, reprezentând totalitatea microorganismelor din diferite organe ale corpului, afectează diverse funcții fiziologice, inclusiv reglarea imună. Pacienții cu cancer la căile biliare prezintă nivele ridicate ale familiei de bacterii Enterobacteriaceae și nivele reduse ale altor bacterii precum Faecalibacterium, Clostridia și Coprococcus.

Utilizând tehnologii de secvențiere de nouă generație (NGS), cercetătorii au observat că pacienții cu acest tip de cancer au un microbiom semnificativ diferit față de persoanele sănătoase. În plus, au fost observate nivele mai ridicate de anumiți acizi biliari în plasma pacienților cu colangiocarcinom, sugerând o legătură între microbiom, inflamație și carcinogeneză.

Cercetările genetice au dezvăluit prezența unor tulpini bacteriene specifice în microflora biliară, cum ar fi Streptococcus și Klebsiella, care ar putea avea un rol în dezvoltarea cancerului și, prin urmare, ar putea servi drept biomarkeri.

O importanță particulară a fost observată în contextul tratamentului cu imunoterapie, unde microbiomul intestinal pare să influențeze răspunsul la inhibitorii de checkpoint imun. Utilizarea strategică a probioticelor pentru a regla acești inhibitori ar putea oferi un control eficient al bacteriilor cu potențial carcinogen.

În concluzie, studiul adaugă înțelegere importantă în relația dintre microbiom și cancerul căilor biliare, sugerând că manipularea microbiomului ar putea fi o strategie eficientă în diagnosticul și tratamentul acestui tip de cancer. De asemenea, există un potențial în utilizarea acizilor biliari și a anumitor bacterii drept biomarkeri pentru diagnostic și răspuns la tratament.

sursa: News Medical
foto: MR.AUKID PHUMSIRICHAT / Shutterstock.com

Publicat la 25-10-2023 | Vizite: 121 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp