Cum ar putea dieta și sportul îmbunătăți sănătatea fizică și psihică a supraviețuitorilor de cancer vârstnici

Autor: Airinei Camelia , publicat la 19-07-2023

Cum ar putea dieta și sportul îmbunătăți sănătatea fizică și psihică a supraviețuitorilor de cancer vârstnici
Cercetătorii de la Sylvester Comprehensive Cancer Center de la Universitatea din Miami Miller School of Medicine și Dana Farber Cancer Institute din Boston vor desfășura un studiu de cinci ani pentru a observa impactului dietei și a exercițiilor fizice asupra funcționării mentale și fizice a supraviețuitorilor de cancer în vârstă și a îngrijitorilor acestora. Studiul își propune să compare eficacitatea exercițiilor și intervențiilor de dietă supravegheate și nesupravegheate la perechi de pacienți cu cancer mai în vârstă și aparținătorii lor.
Cercetarea va începe în primăvara anului 2024 și va implica recrutarea a 763 de perechi pacient-îngrijitor din zonele de servicii respective ale celor două instituții. Pacienții trebuie să aibă vârsta de 65 de ani sau mai mult și să fi încheiat un tratament pentru cancer pulmonar, mamar, colorectal sau de prostată în ultimul an. Îngrijitorii pot fi de orice vârstă, atât timp cât oferă îngrijire informală pacientului.

Participanții vor fi repartizați aleatoriu fie într-un grup supravegheat, fie într-un grup nesupravegheat. Grupul supravegheat se va angaja în sesiuni de exerciții și nutriție prin videoconferință, concentrându-se pe antrenamentul aerobic și de rezistență, totodată urmând un model de dietă mediteraneană. Grupul nesupravegheat va folosi dispozitive portabile pentru a urmări activitatea fizică și pentru a urma același model de dietă. Ambele intervenții vor dura șase luni, iar participanții vor fi evaluați la intervale de șase și 12 luni pentru a măsura impactul asupra funcționării mentale și fizice, precum și asupra activității fizice și a dietei.

Studiul își propune să determine cea mai eficientă modalitate de a furniza intervenții în stilul de viață și să evalueze eficacitatea dispozitivelor portabile în comparație cu programele supravegheate unu-la-unu. Cu o creștere anticipată a numărului de supraviețuitori ai cancerului, în special a celor cu vârsta de 65 de ani și peste, până în 2040, cercetătorii subliniază importanța abordării scăderii abilităților mentale și fizice experimentate de pacienții mai în vârstă cu cancer. Ei cred că un stil de viață activ din punct de vedere fizic și o dietă bine echilibrată pot ajuta la îmbunătățirea acestor provocări de sănătate.

sursa: News Medical

Publicat la 19-07-2023 | Vizite: 117 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp