Incidența tumorilor primare secundare la cancerele orale și faringiene

Autor: Bulacu-Dabu Ioan-Alexandru , publicat la 10-07-2023

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Stomatologică din Osaka oferă noi perspective referitoare la incidența tumorilor secundare primare ale cavității orale și ale faringelui, precum și factorii de risc ce predispun o persoană la dezvoltarea acestora. Conform oamenilor de știință, cancerele secundare primare sunt definite clinic prin apariția unei noi tumori primare la un pacient care a prezentat anterior o tumoră la același nivel, tratată cu succes, dezvoltarea celei secundare nefiind conectată cu prima tumoră.
Autorii explică faptul că cei mai frecvenți factori de risc ai cancerelor orale și faringiene sunt consumul de tutun și alcool, iar prezența în antecedente a unei tumori primare ce a fost tratată predispune pacientul la apariția tumorilor primare secundare, dezvoltarea lor având la bază fenomenul de câmp de cancerizare.

Eșantionul final de studiu a fost compus din 1.633 de pacienți ce au prezentat, la un moment dat, o tumoră malignă la nivelul capului sau al gâtului, și care au fost tratați complet prin multiple atitudini terapeutice, printre care s-au numărat intervențiile chirurgicale, radioterapia și chimioterapia. Mai mult, în analiză au fost incluse și comorbiditățile de care unii dintre aceștia sufereau, precum hipertensiune arterială, diabet zaharat, hiperlipidemie, afecțiuni renale sau insuficiență cardiacă.

Rezultatele studiului au certificat o rată a apariției tumorilor primare secundare la aceste niveluri de 23,7%, mai exact 388 de persoane din cele incluse inițial în cercetare dezvoltând aceste leziuni canceroase. Autorii evidențiază faptul că cea mai comună localizare a acestora a fost reprezentată de esofag, însumând 146 de cazuri, acesta fiind urmat de plămâni, 58 de cazuri și laringe, 54 de cazuri. În ceea ce privește localizarea strict orală, cea mai înaltă frecvență a avut-o cancerul de hipofaringe, urmat de cel situat la nivelul gingiei, pe cel de-al treilea loc aflându-se tumorile bolții palatine.

Specialiștii sunt de părere că printre factorii predispozanți la apariția tumorilor primare secundare se numără în primul rând radioterapia drept opțiune terapeutică a celei dintâi tumori, întrucât aceasta poate determina mutații genetice, instabilitate genetică și aberații cromozomiale prin ruperea benzilor de ADN. Aceștia subliniază faptul că lucrarea este prima în care este analizată incidența acestor tumori în raport cu factorii ce le pot determina, cu mențiunea că studiul are drept limitare lipsa includerii stadiilor tumorale ale cancerelor identificate.

Publicat la 10-07-2023 | Vizite: 114 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp