Izolarea socială poate scădea rata de supraviețuire la persoanele bolnave de cancer mamar

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 16-12-2016

Izolarea socială poate scădea rata de supraviețuire la persoanele bolnave de cancer mamar
Cancerul mamar este cea mai comună formă de cancer, afectând femeile din întreaga lume. Deși rata de supraviețuire este crescută când boala este depistată la timp, noi studii sugerează că viața socială a persoanei afectate poate influența, de asemenea, cursul bolii.

La studiu au participat 9.267 de femei diagnosticate cu cancer mamar, monitorizate pe parcursul a aproximativ 10 ani, în medie, în timpul căruia s-au înregistrat 1.448 recidive ale cancerului și 1.521 decese, dintre care 990 strict din cauza cancerului.

Rezultatele studiului au arătat că o viață socială activă a fost asociată cu o creștere semnificativă a ratei de supraviețuire. Femeile care au adoptat izolarea socială au prezentat un risc cu 40% mai mare de recidivă a cancerului și 60% risc mai mare de deces din cauza cancerului decât femeile integrate social.

De asemenea, tipurile de relații sociale diferă de la fiecare femeie la alta. Astfel, unele femei au relații mai bune cu familia și rudele, altele cu prieteni și cunoștințe, în timp ce în cazul altor femei riscul de deces cauzat de cancer a scăzut doar dacă acestea aveau un soț.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Cancer.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 16-12-2016 | Vizite: 854 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp