Mecanismul prin care obezitatea contribuie la apariția cancerului

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 24-02-2016

Mecanismul prin care obezitatea contribuie la apariția cancerului
Un studiu publicat în Clinical Cancer Research, a remarcat un nou mecanism prin care surplusul ponderal contribuie la apariția și progresia diferitelor tipuri de cancer.

Odată cu epidemia globală de obezitate și creșterea incidenței cancerului, s-a observat că majoritatea persoanelor care suferă de cancer pancreatic sau mamar sunt supraponderale sau obeze la momentul diagnosticului. Mai mult decât atât, excesul ponderal este asociat cu un prognostic nefavorabil la aceștia. Prin urmare, s-a dovedit absolut necesară identificarea mecanismului prin care obezitatea influențează procesul tumoral.

Cercetărorii au observat o corelație pozitivă între excesul de masă adipoasă și concentrațiile crescute ale unui hormon, numit factor de creștere placentar, la pacienții care au fost diagnosticați cu tumori pancreatice sau la nivelul sânilor. Cu această ocazie s-a remarcat și o afinitate crescută a acestei molecule pentru receptorul său, VEGRF-1,sensibilitate prezentă exclusiv la persoanele care prezintă surplus ponderal.

Legarea factorului de creștere placentar de receptorul VEGRF stimulează creșterea în greutate și asigură un micro-mediu care promovează creșterea tumorală, prin supresia sistemului imunologic și stimularea procesului inflamator și infiltrativ tumoral.

Rezultatele studiului realizat pe modele animale sugerează că, sistarea prin intermediul terapiei genice sau farmacologice a axei factor de creștere placentar/ VEGRF-1 poate ameliora tulburările metabolice induse de obezitate. De asemenea s-au constatat modificări pozitive cu privire la statusul imunologic și a progresiei tumorale, însă nu s-a remarcat stoparea angiogenezei tumorale.

Înțelegerea mecanismului prin care excesul ponderal influențează creșterea tumorală la persoanele obeze care suferă de cancer paccreatic sau mamar, poate fi utilă pentru dezvoltarea unor noi metode de diagnostic (dozarea concentrației plasmatice de factor de creștere placentar la persoanele supraponderale sau obeze). Acest lucru ar putea conduce la inițierea unor terapii precise, cum este scurtcicuitarea axei factor de creștere placentar/ VEGRF-1. Terapiile viitoare urmăresc scăderea ponderală, inhibarea procesului tumoral și creșterea calității vieții a pacienților oncologici.

Publicat la 24-02-2016 | Vizite: 710 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp