Dozele mici de radioterapie ar putea feri pacienți cu cancer de sân de recidive

Autor: Airinei Camelia , publicat la 25-03-2024

Dozele mici de radioterapie ar putea feri pacienți cu cancer de sân de recidive
În cadrul Young Boost Trial, prezentat la cea de-a 14-a Conferință Europeană despre Cancerul la Sân, s-a constatat că majoritatea pacienților tineri care au primit o doză scăzută de radioterapie suplimentară la locul unde le-a fost îndepărtat cancerul mamar, pe lângă radioterapia întregului sân, au rămas liberi de recurența locală după zece ani. Pacienții tratați cu o doză înaltă de radioterapie au avut un risc și mai scăzut de recurență, dar au fost mult mai susceptibili să dezvolte țesut cicatricial în sân, ceea ce a dus la întărirea sânului.
Dr. Sophie Bosma, oncolog radioterapeut la Institutul de Cancer din Olanda, Amsterdam, a subliniat că pacienții tineri cu cancer la sân au în general un prognostic mai rău decât pacienții mai în vârstă și sunt sub-reprezentați în majoritatea studiilor despre cancerul mamar. Scopul acestui studiu a fost de a reduce riscul de recurență a cancerului mamar la acești pacienți prin administrarea unei doze înalte de radioterapie direcționată către locul tumorii, comparând efectele unei doze mai mari cu cele ale unei doze mai mici asupra controlului local și a rezultatului cosmetic.

Studiul a inclus 2.421 de pacienți cu vârsta de 50 de ani sau mai puțin, tratati în 32 de centre din Olanda, Franța sau Germania. După operația de îndepărtare a tumorilor și radioterapia întregului sân, pacienții au fost aleator repartizați pentru a fi tratați fie cu doza scăzută (16 gray), fie cu doza înaltă (26 gray) de radioterapie suplimentară. Majoritatea pacienților au primit și chimioterapie.

Monitorizarea pacienților pe o perioadă medie de 11-12 ani a arătat că 109 pacienți au suferit o recurență în același sân. Printre pacienții care au primit doza scăzută, au fost 61 de recurențe, echivalând cu o rată de recurență locală de 10 ani de 4,4%. În grupul cu doza înaltă, au fost 48 de recurențe, cu o rată de recurență locală de 10 ani de 2,8%.

Cu toate acestea, 48% dintre pacienții care au primit doza înaltă au experimentat fibroză severă sau moderată (țesut cicatricial) în sân, comparativ cu 27% dintre pacienții care au primit doza scăzută. Cercetătorii concluzionează că „beneficiul nu justifică impactul crescut asupra rezultatelor cosmetice”.

Dr. Bosma a subliniat importanța cunoașterii impactului pe termen lung al tratamentului atât asupra controlului cancerului, cât și asupra efectelor secundare nedorite, pentru a ajuta pacienții să obțină cel mai bun tratament posibil. Profesorul Michail Ignatiadis, care nu a fost implicat în cercetare, a remarcat că radioterapia joacă un rol important în tratamentul cancerului la sân, în special la femeile tinere, iar acest studiu oferă informații cruciale pentru doza optimă de radioterapie pentru a obține control local fără a compromite rezultatul cosmetic.

sursa: News Medical

Publicat la 25-03-2024 | Vizite: 46 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp